Facebook stranica WikiLeaks Trgovine neobjavljena zbog navodnih kršenja ”standarda zajednice”

WikiLeaks
4 komentara

Uklanjanje Facebook stranice WikiLeaks Trgovine najnoviji je primjer organizacija visokih profila koji doživljavaju ono što kritičari tvrde da je priroda cenzure društvenih medija.

Facebook stranica WikiLeaks Trgovine neobjavljena je zbog navodnog kršenja “standarda zajednice” na društvenim mrežama. Dana 02. veljače 2021., Facebook stranica koja je pripadala prodajnom dijelu mreže za transparentnost i vijesti blokirana je iz javnog pogleda izjavom u kojoj piše: “Vaša stranica, WikiLeaks Shop, nije objavljena.” To će se kasnije objasniti porukom u kojoj se jednostavno tvrdi: “Razlog neobjavljivanja jest taj što se WikiLeaks Shop protivi našim standardima zajednice.” Ta Facebook stranica postoji od 03. prosinca 2011.

WikiLeaks Shop prodaje majice, kapuljače i šalice s logotipom organizacije, s izjavama kao što su “Izlaganje zločina nije zločin”, “Oslobodite Juliana Assangea” i “1984. nije priručnik s uputama.” Posljednje se odnosi na distopijski roman o životu u totalitarnoj državi, kojeg je napisao George Orwell.

“Razgovarao sam s osobom, putem poslovne podrške na Facebooku i rekli su mi da mi ne mogu pomoći, da je postupak žalbe jedini način”, objašnjava osoba koja vodi trgovinu WikiLeaks. Izvor, koji ne želi publicitet, dodao je da je postojao žalbeni postupak, ali da je u potpunosti automatiziran. “Žalba nije dopuštala nijednu opciju za pisanje; sve se svodilo na “ako se ne slažete s ovom odlukom, kliknite ovaj gumb.”

Žalba je odbijena, bez obrazloženja.

Upravitelj WikiLeaks Trgovine ipak je “otkrio nešto zanimljivo.” Primijetili su da je odluka o poništavanju objavljivanja Facebook stranice uslijedila nakon onoga što je izgledalo kao napad automatiziranih računa ili botova. “Netko je vjerojatno učinio da izgleda kao da plaćamo nekome kako bi naše objave bile proširene od strane botova”, objasnio je izvor.

Posljednju objavu koji je objavio WikiLeaks Shop prije nego što je stranica zabranjena jednostavno je sadržavao grafiku s crnom majicom i natpisom “Oslobodite Assangea.”

“Mislim da ovo nije sadržaj koji bi kršio njihova pravila”, objasnio je izvor. “Pročitao sam njihova pravila korištenja; ni na koji način nismo prekršili niti jednu odredbu”, dodali su. Internetska stranica sada nudi sniženu robu ako kupci putem internetske stranice koriste kôd “NOCENSORSHIP.”

Facebook je kontaktirao Odjel za tisak radi prava odgovora. Član Facebookovog novinarskog tima odgovorio je tražeći daljnje informacije i poveznicu na neobjavljenu stranicu te objasnio da ne mogu komentirati dok se dalje ne pozabave tim pitanjem. Otprilike u 16:00 GMT, gotovo jedan sat i petnaest minuta nakon početnog objavljivanja ovog članka, obnovljena je Facebook stranica WikiLeaks Trgovine na Facebooku. “Ova je stranica uklonjena greškom i sada je vraćena”, stoji u objašnjenju e-poruke višeg savjetnika na Facebooku u jednom retku.

Julian Assange, suosnivač WikiLeaksa, ostaje u zatvoru Belmarsh, dok se američka vlada žali na odluku okružne sutkinje Vanesse Baraitser koja je presudila protivno zahtjevu za izručenjem. Baraitserino odbijanje izručenja temeljilo se na osnovi da postoji značajan rizik da će izdavač počiniti samoubojstvo ako bi bio podvrgnut uvjetima pritvora, poput samice i posebnih administrativnih mjera, koji ga čekaju u Sjedinjenim Državama. Odluka sutkinje ipak je bila žestoko kritizirana zbog prihvaćanja velike većine argumenata tužiteljstva; točnije, da Assangeovo ponašanje nije zaštićeno člankom 10. Europske konvencije o ljudskim pravima te da njegovo kazneno gonjenje nije bilo politički motivirano.

Ako bude izručen SAD-u, Assangeu prijeti 175 godina zatvora zbog uloge u pribavljanju i objavljivanju povjerljivih dokumenata koji su, između ostalog, otkrili ratne i druge vrste zločina, koje su u Iraku, Afganistanu i zaljevu Guantanamo počinile američke i britanske postrojbe.

Wikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ришона Вилон
3 godine prije

Цукерберг сможет подарить вечную жизнь своему детищу, только если кардинально поменяет политику. Но как показывает история — вряд ли это возможно.

parler
3 godine prije

Skinuo bi se sa Facebooka ako bi bio korisnik. Zašto to ne urade oni, koji ga koriste. Pa da vidimo, kako če Facebook preživeti. Lak posao.

Boba Lazarević
3 godine prije

Zašto Logično.com i dalje koristi Facebookov servis za povezivanje?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI