Finski plan za lovačku avijaciju od 12 milijardi dolara izbegava budžetske rezove nakon pandemije

F-18
20 komentara

Predlog budžeta finske vlade za 2021. godinu otklonio je zabrinutost zbog kašnjenja ili smanjenog finansiranja HKS borbenog programa Oružanih snaga (FAF). Planom će se efikasno povećati vojni budžetski okvir za 2021. godinu sa dve milijarde na 5,8 milijardi dolara kako bi se ispunila prva faza troškova nabavke novog naoružanja.

Strahovalo se da će ekonomski uticaj pandemije COVID-19, koja je primorala Finsku da značajno poveća međunarodne pozajmice i dodatno opteretiti državni dug, imati negativan uticaj na projekat zamene lovačke avijacije, posebno u kontekstu potencijalne ekonomske recesije i mračnih prognoza pada BDP-a od 8 do 10 procenata u 2020. godini.

Umesto toga, budžet za 2021. godinu štiti i pomera kapitalnu investiciju u nacionalnu bezbednost od 12 milijardi dolara.

Program HKS Fighter imaće „značajan efekat“ na budžetsku poziciju i finansije FAF-a od 2021. godine, rekla je direktorka HKS programa Lauri Puranen.

Izdvajanje od 5,8 milijardi dolara predstavlja masovno povećanje odbrambenog budžeta FAF-a za 2021. godinu u poređenju sa 2020. Štaviše, veće finansijske rezerve podići će vojnu odbrambenu potrošnju, kao odnos BDP-a, sa 1,4 procenta u 2020. na više od 2 procenta u narednoj godini.

Finska planira da nabavi do 64 lovca kako bi zamenila zastarelu flotu aviona F/A-18C/D. Vlada bi trebalo da dovrši svoju odluku o izboru borbenih aviona 2021. godine.

Vremenski raspored projekta, pod nadzorom Komande za logistiku FDF-a, predviđa da Finsko vazduhoplovstvo dobija nove lovce u periodu od 2025. do 2030. godine.

Međunarodni borbeni avioni koji konkurišu za ugovor vredan 12 milijardi dolara uključuju Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35 i Saab Gripen.

Trenutno je u toku druga faza HKS projekta. Ovo je usmereno na sadržaj nabavke u odnosu na svakog pojedinačnog ponuđača. Zahtev za najbolje i konačne ponude tražiće se na kraju druge faze pregovora u četvrtom kvartalu 2020. godine, a pre vladine odluke o izboru u prvoj polovini 2021. godine.

Iako je budžet za 2021. godinu obezbedio finansiranje specifično za HKS program, ukupno krhko stanje finskih nacionalnih finansija preti da umanji povećanje budžeta u drugim oblastima odbrane, uključujući obuku i terenske vežbe u više grana.

F-18FDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Fino !
Piloti im treniraju skokove s podobranom s Visokog Predstavnika za BIH ?

Stara kuka
3 godine prije

Čitao sam prije nekoliko godina da, kad su ove sadašnje Hornete nabavljali im je iz SAD jasno poručeno da će ili kupiti njihove zrakoplove ili Nokia više neće prodati nijedan mobitel u SAD. A tada je Nokia još bila najveći svjetski proizvođač mobitela i imala velik udio u finskom izvozu.

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Filip
3 godine prije

Finska ima velik državni dug i mora pozamljivati novac?!

Kimi
3 godine prije

A koji ti je to bolji avion od susjeda bez AESA radara?

Max
3 godine prije

64 lovca ? Što će im toliko pa ne kane osvojiti svijet!? No dobro oni valjda najbolje vjerojatno zbog konfiguracije terena. Što se tiče ponuđenog Mislim da su jedini konkurenti SAAB Grippen F18 Super Hornet i Dassault Rafale. F35 zbog notorne nepouzdanosti i EuroFighter Typhoon zbog lošeg omjera cijene i kvalitete ( dobar primjer je Austrija) bih potpuno izbacio. Inače nije loša ideja da Finska kupi Ruske lovce (može to jer je neutralna) ali zbog dugotrajnih sukoba i nemirne prošlosti s Rusijom neće to učiniti: Naime Finskoj je dano da kao Ruski susjed smije pregovarati s Rusijom jednim djelom i surađivati ali ona ostaje zemlja prozapadne orijentacije koja zbog navodnog straha od Ruske agresije i kupuje velike količine zapadnog oružja. 5 mlijardi dolara za borbene lovce? lijepo je vidjet da se novca ima unatoč krizi i gašenju Nokie.

Bosanac
3 godine prije

Kako ce onda susjedima odavat tajne zapadne tehnologije ako uzmu od njih?

nessy
3 godine prije

A molekule slobode? ‘Ko to more platit?

hAZE
3 godine prije

U WWII su pobijedili Japance.

Kimi
3 godine prije

Toliko su dobri ruski avioni da ih turčin ruši kako hoće!

Max
3 godine prije

Točno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI