Facebook ISKLJUČUJE kontroverzni program za prepoznavanje lica, obećava brisanje više od MILIJARDE predložaka

Program za prepoznavanje lica
1 komentar

Pozivajući se na “rastuću zabrinutost” oko privatnosti i etike, Facebook je najavio prestanak korištenja tehnologije prepoznavanja lica te da će izbrisati više od milijardu pojedinačnih predložaka, koji su do sada prikupljeni od korisnika koji su se uključili u program.

Odluka dolazi kao dio “poteza na razini cijele tvrtke usmjerena prema ograničavanju upotrebe mogućnosti prepoznavanja lica u našim proizvodima”, rekao je u utorak Jerome Pesenti, Facebookov potpredsjednik za umjetnu inteligenciju.

Kada se ova značajka ukine, negdje “u budućim tjednima”, više od milijardu korisnika Facebooka koji su se uključili bit će izbrisani predlošci za prepoznavanje lica i oni neće biti automatski prepoznati, objasnio je Pesenti.

“Gledajući unaprijed, još uvijek gledamo na tehnologiju prepoznavanja lica kao na moćan alat, na primjer, za ljude koji trebaju potvrditi svoj identitet ili spriječiti prijevaru i lažno predstavljanje”, napisao je Pesenti, ali je također napomenuo da “mnogi specifični slučajevi u kojima prepoznavanje lica može biti od pomoći treba odvagnuti u odnosu na rastuću zabrinutost oko upotrebe ove tehnologije u cjelini.”

Vlasti diljem svijeta još uvijek rade na osiguravanju jasnih pravila o korištenju tehnologije, a Facebook je predan “radu sa skupinama društva i regulatorima koji vode ovu raspravu”, dodao je izvršni ravnatelj.

Još u kolovozu, južnokorejski regulatori kaznili su Facebook zbog pretpostavljenog pristanka na značajku za 200.000 korisnika i ne dopuštajući im odustajanje od prepoznavanja lica. Ranije ove godine, velikanu iz Silicijske doline također je naloženo plaćanje 650 milijuna dolara skupne nagodbe za 1,6 milijuna korisnika u američkoj državi Illinois, nakon što je savezni sud presudio da značajka prepoznavanja lica krši državne zakone o privatnosti.

Kao odgovor na tužbu, izvorno podnesenu 2015., Facebook je 2019. onemogućio automatsko prepoznavanje lica i učinio ga izbornim.

Facebook je napomenuo da će napuštanje prepoznavanja lica utjecati na Automatic Alt Text (AAT), tehnologiju koja se koristi za pomoć slijepim ili slabovidnim korisnicima čitanjem opisa slika. AAT više neće pokušavati identificirati korisnike na fotografijama, ali će inače nastaviti funkcionirati. Ova usluga je korištena za oko 4 % svih fotografija na platformi, navodi tvrtka.

Prepoznavanje lica
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Poznavalac prilika
2 godine prije

Ja apsolutno vjerujem Šećerbrdu i njegovom “potpredsjedniku za umjetnu inteligenciju” kad kažu da će ih čiste dobrote svog srca sve te prikupljene podatke obrisati i nikad ih neće zloupotrijebiti ii dati nekom drugom da ih zloupotrijebi. Pa ne bi nam oni valjda lagali..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI