EU riskira postati savez kojim se upravlja iz središta, jer „opasan fenomen“ institucionalnog djelovanja prijeti budućnosti bloka, upozorava poljski premijer

Mateusz Morawiecki
7 komentara

Poljski premijer uputio je pismo Europskoj uniji u kojem upozorava da bloku prijeti opasnost od toga da postane savez država ”u kojem će se upravljati iz jednog središta, kojim će upravljati institucije lišene demokratske kontrole”.

Premijer Mateusz Morawiecki u ponedjeljak je pisao čelnicima EU-a, institucijama i vladama država članica tvrdeći da se „nažalost, danas suočavamo s vrlo opasnom pojavom kojom različite institucije Europske unije uzurpiraju ovlasti koje nemaju prema Ugovorima i nameću svoju volju državama članicama“.

”Trebali bismo biti zabrinuti zbog postupne transformacije Unije u entitet koji će prestati biti savez slobodnih, jednakih i suverenih država i koji će umjesto toga postati jedinstven, centraliziran organizam, kojim upravljaju institucije lišene demokratske kontrole građana europskih zemalja.”

Poljski premijer također je naveo nekoliko velikih izazova s kojima se EU suočava, uključujući Brexit, financijsku krizu “koja prijeti slabljenju ili čak rušenju euro-područja” te plinsku i energetsku krizu koja “prijeti siromaštvu za milijune”.

“Sudbina našeg Saveza posljednjih godina nije kronika uspjeha. Ako želimo izbjeći daljnje krize, moramo promijeniti svoje načine”, upozorio je Morawiecki.

Premijer je također izjasnio  svoja uvjerenja u vezi s tim da Poljska “ostaje vjerna članica” 27-članog bloka, te zatražio od Bruxellesa neka sasluša argumente zemlje i “bude otvoren za dijalog” u nadi pronalaska “rješenja koje će ojačati našu Europsku uniju“.

Pismo Morawieckog dolazi nakon što je poljski Ustavni sud ranije ovog mjeseca presudio da su područja ugovora EU-a nekompatibilna s varšavskim zakonima, zaključujući načelo da poljski zakoni imaju prednost.

Značajnom presudom utvrđeno je da Poljska ima pravo provjeriti ustavnost zakonodavstva EU-a, kao i odluka koje je donio Sud.

Prošli tjedan Morawiecki se obrušio na optužbe da institucije EU-a ugrožavaju prava njenih država članica, napominjući da se “demokracija testira” i da smo “na raskršću” u povijesti bloka.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će izvršno tijelo iskoristiti sve svoje ovlasti kako bi osiguralo da zakon bloka zadrži primat nakon poljske presude.

Nezgodan primjer supremacije zakona još je jedna točka spora između Bruxellesa i Varšave. Njih dvojica sukobili su se zbog protivljenja bloka poljskim samoproglašenim zonama slobodnim od LGBTQ-a, kao i Sudu pravde koji je naložio zemlji da plati dnevnu kaznu od 500.000 eura (585.550 dolara) zbog neuspjeha okončanja rudarskih aktivnosti nakon pokretanja pravnog postupka susjedne Češke, zbog utjecaja lokacije na lokalnu vodoopskrbu stambenih objekata.

euMateusz MorawieckiPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Jadan Brisel kad dopusta da ga tamo neki poljaci zezaju.

preseren3
2 godine prije

Jadnici, posvađali su se sa EU, sa Rusijom i sad su lutka u rukama največeg zločinca na svijetu.

Jomla
2 godine prije

Čuj riskira!?
Ovaj kasni barem deceniju!

Max
2 godine prije

To je točno EU je toksična

Perun
2 godine prije

Jeszcze Europa nie zgineła, kiedy my żyjemy…..Kad ce ne zna se mozda uskoro ….Evropa je uvukla glavu u vlastito d…upe…i nema izgleda namjeru da izvuce glavu od sramote ….Iza EuRopske ideje valja se neokolonijalizam i teritojalne pretenzije , udar na drzavnost i ustavno pravo clanica unije ….EU je asocijacija a ne drzava ali to nekima treba da dodje u glavu iz du..peta…..Poljska ima pravo …P.S….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Jery
2 godine prije

Da bi se pravilno razumjela EU je potrebno pročitati sljedece akte Eu, Poredane kronološki od najnovijeg prema najstarijem, glavni ugovori su: Ugovor iz Lisabona, Ugovor iz NiceUgovor iz Amsterdama, Ugovor o Europskoj uniji – Ugovor iz Maastrichta, Jedinstveni europski akt, Ugovor o spajanju – Bruxelleski ugovor, Rimski ugovori: Ugovor o EEZ-u i Ugovor o Euratomu, Ugovor oosnivanju Europske zajednice za ugljen i čelik Drzave clanice na osnovu tih ugovora se odriču dijelu suvereniteta u korist skupnosti. Bez obzira na sve, članice imaju sva prava iz te organizacije istupiti. Pogotovo kada se unutar EU ruše temeljni postulati postojanja unije na osnovu tih akata. Nazalst smo u zadnje vrijeme svjedoci da EU postoji iskljucivo u interesu jednih drzava članica. Osnovni postulat EU je postovanje prava i demokracije, dijaloga i slobode do informiranosti. To sto se dešava u EU zadnjih 19 mjeseci nema više nikakve veze sa nabrojanim. EU Komisija je postala izvrsitelj… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI