Finska će zabraniti ulazak svim ruskim turistima

Pekka Haavisto
20 komentara

Finska radi na novim propisima koji bi dodatno pooštrili ograničenja za ruske turiste, rekao je ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto novinarima u srijedu na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

„Finska ne želi da bude tranzitna zemlja, čak ni za vlasnike šengenskih viza koje su izdale druge nacije“, rekao je Haavisto, dodajući da Helsinki nastoji da ruski turistički promet stavi „pod kontrolu“.

Finsko Ministarstvo vanjskih poslova trenutno radi s grupom stručnjaka na “rješenju” kako bi Finskoj pomoglo da “ograniči ovaj promet ili ga potpuno zaustavi” , naveo je ministar vanjskih poslova, dodajući da bi mjere mogle uključivati ​​nove zakone ili izmjene postojećih. U svakom slučaju, nacionalni parlament će se “brzo pozabaviti time”, rekao je on, ne navodeći konkretne datume za potencijalne promjene.

Za razliku od baltičkih država, koje su u više navrata navodile “sigurnosne razloge” za uvođenje viznih ograničenja za ruske turiste, Finska ne vidi Ruse koji putuju u EU kao sigurnosnu prijetnju, napomenuo je Haavisto.

“Obična osoba koja putuje u turističke svrhe ne predstavlja prijetnju sigurnosti” , već je riječ o “moralnim i etičkim principima”  , rekao je. Rusi ne mogu nastaviti da provode odmor u Evropi kao i obično kada njihova nacija “vodi rat”, kaže Haavisto.

Finska već ima uspostavljen mehanizam koji joj omogućava da uskrati vize Rusima i zabrani ulazak onima koji ih već imaju. Ranije ove sedmice, Helsinki je zatražio od Brisela da omogući zemljama EU koje uskraćuju ulazak Rusima da im povuku vize ili ih stave na listu zabrane ulaska u Šengenu, čime se onemogućuje ljudima da uđu u blok preko teritorije druge države članice.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres doveo je u pitanje vizna ograničenja EU za Ruse. U nedelju je rekao da to “možda nije dobra ideja”, prema RIA Novostima.

EU je ranije ovog mjeseca suspendovala sporazum o viznim olakšicama s Rusijom. Neke zemlje članice su također prestale izdavati turističke i poslovne vize, dok su tri baltičke države i Poljska najavile da će zabraniti ulazak svim ruskim državljanima, čak i onima s važećim šengenskim vizama koje su izdale druge članice EU.

FinskarusijaVize
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Dok EU oko sebe dize gvozdenu zavjesu Rusija radi suprotno – uskoro ce poceti izdavati elektronske vize mejlom za 54 zemlje. Zpadnjaci ce moci doci do ruske vize preko telefona, bez cekanja u redovima.

Roccos
1 godina prije

Jedini cilj ovog proseravanja je poniziti Ruse.Finski uvlakači u nato prkna zaboravljaju da kao nacija odavno ne bi postojali da nije Rusa,već bi odavno bili Šveđani.Tko zna,možda im je i krivo što nisu postali Švedi,ovako je vidljivo da imaju kompleks manje vrijednosti u odnosu na Švede.

Max
1 godina prije

Suluda odluka.

tuf
1 godina prije

“Rusi ne mogu nastaviti da provode odmor u Evropi kao i obično kada njihova nacija vodi rat” – ajde to primjenite na vodeće jahače apokalipse koji su vodili nebrojene sukobe zadnjih 50 i više godina. Pa da vidimo reakcije istih.

Josip
1 godina prije

Hitlerovi majmuni su opet stali na stranu fašizma uz Ukrajinu koja se fašizma nije odrekla do dan danas. Pogledajte koja se gamad u EU diže na zadnje noge uz Ukrajinu i sve vam bude jasno..

rade
1 godina prije

Mozda da probate zabraniti ulazak i Sarmatima?

Kalle balle
1 godina prije

Steta sta je Hitler izgubio kad vidim ove kuje bez karaktera. Rus ga spasio da ne prica Njemacki i gad se zahvalio ovako. Tuzno.
Bez simpatija za bilo koga cisto razmisljam koji smo mi majmuni na zapadu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI