Facebook je „kupio i sahranio“ rivale jer mu nedostaje „talenat“ za pravično takmičenje, tvrdi FTC u obnovljenoj tužbi protiv monopola

Facebook-Sud
5 komentara

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) ošamarila je Facebook tužbom protiv monopola, tvrdeći da je firma postala „monopol“ koji kupuje konkurentske kompanije kada se ne može „pošteno“ takmičiti kako bi zadržala dominaciju na tržištu.

FTC je u četvrtak uložio žalbu optužujući Facebook za podmuklu i monopolističku poslovnu praksu pozivajući da se kompanija podijeli kako bi se “obnovila konkurencija” i “popravila šteta” prouzrokovana njenim “antikonkurentnim ponašanjem”.

„Facebooku je nedostajala poslovna sposobnost i tehnički talenat da preživi prelazak na mobilne uređaje. Nakon što nije uspio da se takmiči sa novim inovatorima, Facebook ih je nezakonito kupio ili sahranio kada je njihova popularnost postala egzistencijalna prijetnja“, rekla je Holly Vedova, vršilac dužnosti direktora Biroa za konkurenciju FTC.

Ovo ponašanje nije ništa manje antikonkurentno nego da je Facebook podmitio nove konkurentne aplikacije da se ne takmiče. Antimonopolski zakoni su donijeti kako bi spriječili upravo ovu vrstu ilegalnih aktivnosti monopolista.

Facebook je “potisnuo inovacije i poboljšanja kvaliteta proizvoda”, nastavila je Vedova, dodajući da je takođe “degradirao iskustvo društvenih mreža” “podvrgavajući korisnike nižim nivoima privatnosti i zaštite podataka i nametljivijim oglasima”.

Ukazujući na poslovnu strategiju izvršnog direktora Mark Zuckerberga koji je osnovao Facebook 2008. godine, sažetu kao “bolje je kupiti nego se takmičiti”, FTC je rekao da je kompanija ostala “vjerna toj maksimi” i “sistematski pratila potencijalne rivale i kupljene kompanije” koje je smatrala ozbiljnom konkurencijskom prijetnjom”.

Nova tužba dolazi nakon što je savezni sud u junu odbacio prethodnu tužbu, a sudija James Boasberg je tvrdio da finansijski regulator nije dokazao da je Facebook zaista imao “monopolsku moć”. Rekao je da je umjesto iznošenja uvjerljivih dokaza, FTC očekivao „da će sud jednostavno potvrditi uvriježeno mišljenje da je Facebook monopolistički“. Ipak, Boasberg je rekao da bi agencija mogla pokušati ponovo, dopuštajući joj da uloži žalbu sa jačim argumentima, dajući joj rok do četvrtka da to učini.

Revidirana žalba ima 80 stranica, pošto je više detalja dodato prethodnoj žalbi od 53 stranice. Odluka o podnošenju predmeta odobrena je sa 3 naprema 2 glasa, pri čemu su dva republička komesara FTC pokušala da blokiraju potez.

Facebook – koji takođe posjeduje Instagram i WhatsApp, pored drugih manjih platformi – odgovorio je na navode u saopštenju, nazvavši slučaj “bezvrijednim”. Takođe se poziva na odbacivanje prethodne tužbe vlade, rekavši da je to pokazalo da „nije bilo valjane tvrdnje da je Facebook monopolistički – i to se nije promijenilo“.

„Naše akvizicije Instagrama i WhatsAppa pregledane su i očišćene prije mnogo godina, a naše politike platforme bile su zakonite“, nastavila je kompanija. “Tvrdnje FTC su pokušaj da se prepišu antimonopolski zakoni i poprave očekivanja o pregledu spajanja, objašnjavajući poslovnoj zajednici da nijedna prodaja nikada nije konačna.”

Iako je gigant društvenih medija zatražio da se predsjedavajuća FTC Lina Khan izuzme iz slučaja, rekavši da neće biti nepristrasna arbitarka zbog svoje glasne kritike Facebooka u prošlosti, zahtjev nije odobren. Agencija je saopštila da je njena kancelarija generalnog savjetnika “pažljivo” pregledala peticiju kompanije, ali je odbacila zahtjev nakon što je utvrdila da će Facebook imati odgovarajuću pravnu zaštitu na sudu, bez obzira na Khaninu  umiješanost.

FTC je apelovao na sud da primora Facebook da oduzme glavnu imovinu – “uključujući, ali ne ograničavajući se na Instagram i/ili WhatsApp” – rekavši da bi to “obnovilo konkurenciju koja bi postojala” umjesto navodnog monopolističkog ponašanja platforme.

Vlada takođe želi da Facebook da „prethodno obavještenje i prethodno odobrenje“ za sva buduća spajanja i akvizicije i da podnese „periodične izvještaje o usklađenosti sa FTC“ kako bi se osiguralo da neće nastaviti sa nepoštenim praksama.

Kompanija ima rok do 4. oktobra da odgovori na izmijenjenu žalbu.

monopolRivali
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Sad ce kupiti i taj FTC ….

Njemi svjedok
2 godine prije

Jakob Grinnberg osnovao fejsbuk došao odnekud i osnovao socjalnu mrežu da im poverujemo…

.

Njemi svjedok
2 godine prije

NSA ne trpi konkurenciju.

epatobiopro
2 godine prije

fecesbuk?

Hamanjonja
2 godine prije

Ajde…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI