Finska zaključala LNG terminal

LNG Terminal
6 komentara

Finska će lučko područje s plutajućim plinskim terminalom uvrstiti na popis strateških objekata

Finska je spremna ograničiti pristup dijelu luke Inga u kojoj se nalazi jedan od njezina dva plutajuća terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG), jer nastoji povećati sigurnost svoje energetske infrastrukture, priopćilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova. Odluka je donesena zbog sumnjivih okolnosti oko curenja iz Balticconnectora, podmorske plinske cijevi koja povezuje Finsku i Estoniju. Državne vlasti pripremaju uredbu koja bi uključila područje oko Inkoo LNG plutajućeg terminala na popis od 230 objekata od strateške važnosti kojima je ograničen pristup, putovanje i boravak.

”Na mjestu ili u njegovoj okolici može se ograničiti promet ili boravak zbog opasnosti koju mjesto predstavlja. Zabranjeno je putovati ili boraviti u području koje podliježe ograničenjima bez dopuštenja operatera u tom području”, objavilo je Ministarstvo na svojoj web stranici.

Priobalni plinovod Balticconnector zatvoren je u nedjelju ujutro zbog curenja. U utorak je finski predsjednik Sauli Niinisto sugerirao da su naftovod i telekomunikacijski kabel možda oštećeni namjernim činom.

Finske vlasti pokrenule su istragu o navodnoj “vanjskoj aktivnosti” koja je uzrokovala štetu na Balticconnectoru. Ovo se događa godinu dana nakon što su obližnji ruski plinovodi za prirodni plin Sjeverni tok puknuti podvodnim eksplozijama u rujnu prošle godine, zbog čega nisu mogli funkcionirati. Incident je potaknuo Finsku i njezine nordijske susjede da pojačaju sigurnosne mjere i patrole u blizini kritične energetske infrastrukture. Finska je postavila Inkoo LNG terminal u siječnju prema ugovoru između Gasgrid Finland Oy i američke tvrtke Excelerate Energy koji je sklopljen u svibnju 2022., nekoliko dana nakon što je Rusija prekinula opskrbu Finske plinom iz cjevovoda zbog nevoljkosti Helsinkija da gorivo plaća u rubljama.

FinskaLNG TerminalPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Očekivano.

Jomla
6 mjeseci prije

…  zbog nevoljkosti Helsinkija…
Valjda zbog odbijanja!?

Evo Tigana
6 mjeseci prije

opet Joe?

tuf
6 mjeseci prije

Ta “vanjska aktivnost” je izgleda na kraju ipak samo bila sidro broda pa se odjednom ušutjelo sa svakodnevnim zapomaganjem oko ‘ruske prijetnje’

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI