Europska komisija priopćila kako ne može blokirati “Sjeverni tok 2”

Sjeveni tok
33 komentara

Vjerojatno na “zahtjev” Berlina, koji će biti najveći dobitnik u izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2” i postati ključno čvorište za distribuciju ruskog plina u EU, Bruxelles je prestao kočiti izgradnju ovog projekta.

Europska unija nije pronašla pravni temelj za zabranu izgradnje “Sjevernog toka 2“, unatoč pritiscima izvana i otporu nekoliko zemalja koji nikako ne prestaje.

O tome su izvijestili i američki mediji,  koji naglašavaju kako EU želi pregovore s Moskvom oko rješavanja sigurnosnih pitanja koja toliko brinu druge države, prije svega Poljsku, koja je pokušala prisiliti Bruxelles da blokira izgradnju plinovoda.

Podsjetimo, “Sjeverni tok 2” će biti drugi plinovod koji povezuje Rusiju i Njemačku, a omogućit će da se udvostruči izvoz ruskog plina kroz Baltičko more. Osim toga, kako navode američki mediji, “Sjeverni tok 2″ će omogućiti Rusiji da u smislu tranzita zaobiđe Ukrajinu, ” koju potresaju nasilje i nestabilnost”.

Europska komisija je zatražila od zemalja članica Europske unije da se očituju o pregovorima s Rusijom o izgradnji plinovoda.

Poljska, baltičke države i Ukrajina se protive projektu, jer vjeruju da će novim plinovodom EU postati “talac Moskve“, dok se Njemačka i Austrija aktivno zalažu za njegovu provedbu.

Prema predstavnici Europske komisije za energiju, Anne-Kaise Itkonen, nema pravnih prepreka za zabranu izgradnje plinovoda, jer se pravila EU ne primjenjuju na pomorske dijelove cjevovoda.

“EU odbacuje pokušaje da se spriječi izgradnja ruskog plinovoda i umjesto toga nudi pregovore s Moskvom kako bi se uklonile zabrinutosti za sigurnost pojedinih članica EU”, piše The Wall Street Journal, koji dodaje da je pod pritiskom desetak država, na čelu s Poljskom, EU pokušala blokirati projekt koji će Rusiji omogućiti da Njemačkoj isporučuje dvostruko više plina.

“Nama se “Sjeverni tok 2″ u političkom smislu ne sviđa, ali Europska komisija nema zakonske osnove da se suprotstavi projektu, jer se pravila EU ne odnose na pomorski dio cjevovoda”, rekla je Anna-Kaisa Itkonen.

“Sada će Europska komisija nastojati da u sklapanju ugovora s Rusijom posreduje kod zemalja EU koje se protive projektu, koji će na kraju biti usklađen s prioritetima Bruxellesa”, piše WSJ, što znači da će se uskladiti s prioritetima Berlina i Pariza, s obzirom da u projektu sudjeluje i francuska kompanija Engie.

Vladimir Čižov, stalni predstavnik Rusije u  EU, naveo je “kako Europska komisija u priopćenju nije otkrila ništa posebno“.

Anne-Kaise ItkonenEuropska komisijaSjeverni tokSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
raol
7 godine prije

…..pravila EU se ne primjenjuju na pomorske dijelove cjevovoda…….super, kad bi ja pisao pravila igre svaki put kako mi se svidi, ja bi pobjedio u tenisu Ivanisevica.
Mi Hrvati smo njemacki-engleski-americki-svakom po potrebi vazal

Alerik
7 godine prije

Odmah po uvođenju SAD-EU sankcija Rusiji, čiji povod je bio obaranje malezijskog zrakoplova iznad Ukrajine (izvjesno djelo MOSSADA), se vidjelo kako je EU tvroevina u kojoj ima jednakih i jednakijih. Ono što je dopušteno Njemačkoj, nije Rumunjskoj. Ta ‘jednakijost nije samo dojam, već je i stvarna, vidi se po broju glasova Francuske i Njemačke u odnosu na ostale zemlje EU. Dok je u Metkoviću propadao urod mandarina i bilježio se čisti gubitak od 80 milijuna kuna zbog sankcija Rusiji, plinovod Sjeverni tok se gradio u punom zamahu. Hrvatska, kao EU junior se priključila i sankcijama i zločinačkoj tvorevini Prijatelji Sirije. Dakako da je i rat u Siriji započet zbog plinovoda – onog koji je trebao iz Katara preko Sirije do Europe. Umjesto izvoza mandarina u Rusiju, Hrvatska je izvozila oružje u Siriju, vjerojatno financijski isplativije. Ali kratkoročno i jednokratno. Umjesto toga, trebali smo povesti računa o vlastitoj energetskoj bilanci i… Čitaj više »

Ana
7 godine prije

Pa da, samo salonski psici postuju “sankcije”… Pravi sefovi sigurno ne!

Tadmur
7 godine prije

Ako ovo sa sjevernim tokom prođe za Ukrajince će biti kao u pjesmi beogradskog sindikata: izašli na ulicu- trošili energiju- popušili kur***u.

Jupiter
7 godine prije

Stvarno su nedosledni da ne kažem nešto gore.Severni tok može a južni nikako.
Politika dvostrukih standarda važi za buraniju, a kada je u pitanju interes
Nemačke i satelita licemerno brane ličnu korist.Da li je to ideja Evrope koja treba da bude zajednica ravnopravnih naroda.

subaru
7 godine prije

Koji lažovi, jednostavno nemaju alternative ruskom plinu ova tama iz cikomisije, pa ne mogu se grijati na prdež.

dalmata
7 godine prije

Da puknes od kesa.Kad in je guica pocela cinit jakove jakove(di in je Amerikenjski plin?) i kad su njihovi plitki mozjani(zaslipljeni silom)napokon poceli kuzit da ce iducu zimu krepat ka pantagane(stakori) od leda naglo su “pronasli ovi zakon”.Ne samo da triba nosit suknju(obavezno crven-bile kockice)vec triba bit i imbecil pa pusitove nebuloze.

Perun
7 godine prije

Sjeverni tok 1/2/3… može ali Južni tok ne može! Ovo prvo može jer odgovara gospodarima EU, Nijemcima, dok ovo drugo ne može jer bi na taj način Rusija imala jači gospodarski utjecaj na Balkanu kojeg Njemačka, odnosno germanski interesi (dakle u to uključujem i Austriju), smatra svojom ekskluzivnom zonom interesa još od kraja 19. stoljeća. Rusija pak ne želi Balkan u svojoj ekskluzivnoj zoni interesa već želi ravnopravno natjecanje sa drugim silama na Balkanu, dakle fer-plej u kojem bi Rusija imala što ponuditi Balkanskim zemljama. Ovo je prava noćna mora za Nijemce i Austrijance jer oni žele Balkan u svojoj ekskluzivnoj zoni interesa u kojoj ne bi bilo nimalo mjesta za druge igrače, nešto kao modernu koloniju, izvor jeftini radne snage i sirovina, tržište za svoju škart robu i GMO hranu, prostor na kojem će naseliti danas izbjeglice sa ratova koje Njemačka podržava (Sirija, Libija, Afganistan, Irak…) a sutra koga… Čitaj više »

davor
7 godine prije

Možemo očekivati tenzije u Baltiku izazvane od američke strane, propitivanje Kaliningrada u legitimnost, možda i američki izazvane sukobe u Estoniji Latviji ili na granicama Ukrajine ili Poljske, pokušaje nasilnog uvođenja Švedske i Finske u NATO i slične malverzacije.. Samo da jedna država izađe iz tog NATO-a svijet bi bio puno drugačije i mirnije mjesto

davor
7 godine prije

Ako može Sjeverni onda može i Južni tok, ne treba uništavati Siriju i Irak i rušiti vlade u Ukrajini, Rumunjskoj i Bugarskoj zbog toga. Jebao vas NATO monstrumi jedni

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI