Finska neće dopustiti da NATO trupe u Estoniju idu preko njenog teritorija

NATO - Finska - Jussi Niinistö
6 komentara

Nakon što je ranije prošlog mjeseca švedska vladajuća stranka poručila kako čvrsto ostaje pri odluci da neće ući u NATO pakt, neugodan odgovor Sjevernoatlantskom savezu je stigao i iz Finske.

Ministar obrane Finske Jussi Niinistö je dao prilično negativan odgovor na pitanje hoće li preko teritorija svoje zemlje propustiti NATO trupe koje žure pružiti vojnu pomoć Estoniji.

“Finska se priprema za obranu svog teritorija, a neće propuštati nikoga drugog.  Rješenje za obranu Estonije je NATO i članstvo u savezu osigurava sigurnost zemlje. Finska nema tih jamstava.  Sigurnosna politika općenito ne treba odgovarati na pitanja: “Što ako…?” Ovisno o situaciji, Finska će braniti svoj teritorij i djelovati kao članica Europske unije”, rekao je u intervjuu za televiziju Estonije finski ministar Jussi Niinistö.

On također smatra kako vrstu pomoći koju zemlje članice EU jedne drugima trebaju pružati u kriznim situacijama treba razjasniti na temelju Lisabonskog ugovora.

“Potrebno je razgovarati o tome što stoji u odredbama ugovora. U Europskoj uniji se to shvaća na različite načine. Finska to razumije tako da ako je druga država EU u krizi, Helsinki će joj pomoći, ali isto tako druge zemlje EU trebaju pomoći Finsku. No, još uvijek treba utvrditi što točno znači ta podrška, iako se u ovom kontekstu ni vojna pomoć ne može se isključiti”, rekao je finski ministar obrane.

Dodao je da kako Finska nema planova za ulazak u NATO, ali ne želi u potpunosti isključiti tu mogućnost. Finska je također odlučila povećati vojnu potrošnju.

Jussi Niinistö je dodao i sa se sigurnosna situacija u regiji Baltičkog mora pogoršala.

“Događaji posljednjih godina su pokazali kako opasnost od rata više nije nemoguća ni u našoj regiji”, rekao je Niinistö  koji je bio u Estoniji zbog međunarodnim vojnih vježbi NATO pakta “Proljetna oluja”, na koje je Finska prvi put poslala zasebnu skupinu.

Podsjetimo da se prošlog tjedna predsjednica Estonije, Kersti Kaljulaid, sastala u Tallinnu s finskim predsjednikom Saulijem Niinistöm.

Na sastanku je glavna pozornost bila posvećena sigurnosnim pitanjima u baltičkoj regiji, kao i Europe u cjelini,  priopćio je ured predsjednice Estonije. Kersti Kaljulaid je vojnu suradnju s Finskom ocijenila kao dobru.

“Za Estoniju i Finsku su važni stabilnost baltičke regije i cijele Europe. Između Estonije i Finske već dugi niz godina postoji dobra suradnja u obrambenoj sferi”, rekli su čelnici država nakon sastanka.

Jussi NiinistöNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
6 godine prije

Da su članice NATO,Ameri bi u Finsku i Švedsku nakrcali brdo naoružanja,čime bi naljutili Ruse,a to te države ne žele.Odnosno ne žele potencirati sukob radi interesa lobija američke vojsne industrije.

Qweet
6 godine prije

Onaj tren kad bi Finska potpisala da ulazi u NATO pakt – Rusija ako drzi do svojih nacionalnih interesa bi morala u roku 12 sati prodrti najmanje 200 km u finski teritorij i tamo se zaustaviti na nekoj novoj crti.
Ulazak NATO pakta u Finsku bi se tretirao po anglo-saxonskom moralnom shvacanju ( da su u ulozi Rusije ) kao agresija.

Zvrk
6 godine prije

Opstojnost finske države je da bude neutralna tako da ona zapravo i ne bi smjela imati puno veza sa sjevernoatlantistima.

Alerik
6 godine prije

Kao u Kumu, radi, trguj,kradi i bit ćeš zaštićen, nitko te neće smjeti ugroziti. Sve dok plaćaš zaštitu. Moći birati između samostalnosti, vlastitog organiziranja vojnih snaga i udruživanja u vojne saveze – bilo bi za mnoge države previše. Pa se zato, u skladu s geostrateškim projekcijama imanentnih agresora odabiru one države kojima se ne ostavlja mogućnost izbora. Moraju ‘ući’ u NATO savez. U prijevodu – moraju kapitulirati i predati zapovjedništvo nad vojskom. zauzvrat se dobija NIŠTA. Gubi se suverenitet i povećava se reket za zaštitu. Službeno je to 2% BDP-a. Agresija na odabrane države se vrši na više načina – ucjenama, potkupljivanjem. Ne uspije li tako mirno, uvijek se može kakav teroristički napad organizirati i to pripisati AL Qaedi, ISiLu, bilo komu. Može se napasti ekonomski, financijski, napadom na valutu, presudama sudova (ili biranim napadom na određene tvrtke i njihove proizvode kroz podmetanja afera, tobožnje opasnosti, toksičnosti proizvoda), izazivanjem epidemija.… Čitaj više »

davor
6 godine prije

NATO će nestati kao što je nestao i SSSR.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI