EU predlaže novu opciju za crpljenje ruskog novca

Novac - Ruska rublja
12 komentara

Članice bloka mogu odustati od plana Bruxellesa da se zamrznuta sredstva iskoriste za kupnju oružja Kijevu, izvještava list

EU će navodno dopustiti neutralnim državama članicama da odustanu od plana da koriste prihode od zamrznutih rezervi ruske središnje banke za kupnju oružja za Ukrajinu i ograniče se na pružanje nevojne pomoći toj zemlji.

Prijedlog dolazi dok blok traži načine za otključavanje financiranja za Kijev, izvijestio je Politico u ponedjeljak pozivajući se na diplomate EU-a.

Ranije ove godine, Bruxelles je predložio zapljenu kamata zarađenih od imovine za nabavku oružja za Ukrajinu, umjesto korištenja sredstava za obnovu, kao što je isprva planirano.

Predložena mjera naišla je na otpor nekih država članica EU-a koje nisu dio NATO-a, uključujući Austriju, Irsku, Maltu i Cipar. Zahtijevali su izuzeće od kupnje oružja za Kijev, navodi se u članku. Ostali glasni kritičari plana EU uključuju Mađarsku i Slovačku, izvijestio je list.

Prema posljednjem pokušaju EU-a da pridobije države članice, zemlje koje se protive planu mogu se ograničiti na pružanje humanitarne pomoći Ukrajini, piše list pozivajući se na dokument EU-a.

Bruxelles sada nastavlja s idejom stvaranja dva različita kolosijeka, prema riječima dužnosnika – jedan u kojem bi se dobit koristila za nevojnu pomoć, a drugi usmjeren na kupnju oružja, iz kojeg neutralne zemlje mogu odustati.

Zapad je zamrznuo otprilike 300 milijardi dolara ruskih državnih sredstava od početka sukoba u Ukrajini. Klirinška kuća Euroclear sa sjedištem u Bruxellesu drži oko 191 milijardu eura (205 milijardi dolara) sredstava i prikupila je gotovo 4,4 milijarde eura kamata tijekom prošle godine.

U ožujku je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell predložio da se 90% prihoda od ruske imovine zamrznute u bloku prebaci u fond kojim upravlja EU i koji financira oružje za Ukrajinu.

EU namjerava ove godine dati Kijevu 2-3 milijarde eura prihoda od imovine. Prva tranša novca mogla bi biti isplaćena već u srpnju ako Bruxelles uspije osigurati odobrenje svih država članica.

Opt-out, međutim, možda neće zadovoljiti Njemačku, Francusku i Italiju, koje su najmanje entuzijastične oko prijedloga zbog pravnih i financijskih rizika, rekao je jedan diplomat EU-a.

Rusija je rekla da bi sve radnje poduzete protiv njezine imovine predstavljale krađu, naglašavajući da bi zapljena sredstava ili bilo koji sličan potez prekršio međunarodno pravo i potkopao zapadne valute, globalni financijski sustav i svjetsko gospodarstvo.

eurusijaukrajinaZamrznuta Imovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
2 mjeseci prije

Geopolitička situacija i pravila koja su vrijedila do nedavno (kako tako) više apsolutno ne vrijede i to “izuzetni” uporno guraju i pokušavaju uvjeriti EU podg.zne muhe od političara da im se ništa neće dogoditi ako zapljene Ruskih 300 miljardi. Na kratke staze možda se i ne osjete posljedice ali kad nekom ukradeš a taj je u poziciji da tebi vrati istom mjerom, e onda priča više nema sretan završetak. No kako vrijeme odmiče i vidi se poraz Ukra na frontu, tako su i glupi potezi sve gluplji i frustrirani vođe ne znaju više koji je pravi potez da ih barem na neko vrijeme odmakne od surove istine. Toliko smo puta utvrdili da je zapadna civilizacija dostigla svoj zenit i već neko vrijeme silazna putanja je nezaustavljiva samo oni nikako da se suoče s stvarnošću. A kakve nas psihopate vode, ništa dobro se ne naslučuje u kraćem vremenu. Samo da ne… Čitaj više »

opetlazes
2 mjeseci prije

4 najvece euro praone novaca se malo uznemirile, haha. Mi Hrvati cemo kao uvijek, kako drugi kazu, jer za kmeta i nije drugo nego da sluzii gospdaru.

Max
2 mjeseci prije

Šu.pci.

ze d
2 mjeseci prije

traže način da legaliziraju pljačku,kak da ne

Darko
2 mjeseci prije

Rusi što ne kresnete ovu krmaču Ursulu, napravili bi korist i sebi i nama?

Dokurčilomi
2 mjeseci prije

Samo forsirajte, tako će lijepo dolar prestati biti platežno sredstvo, FED izgubiti smisao van Amerike i počet ćemo možda živjeti pošteno.

Babilon
2 mjeseci prije

To je našem Putku za kavicu , nek si uzmu , ako ih to veseli.

trajko
2 mjeseci prije

Idioti misle medi maznuti par kila meda i tako mu naškoditi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI