EU u ‘hitnom ratnom režimu’

Josep Borrell - EU u ratu
36 komentara

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je na još više oružja za Ukrajinu i bržu isporuku municije. Njegove riječi dolaze usred obećanja Zapada o novim isporukama naoružanja za Kijev i rastuće nestašice u vlastitim zalihama njegovog bloka.

“Mi smo u hitnom ratnom režimu”, rekao je Borrell u nedjelju, tokom posljednjeg dana Minhenske sigurnosne konferencije. Dodao je da će sukob biti gotov ako se nestašica municije ne riješi za “nekoliko sedmica”.

Diplomata je žalio zbog iscrpljivanja evropskih zaliha, tvrdeći da je Unija “zaboravila na klasične ratove… angažovana samo u ekspedicionim snagama i tehnološkom Blitzkriegu”.

On je najavio da će ministri odbrane EU održati poseban sastanak od 8. do 9. marta kako bi pokušali da riješe ovo pitanje. Borel je rekao da će predstaviti i ideju o korištenju 3,6 milijardi eura (3,6 milijardi dolara) Evropskog mirovnog fonda za zajedničku kupovinu municije za Kijev, koristeći iskustvo EU u zajedničkim nabavkama vakcina protiv Covid-19.

Sam Borrell je bio oprezan zbog nestašice municije još u septembru, rekavši da su zalihe “potrošene”. Ovu ocjenu ponovio je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je upozorio da zemljama Alijanse ponestaje rundi koje bi mogle donirati za ratne napore Kijeva.

Više zemalja EU i SAD su se obavezale da će poslati moderne tenkove zapadne proizvodnje u Ukrajinu; međutim, proces će trajati mjesecima bez jasnog rasporeda. Velika Britanija i Francuska također razmišljaju o slanju borbenih aviona u Kijev, a London već obučava pilote. Međutim, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je ranije ovog mjeseca da slanje ratnih aviona nije nešto što bi se moglo učiniti “u narednim sedmicama”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije ovog mjeseca da isporuke oružja Kijevu neće spriječiti Rusiju u postizanju ciljeva vojne operacije, već će umjesto toga samo “produžiti patnju” Ukrajini.

BorelleuNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
1 godina prije

Sve školovani ljudi, intelektualci, demokrate, ljubitelji pravde.U DRKongu na tisuće djece radi u rudnicima, Francuska ima još nekoliko kolonija koje “osirumašuje” iz dana u dan, da ne pričam o jadnoj Palestini koju Mordor maltretira,..itd,..itd.
Asteroidu pogodi nas

Ivan Bgd
1 godina prije

Postanes clanica EU zbog boljeg zivota, a onda te neko uvuce u ratni sukob koji ne zelis.
Stvaranje kriza i upravljanje krizama radi drzanja stanovnistva u strahu. Vladari su uvek partneri u manipulaciji svojim stanovnistvom.

NOVI STARI
1 godina prije

BOLEST NE BIRA…..

Tupko Glupko
1 godina prije

Predsjednik njemačke Udruge industrijskih i trgovačkih komora (DIHK) Peter Adrian izjavio je da će rat u Ukrajini, tj. europske sankcije Rusiji do kraja 2023. uzrokovati financijske gubitke za njemačke kompanije u iznosu od 160 milijardi eura.

pipistrela
1 godina prije

Pepić Bordell visoki predstavnik u Javnoj kući EU zadužen je za mjenjanje vrčina (noćnih posuda) poslije posjeta USA_UK korisnika EUbordela. Dame u kući zabave su građani europe po rodnoj i spolnoj klasifikaciji i to besplatno spreda i straga

nekoime
1 godina prije

Dođe vrijeme, prođe rok,
eto Rusa, skok ns skok…

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Lik je za preslagivanje kreveta u javnoj kući i ništa više.

nekoime
1 godina prije

Nisu zaboravili samo na klasišne ratove, nego su zaboravili i na ishode svih ratova protiv Rusije.

tuf
1 godina prije

Ovaj psihopatski militant preko noći proglasi da je EU u ratu s Rusijom a nitko ni da trepne. Do kuda smo došli, majko mila.

Xam
1 godina prije

Moj stav je da svaki sukob srednjeg intenziteta koji uključuje jednu od supersila mora biti uglavnom dogovoreni rat, odnosno rat koji iza kulisa tokom svog trajanja uključuje konstantno definisanje intenziteta i pragova između ekstremno suprotstavljenih sila, kao npr. Rusija i Amerika. Jer ako postoji osigurano međusobno uništenje, mora postojati i osigurano međusobno razumijevanje. Ideja totalnog rata i postizanje političkih i vojnih ciljeva od uništenja do kapitulacije više ne može postojati, stoga ne može biti potpune primjene sile čak ni u konvencionalnim razmjerima. Možda zvuči kao glupa teorija, ali učešće Rusije u ovom sukobu poštuje ideju dogovorene proporcionalnosti i bori se sa silom koja odgovara potencijalu Ukrajine da joj se suprotstavi uz proračunatu podršku Zapada. I to je jedino logično objašnjenje za pitanja Zašto… …Rusija ne lišava političko-vojni establišment Ukrajine; …Rusija ne vraća Ukrajinu u “kameno doba”, već je udara dozama kao vreća za udaranje; …Rusija ne pokazuje pretenzije prema Kijevu;… Čitaj više »

user
1 godina prije

ova senilna dubala nema pojma šta je rat.

Ivan
1 godina prije

Kada ce konacno netko pametan izvrsiti atentat na ove EU svinje i rijesiti EU zla? Te zgadije se nakupilo previse u EU i nema vise puno drugih rjesenja.. Kakva demokracija, pa njih nitko nije birao niti im dao mandat da unistavaju cijelu EU..

Vojni analitičar
1 godina prije

Mi smo u hitnom ratnom režimu”, rekao je Borrell”

Sve očekujem da će ovaj matori kripl zajedno sa svoja dva sina obući odoru i otići u rovove Donbasa primjerom pokazati kako smo to MI u ratnom režimu pizda mu materina..

Borel je rekao da će predstaviti i ideju o korištenju 3,6 milijardi eura (3,6 milijardi dolara) Evropskog mirovnog fonda za zajedničku kupovinu municije za Kijev…

Dakle tzv. “Europski mirovni fond” služi za kupovinu oružja i municije. Zanimljiva jezična akrobacija.

…koristeći iskustvo EU u zajedničkim nabavkama vakcina protiv Covid-19.

Je’l to znači da će opet Usrulja SMS-ovima dogovarati nabavku streljiva?

Max
1 godina prije

EUtanazija je u ratu protiv Rusije a pisar je to priznao.

Ico
1 godina prije

Visoki predstavnik EUropske Unije ima mozak na nivou mozga umno retardiranog majmuna, stoga predlažem da ga EK udomi u neki od Zoloških vrtova u Briselu.

Bruno
1 godina prije

Visoki predstavnik ali samo po visokoj gluposti. Idiot

Ivan
1 godina prije

U EU se ponovno rasplamsao novokomponirani fasizam koji vode ovakove olinjale nistarije i glupace koje su se dokopale vlasti prevarom i nedemokratskim metodama. Cudi me ta indolentnost i strpljivost ljudi i da nitko do sada nije napravio propuh izmedu usiju nekom od tih Swabovih i Sorosevih kretena.. i vidi cuda, sva ta sranja radi uglavnom zidovska prolupala bagra. Pitam se nije li to Hitler tamanio s dobrim razlogom?

alexosijek
1 godina prije

Koji je to konkretno Europski mirovnski fond? Molim odgovor ako netko zna…lp

Gnjida
1 godina prije

Ovaj jadnik bi ratovao protiv Ruske Federacije. Strašno. Daj odi prodavat pecivo na kolodvoru.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI