Facebook se, prema izvještajima, obraća oglašivačima putem tajnih „odbora“ kako bi ih održao lojalnim

Facebook
3 komentara

Preko 1.000 oglašivača, kao što su Coca-Cola, Unilever, Pfizer, Target, Microsoft i Ford, otkazalo je partnerstvo sa platformom društvenih medija zbog navodne nesposobnosti da riješi probleme govora mržnje efikasnim uklanjanjem sadržaja koji se smatraju uvredljivim.

Facebook se obraća svojim najvećim oglašivačima pružajući im lični tretman od ostalih klijenata kako bi ih održao lojalnijim platformi, posebno u kriznim vremenima, kao što je sada već stalni pokret “bojkot Facebooka”.

Platforma društvenih medija uredila je svoje oglašivače u 11 “odbora klijenata” i potom im omogućila razne oblike preferencijalnog tretmana – od jednostavnih rođendanskih kolača do večere sa direktorom Facebooka Sheril Sandberg.

“Cilj vježbe bio je da ljudi koji bi bili najbolje obaviješteni budu oni koji će vjerovatnije naginjati oproštaju i saradnji više nego optužbama o poslovnim praksama platforme”, izjavila je za medije anonimna direktorica visokog oglašavanja.

Bivši klijent i član jednog od tih “odbora”, takođe anoniman, rekao je da će Facebook otkriti stvari “na ivici materijalnih javnih informacija” koje bi se mogle nazvati “insajderske, ali kojima se ne može trgovati”. Isti izvor rekao je da su takve stvari učinile da je prisustvo u tim odborima “od suštinskog značaja” za kompanije.

U prošlosti je takav stav pomogao Facebooku da se distancira od javnih skandala, poput curenja miliona ličnih podataka miliona korisnika putem Cambridge Analitice ili incidenta u vezi sa masovnim ubicom na Novom Zelandu, koji je uživo prenosio ubistva, kada je kompanija zatražila povjerenje svojih klijenata, a da nije ponudila da “promijeni” svoju praksu, objavio je Financial Times, pozivajući se na izvore.

Kao takav, gigant društvenih medija izbacio je takozvanu “Facebook playbook” kada se suočio sa prijetnjama bojkota zbog zahtjeva da se zabrane sadržaji koji se smatraju “govorom mržnje” sa njegove platforme usljed antirasističkih protesta George Floyd i kontroverznog komentara o njima koji je dao američki predsjednik Donald Trump, a koji je objavio na platformi „Playbook“ da se uglavnom fokusira na postavljanje sastanaka i poziva sa uznemirenim oglašivačima kako bi se ublažila njihova zabrinutost zbog tekućeg skandala sa bojkotom.

„Aspekt za zlostavljanje“

Ali mnogi oglašivači koji su razgovarali sa Financial Timesom(FT) naveli su da postoji i druga strana novčića, jer je takav preferencijalni tretman dolazio po određenoj cijeni. Jedan od izvora medijske kuće nazvao je odbore “kontrolnim mehanizmom za manipulisanje ljudima da pregledaju očigledna pitanja” koja se tiču mreže društvenih medija.

“Facebook playbook” je navodno uključivala pritiske na oglašivače da javno ne kritikuju mrežu. Rishad Tobaccowala, viši savjetnik globalne reklamne kompanije Publicis, koji je razgovarao sa FT lično, potvrdio je da se kompanije u odborima dobro ponašaju tokom „dobrih vremena“, ali u osnovi žrtvuju malo slobode za to.

“Dobro se ponašate, izvest će vas na večeru ali požalit ćete ako progovorite. Ponekad je to zlostavljanje. Kada je bilo koja kompanija rekla drugoj kompaniji šta je njena partijska linija?” pitao se Tobaccowala.

Platforma društvenih medija oštro negira „utišavanje“ svojih oglašivača na bilo koji način, insistirajući na tome da ih ona zapravo ohrabruje da daju „iskrenu povratnu informaciju“ kako bi se Facebook mogao „poboljšati“.

Hoće li se Facebook ponovo izvući nepovrijeđen?

Uprkos prijavljenom postojanju takvih podsticajnih mehanizama da klijenti ostanu lojalni, preko 1.000 oglašivača, uključujući takve divove kao što su Verizon, Coca-Cola, Unilever, Microsoft, Reebok, Honda i Ford, pridružili su se bojkotu kompanije.

Izvori lista navode da se to moglo dogoditi zbog veličine skandala, koji je stigao do ušiju rukovodilaca ovih velikana, na koje Facebook nije obratio pažnju, za razliku od šefova njihovih marketinških odjeljenja. Vrhunski rukovodioci kompanija se u osnovi plaše da će ostati na pogrešnoj strani istorije kada protesti završe i pretrpjeti ogromne gubitke zbog reputacije.

Ali to ne znači da se neće “bezobzirno” vratiti, rekli su neki izvori lista. Jedan od dokumenata koje je Facebook dijelio sa svojim klijentima, a koje je FT citirao, uporedio je politiku ove mreže društvenih medija sa politikom drugih platformi koje ove kompanije koriste za oglašavanje. Rezultat poređenja je navodno da ako ove firme bojkotuju Facebook zbog rukovanja sadržaja sa “govorom mržnje”, takođe bi trebalo da odustanu od ostalih, jer njihove politike u tom pogledu navodno nisu ništa bolje.

govor mržnjeoglašavanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
3 godine prije

Mogli su ponuditi nešto bolje od Sheril Sandberg ili bolje izabrati pa bi netko i otišao na “večeru” bar besplatno jesti, piti i “zabaviti” se.

Max
3 godine prije

Nisam na fejkbuku nit mi je stalo do njega.Špijunski alat.

Antinwo HR
3 godine prije

Fuck off Facebook .Leglo ciae

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI