EU želi pohranjivati svoj plin u Ukrajini

Rusija i EU - Prirodni plin
27 komentara

Skladište plina u bloku približava se kapacitetu, ali su plinske tvrtke navodno zabrinute zbog rizika povezanih sa sukobima

Europska unija razmatra skladištenje dijela prirodnog plina u Ukrajini, unatoč rizicima povezanim s tekućim vojnim sukobom u zemlji, izvijestio je Bloomberg u ponedjeljak pozivajući se na trgovce i dužnosnike. Blok sada skladišti gorivo za pripremu za nadolazeću zimu. Vlastito skladište plina već je popunjeno više od 70% i prema različitim procjenama očekuje se da će dostići kapacitet do kraja kolovoza. Skladištenje dodatnog goriva u Ukrajini moglo bi spriječiti prezasićenost u nadolazećim mjesecima, objašnjava Bloomberg. Prije početka sukoba u Ukrajini, EU je većinu prirodnog plina dobivala plinovodom Sjeverni tok iz Rusije. Prošle godine sankcije protiv Moskve dovele su do dramatičnog smanjenja zaliha i bjesomučnog gomilanja zaliha, što je u kolovozu podiglo cijene na najviši nivo svih vremena od 3600 dolara za tisuću kubičnih metara. Cijene prirodnog plina od tada su pale otprilike deseterostruko, a gorivo se trenutno prodaje po cijeni od oko 330 dolara za tisuću kubičnih metara.

Europska unija razmatra skladištenje dijela prirodnog plina u Ukrajini, unatoč rizicima povezanim s tekućim vojnim sukobom u zemlji, izvijestio je Bloomberg u ponedjeljak pozivajući se na trgovce i dužnosnike.

Blok sada skladišti gorivo za pripremu za nadolazeću zimu. Vlastito skladište plina već je popunjeno više od 70% i prema različitim procjenama očekuje se da će dostići kapacitet do kraja kolovoza. Skladištenje dodatnog goriva u Ukrajini moglo bi spriječiti prezasićenost u nadolazećim mjesecima, objašnjava Bloomberg. Prije početka sukoba u Ukrajini, EU je većinu prirodnog plina dobivala plinovodom Sjeverni tok iz Rusije. Prošle godine sankcije protiv Moskve dovele su do dramatičnog smanjenja zaliha i bjesomučnog gomilanja zaliha, što je u kolovozu podiglo cijene na najviši nivo svih vremena od 3600 dolara za tisuću kubičnih metara. Cijene prirodnog plina od tada su pale otprilike deseterostruko, a gorivo se trenutno prodaje po cijeni od oko 330 dolara za tisuću kubičnih metara.

Europa još uvijek dobiva nešto ruskog plina preko Ukrajine i Turske. Prošlog rujna isporuke u EU preko Sjevernog toka potpuno su obustavljene nakon što su dva cjevovoda sustava, koji prolaze duž dna Baltičkog mora, oštećena u diverzantskom napadu. U tijeku je nekoliko istraga o eksplozijama. Wall Street Journal je prošlog tjedna tvrdio da zvaničnici u Njemačkoj sumnjaju da su podmorske cjevovode digli u zrak ukrajinski saboteri koji su možda koristili Poljsku kao operativnu bazu. Europa je kompenzirala značajan pad opskrbe Rusije dramatičnim povećanjem uvoza ukapljenog prirodnog plina, osobito iz SAD-a. Povećana je i nabava iz Norveške i Alžira.

Plinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
10 mjeseci prije

Nije baš da želi, radi se o nedostatku drugih opcija.

Gost
10 mjeseci prije

“Tekuci vojni sukob” u prevodu Rat

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Europa se prebacila na puno skuplji LNG umjesto na ruski plin iz plinovoda. Zanimljivo da se Zeleni i Greta ne javljaju jer LNG u određenim slučajevima zagađuje kao ugljen. Najveći dio LNG-a čini metan koji curi u atmosferu tijekom pravljenja i transporta. LNG proizvodi deset puta više karbonskih emisija nego plin iz plinovoda.Bitno da kravama misle raditi gaće zbog prđenja i metana kojeg proizvode. Uvoz LNG-a u Europu u 2022. u odnosu na 2021. porastao je za 60%, a od toga više nego dvostruko iz SAD u Europu. Ovdje treba napomenuti da je 2022. godina bila prijelazna – energetske sankcije Rusiji nisu bile čitave godine, a do kraja godine se postepeno smanjivao uvoz plina iz Rusije. Bit će jako zanimljivi usporedni podaci početkom sljedeće godine uvoza LNG-a u Europu za 2021. i 2023., s posebnim osvrtom na uvoz američkog LNG-a, kao i razlika u cijeni u odnosu da se i… Čitaj više »

gargamel.
10 mjeseci prije

Sljedeća provokacija iz Brisela: Dok svi Evropljani pate od inflacije i niskih plata, EU političari i zvaničnici EU žele ponovo povećati svoje plate – za 15 posto. Ursula von der Leyen prima mjesečno povećanje plate od 4687,50 eura! Ono što se može pročitati u upravo predstavljenom planu budžeta Evropske unije za 2024. godinu zaista će razbjesniti mnoge: dok radnici u zemljama EU moraju da se nose s ogromnim teretom svojih porodica uzrokovanim još uvijek brutalnim deprecijacijom novca, 50.000 radnika EU priuštite sebi povećanje mjesečne plate od 15 posto, prenosi Express. Kako prenosi švajcarski Weltwoche, plate političara EU ionako stalno rastu – posljednji put eXXpress je o povećanju plata u Briselu od sedam posto izvijestio u januaru ove godine. Weltwoche: „Broj članova parlamenta pao je sa 751 na 705 nakon odlaska Britanaca vezanog za Brexit 1. januara 2022. Ipak, primanja u parlamentu EU su već porasla sa 181 na 207 miliona… Čitaj više »

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Normalno. Zašto bi se skladištio negdje u sredini EU kako bi se onda okolo mogao brže i jeftinije dostaviiti. Ovako je bolje s jednog kraja transportirati na drugi. Možda bi bolja varijanta bila Kreta, Sicilija, Azori ili nešto tako.

gargamel.
10 mjeseci prije

“Zeli skladistiti”, mislim da ce se i Rusija pitati u vezi s tim.

Miki
10 mjeseci prije

I onda nekim čudom skladište plina eksplodira i nema plina za Europu

xyz
10 mjeseci prije

EU nema svog plina. Sav plin je ruski i samo Rusi odlučuju o njegovoj sudbini.

Max
10 mjeseci prije

Mutna posla.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

U EU je prošle godine umrlo od zime oko 68 000 ljudi. Naravno, više nego od čuvenog kovida. Koga briga? Blaga zima…

To nisu nikakve novosti.
Stavljala ovdje podatke Oxfordskog istraživanja za Britaniju…sa podacima još iz 2013.

Skladišta plina u Ukrajini će u najboljem slučaju poslužiti za grijanje Ukra. EU plaća, naravno.
Vjerojatnije da će Ukri nastojati ucijeniti EU i dati joj taj plin po tko zna kojoj cijeni…

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Bravo. brravooo! Plaćaj EU, plaćaj, sveobuhvatno skuplje!

gogo
10 mjeseci prije

da ga pokradu kao što su krali ruski

tatamata
10 mjeseci prije

nista nek skladiste ,i kad ga napune i plate ….. jedan projektil da sve opet isprazni … to bi oni rado uradili rusima

Josip
10 mjeseci prije

Što još bude palo na pamet onoj ukrajinskoj krmači Ursuli? Pa pas mater kad će to smeće netko zatući kao psa?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI