Finska planira ulazak u NATO – Posljednji očajnički čin

NATO
44 komentara

Sjećate li se one porazne pobjede Finaca nad Rusijom? Da, ne znam ni ja. Wikipedia nudi ovaj sažetak:

“Finska je vodila dva rata protiv Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata: Zimski rat i Nastavni ratFinci su pretrpjeli 89.108 mrtvih ili nestalih vojnih lica tokom ovih ratova  ali su nanijeli teške žrtve Sovjetskom Savezu: 126.875–167.976 mrtvih ili nestalih tokom Zimskog rata i 250.000–305.000 mrtvih ili nestalih tokom Nastavnog rata. Finska je ustupila 11 % svoje teritorije – uključujući i glavni grad Vyborg – Sovjetskom Savezu, ali je spriječila Sovjete da pripoje Finsku SSSR-u. Od svih zemalja kontinentalne Evrope koje su se borile, u sklopu Drugog svetskog rata, Helsinki i Moskva su jedine prestonice koje nisu bile okupirane.”

Prije odluke Finske da se sudi ili da joj se udvara NATO, Finska nije bila prijetnja Rusiji i Rusija je nije tretirala kao prijetnju. Finska je sićušna (po stanovništvu) siva zemlja. To je ekonomski nevažno. Evo njegovih deset najvećih izvoznih proizvoda (a najveći dio je otišao u Evropu):

  1. Mašine uključujući kompjutere: 9,7 milijardi USD (14,7 % ukupnog izvoza)
  2. Papir, papirni predmeti: 7,3 milijarde dolara (11,1 %)
  3. Električne mašine, oprema: 5,6 milijardi dolara (8,5 %)
  4. Vozila: 5 milijardi dolara (7,5 %)
  5. Mineralna goriva uključujući naftu: 4,9 milijardi dolara (7,5 %)
  6. Gvožđe, čelik: 4,1 milijarda dolara (6,2 %)
  7. Optički, tehnički, medicinski aparati: 3,3 milijarde dolara (4,9 %)
  8. Drvo: 2,9 milijardi dolara (4,3 %)
  9. Plastika, plastični proizvodi: 2,3 milijarde dolara (3,5 %)
  10. Drvna celuloza: 2,2 milijarde dolara (3,3 %)

Kad bolje razmislim, s odlukom Evrope da se isključi od ruske nafte i gasa, drvo iz Finske može biti korisno za loženje vatre za zagrijavanje vode u kupatilu.

U 2020. izvoz Finske bio je procijenjen na 66 milijardi dolara. Shvaćate koliko je to relativno bedna brojka kada uzmete u obzir da Sjedinjene Države predlažu 40 milijardi dolara kako bi pokušale poduprijeti posrnulu ukrajinsku vojsku.

Finska vojska – 25.000 pripadnika – je ekvivalent dvije američke vojne divizije. Taman dovoljno vojnika da opravda buduće NATO vežbe obuke i komandne položaje za zapadne oficire koji žele da probiju kartu za unapređenje.

Iz perspektive NATO-a, Finska je samo još jedna naivčina koja se upisuje kao kupac zapadne vojne opreme. Uloga Finske u NATO-u, ako se ostvari, je jednostavna i oštra – stvoriti žicu na granici Rusije za početak nuklearnog svjetskog rata. Ako vam je to ugodno, mislim da ste moron. Ali sa vedrije strane, vaš status morona vas kvalifikuje da služite u rukovodstvu NATO-a.

Autor: Larry C. Johnson

FinskaNATOPristupanjerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gargamel
1 godina prije

Svaka članica ima pravo veta, Erdogan im poručuje ” ni slučajno da pitate” .

mrdo
1 godina prije

Ako nastavi da čačka mečku, Finska bi opet mogla da postane ruska provincija.

hiber
1 godina prije

Gdje samo nalazite ove amatere. Finska i Švedska podnijele su zahtjev za prijem u NATO. Tome se kao protivi Turska. Prvo se načelno protivila, pa je rekla da će razmisliti, pa se odlučno protivi. U međuvremenu se desio razgovor Austina i Šojguja. Pa je započela dogovorna predaja Azovstila. Dakle, rat je započeo sa tri igrača: USA, Kina i Rusija. Bez obzira na ishod završiti ce sa dva. Ili ce Rusija postati proxy igrač Kine ili će ostvariti “negativnu pobjedu”.

finski sobovi
1 godina prije

Mi ne želimo u NATO, ali nas niko ništa ne pita. 🙁

mrdo
1 godina prije

Šta je NATO? Šta je član 5? Ništa. Papirnati tigar. Mrtvo slovo na papiru. Nikakva zaštita, nikakve garancije već samo laprdanje.
——————-
This language is relat­ively flex­ible. It permits each NATO member to decide for itself what action should be taken to address an armed attack on a NATO ally. It does not require any member to respond with milit­ary force, although it permits such responses as a matter of inter­na­tional law. A member may decide that instead of respond­ing with force, it will send milit­ary equip­ment to NATO allies or impose sanc­tions on the aggressor.
——————-
brennancenter . org/our-work/research-reports/natos-article-5-collective-defense-obligations-explained

Max
1 godina prije

Finska će se pretvoriti u neku novu NATO bazu i biti potencijalna meta Rusije. Umjesto da u miru i neutralno prave saune i mobitele. Nokije rsde i 20 godina nakon kupnje.

tihobl
1 godina prije

Eno u Finskoj govore da ce im trebati pola miliona vojnika, jer Rusija vise nije prijateljski raspolozena i trgovina izmedju dvije zemlje je prekinuta. Za kratko vrijeme srozace im se standard na nivo S. Koreje.

Lara
1 godina prije

“Dostava hrane djeci kojoj prijeti pothranjenost postala je gotovo nepremostiv izazov zbog niza globalnih financijskih i geopolitičkih šokova te problema u dostavi” izjava iz UNICEF-a. A oružje se dostavlja bez problema? Nema ni video veza kojima bi se uključivali u parlamente i trazili hranu za gladne?

Ivan
1 godina prije

Kao Rusija odjednom ugrozava Finsku pa joj je ulazak u NATO neophodan, a tek sto bi bio spasonosan. Nato nije uspeo da spreci krstareci sporet star 40 godina, koji leti brzinom putnickog aviona da doleti do Zagreba!!!

Qwrt
1 godina prije

Istosni blok se I raspao zbog omalovažavanja velikih prema malima..
Nakon raspada, veliki su ostali veliki, a mali su postali uspjesni

Hiber
1 godina prije

Nece im turci dozvoliti ali zato su rusi obecali da ce turcima omoguciti kontrolu srbije , ako ko prati turci vec utabali put preko Albanije i Kosova a evo grade i autoputeve po srbiji da se mogu sto brze prosiriti.

Mölltaler
1 godina prije

Finska je izgubila površinu od oko 47 000 kvadratnih km u finsko sovjetskom ratu. Ali ono što je najbitnije Finska je u tom ratu izgubila izlaz na sjeverno more i to je u tekstu trebalo biti navedeno jer je to bio veliki strateški gubitak.

Selena
1 godina prije

Ah, tako su krenuli i za Hitlerom…
„Vrlo je moguće da su finski dobrovoljci u sastavu nacističkih SS jedinica za vreme Drugog svetskog rata ubijali Jevreje, druge civile i ratne zatvorenike”, izjavio je generalni direktor Nacionalnog arhiva Finske Jusi Norteva za agenciju AP povodom objavljivanja izveštaja o 1.408 finskih dobrovoljaca koji su služili u SS pancir diviziji „Viking” u periodu od 1941. do 1943. godine.
Direktor Centra „Simon Vizental” Efraim Zurof pohvalio je finske vlasti, ali i odlučnost Nacionalnog arhiva da objavi rezultate istraživanja pod nazivom „Finski SS dobrovoljci i ratni zločini 1941–1943”. Razotkrivanje ove tamne stranice istorije za ovu skandinavsku zemlju može biti bolno i neugodno, pogotovo što je još osam finskih SS dobrovoljaca u životu.
Postoei arhivske fotografija finske SS divizije u maršu na istočni front 1941.
Okretanje Finske Hitleru je i bio razlog za ,,Zimski rat”.

Zoran
1 godina prije

Finci su su ga popušili u Rusiji jer su morali da prodaju svoje kompanije i napuste Rusiju.

1 godina prije

Ako NATO dovoljno dobije po repu u Ukrajini (ne znam hoće li, nemam kristalnu kuglu, samo izlažem pretpostavku), onda se će se ovo oko Finske rasplinuti kao mjehur od sapunice, jer NATO neće riskirati dodatni debakl u samo nekoliko mjeseci (norma im je oprilike jedan debakl u 10-20 godina, sa ponekim izuzecima). Ako bi bilo dovoljno usijanih glava da ipak idu po zacrtanom planu, onda pa-pa Suomen tasavalta, dobrodošla nova ruska provincija Финля́ндия. A sa novim sakcijama Rusiji, neće više biti zaje*ancije. Djed Mraz neće moći iznositi poklone iz zemlje. Pa će EU i USA roditelji morati sami djeci kupovati darove!

mrdo
1 godina prije

Istorija Finske je velika kao crnogorska radna knjižica. Došli iz Azije, bili švedska kolonija, pa pod carskom Rusijom. Onda im Lenjin poklonio državu. Oni mu odmah zabili nož u leđa. U drugom svjetskom ratu šurovali sa njemačkim nacistima. Staljin im se na’eb’o keve. Neadekvatno kažnjeni. E to je otprilike sve.

Iva Bg
1 godina prije

Izjava Srbina koji nekoliko godina živi u Finskoj.

“Ovde se veruje Zapadu, gleda se BBC i drugi zapadni mediji, druga strana (misli na medije) ne želi da se čuje, ljudi se plaše Putina”.

dulebg
1 godina prije

Pa ne – evropske vlade sad su u američkim rukama. Biraju se debilni funkcioneri, koji slušaju i izvršavaju šta im se kaže. Ko se pobuni – strada pod nerasvetljenim okolnostima: gospodare čak i mrzi da prikriju zločin.

ad astra
1 godina prije

Kad se uspoređuje ekonomska moć neke države onda je dobro pogledati GDP. Tako Rusija ima GDP per capita oko 12000 $, a Finska oko 47 000$. Toliko o ekonomiji. S druge strane nije dobro uspoređivati oružane snage zato što Finska ima moderno zapadno naoružanje koje je dokazano u ratu u Ukrajini. Poslije Ukrajine Rusija će trebati jako puno vremena da se opravi i da ponovo stekne neki ugled po pitanju vojske.

Vaš Prijatelj Putin
1 godina prije

Evo jedan primjer američkog licemjerja, kad se radi o njihovim zločinima prema civilima; Dana 16. ožujka 1968., pripadnici američke vojske masakrirali su civilno stanovništvo vijetnamskih sela My Lai, Binh Tay i My Khe, ubivši 504 civila, od kojih 210 djece: 50 – mlađe od tri godine, 69 – od četiri do sedam godina, 91 – od osam do dvanaest godina. Mnoge žrtve su američki vojnici mučili prije nego što su ubijeni, a žene su grupno silovane. Samo je jednog vojnika, njihovog zapovjednika Williama Kellya, američki sud proglasio krivim, ali je nakon tri i pol godine provedene u kućnom pritvoru pomilovan. Kad nakon toga Pindosi nekoga optuže za ratne zločine, to je vrhunac licemjerja. To je samo jedan slučaj između tisuče takvih i sličnih na svim kontinentima i preko 60 država, napadnutim sa strane “demokratskih i humanih” USA. Nikad međunarodni sudovi nisu sudili i kažnjavali američkih ratnih zločinaca, a prema USA… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI