Fantomsko tijelo EU za „lažne vijesti“ o Covidu-19 optužuje Moskvu

Medijska cenzura i manipulacija
39 komentara

Reuters izvještava: Rusija navodno izvodi medijski napad na zemlje Europske unije s ciljem povećanja napetosti zbog pandemije Covid-19 koja je nedavno pogodila kontinent. „Ugledna“ agencija Reuters, koja s ostale dvije medijske kuće, AP i France Press, čini trijumvirat kupole medijske manipulacije, nakon uvida u dokumente koje je izradila Europska unija, koji popisuje slučajeve dezinformacija koji bi se „mogli pripisati“ Kremlju, a započeli su već 22. siječnja, optužuje rusku državu da stoji iza nove epizode informacijskog rata s ciljem „potkopavanja Europske unije“.

„Zarazu su organizirale Sjedinjene Države“

O ovoj temi smo opširnije pisali u dva navrata i svi izvori koji su iznijeli ovakve tvrdnje su bili japanski, tajlandski, najviše američki, ali nijedan ruski.

Ipak, kako navodi Reuters, jedno od najvažnijih pitanja moskovske dezinformacijske kampanje odnosilo bi se na uključenost Sjedinjenih Država u izbijanje epidemije, iako je na državnoj razini ovo teza koja uglavnom iznosi iranska stajališta i temeljena je na upitu Pekinga što točno znači izjava direktora američkog Centra za zaštitu i prevenciju bolesti koji je na kongresnom saslušanju priznao da je u Americi od koronavirusa bilo mrtvih prije izbijanja epidemije u Wuhanu.

Da bi se potvrdila ova optužba u vezi s Europskom unijom, navodno se spominje informacija da je u Litvi bilo zaraženih američkih vojnika, iako ova vijest uopće nije dobila prostor u ruskim glavnim medijima. Moguće da je bila tema rasprava na blogovima ili društvenim mrežama, ali nije dobila veću pozornost.

Međutim, Reuters navodi „kako se vijest širila ne samo u Vilniusu, nego i u najnestabilnijoj Ukrajini“.

Međutim, nikada nije bilo dokaza koji bi potvrdili tu činjenicu, niti druge zaključke koji se prenose na internetu koji bi se odnosili na biološki napad u organizaciji Washingtona.

Podsjetimo da je u slučaju biološkog laboratorija „Lugar“ u blizini Tbilisija, koji je s američkim stručnjacima radio kao „Centar za istraživanje javnog zdravlja“, zbog blizine ruskog teritorija na prve ozbiljnije medijske napise osobno intervenirao Sergej Lavrov i tražio pojašnjenja od gruzijskih vlasti. Ali su u tom slučaju navodi bili opravdani, a gruzijske vlasti su, kako bi se smirila panika, ruskim novinarima dozvolili da posjete prizemlje i prvi kat laboratorija, dok u ostali dio kompleksa iz sigurnosnih razloga nije bilo moguće pristupiti. Što se točno radi u Lugaru, sada je manje važno. Poanta je da kod ovako ozbiljnih stvari Rusija reagira na diplomatskoj razini. Da je bilo ikakvih ozbiljnijih indicija ili sumnji poput onih u Wuhanu, ruski dužnosnici bi se Vilniusu obratili s jasnim pitanjima na službenoj razini. Ovako je sve ostalo na „navodnim slučajevima“ dezinformacija koji bi se „mogli pripisati“ Kremlju, za što prvi put čujemo iz izvješća „ugledne“ agencije Reuters.

Korištenje društvenih mreža

Prema dokumentu EU, posljednje desetljeće je već bilo obilježeno porastom novih gospodara globalnih informacija, a to su društvene mreže, savršen alat za brzo širenje informacija, istinitih ili lažnih. Tako su i u ovom slučaju bili korišteni upravo ti kanali, uglavnom putem platformi Facebook, Google Plus i Twitter. Međutim, na ruskom segmentu interneta sve objave na temu koronavirusa u Litvi koje imaju veze s američkom vojskom se odnose na vježbe „Defender Europe 20“ i situaciju u Litvi općenito, uz broj zaraženih i koje mjere zemlja poduzima za suzbijanje epidemije. Objava o „američkom vojniku koji je širio zarazu“ uopće nema. Ili ih barem nema među objavama prvih stotinjak medija i internetskih stranica na ruskom jeziku.

Istinu govoreći, vlasti Europske unije su već su imale raspravu u vezi s tim s IT tvrtkama, koje su pokrenule sve alate kojima su raspolagale kako bi uklonile sve informacije koje nisu potkrijepljene nepobitnim dokazima.

„Međutim, čak i ako se položaj Bruxellesa pokaže ispravnim, šteta je već učinjena, jer su milijuni ljudi, bez potrebnih filtera, došli u kontakt s lažnim podacima“, navodi se u dijelu u kojem se govori općenito o lažnim vijestima, iako je danas vrlo upitno što je zapravo istina.

Moskva odbacuje optužbe i upućuje Europljane da prate samo službene izvore

Nakon vijesti o Kremlju i njegovom utjecaju u području dezinformacija u vezi sa širenjem pandemije Covid-19, stigao je odgovor na optužbe iz ruskog državnog vrha. Dmitrij Peskov, službeni glasnogovornik Kremlja, energično je ponovio da Rusija nema nikakve veze s tim za što ju se tereti, naglašavajući težinu neutemeljenih optužbi protiv ruske vlade. Prema onome što je izvijestila ruska novinska agencija Sputnik, europski potez je usporediv s ostalim optužbama koje su se ruskoj državi pripisivale tijekom proteklih godina, od obaranja malezijskoj Boeinga nad istočnom Ukrajinom do navodnog trovanja Sergeja i Julije Skripal u Salisburyu, za organizaciju ubojstva ruskog oporbenog čelnika Borisa Nemcova, neselektivno bombardiranje civila u Siriji, uplitanje u američke i sve druge izborne procese i što sve ne.

Peskov je rekao kako nikada nema dovoljno osnova čak ni za dokazivanje interesa Kremlja za širenje lažnih vijesti o koronavirusu, a posebno da ruska država zaista stoji iz takvih dezinformacija. I u ovom scenariju, optužbe bi bile dio već viđenog filma i temelje se samo na strahovima Zapada i na rusofobnom raspoloženju uobičajenom za europske elite.

Nekoliko sati kasnije je izjavu na tu temu dao i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je odbacio besmislene optužbe i pozvao sve europske narode da posebnu pozornost posvete vijestima koje kruže internetom, ali da pokušaju doći do informacija samo putem pouzdanih internetskih stranica i s provjerenim izvorima.

Zašto bi Rusija trebala stajati iza ove kampanje?

Prema onome što je izneseno u dokumentu Europske unije, ruski bi potez imao za cilj destabilizaciju zemalja usred krize kako bi Moskva ostvarila svoje političke i ekonomske interese, posebno u istočnoj Europi. Naravno, postojanje tih nespornih ciljeva u istočnoj Europi, u kombinaciji s „prošlim akcijama Rusije“, bila bi dovoljna da potvrdi tezu o sudjelovanju službene Moskve u lažnim vijestima, otkrivenim u najmanje 80 slučajeva, koje su putem društvenih mreža prenesene u posljednjih mjesec i pol.

Tko je autor izvješća?

Što je od svega ovog istina? Ono što piše u dokumentu kojeg je citirao Reuters, koji lukavo navodi kako je to „dokument Europske unije“, iako je dokument izradila posebna sigurnosna služba Povjerenstva za sigurnost i vanjsku politiku Europske komisije, European External Action Service (EEAS), koja je autonomna i trenutno polaže račune povjereniku Josepu Borellu.

Naime, EEAS je autonomno tijelo Europske unije pod nadležnošću Visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. EEAS je jedinstvena i neovisna od drugih institucija EU, formirana spajanjem odjela za vanjske odnose Vijeća EU i Europske komisije, odvojena je od Glavnog tajništva Vijeća i Europske komisije, ima pravnu sposobnost potrebnu za obavljanje svojih zadaća i postignuće svojih ciljeva, kao i vlastiti proračun. Iz ove formulacije proizlazi da to nije stav svih 27 zemalja članica i da se ne može govoriti o konsenzusu unutar EU oo ovog pitanja, ali je ovaj detalj za Reuters potpuno nevažan, kao i što nije bilo potrebno provjeriti koliko su i jesu li uopće takve informacije dobile prostora u ruskom segmentu interneta, koji je prilično praćen na Baltiku i drugim istočnoeuropskim zemljama, posebno među sredovječnom i starijom populacijom koja dobro vlada ruskim jezikom.

Reuters/ Sputnik 

COVID-19medijski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
4 godine prije

CIA po pitanju Rusije uvijek radi preko EU medija, skoro pa niśta preko američkih osim ako su u pitanju političke borbe unutar same Amerike.
Ovo se dalo primjetiti još od predsjedničke kampanje Donalda Trumpa. Amerika i Rusija imaj puno drugačiji odnos nego što se u Europi medijski nameće i u stvarnosti shvaća.

Ante
4 godine prije

Pogledate si na internetu porijeklo Španjolske gripe. Zove se ” Španjolska ” gripa iako je od gripe prvi obolio Američki vojnik u Američkoj državi Kanzas. Ameri su donijeli gripu u Europu, Amerika je poslije zataškala to, pa se zove Španjolska gripa, isto kao što sada Trump pokušava ovaj danas virus prozvati Kineskim virusom.

šeronja
4 godine prije

Rusija dežurni krivac ili ti za dobrim konjem se dobro praši

Circus
4 godine prije

Taj virus uopšte ne postoji, još ga niko nije video, sve je to belosvetska zavera.

Dopizdilomi
4 godine prije

Evo ga. To se čekalo. Krivi su Rusi. Konačno.

glineni golub
4 godine prije

Il je G. Orwell bio vidovnjak il insider!? Ja mislim insider, jer mu je stvarno ime Eric Blair.. sve pogodak I to u sam centar, ko I u protokolima c.m. Sad sam se malo mrskom wikipediom posluzio. da pise: (bio je ‘sluzbenik’ kolonijalne policije u Birmi… – sve jssno) … Mislim, doslo je tako sad kad se zastopa kanalizacija u nekom kvartu u Briselu optuzivati i okriviti Ruse.. fuj jebEu

Zax
4 godine prije

Dezinformacije sire ameri preko Sorosa i njegovih udruga. U hr je za to zaduzen faktograf koji osim sto siri paniku sve one koji ne prenose istinu prijavljuje

Mirk
4 godine prije

Italijani ga koriste da bi se obracunali sa Evropskom komisijom u vezi svoga duga…U prvom planu je virus i veliki postotak umrlih koji su u stvari starci ili bolesnici sa drugim neizljecivim patologijama a iza svega traze zaduzivanje kroz eurobond ili corona bond to jest prebacivenje drzavnog duga na zajednicki dug svih zemalja evropske unije…Za sada su uspjeli samo da dobiju odresene ruke za novo zaduzivanje ali dug ostaje samo njihov…

noExcuse
4 godine prije

Situacija je barem naizgled jasna. Evo kako ja vidim slijed dogadja: 1. Vecina svjetski ekonomski strucnjaka upozorava jos od 2017, 2018, a najglasnije u 2019 da najveca kriza, recesija dolazi 2020. 2. USA stampa 1500 milijardi $ ali ne vraca povjerenje ulagača , balon se sve više puše. 3. EU gospodarstva imaju lagani pad i kriza je sve očitija. 4. Rusija vrlo jasno staje uz Kinu u trgovinskom ratu, i spušta cijenu barela. 5. Petrodolar je na aparatima 6. Elite kad su skužile da nema nazad, puštaju virus, opet u Kini, pokušavajući im zadat fatalan udarac. 7. Kina obuzdaje epidemiju uz pomoc Kube i nastavlja sa ekonomijom. 8. USA , kao i svugdje na zapadu ,ekonomija pocinje pucat, propadaju male firme, a ubrzo ce i korporacije, nastaje KAOS. 9. Sve ovisi o tome kako ce Putin vuc svoj slijedeci potez, ako ustraje. 10. USA ostaje samo da pocne otvoreni rat,… Čitaj više »

karma
4 godine prije

Ma daj prestanite vise pisati o ludjacima napaljenim na ratove koji bi slali druge budaletine na Rusiju i Kinu. O masonskim bolesnim igricama sa zivotima i psihom miljona ljudi. Stalnom bockanju i provociranju istocnih super sila. Kad ce se idioti pomiriti da nema vise pljacke i vracanje lijepih,sredjenih zemalja u kameno doba. Libija, Sirija, Irak. Pisite o srednjoj radnickoj klasi koja gubi poslove, ljudi koji pokusavaju prezivjeti sa 8 i vise sati rada. Pocnite raditi i stvarati civilizaciju ne ratove i krv pa zaradi sotono. Sada jos uvode policijske satove i zabrane kretanja po Evropi. Sta rade francuski policajci i americki vojnici bez maski po eu ? ca 200 000 ljudi trce okolo bez maski a mi kuci sa maskama ko njemacki ovcari sa brnicama.

Max
4 godine prije

NJima su lažne vijesti sve ono što njima ne odgovara..

Trt
4 godine prije

Prema rezultatima analize Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”Andrija Štampar” do jučer u 11sati na testiranje je došlo 140 uzoraka osoba za koje se sumnja da su zaražene tj. one sa jasnim simptomima povezanim sa koronavirusom i za koje se pretpostavlja da su bolesni. Do jučer je obrađeno 106 uzoraka,a rezultati su pokazali da je od tih 106 samo 11 pozitivno na koronavirus. Ostalih 95 je pozitivno na gripu domaćicu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI