EU predlaže više vojnih sredstava za Ukrajinu

Josep Borell
35 komentara

Visoki predstavnik Evropske unije za sigurnost i vanjsku politiku Josep Borrell navodno je zatražio još 3,5 milijardi eura (3,8 milijardi dolara) za jačanje vkolektivnog fonda koji se koristi za isporuku oružja Ukrajini. Evropski zvaničnik je ranije upozorio da će se kijevske snage srušiti “za nekoliko dana” bez stalne podrške Zapada.

Borrell je u srijedu zatražio od država članica EU da odobre nova sredstva za Evropski fond za mir (EPF), rekli su diplomatski izvori Reutersu , a jedan zvaničnik je rekao:  “Moramo dopuniti” jer je u objektu ponestalo novca.

Velika novčana injekcija koju je navodno tražio Borrell zahtijevat će jednoglasno odobrenje vlada EU, koje su se prošle godine već složile da bi više novca moglo biti odobreno “u slučaju potrebe”. Prijavljeni zahtjev dolazi pošto se očekuje da će Kijev pokrenuti veliku ofanzivu kako bi povratio teritoriju izgubljenu Moskvi.

Borrell je bio među najglasnijim zagovornicima Ukrajine unutar EU, više puta lobirajući za dodatnu vojnu podršku i insistirajući da će pomoć Zapada odrediti sudbinu zemlje. Na događaju u Italiji ranije ovog mjeseca, on je tvrdio da “nije trenutak za diplomatske razgovore o miru”.

“Ako ne podržimo Ukrajinu, Ukrajina će pasti za nekoliko dana. Dakle, da, radije bih potrošio ovaj novac”, rekao je, dodajući da  “nemamo izbora”.

Iako je EPF osnovan 2021. kako bi pomogao u nabavci vojne opreme zemljama u razvoju, fond je prenamijenjen da se fokusira na Ukrajinu ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susjednoj državi prije više od godinu dana. Zvaničnici EU su već izdvojili skoro 8 milijardi evra (8,6 milijardi dolara) za projekat.

EPF je odvojen od budžeta Unije – budući da je bloku od 27 članova navodno zabranjeno direktno finansiranje vojnih operacija – i prvobitno mu je dodijeljeno 5 milijardi eura (5,4 milijarde dolara) s namjerom da traje do 2027. Ta sredstva su brzo iscrpljena nakon mnogih isporuka oružja u Kijev tokom prošle godine, što je primoralo EU da odobri još jedno veliko povećanje potrošnje u decembru.

U srijedu, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da Budimpešta neće dati zeleno svjetlo za daljnju pomoć EU Ukrajini osim ako Kijev ne odustane od svog “sve neprijateljskijeg” stava prema zemlji. Zamjerke koje je naveo Szijjarto uključuju tretman mađarske manjine u Ukrajini i izvještaj da je predsjednik Vladimir Zelenski iznio ideju dizanja u zrak naftovoda koji isporučuje rusku naftu u Mađarsku.

Rusija je upozorila da će stalna zapadna vojna podrška Ukrajini samo produžiti borbe i ne učiniti ništa da odvrati njene ciljeve, rekavši da su oružje, obavještajni podaci i obuka koji su pruženi kijevskim snagama već učinili de facto stranama u sukobu.

Borelleurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fatty
11 mjeseci prije

Kako Rusija moze trpiti over EU naciste.

Rudar
11 mjeseci prije

Zadnjih godinu dana smo vidjeli da slanje novca i svih vrsta naoružanja nije baš od velike koristi, samo privremeno zaustavljaju napredovanje Ruskih SVO jedinica, znači nije baš učinkovito.
Zato predlažem da EU počne slati ljude, za početak sve ćlanove EU parlamenta, nakon njih sve koji rade za institucije Unije i sve one koji se vide u EU institucijama. Time bi uvelike pomogli ukrajinskom narodu a najviše bi dobroga proizašlo za Europu !
Tim putem neka krenu, novac neka ostave ljudima koji bi ga uložili u pametnije svrhe a ne ratovanje.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Visoki predstavnik Evropske unije za sigurnost i vanjsku politiku Josep Borrell…Sredstva iz Europskog fonda za mir (EPF) idu za naoružavanje Ukrajine…

Primjećujete ovaj Orwellovski novogovor?
Sigurnost EU je eskalirati rat u Europi.
Europski fond za mir služi za kupovanje naoružanja Ukrajini.
Vanjska politika EU je održavati rat godinama na svom teritoriju.

alexosijek
11 mjeseci prije

Čekaj, čekaj malo…Europski fond za mir (EPF) je osnovan 2021.? – pa kako im je baš 2021. palo na pamet osnivati neki fond za oružje – kada smo svi u EU bili u velikom ratu protiv nevidljivog neprijatelja?…onda dalje, taj EPF je odvojen od proračuna EU? pa kako se onda puni – donacijama?…pa je onda EPF-u “dodijeljeno” 5.4 milijarde eura (?) koje su trebale biti podijeljene među zemljama članicama do 2027. – da bi odjednom bilo Ukrajini dano 8.6 milijardi?….wtf?? I sada treba još dodati 3.5 milijardi?…Znači, fond koji je osnovan (ni manje ni više) 2021. godine ili je imao puno više od onih početnih 5 milijardi, ili je ovo neka gadna prevara? Jasno mi je kako su Biden i kamarila slali lovu “kijevskom režimu” od čega je većinom lova vraćana na račune demokratske stranke – valjda je i ovo neka takva igra?…Opet, predizborne igre su počele i treba skupiti… Čitaj više »

ime
11 mjeseci prije

pitali trumpa (ili nekog takvog) kako je bankrotirao. kaže: prvo polako a onda naglo.

kako je počeo 3 svj. rat? prvo polako a onda naglo.

Realno
11 mjeseci prije

Pošaljite i meni koji miljun u vojne svrhe. Napadam police interšpara popodne.

Otpornik
11 mjeseci prije

Ma ja vam predlažem da Zelenskog postavite za ministra financija EU pa neka si uzme koliko mu treba.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Ja sam ZA 👍 . Da Euro Parlamentarci, doniraju jednogodišnje plaće plus sve ostalo što dobijaju po pododborima za pomoći Narodu Ukraine 👍 . S’ riječi — na djela !!!!

Ivan
11 mjeseci prije

Sto prije ovom Hitlerovom olinjalom majmunu zavrnuti vratom..

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Ovo podlo gloopo fašističko vrtlarsko 💩
Krade novce !!!

Obična skupina prevaranata koja će nas sve sahraniti !

Ivan
11 mjeseci prije

Senilnim mahkunima iznad 60 godina treba zakonom zabraniti bavljenje politikom.. kao i glupacama koje su kuhinju i usisavac zamijenild za politicku pozornicu..

tihobl
11 mjeseci prije

A sta je svakom evropejcu izdvojiti po 100 evra mjesecno za odbranu Banderstana? Obzirom na standard u EU to je sitnica. Sloboda nema cijenu.

Max
11 mjeseci prije

Ne znam samo čijih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI