Europa strahuje od mogućeg rata – Trump je odlučio “svrgnuti iranski režim”

Trump i ugovor s Iranom
95 komentara

Jučer je predsjednik Francuske Emmanuel Macron upozorio na rizik od izbijanja rata ako njegov američki kolega Donald Trump povuče svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma s Iranom, prenosi Reuters.

“Otvorili smo Pandorinu kutiju i moglo bi doći do rata”, izjavio je Macron za njemački časopis Der Spiegel.

Ipak, Macron je naglasio kako ne vjeruje da Donald Trump želi rat.

Isto razmišlja i francuska veleposlanica u Izraelu Hélène Le Gal, koje je izjavila kako bi moguće povlačenje Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma s Iranom Bliski istok gurnulo na rubu općeg rata.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May su u nedjelju najavili kako su spremni sudjelovati u široj raspravi o mogućim ograničenjima u postojećem sporazumu s Iranom.

Emmanuel Macron je ranije rekao kako vjeruje da američki predsjednik ipak neće povući svoju zemlju iz sporazuma.

Trump je 12. svibnja odredio kao krajnji rok za “popravljanje strašnih nedostataka” u sporazumu i upozorio je da će, ako europski saveznici na to ne pristanu, odbiti produžiti razdoblje ublažavanja sankcija Iranu.

Rudy Giuliani: Trump namjerava svrgnuti režim u Iranu

Donald Trump - namršten
Donald Trump

Usprkos svim naporima europskih čelnika, čini se da je vanjska politika Sjedinjenih Država prema Iranu odlučena, vjerojatno davno prije nego je Trump ušao u Ovalni ured.

Novi odvjetnik Donalda Trumpa, Rudolph Giuliani, izjavio je da je američki predsjednik posvećen ideji “promjene režima” u Iranu, piše u članku kojeg je objavio Politico. Prema bivšem gradonačelniku New Yorka, to je jedini način da se vrati mir na Bliskom istoku.

Bivši gradonačelnik New Yorka, Rudolph Giuliani, koji je nedavno postao odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je kako je američki čelnik uvijek bio “predan ideji promjene režima” u Iranu.

“To je jedini način da se uspostavi mir na Bliskom istoku”, rekao je Rudy Giuliani i dodao “kako je to važnije od izraelsko-palestinskog sporazuma “.

Časopis Politico također navodi kako Bijela kuća trenutno razmatra pitanje što dalje činiti s nuklearnim sporazumom koji je zaključen između Teherana i Obame administracije, uz sudjelovanje pet europskih zemalja i Europske unije.

Politico podsjeća da je tijekom prosvjeda u Iranu Donald Trump na svom Twitteru napisao: “Iran propada na svim razinama, unatoč strašnom sporazumu kojeg je Obamina administracija s njima dogovorila “.

Tada je Trump dodao: “Veliki iranski narod je već dugi niz godina podvrgnut represiji. Oni žele hranu i slobodu, ali i ljudska prava. Bogatstvo Irana je ukradeno. Vrijeme je za promjene!”

Dodamo li tome da je novi Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost postao John Bolton, koji je rekao da će režim u Iranu pasti najkasnije 2019. godine, krug se zatvara.

Zagovarajući američko-izraelsko bombardiranje Irana još 2015. godine John Bolton izjavljuje: “Vremena je strašno malo, ali udar još uvijek može uspjeti. Takva bi se akcija trebala kombinirati sa snažnom američkom podrškom iranskoj oporbi usmjerenoj na smjenu režima u Teheranu.”

Prošle godine je John Bolton u Parizu izjavio kako će 2019. iranski demokrati slobodu slaviti u Teheranu, jer će režim biti svrgnut.

Ako je Trumpov savjetnik general McMaster bio “jastreb”, na njegovo mjesto dolazi psihopat

Visoka politika se vidi u nijansama – Iza napada na Siriju su puno gori scenariji

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
95 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slagerpjevac
5 godine prije

Dream on.

Siniša
5 godine prije

Budala.

Alen
5 godine prije

To je jedini način da se uspostavi mir na Bliskom istoku”, rekao je Rudy Giuliani i dodao “kako je to važnije od izraelsko-palestinskog sporazuma..

Gledano iz njihovog ,americkog, ugla ovo je jednostavno jedini nacin da pokusaju zadrzati kakav takav uticaj na BI i prisutnost..

I ako nemaju sanse ipak ce da pokrenu ono sto i planiraju jer nemaju izbora…Ili potpuni gubitak BI ili rat na BI koji se lako prelije na svijet…

eu kolonija
5 godine prije

dešavanja u armeniji nas upućuju na ovaj ishod. međutim, ruku na srce, amerikanci su izgubili od sirije a da ne izgube od jednog irana što nas upućuje na jedan mogući cilj amerikanaca u svemu ovome. taj cilj bi bio da se bliski istok gurne u kaos i da se proizvedu vještačke nestašice nafte i poskupljenja a sve kako bi se europi skupo prodala američka lošija nafta

fenix
5 godine prije

Bojim se da su psihopate vec odlucile napad na Iran zajedno sa rezimom u Izraelu agresivniji su vise no ikad i ovo je stvarno opasno bojim se da Iranu nema ko pomoci osim Rusije jer Kineze boli uvo za sve dok ide trgovina. A zbog cega napad na Iran dovoljno je samo pogledati resurse Irana to je ono sto Americi treba ogromni neograniceni resursi.

Laki Topalović
5 godine prije

Scenarij je opasan, ali ga vode Jared Kuschner i Netanyahu , a Trump kao da ga nije ni briga. Ovdje može biti svašta. Johnson je hitno otputovao u SAD da spriječi izlazak iz sporazuma, ali svi govore o novom, s oštrijim uvjetima za iran, što oni neće pristati ni u ludilu, tako da je to besmislen trud.

Lindita
5 godine prije

Jedini uvjet za uspostavu TRAJNOG MIRA na Bliskom istoku je UNIŠTENJE cionističkog režima i njihovih satelita !!!!!!

Jim
5 godine prije

Jedini način da prestane brutalan teror američkog režima na Iran je istome dati bojeve glave. Sve ostalo su priče iz vrtića.

Franjo
5 godine prije

Pa ajde smrdljivi plavokosi dikobrazu srusi. Iran nije plasljivi jazavac kao rusija i ima igrace u regiji Hezbollah Hamas u Afganistanu Sijske milicije. Pocni rat i israel ce nestati.

Franjo
5 godine prije

Iran ce zatvoriti straight of Hormous i naft ce se placati suhim zlatom. Naravno ruski jazavci ce zavuci glavu u pjesak ali tako je bolje jer sto ce ti prijatelj plaaljivi jazavac rus. Zapamtite Iran nije plasljiva i dvolicna rusia i Iran ce braniti svoje interese

bato
5 godine prije

neka ameri rešavaju govna kod svoje kuče a Iran neka ostave na miru, a i ta Giuliani glup je ko noč kako može biti; To je jedini način da se uspostavi mir na Bliskom istoku, To smo več videli sa smicanjem Sadama i od tada je na BI božiji mir?? Halo Trump debilu jedan

Good Old Rebel
5 godine prije

Taj eventualni konflikt može i mora iskoristiti Evropa (bez Britanije) i sasvim se udaljiti od servilnosti prema nasilničkoj Američkoj politici. To bi bio konflikt velikih razmera, gdje Rusi i Kina mogu pomoći Iranu, a u Evropu može nagrunuti milijuni izbjeglica sa cijelog Bliskog i Srednjeg istoka. Za tu avanturu neće biti saveznika, osim Britanije na simboličkom nivou. Krivac za ovo stanje Cionistička politika i njen presudni utjecaj u Americi, što znaći da su si Židovi natovarili još jednu “refu” na konto opstanka Izraela.

VladoGrozny
5 godine prije

“Veliki Americki Narod’ je već dugi niz godina podvrgnut represiji. Oni žele hranu i slobodu, ali i ljudska prava. Bogatstvo Amerike je ukradeno. Vrijeme je za promjene!”

Antiglobalist
5 godine prije

Bit će rata, i Iran će pasti. Nema druge. Bit će kaos. To područje Irana će se podijeliti na prorusko, proameričko, bit će 10-tak paravojnih organizacija koje će se boriti za razne stvari. Već viđeno.

Zadranin
5 godine prije

Tada je Trump dodao: “Veliki iranski narod je već dugi niz godina podvrgnut represiji. Oni žele hranu i slobodu, ali i ljudska prava. Bogatstvo Irana je ukradeno. Vrijeme je za promjene!”

Ma milu ti majku plavokosu hebem, pakšu jedan američki. Ma što ti znaš što je dobro za iranski narod. Jes ti bio tamo na licu mjesta, pričao sa tim ljudima? Jesi ih pitao žele li “Libijski scenarij”, hrane i demokracije?

Mrš đubre jedno, ti i tvoja američka zemlja, tvoji zatucani savjetnici, tvoji izraelsko-saudijski uguzi, i , na kraju, tvoje zapadnjačke vrijednosti i vrline.

Pljuc!

Moreno
5 godine prije

Ako i dođe do rata, uz Trumpa suodgovorni će bit i Macron i Merkelica koji su prij desetak dana bili na obradu u SAD. Nisi izjavili protivljenje Trumpu, nego su neštopromumljali u stilu tribalo bi tu još nešto vidit oko sporazuma, Macron malo više, Merkelica malo manje.
Oće li rata će bit ili ne u svakome slučaju ovisi o onima koji upravljaju i Trumpom i Macronom i Merkelicom.
U već ustanovljenome političkome i medijskome sustavu građani Amerike i Europe su skoro potpuno isključeni od mogućnosti uticaja. To je takav sustav protiv kojega se još nije stvorila kritična masa kako bi ga prominila.
Hrvatska vanjska politika će napravit šta kažu Buzin i Merkelica koja zna kako i da se usprotivi da će dosta EU vazalčića prihvatit Američku opciju i vršit pritisak na nju.

ja sam
5 godine prije

I treba, mozes mislit kakva je to drzava koju hodže vode….

Globalista
5 godine prije

Opět rázně novine šíře dezinformacija,nikakvog napadá na Iran nece bití.

Segota
5 godine prije

Mislim da je to suluda ideja!!
Ukoliko napadnu Iran , izginuće stitine hiljada ljudi možda čak milion , a posredno će jih Iran uništiti jer ipak mislim da Iran ima jake saveznike..

Arcibald
5 godine prije

Osim mogucih vazdusnih udara, ne vidim neku veliku vojsku koja se sprema za invaziju na Iran. Za to su potrebne pripreme i logistika i mnogo vojske. Mislim da ce Izraelu i mozda Saudijskoj Arabiji biti dato zeleno svetlo za vazdusne udare, posle toga sledi kontraudar Irana i sukob siita i sunita u Iraku i sukob Irana, Sirije i Hezbolaha sa Izraelom u Libanu i Siriji. Na tome ce se tek poceti graditi uslovi za ulazak oslobodilacke NATO vojske u celu pricu sa sve false flage operacijama i belim slemovima. Takodje sledi posredni rat izmedju NATO i Rusije u toj regiji, dok ce se sigurno aktivirati i rat u Donbasu za vreme svetskog prvenstva u cilju razvlacenja Rusije i moguci teroristicki napadi na teritoriji Rusije…

Mate
5 godine prije

to znači kraj SAD imperializma i automatski kraj Velike Britanije kao SADovog brabonjka. Već sam naveo da napad na Iran znači automatski napad na Kinu i Rusiju jer zajedno sačinjavaju “Željezni trokut”. U slučaju napada na Iran, Iran će imati NEOGRANIČENU podršku Rusije i Kine. Bit će zanimljivo vidjet kako će se ovo mlaćenje k**cem od strane Narančastog završiti, he he he 😉

Mate
5 godine prije

Zapravo, ovo je odlična vijest! SAD ide svojevoljno pod giljotinu 😉

Kora
5 godine prije

A tko je Trump da “svrgava Iranski režim”? Svašta!

Zagor
5 godine prije

Mislim da je naspram ovih Ariel “Automat” Sharon pravi mirotvorac.

Baba vanga
5 godine prije

Sta sad Koreje nije vazna☺

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Iako je Bibi upregnuo sve snage, pa čak i onog Ivankinog jebivjetra, ništa od toga. Preciznije, not yet.
Red Koreje, pa opet Irana, u intermecu Rusija i Kina. Bitno da na twiteru nije dosadno.

Sardelino
5 godine prije

Blebetanje po inerciji. Laloke su im se razvalile pa ih je malo teže zaustaviti.Odnosno , postale suu neovisne o umu I imaju svoj vlastiti život.

kanncer
5 godine prije

A da za početak promijeni režim u Tel Awivu

Bozon
5 godine prije

Ne treba potcijenjivati njihovu metodologiju pobunjivanja koja spada u psiholosko ratovanje. Veoma su vjesti utome,a to dokazuju i nemiri koje su izazvali diljem svijeta, zajedno sa nasom bivsom drzavom. Detaljni su u istrazivanju slabosti drzave i drustva i odlicno se udubljuju u kulturu i povijest neke nacije da su u stanju pronaci i prepoznati najsitnije detalje koji bi impomogli da unesu nemir, razdor i nezadovoljstvo. A i naivno bi bilo pomisliti da je Trump u ovoj proci igrac protiv Obame i Hilari. To je samo privid jer ko god tamo bio na vlasti, oni svi nastupaju u ime iste Americke spoljne politike. I on je odabran u kontrolisanom procesu, ali za razliku od Obame i HIlari koji su istinski zlocinci, Trump vise lici na Deep State-ovu igracku na navijanje koju lako kontrolisu i sa kojom lako manipulisu. On naime, zeli da se dopadne i dokaze. Zato ocekujem nastavak izvrsenja istih… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

Sutra u 14h Trampinjo objavljuje sta su gazde odlucile..

obicnosamocitam
5 godine prije

Mislim da ce biti velika frka. Imate i u tekstu napisano da je napad na Iran zacrtan i odlucen jos prije Trumpa. Ako malo to prostudirate doci ce te bez problema do informacija iz koji je vidljivo da je ta odluka donesena prije vise od 10 godina. Prvo nam sad slijedi jos nekoliko pokusaja “narodnih” revolucija da se svrgne rezim. Nisam baba Vanga pa ne mogu znati hoce li to uspjeti ili ne. Ameri vec godinama imaju razradjene tehnike i ljudstvo koje je oborilo vec dosta rezima tako da je nekakva revolucija u Iranu prilicno vjerovatna opcija. Ipak moje mislenje je da to amerima nece proci kako su zamislili. Slijedeci korak ce biti raketni i avio udari po svemu vaznom,od vojnih objekata do industrijskih i rusenje mostova,tunela i cesta sirom Irana. Na zalost Iran se od tog tipa napada nema cime odbraniti ako se direktno ne umjesaju Rusi i(li) Kinezi.… Čitaj više »

Tomica
5 godine prije

Sudeći po izjavama, slijedi neki false flag i raketiranje iranskih postrojbi u SIriji. Kako su bahati, moguće da samo serviraju priču da je Iran htio napasti Izrael sa teritorija Sirije. Hoće li Iran i kako odgovoriti ne znam, ali u oba slučaja moguće da slijedi sajber napad pa raketni na vitalne objekte i infrastrukturu. Rusija će sigurno na neki način pomoći Iranu a koliko i kako ćemo vidjeti ako se Trump i Netanyahu zaigraju.
Ako do napada ne dođe, kao što se i nadam, sigurno slijede jednostrane sankcije koje će EU kao kritizirati ali i držati ih se.

luni lunovic
5 godine prije

za mr franju nebih ti pozelio da te afroamerikanci uhvate na obradivanje pa ti kmece gore od zidova samo ga pogresno pogledaj

palermo
5 godine prije

IzraHELL je sve aktivniji, pogotovo nakon pobjede Hezbollaha i koalicijskih partnera u Libanonu – izgleda uspjeli su eliminirati i sirijsku posadu S-200 koja im je srušila par F-16. Iran u Siriji nema PZO “kak’ spada” – vidjet ćemo dokle će se Rusi praviti Toše.
Hezbollah je sve manje angažiran na sirijskim ratištima, jer je najgore prošlo, i vjerojatno se priprema na obračnu sa zio-nazi bagrom. Trebaju se prvo eliminirati istočna i zapadna Da’ara, svojevrsni tampon za okupirani Golan, pa onda neće više biti proxy “korisnih idiota”, već će hedonistički IzraHELL morati sam zasukati rukave – tu sa Hezbollahom nemaju šanse.

palermo
5 godine prije

@Gallus Najveći anti-semiti u Izraelu su upravo Izraelci – najviše je Hazara, Aškenaza, koji nemaju kapi semitske krvi u sebi. A Palestinci su kao što i znaš, semitiski narodi. A sad se vrati u onu kladaru Bet Israel, ili odakle si već izgmizao.

Borna
5 godine prije

Ovaj Žuti Tupe je za zatvoreni odjel psihijatrije. Zajedno sa svojim zetom. valjda sad neće Eu pristati uz njega ? Ak to naprave, postali su njegovi korisni idioti i EU ne treba postojati. Basta !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI