Finska potpisuje ugovore o izgradnji utvrde na ruskoj granici

Finska i Rusija
23 komentara

Deseci zemljoposjednika navodno su sklopili tajne sporazume s Ministarstvom obrane države

Finska, koja je prošle godine postala članica NATO-a, sklapa tihe dogovore s vlasnicima zemljišta kako bi omogućila nacionalnim obrambenim snagama (FDF) izgrađivanje utvrda na granici s Rusijom, izvijestio je u petak list Helsingin Sanomat.

Deseci tih sporazuma postignuti su od izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine, piše list. Finske obrambene snage pokrenule su program prije šest godina, ali je stav zemljoposjednika prema njemu “očigledno postao pozitivniji” nedavno, rekao je za novinsku kuću potpukovnik Sauli Hongisto, koji je zadužen za izgradnju u FDF-u.

“Ljudi razumiju o čemu se radi u sporazumu o korištenju zemljišta”, rekao je, očito misleći na vojnu operaciju Moskve protiv Kijeva. Dogovori bi omogućili finskoj vojsci izgradnju utvrda i održavanje vježbi na privatnom zemljištu, zaobilazeći zakonski zahtjev da vlada uvede Zakon o ovlastima za izvanredne situacije za provođenje takvih aktivnosti. Svaki vlasnik zemljišta, koji sklopi ugovor na 20 godina, dobiva bonus od 750 eura za potpisivanje. Nakon što započne gradnja na njihovoj zemlji, pojedinac će imati pravo na isplatu od 4800 eura po hektaru koji koristi vojska. Bit će nadoknađena i šteta nastala na imovini u procesu podizanja utvrda, piše Helsingin Sanomat.

Hongisto je pojasnio da dogovori ne znače nužno da će gradnja na privatnom zemljištu “u istočnoj Finskoj” i nekim drugim dijelovima zemlje početi odmah. Njihovim potpisivanjem FDF jednostavno traži ”mogućnost za razvoj kada se počne pojavljivati potencijalna kriza i u slučaju potreba s većim pripremama za obranu, ali potrebne ovlasti prema Zakonu o izvanrednim ovlastima još nisu na snazi”, objasnio je.

Finska, koja s Rusijom dijeli granicu dugu 1.300 kilometara, napustila je svoju dugogodišnju politiku nesvrstanosti i pridružila se NATO-u prošlog travnja. Moskva je na taj potez odgovorila obećanjem da će prilagoditi svoju obrambenu poziciju na sjeverozapadu zemlje. Međutim, Rusija je istaknula da također ne vidi članstvo Helsinkija u vojnom bloku predvođenom SAD-om kao egzistencijalnu prijetnju.

Prošlog srpnja Rusija je povukla svoju suglasnost za rad finskog generalnog konzulata u Sankt Peterburgu i izbacila devet finskih diplomata iz zemlje, kao odgovor na protjerivanje devetero djelatnika ruskog veleposlanstva iz Helsinkija što se dogodilo nekoliko tjedana prije.

FinskarusijaUtvrđenja
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
6 mjeseci prije

Vrijeme je da se iza rešetaka pospremi ova ukrajinska krmača Ursula skupa sa svojim jatacima među kojima je i Plenković jer uništili su cijelu EU i uveli ju u rat protiv Rusije zbog ukrajinskih fašista..

Mali Boro
6 mjeseci prije

Nadam se da će Finci sada krenuti vratiti te teritorije , osobito kada imaju NATO iza sebe.

Ne radi Finska utvrdu...
6 mjeseci prije

..nego lansere nuklearnih raketa.

MNK
6 mjeseci prije

Rusi moraju Finskoj vratiti Karelju i Ingermanland. Sigurno Finci cu bolje iskoristiti te teritorije od maloumnih mongoloRusa alkoholičara bezobraznih.

Jomla
6 mjeseci prije

Finska Rusiji duguje svoje postojanje!

Zoro
6 mjeseci prije

mažino linija, može nešto vrijediti tek iza nuklearnog rata kada preživjeli budu ratovali manje sofisticiranim sredstvima (toljage sikire luk i strijele možda puške), do tada daje lažnu sigurnost, Finci misle da će Rusi s njima ratovati kao i sa ukrajinskim nacistima, tu ratuju pažljivo jer štede ukrajinski narod koji je dio povijesne Rusije, mislim da će ako dođe do rata sa Fincima ratovati na daljinu puno ozbiljnijim oružjem i nakon kapitulacije protivnika doći i preuzeti teren, obrambena linija ostaje beskorisna kao i francuzima 41-e

Max
6 mjeseci prije

takve utvrde su se u prošlosti pokazale beskorisnima.

Darko
6 mjeseci prije

Pustili su kravetinu na vlast pa se usrali od straha 🙂

nastran
6 mjeseci prije

daj se jednom isformatiraj!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI