EU smišlja kako prisiliti ukrajinske muškarce da se vrate u Ukrajinu kako bi umrli za Zelenskog

Zelenski
34 komentara

Litvanska premijerka Ingrida Simonyte smatra da bi ukrajinski vojno sposobni muškarci koji su pobjegli iz svoje zemlje na početku rata Kijeva s Moskvom trebali biti prisiljeni vratiti se kući kako bi se borili za Volodimira Zelenskog.

U debati koja je emitirana na radiju LRT, Simonyte je tvrdila da bi Europska unija (EU) trebala pomoći Ukrajini da pronađe sve te muškarce i prisilno ih pošalje natrag u njihovu domovinu kako bi ih režim Zelenskog mogao staviti u stroj za mljevenje mesa odnosno u rat protiv Rusije.

Dok Kijevu ponestaje vojnika, režim Zelenskog pokušava unovačiti više tijela spuštajući dobnu granicu na 25 godina, pooštravajući izuzeća i stvarajući strože kazne za osobe koje izbjegavaju mobilizaciju.

Ukrajinske vlasti također su obustavile izdavanje svih putovnica za muškarce između 18 i 60 godina koji trenutno žive izvan zemlje, s ciljem da se što prije vrate kući na služenje vojnog roka.

Simonyte želi da se vojnički sposobni Ukrajinci koji trenutno žive u Litvi identificiraju i deportiraju. Ona kaže da postoje “načini da se provjeri je li osoba izvršila svoju mobilizacijsku dužnost ili je izuzeta od nje” kada podnosi zahtjev za produženje boravišne dozvole.

“Moramo surađivati ne samo s ukrajinskim vlastima, već i šire jer upravo sada EU ima takozvanu privremenu zaštitu za ukrajinski narod”, rekla je Simonyte, pozivajući EU da se više uključi.

Ukrajinski muškarci koji se ne žele boriti: Ostavite ih na miru

Trenutačno ukrajinski muškarci koji žive u inozemstvu diljem Europe imaju status privremene zaštite koji im omogućuje pravo na produženi boravak bez viza u cijelom bloku. To uključuje pravo na smještaj, medicinsku skrb, zapošljavanje i obrazovanje.

Ovaj privremeni okvir statusa zaštite donesen je nedugo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu početkom 2022. i ostat će na snazi do ožujka 2025. – osim ako ga Simonyte i drugi poput nje uspješno ne uklone kako bi pomogli Zelenskom.

“U okviru te zaštite, jamstva koja se daju građanima Ukrajine u EU vrlo su široka, pa je jasno da o ovom pitanju ne odlučuju same jedna ili dvije države”, rekla je.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda, koji je također sudjelovao u raspravi, također je obećao da će raditi s Kijevom “u svakom smislu” kako bi pomogao vratiti što više vojno sposobnih muškaraca za rat.

“Ukrajina mora imati sredstva i instrumente da pozove svoje mlade ljude da služe svojoj domovini”, rekao je Nauseda.

Prema statističkoj agenciji Eurostat, otprilike 4,3 milijuna Ukrajinaca trenutno živi u EU. Od toga je 860.000 u dobi za služenje vojnog roka, a više od 29.000 unutar ove kategorije trenutačno boravi u Litvi.

Litvanski Odjel za migracije nije toliko oduševljen planom, tvrdeći da ne postoji pravna osnova na temelju koje bi se ovi mladići prisilili da se vrate u Ukrajinu kako bi se borili za Zelenskog.

“Činjenica da je Ukrajina ili neka druga država proglasila mobilizaciju nema utjecaja na nas, prema našem zakonodavstvu”, izjavila je Evelina Gudzinskaite novoj agenciji Elta.

“Reakcija, ako je bude, bila bi politička odluka Litve”, dodala je Gudzinskaite, napominjući da, iako bi se neke nacionalne zakonodavne inicijative mogle zakonski poduzeti, “postojalo bi veliko pitanje kako bi to bilo kompatibilno sa zakonom EU-a.”

U komentarima na RT-u netko je primijetio da litvanske vlasti ignoriraju zakone EU koji izričito zabranjuju repatrijaciju u ratom razorena područja gdje će život pojedinca biti ozbiljno ugrožen.

“Dakle, Zapad još jednom dokazuje da njegovi zakoni služe samo za pokazivanje i pogodnost”, dodala je ova osoba.

Ingrida SimonyteLitvamobilizacijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DUŠAN ,
14 dana prije

Ljudi brane svoju zemlju ,svoje domove,kuće ,sela i gradove od fašističkih ruskih agresora a neki TUTLEKI njih,branitelje svojeg na kojoj svome ,proglasili fašistima ???😃😃🎃🎃

Nenad
14 dana prije

Koje je to ludilo mozga?!? A da bar jedan dan ne budete u službi sotonine sinagoge lažnih židova hazara a pravite se da jeste, ne radeći ništa …..Naravno to je nemoguća misija onih koji vire iz šupka proklete sotonističke zločinačke monstruozne manijačke psihopatske terorističke GAMADI lažnih židova hazara👿 P.S. KAKO SE U OGLEDALU MOŽETE POGLEDATI …. KAKO DJECI SVOJOJ MOŽETE U OČI POGLEDATI MORALNE NAKAZE?!?

dona
14 dana prije

ja sam za to da se Ukrajinci vrate i da zelenskog skrate za glavu

sve je moguce
14 dana prije

Odavno, vec decenijama, ne vaze vise nikakvi medjunarodni zakoni. UN sluze samo kao servis bogatima za ostvarivanje njihovih ciljeva. Samo neinformisani ili oni koji guraju glavu u pijesak ne znaju to.

Darko
14 dana prije

EU je zločinačka država isto kao i Amerika jer tjera ukrajinske ljude u smrt u svojem i američkom interesu. Europa se treba odmah raspasti, prekinuti sve veze sa smrdljivom Amerikom te se okrenuti Kini, Rusiji i afričkim zemljama. Pritom Ursula i EK trebaju završiti pred streljačkim vodom za svu štetu i ubojstva koja su učinili što s cjepivima što s ratom u Ukrajini..

dupla kamilica
14 dana prije

Neka im blokiraju zlatne kartice.

Schwarze Hunderte
14 dana prije

Neka von der Leyen povede – svi će se odazvat🤣

tihobl
14 dana prije

Gledam cirkus u Gruziji. Usvojili su zakon o stranim agetima i predsjednica je proglasena stranim agentom. Svi sorosevci i ostali strani agenti su se digli, demonstriraju i daju podrsku predsjednici.
Samo problem je sto ih je malo, vecina je protiv njih i ukrajinizacije Gruzije. Zato sad predsjednica poziva vojsku da ne slusaju premijera vec da nju podrze. Ako vojska poslusa i srusi patriotsku vladu za nagradu bice poslani u Ukrajinu ili ce predsjednica otvoriti novi front prema Rusiji.

Max
14 dana prije

Mamit će LGBT Paradom.

14 dana prije

mogu se preseliti u rusiju.

FELIX
14 dana prije

ZELENSKI JE SAMO POSLUSNA LUTKA GLOBALISTA I RADI NA TOME DA SE STO VISE SLOVANSKE KRVI PROLIJE I DA SE UKRAJINA UNISTI I RUSIA OSLABI NA KRATKO RADI NA ISTREBLJENJU SLOVANA KOJI SU SMETNJA GLOBALISTIMA. ZELENSKI NISTA NE ODLUCUJE ON SAMO IZVRSAVA NAREDZENJA I U TOME JE USPESAN MOZDA I U SARADNJI SA PUTINOM KOJI BI OVAJ SLOVANSKI SUKOB MOGAO VEC DAVNO ZAVRSITI, IZABRAO JE VEROVATNO PAMETNU STRATEGIJU JER VREME RADI U RUSKU KORIST, BRATOUBILACKI RAT CE POTRAJATI JOS NEKOVREME STO ODGOVARA GLOBALISTIMA KOJISU TO SVE BRILIJANTNO PLANIRALI I JOS JEDNOM ZELENSKI NISTA NE ODLUCUJE ON SAMO IZVRSAVA ONO STO MU SE NAREDI OD STRANE GLOBALISTA KOJIMA JE U INTERESU DA RAT JOS POTRAJE .

Nesko
14 dana prije

Balzak je jednom recenicom objasnio šta je to zakon, da ne daljim. Cinici u fasistickoj EU se bas tako ponašaju. A problem odbeglih Ukrajinaca koji eto nisu voljni da hrabro umru za cionistu i nacistu Zelenog, može a nadamo se i da hoće lako rešiti Rusija,tako što će im dati drzavljanstvo i preseliti u Rusiju. A kad rat završi, kud koji, mili moji. Žrtva za svog bliznjeg ima smisla, ali dati život za nacistu Zelenskog je glupost da nemoze biti veća i tuznija.

Tonto
14 dana prije

Ajde uredništvo molim vas ne stavljuajte više sliku ovog degenerika ušmrkanog, hazarskog šišmiša

goran
14 dana prije

sve ovake idiote koji zagovaraju da se vračaju ukrajinci doma da ih se može klati sve takve treba poslati na prvu crtu pa neka njih riješe rusi i odmah če biti ljepše u europi

Josip
13 dana prije

E u pod hitno treba poslati onu olinjalu kurvetinu Ursulu u ukrajinske rovove da cisti puske Ukrajincima.

nekoime
13 dana prije

Ako im je Zelensky toliko prirastao srcu, neka šalju svoju djecu u rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI