fbpx

Visoka politika se vidi u nijansama – Iza napada na Siriju se pripremaju puno gori scenariji

vojna parada Iran

Jučer je u Teheranu održana velika vojna parada povodom Nacionalnog dana vojske, na kojoj su pokazana sva postignuća iranske obrambene industrije i oružja kupljena od savezničkih zemalja. Na svečanoj paradi su sudjelovali svi rodovi iranske vojske i jedinice Iranske revolucionarne garde.

Iranski predsjednik Hassan Rohani je izjavio je kako će Iran proizvoditi ili kupovati svo oružje potrebno kako bi se obranio u regiji opkoljenom “agresorskim silama”.

Iranski predsjednik Rohani je to izjavio na velikoj bini okružen generalima i državnom dužnosnicima, dok se pred njim prolazili iranski vojnici i teška oružja, projektili, a nebo su nadlijetali borbeni zrakoplovi i bombarderi. Rekao je i kako snage kojima raspolaže Iran ne predstavljaju prijetnju po susjede.

“Mi poručujemo svijetu da ćemo proizvesti ili nabaviti bilo koje oružje koje nam je treba i nećemo čekati ničiju dozvolu. Poručujemo susjednim zemljama da naše oružje nije usmjereno protiv vas. Ono služi za odvraćanje. Mi ne živimo u normalnoj regiji i vidimo da su agresorske sile izgradile baze oko nas”, naveo je Rohani

Predsjednik Irana je dodao kako te sile “ne poštuju  principe međunarodnog prava, interveniraju u regionalnim poslovima i provode invazije na druge zemlje bez dozvole Ujedinjenih naroda”.

vojna parada Iran

FOTO –Vojna parada održana jučer povodom Nacionalnog dana vojske Irana

Ajatolah Hamnei: Mi smo usred velikog bojnog polja

Vrhovni vođa Islamske revolucije ajatolah Hamnei je ukazao je na veliki složeni neprijateljski rat protiv sustava Islamske Republike.

Ajatolah Hamnei je jutros na sastanku s ministrom i nekolicinom dužnosnika iranskog Ministarstva za obavještajne poslove izjavio da su neprijateljske obavještajne službe u središtu ovog sukoba, ali i kako u svojim namjerama, unatoč svim njihovim mogućnostima, do sada nisu uspjele napraviti ništa posebno.

“Mi smo usred velikog bojnog polja. S jedne strane se nalazi Islamska Republika Iran, a s druge strane je ogromna i moćna fronta neprijatelja. Kada se s pažnjom analiziraju ova pitanja, mogu se primijetiti tragovi stranaca i njihovih obavještajnih službi”, rekao je ajatolah Ali Hamnei.

VIDEO – Vojna parada održana jučer povodom Nacionalnog dana vojske Irana

Vrijedi podsjetiti da velika vojna parada i ove poruke iz Irana dolaze nakon što su u subotu američke, britanske i francuske snage u subotu ujutro provele raketne udare na Siriju, iranskog saveznika, navodno u znak odmazde za nepotvrđeni kemijski napad proveden 7. travnja u sirijskom gradu Dumi, za kojeg Washington, London i Pariz krive vladu sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada.

Međutim, kako je napad uspješno odbijen i nije uzrokovao znatnije štete i gubitke u ljudstvu, otvorila su se brojna pitanja koja je uopće bila svrha demonstracije sile Zapada? Komentari stručnjaka su se uglavnom fokusirali na Rusiju, saveznici Sirije koja je intervenirala u sukobu u toj zemlji i osigurala da sirijska vojska vrati kontrolu nad velikim dijelovima teritorija koji je bio u rukama terorista i modernizirala sirijsku vojsku. Ako bi bilo novih napada, veliki broj analiza je posvećen o mogućem izbijanju sukoba između ruskih i američkih snaga na terenu, dok se iz vida izgubio položaj Irana u sirijskom sukobu i međunarodnim odnosima općenito.

Jedan od ključnih zahtjeva Zapada je da se proces pomirenja zaraćenih strana u Siriji hitno vrati u Ženevu, gdje bi se vodio pod okriljem Ujedinjenih naroda, ali i uz sudjelovanje Sjedinjenih Država, ključnih vojnih sila EU, Saudijske Arabije i drugih aktera. Cilj ove inicijative nije povratak mira u Siriji, nego eliminacija do sada prilično uspješnog procesa pomirenja koji se vodi u Astani, glavnom gradu Kazahstana, kojem su pokrovitelji Iran, Rusija i Turska. Dakle, za Zapad je nužno je eliminirati Iran kao regionalnu silu koja ima utjecaj na političke procese u regiji.

Bliži se kraj iranskom nuklearnom sporazumu?

Iran - SAD - sporazum

Osim toga, bližio se i 12. travanj, kada američki predsjednik Donald Trump mora objaviti svoju odluku hoće li se SAD i dalje pridržavati nuklearnog sporazuma s Iranom ili će iz njega jednostrano istupiti i nastaviti politiku pritiska na Islamsku Republiku, koja bi bila praćenja ponovnim uvođenjem sankcija Teheranu od strane Washingtona.

Iran, Kina, Rusija, čak i Francuska, Velika Britanija i Njemačka, te cijela EU, smatraju da Iran poštuje sve svoje obveze, što je potvrdila i Međunarodna organizacija za nuklearnu energiju (IAEA). S druge strane, Donald Trump, njegov novi savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, vatreni zagovornik svrgavanja režima u Teheranu, što je obećao da će učiniti do 2019. godine, te Mike Pompeo, aktualni čelnik CIA-e i kandidat za novog američkog državnog tajnika, složni su da SAD moraju izaći iz sporazuma s Iranom.

Dva dana prije raketnog udara na Siriju, Reuters piše kako se europski dužnosnici trude da uvjere Trumpa da ne učini ovaj korak, ali da nije jasno hoće li američki predsjednik poslušati njihove savjete.

Viši diplomati iz tri europske zemlje su se tri dana prije udara na Siriju u Washingtonu sastali s Brianom Hookom, direktorom političkog planiranja američkog State Departmenta, kako bi pokušao pronaći način za spašavanje sporazuma o kontroli naoružanja.

Iran je sporazumom ograničio svoj nuklearni program, koji više nema vojnu namjenu, za postupno ukidanje sankcija i do sada se drži svih točki dogovora.

Trump je 12. siječnja Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj uputio ultimatum, rekavši “kako se moraju složiti da se popraviti strašne nedostaci u nuklearnom sporazumu” ili će SAD iz njega jednostrano istupiti.

Ako Velika Britanija, Francuska i Njemačka na to ne pristanu, američke sankcije će se vratiti u istom obliku kakve su bile prije zaključivanja sporazuma 2015. u Beču. Ured američkog predsjednik još nije rekao kada bi nove kaznene mjere trebale stupiti na snagu, što je pitanje o kojem će se raspravljati nakon 12. svibnja.

Iranski balistički projektili

FOTO: Ilustracija, Iranski balistički projektili

Konkretno, Trump vidi tri nedostataka u sporazumu. Prvi je što dokument ne sadrži ograničavanje iranskog programa balističkih projektila. Drugo, Bijela kuća želi da se olakšaju uvjeti pod kojima međunarodni inspektori mogu posjetiti “sumnjive iranske nuklearne lokacije”, što bi u praksi značilo da mogu provjeravati sve važnije vojne objekte iranske vojske, čak i one koji nemaju veze s bivšim nuklearnim programom. Treće je klauzula “zalaska sunca”, prema kojoj rok za provjeru iranskog nuklearnog programa počinje istjecati nakon 10 godina. Trump želi da se sve tri europske zemlje pridruže Washingtonu u pritisku da se sporazum revidira po želji Sjedinjenih Država.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ranije izjavio kako bi se moglo razgovarati o iranskog programa balističkih projektila, ali je Teheran poručio kako nema govora o bilo kakvim izmjenama, a ako SAD istupe iz sporazuma, Iran također izlazi iz njega i vraća vojnom nuklearnom programu.

No, čak i ako američki, britanski, francuski i njemački pregovarači postignu bilo kakav sporazum o ovom pitanju, nije jasno hoće li i Trump to prihvatiti.

“Sve je moguće, ali ako se ne obnovi sporazum, situacija će se brzo pogoršati. Nisam posebno optimističan. Na kraju će sve odlučiti jedna osoba”, za Reuters je izjavio je jedan od europskih pregovarača.

“I budimo jasni, ako izgubimo sporazum s Iranom, to će zacijelo imati suprotan učinak onoga što žele Amerikanci. On neće propadati godinama, nego će nestati u roku nekoliko tjedana”, dodao je.

Iran je u više navrata, nakon svake od ovakvih i sličnih izjava, poručio kako razvija nuklearni program samo u civilne svrhe i da će se držati sporazuma sve dok ga ostale stranke poštuju, ali će “minirati” posao ako se Washington povuče.

Želje i napori saudijskog režima da uništi Iran

Iran protiv Saudijske Arabije

Ako bolje pogledamo ovaj mozaik, koji se polako počinje slagati, primijetit ćemo i Saudijsku Arabiju koja iz prikrajka promatra što se događa u Siriji i priprema se za veliki povratak u međunarodnu arenu, odakle su je protjerali Rusija i Iran, dijelom i Turska, koja je ogorčena odlukom saudijskog režima da Muslimansko bratstvo uvrsti na listu terorističkih organizacija, što je Rijad učinio još 2014.

Stoga situaciju na Bliskom istoku treba promatrati u puno širem kontekstu i pogrešno se ograničiti na rat u Siriji ili nedavno provedeni napad zapadnih sila na tri mete u arapskoj republici, koje po mnogima nemaju nikakvog značaja i njihovo potpuno ili djelomično uništenje nije promijenilo ravnotežu snaga u Siriji.

Provokacija s kemijskim napadom u Dumi i vojna agresija SAD-a, Velike Britanije i Francuske na Siriju su samo jedan od brojnih dokaza nove antiiranske kampanje u široj regiji.

Za zapadne zemlje je Iran agresivni protivnik Saudijske Arabije, iako će svijet prije ili kasnije saznati da iza napetosti između dvije zemlje najvećim dijelom stoji krunski princ saudijskog režima, Mohammad bin Salman, koji ima jake veze s američkim obavještajnim službama i Izraelom.

Situacija se ubrzano pogoršava i na sjeveru Afganistana, ali i duž afganistansko-iranske granice. Osim toga, vojne aktivnosti u regiji pokazuju da se Sjedinjene Države i Velika Britanija, ne bez pomoći Izraela, pripremaju za ozbiljne napade na Iran.

Nakon više desetljeća izbivanja, Velika Britanija je “iznenada” 5. Travnja utemeljila prvu stalnu vojnu bazu na Bliskom istoku. Po prvi puta od 1971. godine je baza Bahreina postala baza britanske mornarice. Baza može ugostiti oko 500 vojnika i časnika britanske mornarice. U Bahreinu je sjedište i 5. Američke operativne flote. Drugim riječima, anglosaksonski saveznici do maksimuma podižu borbeni potencijal u neposrednoj blizini Irana. Rekli su: “Mi smo tu i tu ćemo ostati!”

Saudijska Arabija

Čitava buka oko navodnog kemijskog napada u Dumi je odvratila pozornost svjetske javnosti od napetosti u Perzijskom zaljevu, ali i represije i ubojstava palestinskih civila od strane izraelske vojske. U Palestini od 30. ožujka traju masovni prosvjedi u graničnom pojasu s Izraelom. Zbog nesrazmjerne uporabe oružja su Izraelci do sada ubili najmanje 30 Palestinaca, a više tisuća ih je ranjeno ili su otrovani suzavcem.

Iako za izraelski masakr nad Palestincima stižu osude iz cijelog svijeta, one se nisu čule zbog navodnog “kemijskog napada” i odgovora “civiliziranog svijeta režimu u Damasku”, koji je za Zapad nedvojbeno kriv za ovaj do sada nedokazani zločin.

U istom kontekstu treba gledati i izraelski napad na sirijsku batu Tyas ili T-4 u provinciji Homs. Čak je i broju mrtvih postao neka čudna vrsta “natjecanja” i Zapad i Izrael su izvijestili da je ubijeno sedam iranskih vojnika, dok iranski izvori navode 4 vojna savjetnika. No, iranski izvori, za razliku od zapadnih i izraelskih, objavljuju fotografije i imena svojih mrtvih.

U takvim uvjetima, usluge stvarnog vladara saudijskog režima, princa Mohammada bin Salmana. Nije nikakvo otkriće da saudijski krunski princ marioneta Sjedinjenih Država, posredno ili izravno i Izraela, koji su ga i postavili kao kandidata za saudijsko prijestolje.

Saudijski režim je ključan u poticanje arapskog svijeta na rat s Iranom, što se vidjelo i na summitu Arapske lige održanom u nedjelju u Saudijskoj Arabiji.

Rijad ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, a Palestince je pokušao kupiti milostinjom od 200 milijuna dolara vrijedne humanitarne pomoći.

Visoka politika se vidi u nijansama – Iza napada na Siriju se pripremaju puno gori scenariji 1

FOTO: Sirija mapa T4

Glavni kamen spoticanja između Saudijske Arabije i Irana je i siromašni Jemen, koji se guši u humanitarnoj katastrofi i trpi napade saudijske koalicije.

18. ožujka je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi rekao: “Iran je suočen s ozbiljnim problemom u regiji, a to je Saudijska Arabija. Mi ulažemo velike napore za normalizaciju odnosa i mudre atmosfere za razgovor sa Saudijskom Arabijom i da riješimo  probleme za stolom, ali, nažalost, Saudijska Arabija nakon nuklearnog sporazuma i dalje gaji iluzije i nije pokazala razinu spremnosti potrebnu za pregovore. Saudijska Arabija nastavlja sa svojom politikom usmjerenom protiv Irana i pokušava utjecati na male arapske države da ih odvoji od Teherana.”

Nakon toga su Saudijci nastavili barbarske i raketne napade na civilne ciljeve u Jemenu. Kao odgovor, Jemenci su proveli raketne udare na Saudijsku Arabiju balističkim projektilima, koje je uspjela presresti i oboriti saudijska protuzračna obrana.

Prije eskalacije najnovije “sirijske krize” i agresije na tu zemlju, krunski princ Muhammad bin Salman, je požurio posjetiti Sjedinjene Države i tamo boravio dva tjedna.

Situacija je bila nejasna i nema nikakvih detalja o njegovom susretu s Trumpom, koji je prije toga izjavio “kako će američka vojska napustiti Siriju”. Saudijski princ je rekao “kako bi američki vojnici tamo trebali ostati, barem srednjoročno, ako ne dugoročno”.

“Bashar Al-Assad će ostati, ali vjerujem da nije u interesu Bashara da Iranci rade što žele”, dodao je saudijski krunski princ u izjavi uza medije, što znači da će se “igra” odvajanja Sirije i Assada osobno od Irana nastaviti. Drugo, saudijski krunski princ je pozvao međunarodnu zajednicu da vrši veći pritisak na Iran, “kako bi se pokušao izbjeći izravan vojni sukob s njegovom zemljom”.

“Moramo izbjeći vojni sukob. Ako to ne uspijemo, vjerojatno ćemo imati rat s Iranom za 10 do 15 godina”, rekao je Muhammad bin Salman.

Službeni predstavnik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi je savjetovao je Mohammada bin Salmana “da se ne kocku sa smrću”. Qassemi je također pozvao stare saudijske dužnosnike da podsjete mladog princa na sudbinu bivšeg iračkog čelnika Sadama Husseina, nakon što se usudio izazvati iranski narod.

Al-Jazeera je 1. travnja,  pozivajući se na svoje izvore bliske saudijskom prestolonasljedniku, priopćila kako je nakon prijetnje iranskog ministra vanjskih poslova Mohammad bin Salman naredio da oružane snage u zemlji budu u punoj borbenoj gotovosti.

Jemen - Saudijska Arabija - rat

FOTO: Jemen – Saudijska Arabija – rat

Naravno, odgovorio nije izostao i Mohammad bin Salman je iranskog ajatolaha Hamneija nazvao “novim Hitlerom na Bliskom istoku”. Istovremeno je javno priznao pravo postojanja cionističke države, što nitko u proteklim desetljećima nije učinio.

Nakon odlaska saudijskog princa iz SAD-a, u posjet Bijeloj kući dolazi katarski emir. Trump je 3. travnja osobno “uvjeravao” katarskog  emira, Tamima bin Hamada Al-Thanija, da sudjeluje u antiiranskom vojnom savezu. Prema izvješću Bijele kuće, “čelnici su razgovarali o sve bahatijem ponašanju Irana u regiji i prijetnji koju ova zemlja predstavlja regionalnoj stabilnosti”.

U Iranu su to očekivali. Iranski analitičari i dužnosnici su izjavili kako je Trump u svom projektu protiv Irana otišao dalje nego njegovi prethodnici, posebice kada su čuli za promociju Mikea Pompea i Johna Boltona, te izjave koje u Ujedinjenim narodima o Iranu daje Nikki Haley.

Nedavne promjene u Bijeloj kući su događaji koji pokazuju da SAD ima velike planove protiv Irana, protiv kojeg su Sjedinjene Države počele provoditi još veću propagandnu kampanju od uobičajene, ali koju prate i vojne aktivnosti na terenu.

Saudijci sanjaju o ratu s Iranom, čak i za 10 do 15 godina. Velika Britanija je vratila svoju vojsku u Bahrein, sve u pozadini antiiranske i antisirijske histerije. Usput se uspijeva odvratiti pozornost od onoga što se događa u Palestini. Ipak, budućnost ovog pitanja ovisi o Iranu, ali i hoće li najbliži partneri Teherana u Siriji, a to su Rusija i Kina, uspjeti obuzdati  militantne ambicije Sjedinjenih Država, EU, Izraela i Saudijske Arabije.

Osim toga, Turska je priopćila kako namjerava nastaviti okupaciju sirijskih teritorija na neodređeno vrijeme. Prema turskom ministru obrane, Ankara će zadržati vojnu nazočnost u sirijskoj regiji Afrin, sve dok se nakon izbora ne formiraju nove vlasti u Sirijskoj Arapskoj Republici.

Svima je jasno da je nemoguće održati opće izbore u uvjetima rata i neprestane okupacije, a najnovije izjave Ankare pokazuju da je Turska u Siriji neprijatelj interesima Rusije i Irana, a s druge strane saveznik Sjedinjenih Država, EU i Izraela, ma koliko Erdogan grmio protiv zločina nad Palestincima.

Uloga Turske?

Sastanak Rusija - Turska - Iran

FOTO:Ilustracija Rusija – Turska – Iran

Visoka politika se prepoznaje u nijansama. Pogledajmo ih. Nakon raketnog napada Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske na Siriju su provedeni brojni telefonski razgovori. Među prvima između predsjednika Turske i Rusije, Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina. Sličan razgovor je Putin održao s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem. Kako bi se zatvorio trokut Rusija-Iran-Turska, bilo je potrebno čekati razgovor između Erdogana i Rohanija, ali je to potrajalo.

Na kraju se i to dogodilo i Erdogan je nazvao Teheran. Međutim, on je prije Teherana zvao glavnog tajnika NATO pakta Jensa Stoltenberga i njemačke kancelarke Angele Merkel, te britansku premijerku Theresu May. Sa svima je, naravno, raspravljao o situaciji u Siriji.

Što se tiče Irana, poruka administracije turskog predsjednika je sljedeća: “Erdogan i Rohani su razgovarali o bilateralnim odnosima i najnovijim zbivanjima u regiji. Čelnici su razmijenili stavove o aktivnostima Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske u Siriji i ukazali na želju nastavka procesa političkog rješenja sukoba. Čelnici su naglasili važnost nastavka provedbe zajedničkih napora Turske, Irana i Rusije u okviru procesa u Astani i pronalaska trajnog rješenja političke krize u Siriji i zaštite njezine teritorijalne cjelovitosti.”

SAD u Siriji ustupaju mjesto Saudijskoj Arabiji?

sad sirija

Poznato je da su Teheran i Moskva oštro reagirali na vojnu agresiju na Siriju, dok ju je Ankara pozdravila. Ovo nije slučajno. Ako je vjerovati onome što piše The Wall Street Journal, Trump planira zamijeniti američku vojsku u Siriji s kontingentom arapskih snaga, a ne vojskom Turske. Te snage bi preuzele nadzor nad teritorijem pod kontrolom američke vojske.

The Wall Street Journal tvrdi da je John Bolton, novi savjetnik američkog  predsjednika za nacionalnu sigurnost, već kontaktirao Egipat, vlasti Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir je potvrdio “kako Rijad razgovara sa Sjedinjenim Državama o slanju vojnika u Siriju”.

Turska zajedno s Iranom i Rusijom djeluje kao jamac naselja u Siriji, ali ovim dogovorom s Washingtonom i Londonom razbija proces iz Astane ili stvara potrebu za novim formatima pregovora o sirijskoj krizi. Istovremeno, takozvana arapska koalicija u Siriji bi trebala protjerati Iran i omesti Tursku. Rusija također može imati problema. Ovako izgleda da se interesi Moskve, Ankare i Teherana, čak i uz određene probleme, ipak podudaraju. Međutim, Turska je najslabija karika u tom trokutu i njezine je namjere nemoguće predvidjeti.

Kao što je navedeno na početku, puno toga će biti odlučeno 12. svibnja, kada će SAD morati potvrditi ili raskinuti sporazumu šestorke s Iranom o nuklearnom programu. Ukratko, na Bliskom istoku se razvija velika geopolitička intriga, uz povećanje kritične mase aktera spremnih da oružjem brane svoje interese. U ovom su trenutku posebno važne odluke o formiranju novih situacijskih saveza svjetskih i regionalnih sila na Bliskom istoku, dok u međuvremenu britanski The Guardian predviđa “maglu nekog novog rata u regiji”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
49 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mars
Gost
mars
2 godine prije

Turska, za onoga koji hoće i zna da vidi, više nije američki igrač, ali isto tako nije ni ruski. Turska je postala isključivo turski igrač, što znači da prvenstveno gleda svoje interese kao i ostali veliki igrači koji to sebi mogu priuštiti. Ti interesi se nekada mogu preklopiti sa interesima SAD-a, a nekada sa interesima Rusije, ali jedno je sigurno – neće vlastite interese ignorisati i žrtvovati radi interesa jednih kao što je bilo donedavno, ili drugih kao što bi sutra moglo biti, pa sviđalo se to nekome ili ne. Čisto suverenistički. Tako i treba posmatrati tursku politiku i položaj između SAD-a i Rusije, a druga je stvar kakve će politike i poteze vući ove dvije velesile da bi se Turska priklonila (ne i potčinila) jednoj ili drugoj sferi uticaja.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  mars

Turska je direktan susjed Iranu, i jedni i drugi imaju oko 80 milijuna stanovnika, Iran je tek nešto manji površinom, kupovna moć Iranaca je oko 2/3 kupovne moći Turaka – sigurno joj nije u interesu da zarati sa Iranom kao članica NATO saveza.
Iz navedenih razloga, Turska će biti protiv bilo kakvih podizanja tenzija sa Iranom.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Iran je površinom dvostruko veći od Turske.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Ništa od napada na Iran.
Prevelika je to (sedamnaesta u svijetu) i visoko razvijena zemlja sa preko 80 milijuna stanovnika u kojoj manje od polovine BDP-a čine prihodi od nafte i plina. Tko hoće, naći će intrigantne podatke o Iranu na Wikipediji.
SAD će izlaskom iz nuklearnog sporazuma sa Iranom sljedeći mjesec omogućiti da Iran razvija svoj nuklearni program u vojne svrhe i još više vojno zbližiti Rusiju i Iran, a na tim sankcijama bi napokon moglo puknuti i savezništvo sa EU, jer bi si EU zemlje opet gospodarski “pucale u nogu” podržavajući nove sankcije, jer imaju već ugovorene poslove sa Iranom u ogromnim iznosima.
Trump hoće sa politikom koju vodi rastjerati sve svoje saveznike, napraviti neprijatelje od svih svojih vojnih/gospodarskih pandana i izolirati SAD.
Neka mu je sa srećom.

udav
Gost
udav
2 godine prije

putinov tuzni pogled sve govori,
a irancima je sve jasno:
i zasto i kako su okruzeni
i zasto je nuklearni sporazum vazio, a vise nece vaziti…

i tu se opet vracamo na religiju jer za sve ovo zamesateljstvo mozemo zahvaliti upravo religioznim fundamentalistima, kada je rec o judeohriscanstvu, imamo na jednoj strani hasidsku sektu cabad ljubovic, a na drugoj pseudohriscanske dispenzacionaliste (skrenute evangeliste) – i jedni i drugi misle ratom da ubrazuju dolazak Mesije… a za muslimane nemaju isti recept, sitima jedan, sunitima drugi – nemaju recept za sebe, pa kako ce za druge… zalosno…zalosno je i to sto nema ko da se upusti u religiozni aspekat, sve zanima politicko-ekonomsko-vojni, a kada nastupi lazna apokalispa, nuklearni armagedon, ste cete onda, da zabranite bibliju kao kinezi?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  udav

Pisao sam ja dosta s tog religijsko-eshatoloskog aspekta… Sve ide po planu ,kao podmazano….

panStje
Gost
panStje
2 godine prije
Reply to  udav

Putinov pogled na slici je pogled nepovjerenja, Putin na slici gleda i zna da Erdogan ni sam ne vjeruje u ono sto govori u tom trenutku.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  udav

@udav- Tvoj osvrt nema veze ni sa čim a najmanje s religijom. Religije niti su zakuhale niti će smiriti situaciju na BI.

bbb
Gost
bbb
2 godine prije

aaa

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Amerikanci prete praznom puškom …
Imaju želju da zarate ali nemaju mogućnosti ….

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
2 godine prije
Reply to  Riddick

Što amerikance koči osim što nemaju podršku javnosti kod kuće?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  NAPOLEON

Vidi se da nemaš pojma o vojsci.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Riddick

Vrlo skoro ćemo moći vidjeti što namjeravaju Ameri! Nisi u pravu, kad kažeš da prijete praznom puškom imaju oni čime udariti i znaju kako to učiniti, ali njihoovo javno mnijenje se teško odlučuje da podupre rat i većini američkih građana je već dosta ratovanja jer SAD od kraja WWII nisu prestajale ratovati i u tom razdoblju nisu imali jednog dužeg razdoblja mira! A kako znamo, u ratu se i gine i to je najbolnija točka svakog onoga koji se odluči da vodi rat!

burt
Gost
burt
2 godine prije

nema konačne pobjede u Siriji od strane Assada iako će neki mislit da je to moguće, zadnji napad je bio mali ubod ali i najava onoga što sljedi u budućnosti, samo je pitanje vremena kad će se u Siriji na nekom drugom mjestu stvorit kriza i onda slijedi napad ali daleko jači od zadnjeg, ovaj put na udar će doći instalacije Iranske revolucionarne garde, SAA, Hezbollaha, iračkih milicija, nema političkog rješenja bez oštećivanja proassadovaca i novih napada, postoje dva pravila, svatko ima svoje Sarajevo i 300 godina spletki, zavjera i upravljanja događajima, zna se što se događalo oko Sarajeva i Benghazija, Rusi su svjesni realnosti i povući će sve isturene manje jedinice u svoje dvije baze u Siriji a svi ostali proasadovci na terenu dobit će lekciju prije konačnog rješenja, to što zadnji put nisu upotrebljeni F 22, F35 i B 2 ne znači ništa, kad dođe vrijeme i oni će u akciju

Hr--------
Gost
Hr--------
2 godine prije
Reply to  burt

Jesi ti onaj što je rekao da Istočna Goutha nikad neće pasti?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  burt

Jedno je planirati a drugo te planove ostvariti… Nek vam je sa “srećom “….

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  burt

Burte legendo ti si ovde često spominjan …
Reci mi burte koja vojna grupa u Siriji treba celu da je preuzme i da instalira svoju vlast , ili koja koalicija to me zanima , po tebi šta misliš.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Riddick

Burt ne misli ništa, samo udara po tipkovnici u skladu s dobivenim naputcima.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  burt

ahahahaha…burte/dumbe, pusti to filozofiranje ne ide ti, nego što ono bi s neosvojivom Ghoutom, ajmo malo o tome.

Raptor
Gost
Raptor
2 godine prije
Reply to  burt

Eeee, de si burte!!! ? Pa kaj te niš nema na komentarima, ti si mi bil najzabavniji!!!

Penzija
Gost
Penzija
2 godine prije
Reply to  burt

Burte pitaju te ljudi za Gouthu, sta ne odgovoris?

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije

Anglocionistima iz trenutne Washingtonske administracije u nuklearnom sporazumu sa Iranom najviše smeta to što će Iran po tom sporazumu nakon 10 (još 7) moći proizvesti nuklearnu bombu (u vrlo kratkom roku) a u ovom periodu od 10 godina mudri Perzijanci će usavršiti balističke projektile (do 2000 km) koji mogu “nositi” nuklearne bojeve glave kojima mogu pogoditi cionistički entitet !!! Dakle, zemlja koja posjeduje takvo naoružanje može biti sigurna da neće biti napadnuta takvim naoružanjem i da protiv druge države može voditi konvencionalni rat što je glavni cilj Irana i najveća briga za zlo iz Tel Aviva !!! Ako Trump poništi taj sporazum po mom mišljenju će samo omogućiti Iranu da u vrlo kratkom roku napravi nuklearno oružje sposobni za ono što sam gore pisao ….

Krmak27
Gost
Krmak27
2 godine prije

Iranu se ne pise dobro jer je previse aktera protiv njih, cak i da Rusi stanu iza njih (Kinezi se vjerojatno nece mijesati). Tko racuna na Tursku dobija garant noz u ledja tako da bih ja njih sigurno stavio u ulogu agresora. Mislim da je Iranu jedini izlaz da krenu u diplomatsku ofenzivu po EU i da preko njih probaju uci u pregovore s Izraelom i izgladiti malo stvari. Koliko je meni poznato (mozda nisam dobro upoznat), iranska politika prema Izraelu je jednako losa kao i politika Izraela prema njima, tako da mislim da tu ima dosta prostora za poboljsanje. E, a ako toliko mrze Izrael da bi radje jeli pijesak, onda se tu vise nema sta reci.

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije
Reply to  Krmak27

Iran neće stati dok ne oslobodi Palestinu i ne uništi cionističko zlo … pod tome ne mislim na židove jer onaj ko poznaje situaciju tamo dobro zna da puno židova jedva čeka da se cionizam uništi kako bi bili slobodni …

Krmak27
Gost
Krmak27
2 godine prije
Reply to  Lindita

Cekaj malo, kako bi to Iran unistio cioniste bez da pobije i neduzne zidove ne-cioniste? Osim toga, da cionistima stvarno i zaprijeti poraz, zar ne mislis da ne bi unistili cijeli Bliski istok nuklearnim oruzjem? Ti si se samo salila, zar ne?

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije
Reply to  Krmak27

Pa pročitajte moj komentar pa će vam biti jasno … ako je to moguće?

žrec
Gost
žrec
2 godine prije

Pitanje: zašto Rusija ne pošalje pomoć Jemenu? I humanitarnu i vojnu?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  žrec

Zato sto ce se vrlo vjerovatno i onako vojno sukobiti s usa .. Sumnjam da ce biti neka trakavica.. Ja kako vidim svi se spremaju ,pozicioniraju i turiraju…
Iran ce napasti iz turske i ksa…Rusija nece imati izbora….

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
2 godine prije
Reply to  žrec

Da li je Jemen (službeni ili nezvanični) to tražio?
Što Jemen nudi zauzvrat? I čime to jamči?
Možda Rusija postane svjetski policajac, ali moguće da još nije u dežurstvu.
Možda i šalje (barem humanitarnu, ako je dežurni samaritanac), ali ne znamo?
Možda Zaharovu boli čuča oće li to Žrec i Vlačić znat

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  žrec

Nije rečeno da ne šalje, čim pomaže Iranu hrana za naftu, odmah pomaže i Jemenu. Ali može li Rusija pomagati svima. Poslala je Venezueli 600 tisuća tona, misklim pšenice, na poček. Otpisala dugova i dugova, svima. što sovjetskih , što ruskih. Pomaže Kubu, pomaže Siriju, pa nije Rusija šŠvicarska i Luxembourg zajedno, mislim sa svim parama i zlatom što je u te dve zemlje. Pomaže Jemenu, koliko može, rekoh, samim tim što pomaže Iranu. Ako iranski brod uplovi u onu luku, onda je to zato što ga je netko branio . ne misliš li ?

Krmak27
Gost
Krmak27
2 godine prije
Reply to  žrec

Pravo je pitanje zasto Iran ne pomaze Jemen kako bi trebalo. Salju im najstarije oruzje i poneku raketu manjeg dometa, a pitanje je da li im uopce salju humanitarnu pomoc. Koliko ne volim zapadnjacku osovinu zla, toliko ne volim niti taj rezim u Iranu.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Krmak27

Zato sto svima treba biti jasno da gamad ceka i najmanji potez irana ,sirije koji im se ne svidja da ubrzaju ono sto planiraju plus da sto prije dobiju i saglasnost domace javnosti…
Zato potezi irana ,sirije ,rusije su pazljivi….

Pantsir-S1
Gost
Pantsir-S1
2 godine prije

Ne mogu da verujem da niko od nasih medija nije preneo sta je Tramp rekao na konferenciji posle sastanka sa Sinzo Abeom.Da su pre mesec dana, u Siriji imali borbu sa ruskim trupama u kojem je zivot izgubilo na stotine ljudi.

Miller
Gost
Miller
2 godine prije

Iran nije zemlja koja postoji par stotina godina i banana drzava. To ovdje svi znamo…..i prije Alexandra Velikog je bila velika drzava i sacuvala kontinuitet. To govori o tom narodu koji uopste ne treba gledati iz perspektive arapsikih kvazidrzava (osim Egipta). To je narod koji vise lici na Austrijance vec na Alzirce i Saudijce. Ove igrice koje pale kod Arapa nemaju sanse u Iranu. Sto se Turske tice….Erdogan je odlican ekonomista. Politicar vise manje….imao je par ozbiljnih kixeva i nije iskljuceno da ce ih imati jos. Sad gleda da dobije Mesrin…i saradjivat ce i sa djavolom da se to desi. Nema tu ideologije…samo interes

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
2 godine prije
Reply to  Miller

Šta znači da je neka država stara kada su ljudi koji odlučuju mlađi od 100 godina? Arapi imaju visok testosteron pa su dosta borbeni i svadljivi u odnosu na prosjek.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  NAPOLEON

Ja sam ih upoznao stotine, na 100 je jedan bio stvarni baja i nije se bojao, a sve ostalo su bili plašljivci. deru se vrište, al kad krene šaketanje odmah cvile, ali ako okreneš leđa, gotov si.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Laki dje si ti imao tako temljito upoznavanje…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

1995. – Iran je najopasniji režim na svijetu.
2012. – Iran je najopasniji režim na svijetu.
2017. – Iran je najopasniji režim na svijetu.
2018. – Iran je najopasniji režim na svijetu.
Netanyahu

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Bar mu treba priznati doslednost 🙂

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  shumadinac

I višedesetljetnu frustraciju.

Čitalac
Gost
Čitalac
2 godine prije

Sva današnja “visoka politika” se jako dobro uklapa u pisanije S. Hantingtona “Sukob civilizacija”. Slagali se mi ili ne sa onim što tamo piše.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

I ova civilizacija će otići u k…c, pa će u budućnosti i ona spadati u kategoriju zabranjena povijest.

Teheranac
Gost
Teheranac
2 godine prije

U tekstu ima jedna, nadam se nenamjerna greška, …. u ovoj recenici …. Iran je sporazumom ograničio svoj nuklearni program, koji više nema vojnu namjenu, za postupno ukidanje sankcija i do sada se drži svih točki dogovora…… Greška je u dijelu rečenice koji kaže da više nema vojnu dimenziju…. Jasno je navedeno da Iran nikada nije imao vojnu komponentu u svom nuklearnom programu što je nedavno rekao i Pompeo pred članovima Kongresa. Zamolio bih da se ovaj dio rečenice koriguje, naravno ako se autor članka slaže sa mojim ukazom.
Poštovanje

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Da Nosferatu nije kabalaboj Iran i Sirija bi dobile besplatno S-300 i uz put Iranu i Siriji bi prodao bar 100 Su-35 i Su-34 ali ne smije zbog braće u Okupiranoj Palestini.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  bbbb

Hoce ,hoce , upravo to ce i biti… Samo to ide mic po mic ,docice na tvoje samo vremenom a mislim da ce biti i vise od toga…
Samo treba vremena.i pazljivo jer s nekim naglim potezima ovi bi iskoristili priliku plus okrenuli na svoju stranu i podosta neodlucnih zemalja tj dobili bi njihovu podrsku…
A ti isti mogu biti na.pravoj strani istorije.. Samo polako….Strpljenja/sabura…

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Ma da ,lijepo su to isplanirali i Samuel sa sukobom civilizacija i Peters sa “blood borders” ali su zaboravili na brojke i ljudski faktor,jednako kao i Napoleon ili Hitler npr. pa im je plan propao.
Sada postoje tri raspleta ove petljanije:Zapad ce zagospodariti cijelim BI i nastaviti domonirati cijelim svijetom,Istok ce zagospodariti cijelim BI i potpuno potisnuti zapad,BI ce sam zagospodariti BI i odgurnuti Istok i Zapad u maticna podrucja.Najbolje bi bilo ovo zadnje,sto automatski znaci da je najmanje vjerovatno.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Mucke

Rasplet 3 je najvjerovatniji… S tim da bi maticna podrucja istoka.i zapada mogla biti vjecna lovista kako su krenuli…..

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Direktna agresija na Iran je SF – pritisak će se vršiti na šijitski polumjesec. Zašto i Teheran ne počne slati u Saudi Barabiju “oporbene” snage koje će provoditi obojane revolucije? Imaju u Istočnoj provinciji dosta šijitskog stanovništva, a koliko su Saudi “sposobni” u vojnom i obavještajnom smislu vidi se i u Jemenu. Znam da Perzijanci nisu napali nikoga već zadnjih 250 godina, ali od gandizma se ne živi.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

ak ih nisu napali kada su usporedno irak i afganistan drmali u anarhiji, neće sigurno sada.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik