EU – Novi dug od 750 milijardi € za saniranje spaljene zajednice

Ursula von der Leyen
82 komentara

Ovo je prava revolucija u povijesti Zajednice. Suočena s negodovanjem sjeverne Europe, Komisija nikada nije predložila pitanje velikog europskog zaduženja za kojeg će svi solidarno jamčiti, piše francuski Le Monde.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, tvrdi da se dugo savjetovala i informirala prije nego što je prihvatila ovu ideju. Nekoliko je puta odgodila najave o novom zaduženju. Napokon, u srijedu, 27. svibnja, predstavila je Europskom parlamentu “plan oporavka” koji bi trebao omogućiti svim članicama Europske unije saniranje pustoši koju je izazvala pandemija Covid-19.

Ursula von der Leyen obećala je „masivan” plan oporavka. Najavila je u srijedu da će se Komisija zadužiti za 750 milijardi eura kako bi pomogla da kontinent izađe iz recesije bez presedana. Ova mjera nadopunjuje postojeće hitne mjere od  540 milijardi eura (u obliku zajmova), za koje je Unija već odlučila i do 1.000 milijardi eura koje je ECB odlučila ubrizgati u financijski sustav.

Kako će EU financirati ovaj plan?

Europska komisija posudit će na tržištima kapitala 750 milijardi eura, što će dopuniti europski proračun, od kojih će se neki programi pojačati, a drugi stvoriti kako bi se suočili s lošom gospodarskom situacijom. Ovo je prava revolucija u povijesti Unije. Komisija nikada nije predložila pitanje velikog europskog solidarnog duga. Njemačka je morala promijeniti svoje mišljenje kako bi sve postalo moguće, iako neke članice, poput Nizozemske, Austrije, Švedske ili Danske, ne kriju svoje nezadovoljstvo.

Kada su Angela Merkel i Emmanuel Macron 18. svibnja predstavili svoju “inicijativu”, koja se također temeljila na zajedničkom europskom dugu od 500 milijardi eura, mnogi stručnjaci su govorili o planu federalizacije Europske unije. Doista, nisu bili daleko od istine, jer sve ide prema još većoj federalizaciji.

Od ove svote, koju će Komisija pozajmiti na tržištima kapitala, 500 milijardi će biti prebačeno, putem europskog proračuna, zemljama članicama koje su najviše pogođene koronakrizom. Da bi od toga imali koristi, svaka članica će morati predstaviti plan ulaganja i reformi koji mora biti kompatibilan s političkim prioritetima Europske komisije, a to su “zeleni ugovor“, ekološka tranzicija i veći europski suverenitet. Oni će također morati uzeti u obzir preporuke koje Europska komisija daje jednom godišnje svakoj od 27 država članica.

Ostaje detaljno vidjeti o kojim reformama se radi, a koje će zadovoljiti EU. Četiri “škrte” članice, koje odbijaju bilo kakve subvencije zemljama oslabljenim zbog pandemije, neće propustiti zahtijevati neku vrstu konsolidacije proračuna i ekonomsku konkurentnost, a što će Italija ili Španjolska vjerojatno odbiti.

Italija mogla dobiti gotovo 82 milijarde eura subvencija, Španjolska do 77 milijardi, Francuska 39 milijardi, Poljska 38 milijardi, Njemačka 29 milijardi… Agencije za Hrvatsku ne prenose sumu, ali će i ona biti dio ovog plana.

Ursula von der Leyen također je osigurala jamstveni plan u iznosu od 250 milijardi eura za nova zaduženja: 91 milijardi za Italiju, 63 milijarde za Španjolsku, 26 milijardi za Poljsku, ništa za Francusku ili Njemačkoj. Stoga će u konačnici Komisiji vratiti 250 milijardi.

Od 750 milijardi posuđenih morat će se pronaći sredstva za vraćanje 500 milijardi subvencija koje su dodijelili. Komisija danas ne daje odgovor na to pitanje. Planira započeti s isplatom dugova od 2028. do 2058. Do tada će imati vremena za raspravu o tom pitanju sa zemljama članicama. “Ili ćemo povećati nacionalni doprinos za EU ili smanjujemo europsku potrošnju ili pronalazimo vlastite resurse, poput digitalnog poreza ili dijela prava na emisiju CO2”, objašnjava visoki dužnosnik Komisije.

To bi značilo da dio europskog proračuna više ne ovisi o državama i da će Komisija sama ubirati porez. Opet revolucija o kojoj zemlje sjevera dosad nisu htjele čuti. Kao što vidimo, brojni elementi plana za oporavak, koje je Ursula von der Leyen predstavila u srijedu, bit će predmet složenih i teških rasprava između dvadeset i sedam. Pogotovo, jer ovaj plan oporavka zahtijeva da se države članice dogovore o tome kakav će biti europski proračun za razdoblje 2021. – 2027., što nije očito u trenutnom stanju.

Što se krije između redova?

Tri europska prioriteta daju detalje naše budućnosti, a izjava “visokog dužnosnika” o digitalnom i CO2 porezima to i potvrđuje. Koronakriza će biti iskorištena za uvođenje CO2 poreza na razini EU, čime će se krenuti u finalizaciju federacije.

Veći europski suverenitet opisuje buduće zatvaranje Europske unije. Nešto slično čini američki predsjednik Donald Trump. Komisija pokušava unutarnjom potrošnjom riješiti gospodarski slom, a pitanje dužničkog ropstva odgađa se za 2027. godinu, točno onoliko vremena koliko je potrebno da se “slome” sve članice EU, te prihvate razne nametnute mjere i federalizaciju.

Europska unija ništa novo nije učinila. Samo je odgodila problem i dug prebacila na buduće generacije. Ipak neke “teorije urote”, postaju realnost. Mislimo da uvođenje općeg poreza na CO2, koji u “najluđim snovima” može preuzeti ulogu “europskog poreza na dodatnu vrijednost” (PDV).

Izvor: Le Monde | Challenges

euZaduženje
Pretplatiti se
Obavijesti o
82 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemon1
3 godine prije

Bolje rat nego pakt. Od prvog dana sam zna šta je EU i bija protiv ulaska. Ne nisam bija euroskeptik ka šta su oni to lipo nazvali već 100% protiv

Spacevoodoo
3 godine prije

Macron koji sad sudjeluje u ovim odlukama bit će bivši prije nego te dugove bude potrebno početi vraćati, a Merkel će biti bivša prije nego ta pomoć uopće i počme dolaziti 2021 godine.
Pravo je pitanje koja su to “tržišta” kapitala, pa nije valjda kako će centralne banke proizvesti eure ili dolare pa dati to velikim bankama koje će to proslijrditi fondovima kao što je na primjer Black Rock kako bi “ulagali” u razne države članice EU. Odakle “ulagačima” novac je pitanje koje nitko ne postavlja i čini se kako se nismo makli od pitanja što je starije kokoš ili jaje.
Korona je čini se ubila sva “tržišta” osim “tržišta” kapitala. “Ima se, može se”.
Plenković je očito upoznat sa svim ovim i hvali ovaj plan u večerašnjem HRT dnevniku.
Radujte se narodi i veselo glasajte za Plenkoviće, Vučiće i ostale razbojnike.

John Galt
3 godine prije

Jedini rezultat ovog će biti inflacija. Hrvatska ne smije toliku količni novca pustiti u zemlju. Najbolje bi bilo da se tim novcem podmiri što više inozemnog duga.

Samo Malo
3 godine prije

Ništa tu nema pozitivnog. Dodatno zaduženje uz moranje da se protitlaju muda ucjenjivačima.

cro crv
3 godine prije

STAMPAT CE NOVE EVRE KO STO AMERIKA STAMPA DOLARE ETO ODAKLE CE DOCI ZADUZIVanje .SOPSTVENI NOVAC CE MORATI PONOVO VRACATI AKO DRZAVLJANI BUDU UZIMALI KREDITE .EJ KO TO IMA TOLIKO PAra da zaduziva. Kinezima SU REKLI DA SU NJIHOVE PARE PRLJAVE,RUSIMA SU SANKCIJAMA PODREZALI KRILA ARAPI GLEDAJU AMERIKU ,JAPANCI DOBRO GLEDAJU I SEBE .BUDIITE PAMETNI LJUDI MOJI PA DOBRO PROCJENITE KO JE OVDJE LUD A KO PAMETAN .JER VELIKI GAZDA PREKO ATLANTIKA IMA MALO VISE APETITa nego sto mu stomak trazi.A oni nisu previse NI zainteresovANI KAKO I OTKUD SAVEZNICAMA DA SE POMOGNE PRE CE RADITI DA POMOGNU SAMO I ISKLJUCIVO SEBI PA ONDA POTOM NAJBLIZIM SAVEZNICIMA JEVREJIMA U NJIHOVOJ UTOPIJI OD DRZAVE IZRAELU. PAMET U GLAVU. AKO SE NE BUDE SADILO NISTA NECE BITI ni SLanine bogami

Alen
3 godine prije

Strašan udarac je zadala corona realnom sektoru , mnoge industrije se neće oporaviti godinama , štampanje novca neće ih spasiti…

Mrčikola
3 godine prije

Ljepuškasta je Ursula.

Pero
3 godine prije

Naštampat če 13.pleme euriča koliko treba,nije im papir i boja neki trošak.

piždro
3 godine prije

Znači – ipak je “čarobna Koronica” bila maska!!! Zato je i simbolizirala NOŠENJE MASKE, jer slobodni zidari vole simboliku i maske.. Moram priznat da su ovi iz 33° i llumintni veliki veliki kamuflanti – al daju se pročitat, ko zna čitat između redova.. jer maske su simbolizirale ‘ZAVŽI budalo jedna’….

Spacevoodoo
3 godine prije

Znači Plenković je lagao kad je rekao kako će nas zadužiti 10 miljardi eura da bi preživjeli koronu. Pa što će nama Plenković kad ti znaš bolje i uz to ne lažeš, nego istinu govoriš 🤗

Son of Alerik
3 godine prije

Dosad se proračun EU punio uplatama zemalja članica i to po formuli 1,2% BDP plus prihodi od carina (75% naplaćenih carina na području zemlje članice je izvorni prihod EU, a ostatak je prihod zemlje članice). Na taj način je (recimo) ustanovljena nekakva pravednost u sudjelovanju u zajedničkim troškovima. EU se nikad nije zaduživala kao samostalni entitet. Ovo sad je prvi slučaj. Zadužuje se, a da samu otplatu dugova prolongira do 2028. dota d će riješiti kako će vraćati dug, kroz povećanje uplata zemalja članica ili uvođenjem europskog poreza koji bi vjerojatno bio dodatak na PDV. U prvom slučaju bi se i dalje zadržala ovakva EU. U drugom bi EU postala naddržava, koja bi bila suverena na račun suverenosti zemalja članica. Nisam od onih koji misle da je zaključavanje unaprijed planirano. Ono se dogodilo i to bez ikakvih projekcija o posljedicama. Da netko izvan Vlada zemalja članica jest planirao zaključavanje, nije… Čitaj više »

John Galt
3 godine prije

Vjeruj mi, bolje za vas da je tako.

Bosanac
3 godine prije

Francuska daje autoindustrijii 8 milijardi eur (ali za razvoj elektricnih automobila)…sad ovi izdaju neke obveznice pa ce davat pare..ko fol dio bespovratnih..pa cime se jamce te obveznice nego imovinom svih clanica Eu (sve je ko nekad u western filmovima …kad dodju harambase da prave prugu ili sl.) …sad idu izbori tako da ..vjerovatno iza scene idu dogovori ..koji politicar bude pokazo najvecu volju da ispuni traznje sefova koji daju pare (za digitalizaciju i zeleni plan – CO@ vjerovatno) taj ce i dobit izbore u Cro…gledam u Srbiji ovaj Vucic-kurcic , vec poceo sa udraranjem temelja za nove fabrike ..sad neki j.korejci za neke autodijelove (elektroniku) za elektricne automobile ….itd ..cekam i ovi ovdje nasi u BiH da krenu sa predizbornim lafinama, jos nisu nikog uhapsili oko ovih corona-nabavki-prevara, a narod se ne buni..oni cekaju malo da ljudima pamcenje izlapi pa da nastave gdje su stali sa prevarama i ispunjavanjem naloga… Čitaj više »

Tihi
3 godine prije

Ovo je jsko jako dobro.

tuf
3 godine prije

Jao kud će taj novac sve nekontrolirano otići…koliko će samo njemačke korporacije zaraditi pri “promoviranju eko standarda” (čitaj: nametanju kupovine njihovih proizvoda), baš kao i tijekom “energetski učinkovite” kampanje kada su se ljudi zaduživali da bi dobili energetski certifikat. A tek banke…

nekoime
3 godine prije

Uredit će EU kao što je uredila i Bundeswehr.

Makedonac
3 godine prije

Titanik tone orkestar svira, a vazali jos tancuju, onako goli na mesečini. 😉 Pitalica je ako si nekakav sodomit, držiš se tolerantno trema tvom psu, dali će jedan momenat pas pomisli da je on gazda? To je psihologija, mnogo bolje je da nekog ubediš i on se bori za taj kazus, koliko potkupom, ucene. Tako je i sa ovim istinskim liberalima, u tom inkubatoru glava ti stane kvadratna, i ti po ubeđenju se boriš kao lav za tu utopiju. Nemam previd ovih nasih sitnih crvenih lopova, ofarbanih u liberalnih, nemam previd gazde koje su izmislili liberalnu ideologiju, a taj sloj kuje i kerove kao ta na slici, istinski liberal talibani, po ubeđenju, kolko hoče mogu da grizu, ljigave se, ali to ne pomaze. Ta kvazi teorija, do sada je radila, više neradi, oni misle po starom štampaš novac bez pokriće, USA 23 000 000 000, a EU 14 000 000… Čitaj više »

EU dismr
3 godine prije

Ajatillah zbrda zdolla, odrađen si ti dobro od mame i tate, kao i većina nas, al’ iskliznuo si babici ,upsss, i evo ga .. 🙂
U gornjim komentarima pominješ i Boga .. ima ih više, probaj sa nekim drigim, ako ne upali, Budha radi 24/7 pa vidi 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI