fbpx

Fantomsko tijelo EU za „lažne vijesti“ o Covidu-19 optužuje Moskvu

Medijska cenzura i manipulacija

Reuters izvještava: Rusija navodno izvodi medijski napad na zemlje Europske unije s ciljem povećanja napetosti zbog pandemije Covid-19 koja je nedavno pogodila kontinent. „Ugledna“ agencija Reuters, koja s ostale dvije medijske kuće, AP i France Press, čini trijumvirat kupole medijske manipulacije, nakon uvida u dokumente koje je izradila Europska unija, koji popisuje slučajeve dezinformacija koji bi se „mogli pripisati“ Kremlju, a započeli su već 22. siječnja, optužuje rusku državu da stoji iza nove epizode informacijskog rata s ciljem „potkopavanja Europske unije“.

„Zarazu su organizirale Sjedinjene Države“

O ovoj temi smo opširnije pisali u dva navrata i svi izvori koji su iznijeli ovakve tvrdnje su bili japanski, tajlandski, najviše američki, ali nijedan ruski.

Ipak, kako navodi Reuters, jedno od najvažnijih pitanja moskovske dezinformacijske kampanje odnosilo bi se na uključenost Sjedinjenih Država u izbijanje epidemije, iako je na državnoj razini ovo teza koja uglavnom iznosi iranska stajališta i temeljena je na upitu Pekinga što točno znači izjava direktora američkog Centra za zaštitu i prevenciju bolesti koji je na kongresnom saslušanju priznao da je u Americi od koronavirusa bilo mrtvih prije izbijanja epidemije u Wuhanu.

Da bi se potvrdila ova optužba u vezi s Europskom unijom, navodno se spominje informacija da je u Litvi bilo zaraženih američkih vojnika, iako ova vijest uopće nije dobila prostor u ruskim glavnim medijima. Moguće da je bila tema rasprava na blogovima ili društvenim mrežama, ali nije dobila veću pozornost.

Međutim, Reuters navodi „kako se vijest širila ne samo u Vilniusu, nego i u najnestabilnijoj Ukrajini“.

Međutim, nikada nije bilo dokaza koji bi potvrdili tu činjenicu, niti druge zaključke koji se prenose na internetu koji bi se odnosili na biološki napad u organizaciji Washingtona.

Podsjetimo da je u slučaju biološkog laboratorija „Lugar“ u blizini Tbilisija, koji je s američkim stručnjacima radio kao „Centar za istraživanje javnog zdravlja“, zbog blizine ruskog teritorija na prve ozbiljnije medijske napise osobno intervenirao Sergej Lavrov i tražio pojašnjenja od gruzijskih vlasti. Ali su u tom slučaju navodi bili opravdani, a gruzijske vlasti su, kako bi se smirila panika, ruskim novinarima dozvolili da posjete prizemlje i prvi kat laboratorija, dok u ostali dio kompleksa iz sigurnosnih razloga nije bilo moguće pristupiti. Što se točno radi u Lugaru, sada je manje važno. Poanta je da kod ovako ozbiljnih stvari Rusija reagira na diplomatskoj razini. Da je bilo ikakvih ozbiljnijih indicija ili sumnji poput onih u Wuhanu, ruski dužnosnici bi se Vilniusu obratili s jasnim pitanjima na službenoj razini. Ovako je sve ostalo na „navodnim slučajevima“ dezinformacija koji bi se „mogli pripisati“ Kremlju, za što prvi put čujemo iz izvješća „ugledne“ agencije Reuters.

Korištenje društvenih mreža

Prema dokumentu EU, posljednje desetljeće je već bilo obilježeno porastom novih gospodara globalnih informacija, a to su društvene mreže, savršen alat za brzo širenje informacija, istinitih ili lažnih. Tako su i u ovom slučaju bili korišteni upravo ti kanali, uglavnom putem platformi Facebook, Google Plus i Twitter. Međutim, na ruskom segmentu interneta sve objave na temu koronavirusa u Litvi koje imaju veze s američkom vojskom se odnose na vježbe „Defender Europe 20“ i situaciju u Litvi općenito, uz broj zaraženih i koje mjere zemlja poduzima za suzbijanje epidemije. Objava o „američkom vojniku koji je širio zarazu“ uopće nema. Ili ih barem nema među objavama prvih stotinjak medija i internetskih stranica na ruskom jeziku.

Istinu govoreći, vlasti Europske unije su već su imale raspravu u vezi s tim s IT tvrtkama, koje su pokrenule sve alate kojima su raspolagale kako bi uklonile sve informacije koje nisu potkrijepljene nepobitnim dokazima.

„Međutim, čak i ako se položaj Bruxellesa pokaže ispravnim, šteta je već učinjena, jer su milijuni ljudi, bez potrebnih filtera, došli u kontakt s lažnim podacima“, navodi se u dijelu u kojem se govori općenito o lažnim vijestima, iako je danas vrlo upitno što je zapravo istina.

Moskva odbacuje optužbe i upućuje Europljane da prate samo službene izvore

Nakon vijesti o Kremlju i njegovom utjecaju u području dezinformacija u vezi sa širenjem pandemije Covid-19, stigao je odgovor na optužbe iz ruskog državnog vrha. Dmitrij Peskov, službeni glasnogovornik Kremlja, energično je ponovio da Rusija nema nikakve veze s tim za što ju se tereti, naglašavajući težinu neutemeljenih optužbi protiv ruske vlade. Prema onome što je izvijestila ruska novinska agencija Sputnik, europski potez je usporediv s ostalim optužbama koje su se ruskoj državi pripisivale tijekom proteklih godina, od obaranja malezijskoj Boeinga nad istočnom Ukrajinom do navodnog trovanja Sergeja i Julije Skripal u Salisburyu, za organizaciju ubojstva ruskog oporbenog čelnika Borisa Nemcova, neselektivno bombardiranje civila u Siriji, uplitanje u američke i sve druge izborne procese i što sve ne.

Peskov je rekao kako nikada nema dovoljno osnova čak ni za dokazivanje interesa Kremlja za širenje lažnih vijesti o koronavirusu, a posebno da ruska država zaista stoji iz takvih dezinformacija. I u ovom scenariju, optužbe bi bile dio već viđenog filma i temelje se samo na strahovima Zapada i na rusofobnom raspoloženju uobičajenom za europske elite.

Nekoliko sati kasnije je izjavu na tu temu dao i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je odbacio besmislene optužbe i pozvao sve europske narode da posebnu pozornost posvete vijestima koje kruže internetom, ali da pokušaju doći do informacija samo putem pouzdanih internetskih stranica i s provjerenim izvorima.

Zašto bi Rusija trebala stajati iza ove kampanje?

Prema onome što je izneseno u dokumentu Europske unije, ruski bi potez imao za cilj destabilizaciju zemalja usred krize kako bi Moskva ostvarila svoje političke i ekonomske interese, posebno u istočnoj Europi. Naravno, postojanje tih nespornih ciljeva u istočnoj Europi, u kombinaciji s „prošlim akcijama Rusije“, bila bi dovoljna da potvrdi tezu o sudjelovanju službene Moskve u lažnim vijestima, otkrivenim u najmanje 80 slučajeva, koje su putem društvenih mreža prenesene u posljednjih mjesec i pol.

Tko je autor izvješća?

Što je od svega ovog istina? Ono što piše u dokumentu kojeg je citirao Reuters, koji lukavo navodi kako je to „dokument Europske unije“, iako je dokument izradila posebna sigurnosna služba Povjerenstva za sigurnost i vanjsku politiku Europske komisije, European External Action Service (EEAS), koja je autonomna i trenutno polaže račune povjereniku Josepu Borellu.

Naime, EEAS je autonomno tijelo Europske unije pod nadležnošću Visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. EEAS je jedinstvena i neovisna od drugih institucija EU, formirana spajanjem odjela za vanjske odnose Vijeća EU i Europske komisije, odvojena je od Glavnog tajništva Vijeća i Europske komisije, ima pravnu sposobnost potrebnu za obavljanje svojih zadaća i postignuće svojih ciljeva, kao i vlastiti proračun. Iz ove formulacije proizlazi da to nije stav svih 27 zemalja članica i da se ne može govoriti o konsenzusu unutar EU oo ovog pitanja, ali je ovaj detalj za Reuters potpuno nevažan, kao i što nije bilo potrebno provjeriti koliko su i jesu li uopće takve informacije dobile prostora u ruskom segmentu interneta, koji je prilično praćen na Baltiku i drugim istočnoeuropskim zemljama, posebno među sredovječnom i starijom populacijom koja dobro vlada ruskim jezikom.

Reuters/ Sputnik 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
11 mjeseci prije

CIA po pitanju Rusije uvijek radi preko EU medija, skoro pa niśta preko američkih osim ako su u pitanju političke borbe unutar same Amerike.
Ovo se dalo primjetiti još od predsjedničke kampanje Donalda Trumpa. Amerika i Rusija imaj puno drugačiji odnos nego što se u Europi medijski nameće i u stvarnosti shvaća.

Ante
Gost
Ante
11 mjeseci prije

Pogledate si na internetu porijeklo Španjolske gripe. Zove se ” Španjolska ” gripa iako je od gripe prvi obolio Američki vojnik u Američkoj državi Kanzas. Ameri su donijeli gripu u Europu, Amerika je poslije zataškala to, pa se zove Španjolska gripa, isto kao što sada Trump pokušava ovaj danas virus prozvati Kineskim virusom.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije
Reply to  Ante

Imaju ameri iskustva sa širenjem bolesti s indijancima pa opet prvi konc logori s indijancima, pa nagovaranje EU da prime “izbjeglice” i opet naučeno na indijancima.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  Dopizdilomi

Kome je hladno, USA donira pokrivace sa koronom.

šeronja
Gost
šeronja
11 mjeseci prije

Rusija dežurni krivac ili ti za dobrim konjem se dobro praši

Circus
Gost
Circus
11 mjeseci prije

Taj virus uopšte ne postoji, još ga niko nije video, sve je to belosvetska zavera.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Circus

Circus
Osim onih koji koriste mikroskop, i to dobar…
Ne brini, za 10 – 15 dana vidiet ćeš i ti štošta.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Xahaxa….ali baš, zbilja znamo biti smiješni u tvrdnjama.

Circus
Gost
Circus
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Lucija
“za 10 – 15 dana” ko’ živ ko’ mrtav!

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  Circus

Circus
To ti pokusavas biti duhovit?

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Evo ga. To se čekalo. Krivi su Rusi. Konačno.

glineni golub
Gost
glineni golub
11 mjeseci prije

Il je G. Orwell bio vidovnjak il insider!? Ja mislim insider, jer mu je stvarno ime Eric Blair.. sve pogodak I to u sam centar, ko I u protokolima c.m. Sad sam se malo mrskom wikipediom posluzio. da pise: (bio je ‘sluzbenik’ kolonijalne policije u Birmi… – sve jssno) … Mislim, doslo je tako sad kad se zastopa kanalizacija u nekom kvartu u Briselu optuzivati i okriviti Ruse.. fuj jebEu

SamoPitam
Gost
SamoPitam
11 mjeseci prije
Reply to  glineni golub

To ti je ono ko kad nesto bude, pa raja prelista po youtube-u i salju video, “ovaj je bio prorok”, “sve je znao”, i slicne spike i onda iscitas sve komentare i od mase uleti jedan-dva komentara koji daju neku smjernicu odnosno kriticko razmisljanje glede “proroka”. Tako se sve svodi za ove kvazi “proroke”.
Ne kazem, moze se nesto pogoditi da bude priblizno tocno, ali kad prorocanstvo u rasponu 98-100% bude precizno i to sa detaljima cap, cap, cap onda nesto smrdi.
Sreca u toj nesreci je sto nam daju informacije za nadolazece razdoblje, pa se lakse pripremiti. Ali vidi vraga to im i jest cilj da podgriju lagano vodu sa zabom unutra, a ne da zagriju vodu, pa ubace zabu.
Treba uzeti u obzir da ima likova koji budu sa tim stetocinama, pa ga savjest pece, odvoji se i krene objavljivati planove od stetocina ne bi li smirio savjest i spasio sto se spasiti da.

Nego mene interesira posto evo sjedim na balkonu, uzivam u suncu, saram ocima okolo, kad na nebu ide avion i ostavlja bijeli trag, ono koliko mi oko seze, evo sigurno ima min. 1km linija i stoji vec 20min 🙂

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije
Reply to  SamoPitam

Ne lete sad avioni..ukinut je promet zbog Corone 😛 , mozda neki malo zaprasuju ovce(dezinfekcija)

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  SamoPitam

Samo pitam
Izvrsno zapažanje.
I drugi su primjetili da – avioni – lete prazni. Navodno da ne ‘izgube linije’.
A tko bi trebao biti taj koji bi – preuzeo linije?😊

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Nato, mora i on nesto radit..i ove nove low-cost kompanije….pogledaj nebo iznad sirije i nebo iznad zemalja koje su u partnerstvu za mir

Max
Member
Max
11 mjeseci prije
Reply to  SamoPitam

To su chemtrailovi organizirano zaprašivanje gradova i naselja nepoznatim supstancama.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije
Reply to  SamoPitam

Znaci ti tragovi su ti sjebali mozak? Jer nitko nema toliko idiotskih komentara kao ti.

glineni golub
Gost
glineni golub
11 mjeseci prije
Reply to  SamoPitam

SamoPitam
sve si to fino ops’o

Max
Member
Max
11 mjeseci prije
Reply to  glineni golub

Kolega Erich blair je bio glsnogovornik gospodara kaosa on je najavljivao a drugi provode.

Zax
Gost
Zax
11 mjeseci prije

Dezinformacije sire ameri preko Sorosa i njegovih udruga. U hr je za to zaduzen faktograf koji osim sto siri paniku sve one koji ne prenose istinu prijavljuje

glineni golub
Gost
glineni golub
11 mjeseci prije
Reply to  Zax

da Zax.. gadovi

BanOvan
Gost
BanOvan
11 mjeseci prije
Reply to  Zax

Felga, sEroš je mala ljigava duša kao i ti.

BanOvan
Gost
BanOvan
11 mjeseci prije
Reply to  BanOvan

Felgane, opĆe je poznato šta treba raditi “dobrima” da vas bude više.

glineni golub
Gost
glineni golub
11 mjeseci prije
Reply to  Zax

ajde Walter.. pa fino je to sto volis svoje… al sve vidjet kod svoji ruzicasto, a kod drugi sve crno – nije ni to fino.

Mirk
Gost
Mirk
11 mjeseci prije

Italijani ga koriste da bi se obracunali sa Evropskom komisijom u vezi svoga duga…U prvom planu je virus i veliki postotak umrlih koji su u stvari starci ili bolesnici sa drugim neizljecivim patologijama a iza svega traze zaduzivanje kroz eurobond ili corona bond to jest prebacivenje drzavnog duga na zajednicki dug svih zemalja evropske unije…Za sada su uspjeli samo da dobiju odresene ruke za novo zaduzivanje ali dug ostaje samo njihov…

noExcuse
Gost
noExcuse
11 mjeseci prije

Situacija je barem naizgled jasna. Evo kako ja vidim slijed dogadja:
1. Vecina svjetski ekonomski strucnjaka upozorava jos od 2017, 2018, a najglasnije u 2019 da najveca kriza, recesija dolazi 2020.
2. USA stampa 1500 milijardi $ ali ne vraca povjerenje ulagača , balon se sve više puše.
3. EU gospodarstva imaju lagani pad i kriza je sve očitija.
4. Rusija vrlo jasno staje uz Kinu u trgovinskom ratu, i spušta cijenu barela.
5. Petrodolar je na aparatima
6. Elite kad su skužile da nema nazad, puštaju virus, opet u Kini, pokušavajući im zadat fatalan udarac.
7. Kina obuzdaje epidemiju uz pomoc Kube i nastavlja sa ekonomijom.
8. USA , kao i svugdje na zapadu ,ekonomija pocinje pucat, propadaju male firme, a ubrzo ce i korporacije, nastaje KAOS.
9. Sve ovisi o tome kako ce Putin vuc svoj slijedeci potez, ako ustraje.
10. USA ostaje samo da pocne otvoreni rat, a tad nam se crno pise.
11. U slucaju pobjede zapada, kreće cijepljenje ( čipiranje ) i progoni svih neistomisljenika, a najvise krscana.
12. Ne iskljucujem ujedinjenje ISTOCNE i ZAPADNE CRKVE.
13. Drugi dolazak Isusa Krista i NOVO DOBA.

Mozda ce nekome bit previse kao teorija zavjere, ali znakovi vremena su tu.

Circus
Gost
Circus
11 mjeseci prije
Reply to  noExcuse

14. Putin obara rublju na nivo toaletnog papira, da može jeftino pokupovati strane firme u Rusiji.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  noExcuse

Rat moguć ali teško jer USA ostaju same, u svakom slučaju mislim da će se stvoriti takvo stanje da neće biti raspoloženih za rat.

noExcuse
Gost
noExcuse
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Daj Bože, vec se dio toga iscitava u napustanju vojnji vjezbi, ali Amere ne treba podcijeniti, pitam se kolilo ovakih virusa ima kao bioloskog oruzija, nazalost, mislim da se ne pise dobro.
Iskreno cak mislim da su demokrati ovo rezirali jer Trumpa nisu mogli maknit kroz kongres.
Samo dragi Bog zna sta je istina.

karma
Gost
karma
11 mjeseci prije

Ma daj prestanite vise pisati o ludjacima napaljenim na ratove koji bi slali druge budaletine na Rusiju i Kinu. O masonskim bolesnim igricama sa zivotima i psihom miljona ljudi. Stalnom bockanju i provociranju istocnih super sila. Kad ce se idioti pomiriti da nema vise pljacke i vracanje lijepih,sredjenih zemalja u kameno doba. Libija, Sirija, Irak. Pisite o srednjoj radnickoj klasi koja gubi poslove, ljudi koji pokusavaju prezivjeti sa 8 i vise sati rada. Pocnite raditi i stvarati civilizaciju ne ratove i krv pa zaradi sotono. Sada jos uvode policijske satove i zabrane kretanja po Evropi. Sta rade francuski policajci i americki vojnici bez maski po eu ? ca 200 000 ljudi trce okolo bez maski a mi kuci sa maskama ko njemacki ovcari sa brnicama.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

NJima su lažne vijesti sve ono što njima ne odgovara..

Trt
Gost
Trt
11 mjeseci prije

Prema rezultatima analize Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”Andrija Štampar” do jučer u 11sati na testiranje je došlo 140 uzoraka osoba za koje se sumnja da su zaražene tj. one sa jasnim simptomima povezanim sa koronavirusom i za koje se pretpostavlja da su bolesni. Do jučer je obrađeno 106 uzoraka,a rezultati su pokazali da je od tih 106 samo 11 pozitivno na koronavirus. Ostalih 95 je pozitivno na gripu domaćicu.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  Trt

Trt
A što daje omjer testiranih i pozitivnih otprilike 10:1.
U drugim zemljama je 35:1.
Iz čega proizlazi: da je malo testiranja i da će krivulja eksponencijalnog rasta oboljelih biti strmija nego kod drugih…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik