fbpx

EU – Novi dug od 750 milijardi € za saniranje spaljene zajednice

Ursula von der Leyen

Ovo je prava revolucija u povijesti Zajednice. Suočena s negodovanjem sjeverne Europe, Komisija nikada nije predložila pitanje velikog europskog zaduženja za kojeg će svi solidarno jamčiti, piše francuski Le Monde.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, tvrdi da se dugo savjetovala i informirala prije nego što je prihvatila ovu ideju. Nekoliko je puta odgodila najave o novom zaduženju. Napokon, u srijedu, 27. svibnja, predstavila je Europskom parlamentu “plan oporavka” koji bi trebao omogućiti svim članicama Europske unije saniranje pustoši koju je izazvala pandemija Covid-19.

Ursula von der Leyen obećala je „masivan” plan oporavka. Najavila je u srijedu da će se Komisija zadužiti za 750 milijardi eura kako bi pomogla da kontinent izađe iz recesije bez presedana. Ova mjera nadopunjuje postojeće hitne mjere od  540 milijardi eura (u obliku zajmova), za koje je Unija već odlučila i do 1.000 milijardi eura koje je ECB odlučila ubrizgati u financijski sustav.

Kako će EU financirati ovaj plan?

Europska komisija posudit će na tržištima kapitala 750 milijardi eura, što će dopuniti europski proračun, od kojih će se neki programi pojačati, a drugi stvoriti kako bi se suočili s lošom gospodarskom situacijom. Ovo je prava revolucija u povijesti Unije. Komisija nikada nije predložila pitanje velikog europskog solidarnog duga. Njemačka je morala promijeniti svoje mišljenje kako bi sve postalo moguće, iako neke članice, poput Nizozemske, Austrije, Švedske ili Danske, ne kriju svoje nezadovoljstvo.

Kada su Angela Merkel i Emmanuel Macron 18. svibnja predstavili svoju “inicijativu”, koja se također temeljila na zajedničkom europskom dugu od 500 milijardi eura, mnogi stručnjaci su govorili o planu federalizacije Europske unije. Doista, nisu bili daleko od istine, jer sve ide prema još većoj federalizaciji.

Od ove svote, koju će Komisija pozajmiti na tržištima kapitala, 500 milijardi će biti prebačeno, putem europskog proračuna, zemljama članicama koje su najviše pogođene koronakrizom. Da bi od toga imali koristi, svaka članica će morati predstaviti plan ulaganja i reformi koji mora biti kompatibilan s političkim prioritetima Europske komisije, a to su “zeleni ugovor“, ekološka tranzicija i veći europski suverenitet. Oni će također morati uzeti u obzir preporuke koje Europska komisija daje jednom godišnje svakoj od 27 država članica.

Ostaje detaljno vidjeti o kojim reformama se radi, a koje će zadovoljiti EU. Četiri “škrte” članice, koje odbijaju bilo kakve subvencije zemljama oslabljenim zbog pandemije, neće propustiti zahtijevati neku vrstu konsolidacije proračuna i ekonomsku konkurentnost, a što će Italija ili Španjolska vjerojatno odbiti.

Italija mogla dobiti gotovo 82 milijarde eura subvencija, Španjolska do 77 milijardi, Francuska 39 milijardi, Poljska 38 milijardi, Njemačka 29 milijardi… Agencije za Hrvatsku ne prenose sumu, ali će i ona biti dio ovog plana.

Ursula von der Leyen također je osigurala jamstveni plan u iznosu od 250 milijardi eura za nova zaduženja: 91 milijardi za Italiju, 63 milijarde za Španjolsku, 26 milijardi za Poljsku, ništa za Francusku ili Njemačkoj. Stoga će u konačnici Komisiji vratiti 250 milijardi.

Od 750 milijardi posuđenih morat će se pronaći sredstva za vraćanje 500 milijardi subvencija koje su dodijelili. Komisija danas ne daje odgovor na to pitanje. Planira započeti s isplatom dugova od 2028. do 2058. Do tada će imati vremena za raspravu o tom pitanju sa zemljama članicama. “Ili ćemo povećati nacionalni doprinos za EU ili smanjujemo europsku potrošnju ili pronalazimo vlastite resurse, poput digitalnog poreza ili dijela prava na emisiju CO2”, objašnjava visoki dužnosnik Komisije.

To bi značilo da dio europskog proračuna više ne ovisi o državama i da će Komisija sama ubirati porez. Opet revolucija o kojoj zemlje sjevera dosad nisu htjele čuti. Kao što vidimo, brojni elementi plana za oporavak, koje je Ursula von der Leyen predstavila u srijedu, bit će predmet složenih i teških rasprava između dvadeset i sedam. Pogotovo, jer ovaj plan oporavka zahtijeva da se države članice dogovore o tome kakav će biti europski proračun za razdoblje 2021. – 2027., što nije očito u trenutnom stanju.

Što se krije između redova?

Tri europska prioriteta daju detalje naše budućnosti, a izjava “visokog dužnosnika” o digitalnom i CO2 porezima to i potvrđuje. Koronakriza će biti iskorištena za uvođenje CO2 poreza na razini EU, čime će se krenuti u finalizaciju federacije.

Veći europski suverenitet opisuje buduće zatvaranje Europske unije. Nešto slično čini američki predsjednik Donald Trump. Komisija pokušava unutarnjom potrošnjom riješiti gospodarski slom, a pitanje dužničkog ropstva odgađa se za 2027. godinu, točno onoliko vremena koliko je potrebno da se “slome” sve članice EU, te prihvate razne nametnute mjere i federalizaciju.

Europska unija ništa novo nije učinila. Samo je odgodila problem i dug prebacila na buduće generacije. Ipak neke “teorije urote”, postaju realnost. Mislimo da uvođenje općeg poreza na CO2, koji u “najluđim snovima” može preuzeti ulogu “europskog poreza na dodatnu vrijednost” (PDV).

Izvor: Le Monde | Challenges

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
84 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
crodaemon1
Gost
crodaemon1
7 mjeseci prije

Bolje rat nego pakt. Od prvog dana sam zna šta je EU i bija protiv ulaska. Ne nisam bija euroskeptik ka šta su oni to lipo nazvali već 100% protiv

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije
Reply to  crodaemon1

Bolje grob nego job!

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije
Reply to  crodaemon1

Autoru smeta što europa živi.
Pa dobro Petre kako ti je promaklo da Hrvatska dobiva 10 milijardi eura od toga 7,5 bespovratnih.
Što kažu na ove vijesti dežurni portalni boljševici i mrzitelji Hrvatske i Unije?

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije

Ništa ovdje Hrvatska nije dobila. Jedini koji su “dobili” su političari koji sada neće morati smanjivati državnu potrošnju i tako ugroziti svoj reizbor. Ovim novcem bi najbolje bilo platiti inozemni dug državne blagajne, odnosno ne dopustiti mu da uđe u zemlju, odnosno da poveća količinu novca u Hrvatskoj.

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

John Galt što te činjenično muči tj. što ti nije jasno?

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije

Sve mi je jasno. Ti si taj koji ne zna šta znači ogromna količina novog novca u jednoj zemlji i misliš da je ovim Hrvatska nešto dobila. Ovo je školski primjer nastanka inflacije.

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

John Galt, ti si školski primjer idi..ota i tu nema pomoći!

Admin: Poštovani Brave new world uljudno vas molimo da ne vrijeđate komentatore. Ako to niste u stanju, idite na neki drugi portal. Hvala unaprijed.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije

Zamisli koliko glup moraš biti za odmah kreneš s vrijeđanjem, a da prije ne provjeriš dobivenu informaciju. Zar stvarno misliš da ovdje netko nešto daje i da postoji besplatan novac koji neće imati baš nikakav utjecaj jednom kad se krene s njegovim trošenjem?

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

John Galt, a koliki maj…mun moraš biti da tvrdiš kako devizna sredstva nisu dobrodošla u državu tj. da su štetna, a da su k tome nepovratna?
Jel shvaćaš kolosalnost svoje gluposti?
Dakle da prijepor prizemljimo u potpunosti: deviza od turizma fali radi korone i sve je u banani zbog toga i sad netko te devize koje nedostaju daje besplatno i ti tvrdiš da je to štetno! Dakle ti si totalni kr..eten…

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije

Ne znaš šta pričaš. Kome nedostaje deviza od turizma? Ljudima koji se bave turizmom ili državi? Zarada od turizma u RH je 2019.g. Iznosila 12 mld eura. Od toga, država je ubrala 30-35% i to novca kojeg je stvorio turistički sektor,dakle njezino gospodarstvo. Ovdje država “dobiva” 10 mld eura novca kojeg nije stvorilo njezino gospodarstvo. Ako misliš da to nema nikakav utjecaj, zašto onda država ne prestane uopće s oporezivanjem nego samo naštampa onoliko kuna koliko joj treba za svu svoju potrošnju?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

A ja sam se prije neki dan ponadao kako si prestao s vrijeđanjem 😔

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Je Space baš sam mislio kako ćeš me kritizirati. Sorry ali nisam mogao odoljeti no stavrno se kontroliram u zadnje vrijeme.
Dođeš mi kao duhovnik…

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije

Brave bez krawe, kontroliraš se !!?? joj nemoj više .. opusti se ..

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije

Poštovani Admin , kad jednaki kriterij uzmete za sve komentatore ovdje onda ću prihvatiti Vašu obijekciju.
Premda, uvjeren sam da je upozorenje rezultat taštine jer je autor članka ujedno i vlasnik portala.
Možete me kao nebrojeno puta dosada i blokirati. Ja nisam tašt i uvijek ću se vraćati čitati i komentirati moj omiljeni portal.

Ostajem s štovanjem!
Brawe New World

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

John Galt, da školski primjer inflacije Dolara, već tu školu pratimo godinama.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Inflacija nastaje svugdje na isti način. Pojavom novog novca u proračunu, a koji država nije skupila od svojeg gospodarstva i stanovništva kroz poreze, doprinose i kroz sve druge alate kojima se novac slijeva u proračun. Manjak novca koji je potreban državi nabavlja se zaduživanjem. Rezultat je novi novac u opticaju. U Americi je priča malo drugačija, ali s istim rezultatom. Kongres naloži FED-u da štampa nove dolare, obveže se da će vratiti s kamatama i novi novac uđe u opticaj, odnosno krene ga trošiti federalna vlast.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

Galt

Primarna emisija novca tzv štampanje ( iako se radi o otvaranju potraživanja kod banaka), je jedna stvar.

Druga stvar je kada se država zadužuje npr prodajom obveznica.
Niti jedno od ovo dvoje ne znači nužno inflaciju.

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

John Galt, bla bla bla bla bla.
Još nisam vidio takvog munjoza, a nagledao sam ih se.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije

Ne moraš vjerovati. Upali komp i kreni s učenjem. Na YT imaš tisuće predavanja iz osnova ekonomije.

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

John Galt, da pogodim, predavanja na jubitou drže isti biseri reciklirane inteligencije poput tebe?

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije

Isprika prihvaćena.

Brave new world
Gost
Brave new world
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

John Galt, ja ti se ispričavam na riječima koje sam ti izrekao ali napominjem da nema zle krvi u tome.
Nije u redu da sam te nazvao tako ali frustriran sam tvojim stavom koji nije niti malo realan.
Svako dobro

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije

Isprika također prihvaćena. Glede realnosti mog stava ….. Dostupan ti je komp i internet. Nisam ja ovo isisao iz palca. Realnost mog stava lako možeš provjeriti na internetu. Potraži pojmove: inflacija, uzroci inflacije, stabilnost cijena. Za početak, naravno ako si raspoložen, preporučam: YT – Milton Friedman – The Nature Of Inflation

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije

Nisam vidio niti jedan argument kojim si ti objasni zašto je dobivanje ovog novca dobro.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije

Također, to nisu teorije koje sam izvukao iz rukava. Ovo je poznata stvar. Ovo države rade od početka osnivanja centralnih banaka. Inflacija nastaje kada se u kratkom periodu u sustavu pojavi velika količina novca koja nema pokriće u robama i uslugama. Znaš li zašto se dogodila inflacija, odnosno porast cijena u cijelom svijetu tijekom sredine 19. stoljeća? Zbog hrpe ljudi u cijelom svijetu, poglavito u Americi i Australiji, koja je tražila i našla zlato. U desetak godina količina zlata se povećala nekoliko puta. Kako su države reagirale na to? Otkupljivale su zlato, topile ga u poluge i spremale kao rezerve, odnosno micale iz opticaja upravo da zadrže stabilne cijene. Nadalje, novac kojeg država ima na raspolaganju uvijek odgovara produktu njezinog gospodarstva. U situaciji kada se gospodarstvo RH stisnulo, odnosno manje se proizvodi i pruža se manje usluga, realno je da i prihod države bude manji jer će skupiti manje poreza na dohodak i na dobit, manje poreza od PDV-a itd. Plasiranje tog novca u RH, odnosno izvršavanjem proračuna, u opticaju je puno više novca nego što ga može biti i rezultat toga je rast cijena jer manja ponuda svih proizvoda i usluga u RH (zbog prestanka rada svega i svačega) tako reagira kada potražnja, zbog povećane potražnje uzrokovane povećanom količinom novca, nije ništa manja nego raste. Ovo je s Wikipedije:
Četiri osnovne zakonitosti ponude i potražnje su:
1. Ako potražnja raste a opskrba ostaje nepromijenjena, to vodi do više ravnoteže cijena i količina (više cijene robe).
2. Ako se potražnja smanjuje a opskrba ostaje nepromijenjena, to vodi do niže ravnoteže cijena i količina (niže cijene robe).
3. Ako ponuda raste a potražnja ostaje nepromijenjena, to vodi do niže ravnoteže cijena i količina (niže cijene robe).
4. Ako ponuda pada a potražnje ostaje nepromijenjena, to vodi do više ravnoteže cijena i količina (više cijene robe).

U RH je riječ i o manjoj ponudi i o većoj potražnji. Manja ponuda jer nisu svi privatnici preživjeli “lockdown” i veća potražnja jer zbog ovog novca od EU niti jedna osoba koja dobiva plaću s proračuna neće dobiti manju plaću, odnosno hrpa ljudi u RH koja je vezana za državu neće morati mijenjati svoje potrošačke navike. Država će naravno prednjačiti u potrošnji jer ono vole to. Trošiti tuđe pare.

Detaljnije: YOUTUBE – Milton Friedman Speaks: Money and Inflation (B1230) – Full Video

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije

Nisam nigdje napisao da potpora nije dobra. Napisao sam da taj novac ne bih pustio u opticaj u državi nego ga ostavio u inozemstvu plaćanjem inozemnog duga stranim bankama. Dug se mora platiti i ja bih većinu duga platio ovako. Neka onda tamo narastu cijene proizvoda (jer će i ta država dobiti pare od EU i još naše pare) i onda je njima teže izvoziti svoje proizvode jer će biti skuplji. Opet se ista stvar događa, samo tamo. Povećanje količine novca u opticaju. Ako kod nas porastu cijene, hrvatski izvoz će biti još manji jer će naši proizvodi biti skuplji.

Marin
Gost
Marin
7 mjeseci prije

Ma proruska šokirana potplaćena svinja, pusti ga dat će njemu Putin minimalac

Mucke
Gost
Mucke
7 mjeseci prije

Odgovor ti je dao celavi bradonja u otvorenom veceras .Bit ce vrati koko sto si pozobala iliti njegovim rijecima “nije tocno da je bespovratno,biti ce kompenzirano uvodjenjem EU poreza” , i odmah zatim ” ovo se zove skidanje gaca za novac , a danas smo culi od Plenkovica da je to (skidanje gaca za novac) veliko postignuce !
U zestokoj si utrci zajedno sa Plenkovicem za nagradu “shit of the year” .

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije
Reply to  crodaemon1

Znam ja zasto si protiv.Tamo nema besplatni stan i zivjet na drzavnoj sisi.

Željko
Gost
Željko
7 mjeseci prije
Reply to  crodaemon1

“Hrvatska dobitnica, EU daje 75 milijardi kn. Plenković: Sada se vidi značaj članstva u EU!”
Pročitao sam naslov i ništa više, na jednom drugom portalu, jer ne da mi se!

Borik
Gost
Borik
7 mjeseci prije
Reply to  crodaemon1

Meni je ona super.
Hebe lud zbunjenog. EU stvar puca po šavovima, ljudi umiru od kineskih pandemija, države se zatvaraju u svoje granice i masovno zadužuju, recesija velika ko galaksija, još samo fale ravnozemljaši i reptili. Super vrijeme za maznuti lovu.

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije
Reply to  crodaemon1

Bolje trt nego smrt .. 😉

Ico
Gost
Ico
7 mjeseci prije
Reply to  crodaemon1

He, he, he, Hrvatići će opet biti u federaciji, federacija u SFRJ je Hrvatićima bila tamnica naroda, he, he, he, a što će na to kazati usranci poput tzv suverenista zekanovića, usranbegovića

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Macron koji sad sudjeluje u ovim odlukama bit će bivši prije nego te dugove bude potrebno početi vraćati, a Merkel će biti bivša prije nego ta pomoć uopće i počme dolaziti 2021 godine.
Pravo je pitanje koja su to “tržišta” kapitala, pa nije valjda kako će centralne banke proizvesti eure ili dolare pa dati to velikim bankama koje će to proslijrditi fondovima kao što je na primjer Black Rock kako bi “ulagali” u razne države članice EU. Odakle “ulagačima” novac je pitanje koje nitko ne postavlja i čini se kako se nismo makli od pitanja što je starije kokoš ili jaje.
Korona je čini se ubila sva “tržišta” osim “tržišta” kapitala. “Ima se, može se”.
Plenković je očito upoznat sa svim ovim i hvali ovaj plan u večerašnjem HRT dnevniku.
Radujte se narodi i veselo glasajte za Plenkoviće, Vučiće i ostale razbojnike.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Nezna se što je gore, to da glumiš kako si u HDZSDP paradigmi zatočen ili nisi trol nego netko kome ni sam Bog nemože pomoći 🙂🙂🙂

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

A vidim kako si pomogao sam sebi, ne dopustio mi Bog da tako pomognem sam sebi 🙂

Mrčikola
Gost
Mrčikola
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Spacevoodoo, nemoj tako, Vujčić garantira da će obraniti kunu pa i po cijenu da krumpir sa 4 kune poskupi na 12 kuna.
Sad se netko normalan pita, tko više pije ove priće, a onda se sjetiš 60-70 tisuća lažnih penzija, dvadeset županija, petsto općina, državne agencije za posude pod tlakom, državne agencije za obnovu osječke Tvrđe i na desetke sličnih.
Onda tome još pribrojiš nekoliko desetaka tisuća baba s kojima popovi još uspjevaju manipulrati, pa par tisuća zluradih ljudi i tisuća uskrslih birača po potrebi.
Naravno da tu treba ubrojiti i ove iz Škorinog “trećeg” puta koji će odbjegle ovce kzoz labirint gluposti vratiti stadu.
Bit će pravovjernih glasača u izobilju.

Jebem te živote s kim zrak djelimo.

Željko
Gost
Željko
7 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

@Mrčikola Hvala vam što niste spomenuli nas Hrvate iz Bosne jer mi smo, ni krivi ni dužni, krivi za skoro sve loše u Hrvatskoj! Hercegovinu ne pominjem!

Mrčikola
Gost
Mrčikola
7 mjeseci prije
Reply to  Željko

Želko, ne pada mi na pamet na takav način raditi nove podjele među hrvatskim pukom.
Imamo ih već i previše.
Vjernici-ateisti, proustaše-propartizani, sjever-jug, torcida-BBBi još x stnih podjela koje se od određenih političkih i religijskih struktura njeguju kao rijedak cvijet.
Ovo se događa svim balkanskim narodima jer je obrazac star koliko “moderna” civilizacija.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije

Jedini rezultat ovog će biti inflacija. Hrvatska ne smije toliku količni novca pustiti u zemlju. Najbolje bi bilo da se tim novcem podmiri što više inozemnog duga.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

U ovom slučaju je inflacija. Zbog hrpe novog novca u zemlji dolazi dolazi do porasta potražnje jer ima novca slijedom čega rastu cijene jer nema ponude za toliku količinu novog novca. Tada novac gubi svoju kupovnu moć jer ono što danas možeš kupiti za 100 kn, za, procjenjujem 18 mjeseci, trebat će ti više novca jer će cijene rasti. U Hrvatskoj će se ovo posebno osjetiti jer puno ljudi dobiva plaću iz proračuna i niti jedna ima vlada plaće neće rezati. S druge strane ponudu, svu ponudu proizvoda i usluga daje privatni sektor koji se znatno smanjio u zadnja dva mjeseca. Dakle , opasnost je dvostruka: hrpa novog novca i već smanjena ponuda.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

Ne vodim firmu al sam odvjetnik. I jedine stranke koje zastupam su firme. I nisam prognozirao turističku sezonu nego pojavu novog novca u zemlji. Ovo je knjiški primjer nastanka inflacije.
https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=27398

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

John Galt, odvjetnik kažeš, dobro, hajde objasni onda konstantnu pojavu novog novca u Americi a inflaciji ni traga.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Molim? U Americi nema inflacije? Ne znaš šta govoriš.
www(.)usinflationcalculator(.)com
Primjera radi: nešto što si kupio za 20 dolara 1980. g., cijena toga 2020. g. iznosi 62,23 dolara. To je inflacija od 211,2% u razdoblju od 40 godina.

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

John Galt, u 40 godina? zanemarivo, ja preživio takvu godišnju, možda čak i mjesećnu inflaciju, to je inflacija a ne na 40 godina.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Da u Jugoslaviji, ali ne u kapitalizmu. Da li je prosječnom čovjeku u periodu od 40 godina plaća narasla više od 200%?

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

Ne vodim privatnu firmu, ali sam odvjetnik i sve stranke koje zastupam su firme. I nisam prognozirao turističku sezonu nego situaciju šta se desi kada se u zemlji pojavi novi novac kojeg nije stvorilo gospodarstvo te zemlje.
“Inflacija (latinski inflatio: napuhivanje, nadimanje), porast opće razine cijena zbog viška potražnje nad ponudom, povezan s porastom ponude novca i padom vrijednosti novčane jedinice. Porast ponude novca može biti u obliku novčanica ili bankarskih kredita. Uzrok je inflaciji izvanredni porast potražnje, što ga država podržava emisijom novca zbog izvanrednih rashoda (rat, socijalni pritisci) ili ekspanzijom bankarskih kredita.” Ovo je definicija inflacije iz enciklopedije.
Isti efekt ima i štampanje novaca i inozemno zaduživanje države.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

Znaju političari dobro šta rade. Ja samo govorim šta bih ja napravio da sam na čelu RH, a to je platio inozemni dug državne blagajne. Ne bih dopustio da se poveća količina novca u zemlji jer nema pokriće u ponudi proizvoda i usluga. Kada količina novca u zemlji odgovara ponudi proizvoda i usluga, cijene su stabilne. Kada, zbog povećanja količine novca u zemlji, a to će se desiti jer niti jedna osoba koja prima plaću s proračuna neće dobiti ni lipe manju plaću za vrijeme kada je ponuda proizvoda i usluga smanjena jer hrpa privatnika nije radila, potražnja poraste jer ljudi imaju novca kao da se ništa nije deslio, cijene će porasti jer porast potražnje neminovno znači dizanje cijena.

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

#Kako to da je nekad poljoprivredna proizvodnja bila daleko veća sa lošijim strojevima i porezom na obradivu zemlju ?””

Mda.
Nekada su obradivu zemlju orali volovi a gospodarili su ljudi.
Danas oru traktori a gospodare – volovi.

markoo2
Gost
markoo2
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

tu ce biti viska ponude ,a manja potraznja.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

Inflaciju već imamo. Pogledaj koliko se energije, hrane, kvadrata stambenog prostora, ostalih roba i usluga za određeni iznos eura mglo kupiti kad je uveden euro, a koliko se svega toga za taj iznos može kupiti danas pa ćeš vidjeti koliko je to odnosno kolika je ta inflacija.
Hiperinflacija je moguća, čak vrlo vjerojatna, ali nije jedini mogući rezultat jer eventualnim ukidanjem gotovine i hiperinflacija nebi baš bila izgledna.
Ako je prošla zamjena slobode za sigurnost od terorizma i sad sveopća korona blokada, za očekivati je kako bi i ukidanje gotovine prošlo glatko.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Da, imamo inflaciju od ok 2% zato jer svake godine kada se donosi proračun Sabor izglasa da su prihodi 140 mld kuna, a rashodi 145 mld kuna. Ostatak od 5 mld se pribavi zaduživanjem. Tako mala inflacija je i poželjna jer ako misliš razvijati gospodarstvo u smislu da se povećava ponuda proizvoda i usluga, moraš postepeno i povećavati količinu novca u opticaju. Taj novi novac pribavljen je zaduživanjem. 75 mld kuna je polovica hrvatskog proračuna. Koliku inflaciju može izazvati tolika količina novog novca?
Oblik novog novca (gotovina ili ne) nema nikakvog utjecaja na nastanak inflacije. Inflacija je monetarni fenomen i nastaje samo i isključivo zbog povećanja novca u opticaju.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

Da je inflacija “poželjna” je najobičnija floskula s kojom se varaju mase.
To je politička floskula ravna onoj “nema alternative”.
Inflacija je skriveni porez kojeg ubiru privatni entiteti umjesto da to radi država kad taj ubrani porez ide u proračun iz kojeg se financira javna potrošnja.
S inflacijom generiranom od izvan ekonomije vrši se isisavanje novca iz te ekonomije. Upravo zato i zbog kamatarenja je državama oduzeto pravo proizvodnje novca u protivnom te države bi prošle kao Irak, Libija, Sirija ili bi bile pod tretmanom kao Iran.
“It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I beleive thete would be a revolution before tomorrow morning” – Henry Ford

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Nisam napisao da je inflacija poželjna nego da je mala inflacija poželjna. Količina novca u opticaju (potražnja) u odnosu je s količinom proizvoda i usluga (ponuda). Kako kapitalizam potiče produktivnost, odnosno povećanje proizvoda i usluga, tako mora rasti i količina novca u opticaju. Povećana količina novca omogućuje da se proda povećani broj proizvoda i usluga. Tako cijene ostaju stabilne. Da nema male inflacije, odnosno malog povećanja količine novca u opticaju, roba i usluge kojih sada ima više, manje ljudi može kupiti jer je količina novca ostala na prijašnjoj razini. Kada proizvođači proizvoda i usluga vide da im ostaju viškovi neprodanih novih proizvoda, moraju smanjiti njihovu cijenu da bi ih prodali. Također, moraju i otpustiti dio radnika koje su zaposlili da bi proizveli taj višak proizvoda. Tema je preopširna da bi se ovdje izlagala.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

U gornjem komentaru sam razdvojio pojmove inflacije i hiperinflacije, nema smisla ponavljati to.
Također znamo i ti i ja kako je pri uvođenu eura litra diesela bila oko 4 kn, a kvadrat stana u gradovima 5 – 10000 kn, a danas je sve to dvostruko i to nije malo.
Nadalje oni koji proizvode novac to rade na način da politički tom novcu određuju količinu, vrijednost, kamatu i raspodjelu i to ne radi ikakvo tržište, upravo tako je to radio bivši SSSR i to nema veze s kapitalizmom kojeg spominješ.
Produktivnost po defaultu ne potiče sustav, ni kapitalistički ni socijalistički. Produktivnost se prvenstveno regulira monetarna politika korištenjem monetarnih alata što Hrvatskoj nije dopušteno, a tek nakon toga produktivnost se regulira fiskalnom politikom odnosno poreznim alatima, tako je to u oba sustava, tako je bilo i u robovlasničkom rimskom carstvu.
Nakon što su Hrvatskoj oduzeti monetarni alati s ovom EU politikom biti će oduzet i dio fiskalnih alata.
To je kao kad nekom zavežeš obje noge i jednu ruku pa mu kažeš kako slabo pliva, a on se u stvari utapa.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Pa ja te stvarno ne razumijem. Zar ti misliš da tolika količina novca neće imati nikakav efekt? Ako je tako, zašto onda HNB ne naštampa svakom od nas par milijuna kuna? Hrvatska bi u dvije godine trebala kao dobiti iznos koji odgovara otprilike polovici godišnjeg proračuna. Znači u razdoblju od dvije godine riječ je o godišnje 25% novog novca u proračunu kojeg hrvatsko gospodarstvo NE MOŽE stvoriti. Ako se novac može samo tako davati, ponavljam, zašto se onda ne štampaju kune?

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

John Galt, zašto se ne štampaju Kune, pa zato što ti nitko ne bi želio prodati Eure za te Kune, a da bi dobio Eure moraš izvoziti a nemaš šta. Dakle, ako dobiješ Eure taj novac ćeš isključivo potrošiti na uvoznu robu, zaraditi će stranci, njihove ekonomije će to moći pokriti i zaraditi će domaći uvoznici. Svi sretni, kavica na špici po ceo dan !

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Štampanje kuna je navedeno u potpuno drugačijem kontekstu od ovog kojeg ti ovdje navodiš. NIje baš točno da RH ništa ne izvozi. Također, u RH euri putem turista dolaze sami. Iskreno teško mi je razumjeti komentar. Čini mi se, možda griješim, da miješaš privatno i javno. Tko dobije eure? Tko će potrošiti na uvoznu robu? Koji stranci će zaraditi i koje ekonomije?

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

Nije istina. Predviđeno je u periodu od 2 godine i ne moraju se predstavljati nikakvi projekti niti svrha ulaganja. Ovo je “relief fond” koji služi održanju funkcioniranja države i države će same odlučivati kako će novac rasporediti. Taođer, gdje će to RH investirati u građevinarstvo? Osim Pelješkog mosta za koji je novac već osiguran, u RH se ne radi niti jedan kapitalni građevinski projekt kojeg financira država. Jedino točno što si napisao je da će se krpati proračunske rupe i to na način da niti jedan “uhljeb” neće dobiti otkaz niti će mu se smanjiti plaća. Drugim riječima vlada RH će se ponašati kao da se ništa nije dogodilo.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

John Galt, HNB ne može naštampati niti lipe jer se RH orekla monetarnih alata u zamjenu za demokraciju.
Teoretiziraš udžbenički i, čini se, s dobrom namjerom, ali uglavnom naivno.
Pozivaš se na Fridmana, dobitnika Nobela za ekonomiju, a već i vrapci znaju kakvi tipovi dobivaju nobela za pseudo znanosti.
Fridman je kotačić kapitalističkog stroja i zadatak mu je zaglupljivanje masa.
Spominješ i odnos obima proizvodnje i novca u opticaju , što je također teorija koja nikad nije funkcionirala jer je novac uvjek imao pojedinca kao vlasnika izdavača.
To je stvorilo onaj famozni ekonomski balon.
Ovo da bi se zaduživanjem trebao vratiti dug je osnovni postulat bankarske prevare i netko iz njihova tabora, tko je zadužen da prati javno mijenje se sigurno slatko nasmijao kada je pročitao tvoj prijedlog.
Inflacija koju spominješ kao i kamata, su “majke” svih prevara.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Ne znaš šta govoriš.

pera lozac
Gost
pera lozac
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Od dolaska eura cene su skocile minimum 100% i to ne samo u Italiji i Spaniji nego i u toliko hvaljenoj Svabiji, prodajne cene stanova su u 3-4 godine skocile od 100 do 200% najam isto iako ne bas toliko , 2002-e je litra benzina u Italiji bila 2000 lira a 2006-2 eura sto je duplo, rezije su SVE duplirale, prosecna plata je bila 2 miliona lira (1040 eura) a danas 1200 eura, mogao bi napisati celu knjigu ali nemam volje nabrajat svakako ce ovih nekoliko trolejbusa popljuvat sta god da napisem.

Samo Malo
Gost
Samo Malo
7 mjeseci prije

Ništa tu nema pozitivnog. Dodatno zaduženje uz moranje da se protitlaju muda ucjenjivačima.

cro crv
Gost
cro crv
7 mjeseci prije

STAMPAT CE NOVE EVRE KO STO AMERIKA STAMPA DOLARE ETO ODAKLE CE DOCI ZADUZIVanje .SOPSTVENI NOVAC CE MORATI PONOVO VRACATI AKO DRZAVLJANI BUDU UZIMALI KREDITE .EJ KO TO IMA TOLIKO PAra da zaduziva. Kinezima SU REKLI DA SU NJIHOVE PARE PRLJAVE,RUSIMA SU SANKCIJAMA PODREZALI KRILA ARAPI GLEDAJU AMERIKU ,JAPANCI DOBRO GLEDAJU I SEBE .BUDIITE PAMETNI LJUDI MOJI PA DOBRO PROCJENITE KO JE OVDJE LUD A KO PAMETAN .JER VELIKI GAZDA PREKO ATLANTIKA IMA MALO VISE APETITa nego sto mu stomak trazi.A oni nisu previse NI zainteresovANI KAKO I OTKUD SAVEZNICAMA DA SE POMOGNE PRE CE RADITI DA POMOGNU SAMO I ISKLJUCIVO SEBI PA ONDA POTOM NAJBLIZIM SAVEZNICIMA JEVREJIMA U NJIHOVOJ UTOPIJI OD DRZAVE IZRAELU. PAMET U GLAVU. AKO SE NE BUDE SADILO NISTA NECE BITI ni SLanine bogami

Alen
Gost
Alen
7 mjeseci prije

Strašan udarac je zadala corona realnom sektoru , mnoge industrije se neće oporaviti godinama , štampanje novca neće ih spasiti…

Mrčikola
Gost
Mrčikola
7 mjeseci prije

Ljepuškasta je Ursula.

Pero
Gost
Pero
7 mjeseci prije

Naštampat če 13.pleme euriča koliko treba,nije im papir i boja neki trošak.

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije

Znači – ipak je “čarobna Koronica” bila maska!!! Zato je i simbolizirala NOŠENJE MASKE, jer slobodni zidari vole simboliku i maske.. Moram priznat da su ovi iz 33° i llumintni veliki veliki kamuflanti – al daju se pročitat, ko zna čitat između redova.. jer maske su simbolizirale ‘ZAVŽI budalo jedna’….

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  piždro

kako nećes znat čitat, kad si ajatolah roken rolla a uzto znaš magijsku igru ćiri bu ćiri ba..
vidim, dolje ti se i dvojnik pridružio..
.

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije
Reply to  piždro

a ha, čisti Xanax .. 🙂

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Znači Plenković je lagao kad je rekao kako će nas zadužiti 10 miljardi eura da bi preživjeli koronu. Pa što će nama Plenković kad ti znaš bolje i uz to ne lažeš, nego istinu govoriš 🤗

Slavonac
Gost
Slavonac
7 mjeseci prije

Stobi neki narodi sa ovi prostoru bili sretni dasu u toj spaljenoj zajednici.Nekima ce Rusi i Kinezi dici ekonomiju.Cudan naslov Petre,cudni i neki komentari.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
7 mjeseci prije

Dosad se proračun EU punio uplatama zemalja članica i to po formuli 1,2% BDP plus prihodi od carina (75% naplaćenih carina na području zemlje članice je izvorni prihod EU, a ostatak je prihod zemlje članice). Na taj način je (recimo) ustanovljena nekakva pravednost u sudjelovanju u zajedničkim troškovima.
EU se nikad nije zaduživala kao samostalni entitet. Ovo sad je prvi slučaj. Zadužuje se, a da samu otplatu dugova prolongira do 2028. dota d će riješiti kako će vraćati dug, kroz povećanje uplata zemalja članica ili uvođenjem europskog poreza koji bi vjerojatno bio dodatak na PDV.
U prvom slučaju bi se i dalje zadržala ovakva EU. U drugom bi EU postala naddržava, koja bi bila suverena na račun suverenosti zemalja članica.
Nisam od onih koji misle da je zaključavanje unaprijed planirano. Ono se dogodilo i to bez ikakvih projekcija o posljedicama. Da netko izvan Vlada zemalja članica jest planirao zaključavanje, nije isključeno.
Ovo je sad reakcija EK koja izlazi izvan dosadašnjih okvira. Ali unutar istog začaranog kruga – dug-novi novac-plaćanje kamata privatnim vjerovnicima (onima koji su vlasnici ECB). Ovakav sustav mogu održavati još godinama. Istina je da su zbog zaključavanja sve EU zemlje debelo premašile zadane iznose državnog duga (izraženog kroz udio u BDP-u). Na raspolaganju su im knjigovodstveni trikovi bilježenja duga i njegovo prolongiranje, mogu posegnuti za otpisom duga (kad dođe voda do grla vlasnicima eura).
Uglavnom, dobili smo s ovim zaduženjem još barem dvije godine vremena koje bi svatko od nas trebao pametno iskoristiti.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

“EU se nikad nije zaduživala kao samostalni entitet. Ovo sad je prvi slučaj.” – Svi pričaju o novcu, a nitko o ovom.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  John Galt

Nisam mislio da je EU prolazna pojava. Samo sam ukazao da se ovo prvi put dogodilo od nastanka EU. Do donošenja Lisabonskog ugovora EU uopće nije bila subjekt javnog prava.

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije

Vjeruj mi, bolje za vas da je tako.

Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije

Francuska daje autoindustrijii 8 milijardi eur (ali za razvoj elektricnih automobila)…sad ovi izdaju neke obveznice pa ce davat pare..ko fol dio bespovratnih..pa cime se jamce te obveznice nego imovinom svih clanica Eu (sve je ko nekad u western filmovima …kad dodju harambase da prave prugu ili sl.) …sad idu izbori tako da ..vjerovatno iza scene idu dogovori ..koji politicar bude pokazo najvecu volju da ispuni traznje sefova koji daju pare (za digitalizaciju i zeleni plan – CO@ vjerovatno) taj ce i dobit izbore u Cro…gledam u Srbiji ovaj Vucic-kurcic , vec poceo sa udraranjem temelja za nove fabrike ..sad neki j.korejci za neke autodijelove (elektroniku) za elektricne automobile ….itd ..cekam i ovi ovdje nasi u BiH da krenu sa predizbornim lafinama, jos nisu nikog uhapsili oko ovih corona-nabavki-prevara, a narod se ne buni..oni cekaju malo da ljudima pamcenje izlapi pa da nastave gdje su stali sa prevarama i ispunjavanjem naloga svojih sefova koji im daju pare (kredite)

I da dodam nakon sto sam citao malo komentare…nece niko dobit novac, ostat ce Vam samo dugovi ko i dosad i ko fol neki napredak

Tihi
Gost
Tihi
7 mjeseci prije

Ovo je jsko jako dobro.

tuf
Gost
tuf
7 mjeseci prije

Jao kud će taj novac sve nekontrolirano otići…koliko će samo njemačke korporacije zaraditi pri “promoviranju eko standarda” (čitaj: nametanju kupovine njihovih proizvoda), baš kao i tijekom “energetski učinkovite” kampanje kada su se ljudi zaduživali da bi dobili energetski certifikat. A tek banke…

John Galt
Gost
John Galt
7 mjeseci prije
Reply to  tuf

Većina ljudi ne kuži koliko je važno u današnjem obliku kapitalizma sa znatnim utjecajem države kupovati proizvode domaćih proizvođača.

nekoime
Gost
nekoime
7 mjeseci prije

Uredit će EU kao što je uredila i Bundeswehr.

Makedonac
Gost
Makedonac
7 mjeseci prije

Titanik tone orkestar svira, a vazali jos tancuju, onako goli na mesečini. 😉
Pitalica je ako si nekakav sodomit, držiš se tolerantno trema tvom psu, dali će jedan momenat pas pomisli da je on gazda?
To je psihologija, mnogo bolje je da nekog ubediš i on se bori za taj kazus, koliko potkupom, ucene.
Tako je i sa ovim istinskim liberalima, u tom inkubatoru glava ti stane kvadratna, i ti po ubeđenju se boriš kao lav za tu utopiju. Nemam previd ovih nasih sitnih crvenih lopova, ofarbanih u liberalnih, nemam previd gazde koje su izmislili liberalnu ideologiju, a taj sloj kuje i kerove kao ta na slici, istinski liberal talibani, po ubeđenju, kolko hoče mogu da grizu, ljigave se, ali to ne pomaze. Ta kvazi teorija, do sada je radila, više neradi, oni misle po starom štampaš novac bez pokriće, USA 23 000 000 000, a EU 14 000 000 000 i tako do beskraj, e pa dragi više ne moze tako.
Globalizacija je završena, u smislu nema novih teritorija da se širi balon, tako da treba nešto sasvim novo.
Problem nekih imperija je bio da su koristile tuđe plaćene armije, ako se okrenu protiv tebe ili te prosto neslušaju, kažu ti jebise, kako češ ih disciplinirati, nemaš ni armije ni novca. Indija, Pakistan, Kina, imaju i mašine i armiju, EU ne može da proizvede masku, vibrator, cipele za armiju, čime če ih prinuditi, dolarima i evra bez pokrića, gej paradom…
EU je u raspadu, niko ga ne može spasti, a i netreba, takav zločinački sistem nije imalo nikada, jedan veliki Aušvic gde sistemski su izbijali koreno naseljenje Evrope, tako da treba samo da se radujemo, i ne žalimo za to.
Problem je drugo, zlo koje leži u čoveka, nači će se sila koja će se suprotstaviti Konceptualnoj Vlasti ili ne?
Postlibaralni svet može da je totalno ropstvo, večno do kraja sunca ili harmonični svetli ljudski svijet.

AjOR'nR
Gost
AjOR'nR
7 mjeseci prije
Reply to  Makedonac

Čudak

EU dismr
Gost
EU dismr
7 mjeseci prije

Ajatillah zbrda zdolla, odrađen si ti dobro od mame i tate, kao i većina nas, al’ iskliznuo si babici ,upsss, i evo ga .. 🙂
U gornjim komentarima pominješ i Boga .. ima ih više, probaj sa nekim drigim, ako ne upali, Budha radi 24/7 pa vidi 😉

POVEZANE VIJESTI

Izbornik