Filmski festival u Kanu zabranjuje ruske novinare

Novinari-Medija
10 komentara

Ruski novinari su tvrdili da im je uskraćena novinarska akreditacija za Filmski festival u Kanu, a organizatori festivala su rekli da će na predstojeći događaj biti dozvoljen dolazak samo medijskim kućama koje su u skladu sa njihovim “stavom o situaciji u Ukrajini”.

U članku koji je Wrap objavio u nedjelju, dva ruska novinara su izjavila da su, iako su u prošlosti bili akreditovani od strane festivala, ove godine odbijeni. Rekli su da im je šefica za štampu u Kanu Agnes Leroy rekla da su organizatori “čekali da stvari krenu na bolje” u Ukrajini prije nego što su odlučili da akredituju Ruse, i na kraju su odbili.

“Odobravali smo samo medije koji su u skladu sa stavom Festivala u vezi sa situacijom u Ukrajini”, rekla je Leroy za The Wrap, ne komentarišući da li je ijednom ruskom novinaru odobrena ili odbijena propusnica za štampu.

Politika festivala o Ukrajini objavljena je u martu, u kojoj se navodi da je, dok se tamošnji sukob ne riješi na način „koji će zadovoljiti ukrajinski narod, odlučeno da nećemo dočekati zvanične ruske delegacije niti prihvatiti prisustvo bilo koga povezanog s ruskom vladom.”

Jedna ruska novinarka koja je ranije izvještavala o Kanu tvrdila je na Tviteru da je njena prijava ignorirana, uprkos tome što vodi nezavisnu kuću koja nije povezana s ruskom vladom.

Vijest dolazi nakon što je Rusima zabranjeno da učestvuju u umjetničkim, kulturnim i sportskim događajima i nastupima širom zapadnog svijeta. Francuski reditelj Michel Hazanavicius objavio je prošlog mjeseca da je svoju zombi komediju preimenovao u “Z”, koja bi trebala biti premijerno prikazana tokom večeri premijere u Kanu. Slovo ”Z” postalo je povezano s ruskom vojskom jer su – i slova ”O”, ”V” i ”A” – iscrtana na tenkove i vojna vozila korištena u operaciji u Ukrajini.

Uz Kan, Berlinski i Venecijanski filmski festival također su zabranili službene ruske delegacije ili filmske stvaraoce za koje kažu da su povezani s ruskom vladom.

AkreditacijeFilmski FestivalKanrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
2 godine prije

Pa jbt ovi su stvarno bolesni.

LZN
2 godine prije

Interesantno je da je Jesse Owens mogao nastupiti na OI 1936 u Berlinu u sred nacističke njemačke……(kako se u to vrijeme postupalo sa ljudima pogrešne boje kože u SAD znamo….)A ovi kako su krenuli …..ostašmo mi bez abecede.
Kako god……..kina je počela sa akcijom skupljanja hrane za 50 miliona amera koji nemaju ni za hranu, dok bidonova administracija troši 40 miljardi za potporu nacista. Ne pomažu oni Ukrajinskom narodu nego nacistima.
Sve je izglednije da nas čekaju bonovi za hranu i par nepar vožnja.
Interesantno je kako se na sva usta pozivaju na solidarnost država u EU……..a zaboravljaju kako su pre kratkog vremena jadan drugom krali maske i respiratore.
Naravno, pošto nema više komunista, treba pronaći novog dežurnog krivca za sve. Da se kladimo da će za sav jad i bijedu zbog vlastite nesposobnosti okriviti Putina…. umjesto da se pogledaju u ogledalo.

Mrčikola
2 godine prije

Trenutno najbolja novinarka je Mojmira sa RTL-a.
Istinoljubivost, kojom, u “svojim” emisijama, ta draga i simpatična osoba zrači upućuje na to da ona prije svakog “nastupa” popije serum istine pripremljen u nekoj od ovlaštenih “zapadnih” serionica.
Zato, u svetu svrhu istinitog izvještavanja, Mojmiru u Can, a Ruse van.😁

Hubert
2 godine prije

Kao što nisu američkim novinarima , Irak, Sirija, Afganistn…, smrdljivi licemjeri, FAŠISTI

Zoxx
2 godine prije

Nekad zidovi, danas Rusi, bitno da se ima koga mrzit.

Max
2 godine prije

Da ostane više mjesta za binarne dvodušne…

Berni
2 godine prije

Stari politički potezi, samo su novi igrači…u novim ulogama!!

abc
2 godine prije

Rusi nek sad istjeraju iz Rusije sve zapadne novinare.
Klin se klinom izbija.

The Who
2 godine prije

A ovako je uvijek bilo kod ovih demokrata, ko se got busa u prsa kao branitelj sloboda itd itd, u toj obrani sve sebi dopušta pa i zabranu istih, paradoks, ne prvi a nažalost ne i posljednji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI