EU treba donijeti odluku gdje stoji o pitanju Ukrajine

Ukrajina i EU
13 komentara

Unija izdaje previše kontradiktornih izjava, zbog čega je nemoguće razlučiti gdje stoji, tvrdi rusko Ministarstvo vanjskih poslova

Europska unija mora odlučiti želi li da se ukrajinski sukob riješi diplomatski ili nasilnim putem, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na brifingu u četvrtak. Na pitanje o tome što ima za reći na prijedlog Austrije o tome da bude domaćin razgovora o deeskalaciji sukoba, Zaharova je rekla da Moskva može razmišljati o takvim inicijativama tek nakon što EU shvati za što se zalaže u vezi s Ukrajinom. “Prije svega, EU bi trebala donijeti odluku o sebi”, rekla je Zaharova, pozivajući EU da odluči vodi li jedinstvenu vanjsku politiku ili odluke donose pojedinačne države članice. Rusija je, rekla je, više puta čula “kontradiktorne izjave” koje dolaze iz EU. Zaharova je napomenula da su mnoge navodne inicijative iznijele zemlje članice, a kasnije su povučene ili se nikada nisu nastavile, jer ih Bruxelles nije odobrio.

“Drugo, EU se također mora odlučiti podržavaju li razgovore o Ukrajini ili rješenje na bojnom polju, kako je rekao visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell”, rekla je.

Komentar Zaharove dolazi nakon što je Borrell u srijedu signalizirao da je EU spremna tražiti “diplomatsko rješenje” za sukob u Ukrajini, ali je obećao da će blok nastaviti pružati Kijevu vojnu i financijsku potporu, dok će pojačavati pritisak na Rusiju kroz sankcije.

Međutim, u travnju je Borrell izdao puno drugačiju izjavu, tvrdeći tada da će se sukob u Ukrajini “dobiti na bojnom polju”. Rusija je poslala vojsku u Ukrajinu 24. veljače, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva u vezi s provođenjem sporazuma iz Minska, koji su osmišljeni kako bi regijama Donjeck i Lugansk dali poseban status unutar ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi su put potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko od tada je priznao da je glavni cilj Kijeva bio iskoristiti primirje za kupnju vremena i “stvoriti moćne oružane snage”.

Tijekom referenduma koji su održani krajem rujna, dvije republike Donbasa, s regijama Zaporožje i Herson, velikom su većinom glasale za pridruživanje Rusiji. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu ugovore o ujedinjenju s bivšim ukrajinskim teritorijima, čime su službeno postala dijelom Rusije. Prije toga, ruski je čelnik obećao da će koristiti “sva sredstva”, koja su potrebna za obranu teritorijalnog integriteta zemlje pred vanjskim prijetnjama.

eurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rade 20%
1 godina prije

EU ne stoji,ona kleci pred amerikom.

Mlata
1 godina prije

“Gadna boljka hara u ovo naše preduzeće”

Max
1 godina prije

EU nije nigdje.

tihobl
1 godina prije

Zelenski je Visoki Prestavnik za EU.

1 godina prije

Stoji na traci za demontažu…

mrdo
1 godina prije

To se Marija za’ebava na račun evro marioneta. Zna ona da evro politikantski miševi mogu da “odlučno odluče” samo ono što im se naredi i Vašingtona.

Ico
1 godina prije

Tzv EU ne može poput Republike Srbije sjediti na dvije stolice! Tzv EU se treba opredijeliti: Ili je za USA ili je za Rusiju! Ima ju li briselski USA vazali snage donijeti odluku?!? Pa, budući su EU birokrati USA vazali . . .

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Sad bi ovi iz EU trebali dat istivjetan odgovor , poput onog sto je dobila , uzvjesna , nadobudna Dama u Mjesnici , kada je pocela gnjavit prodavca , kako u mjesnici , nema nicega valjanog a sve skupo te priupitala — konstatirala — TA IMATE LI BAREM NOGICE ??? Prodavac joj vec vidno iznerviran — ODBRUSIO !!! NE ! NO STOJIM NA LJURCU !

Hogar
1 godina prije

Eu je retardirana plavusa. Kauboji i kabala je guzzi kako stignu. Ona vjestica u komisiji sramoti sve nas evropljane i pali sve mostove sa najvecim dobavljacem minerala, goriva i svega sta nama treba. Dolazi zima duuuga i hladna pa mozda ljudi pocnu loviti gamad odgovornu za ratne bubnjeve i mrtve sa obe strane istocnog bojista.

Promatrac
1 godina prije

Kad vidim kakve se rasprave ovdje vode onda je i bolje kaj me jugofasticki Logicno stalno cenzurira. Ne sloboda govora je bolja od pritivizma.

Perun
1 godina prije

Ako još uvijek ne kužite na čijoj je strani EU, nema tu pomoći. Pa nisu valjda na strani okupatora i agresora?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI