Lockheed Martin, Indija i presretanje pakistanskog F-16 sa zrakoplovom MiG-21Bison

JF-17 Block1 HUD MiG-21Bison
70 komentara

Trenutno indo-pakistanski sukob je zabrinuo mnoge zbog činjenice da su obje zemlje nuklearne sile. Međutim, nešto u ovom neobjavljenom ratu ne štima. Pođimo od činjenica ili barem onoga što se sigurno može tvrditi, kao i izjava New Delhija i Islamabada u kojima ima dosta propagande.

Bez sumnje se znaju više ili manje općepoznate stvari. Indijsko zrakoplovstvo je u utorak provelo napad na teritorij Pakistana i završilo s oborenim zrakoplovom, uz niz hipoteza o tome što se stvarno dogodilo. Prva stvar koju treba reći je da Indija i Pakistan u svakoj sekundi koriste svaku mogućnost za razmjenu vatre u tom području, ali ako krv ne teče u rijekama, onda jedva poprima medijsku pažnju. Tamo su česti artiljerijski dvoboji, uglavnom bez žrtava, ali je ovo što se sada dogodilo nešto ozbiljnije. Što je izazvalo ovaj interes?

Kako stvari stoje, kada postoji ovakav interes treba se zapitati zašto se to dogodilo i u ovom slučaju navesti “ime i prezime” stvari i da je ovo bio odgovor Indije protiv Pakistana za samoubilački napad od nekoliko dana ranije.

Napad u Kašmiru – Bombaš samoubojica ubio 40 indijskih policajaca

Dana 14. veljače je bombaš samoubojica napao indijski konvoj u Kašmiru. Tada je poginulo oko 40 vojnika. Točnije, bilo je 41 mrtvih i 35 ranjenih. Indija je objavila da sumnja na Jaish-e-Mohammad, islamističku skupinu u regiji. Osim toga, dodali su Indijci, Pakistan je odgovoran za davanje smještaja toj organizaciji u kampovima za obuku u planinskom području koje graniči s Indijom. Istraga je pokazala da je bombaš samoubojica, Adil Ahmad Dar, bio član Jaish-e-Mohammada.

Indija i Pakistan su bili oprezni nekoliko dana, a Indijci su 25. veljače srušili pakistanski dron u pograničnom području Gujarata.

Poznato je da su Indijci bili iritirani i donijeli su odluku o napadu na kampove za obuku skupine Jaish-e-Mohammad u planinskom području sela Jaba, na granici s indijskim teritorijem.

VIDEO: Transport indijskih tenkova prema zoni konflikta

Poznato je da su indijski zrakoplovi operaciju pokrenuli 26. veljače u 03:45 ujutro i  koristili su sljedeće zrakoplove:

12 višenamjenskih borbenih zrakoplova Mirage 2000H opremljenih nišanskim kontejneromLitening II za napad na zemaljske ciljeve koji su poletjeli iz zračne baze Gwalior.

4 višenamjenska borbena zrakoplova Suhoj Su-30MKI iz baze Bareilly

2 višenamjenska zrakoplova Mirage 2000H za elektroničko ratovanje (EW)

1 dron IAI Heron Agra

2 zrakoplova AWACS; 1 Berijev A-50EI i 1 Embraer E145 iz Agre i Bhatimde

2 tankera Iljušin Il-78MKI iz Agre.

Napad je trajao 21 minutu, uz lansiranje navođenih bombi Spice-2000 i projektila Popeye 2.

U indijskoj napadačkoj eskadrili nije bilo žrtava ili incidenata. Meta je bio trening kamp Jaish-e-Mohammada u području Jaba.

Bilanca napada će se objaviti kasnije, kada sve već bude “opjevano” kako nalaže propaganda. Sada ima previše nepotvrđenih informacija. Osim ovog teškog napada, bilo je i raznih akcija u kojima je Indija izgubila borbeni zrakoplov MiG-21.

Bio je to MiG-21Bison ‘CU-2328’. Pilot, zapovjednik Abhinandan Varthaman, završio je na neprijateljskom teritoriju i za njega su se “pobrinuli” Pakistanci. Zarobljen je i bit će vraćen u znak dobre volje.

Indija je također izgubila helikopter, čak i ako je to bila nesreća. Bio je to Mi-17V5, koji je pao u Budgami. Indija tvrdi da je srušila pakistanski F-16.

hronologija sukoba Indija-Pakistan
FOTO: Hronologija sukoba Indija-Pakistan

Ukratko, u napetostima između Indije i Pakistana prvo što treba razmotriti je napad koji je Jaish-e-Mohammad proveo 14. veljače, ubivši 41 i ranivši 35 indijskih policajaca.

Indija je optužila Pakistan da surađuje s ovom skupinom i 25. veljače je oborila pakistanski dron u Gujaratu, potom je indijsko zrakoplovstvo pokrenulo operaciju u kojoj su sudjelovali navedeni zrakoplovi i letjelice.

U 10:20 27. veljače pakistansko zrakoplovstvo odgovara slanjem zrakoplovne skupine koja se sastojala od borbenih zrakoplova F-16, JF-17 i Mirage V koji su prodrli nekoliko kilometara u indijski zračni prostor na Kalalu.

Pakistan PAF F-16
FOTO: Pakistan PAF F-16

Otkrila ih je indijska protuzračna obrana koja je poslala borbeni zrakoplov MiG-21. Ovo je nejasno, zar je od svega što Indija ima na raspolaganju najprikladniji zrakoplov bio MiG-21Bison u ne baš reprezentativnom stanju ali sa najkraćim vremenom potrebnim za polijetanje (od trenutka davanja uzbune do polijetanja potrebno je manje od 5 minuta).

U sukobu je MiG-21Bison oboren, kaže se od strane pakistanskog zrakoplova JF-17.

Iz Indije, pak, tvrde da je MiG-21Bison oborio F-16 raketom R-73.

Potvrđeno je da je u padu indijskog helikoptera Mil Mi-17V5 poginulo 5 do 6 osoba, ali se govori o  nesreći.

Nakon što su mediji stigli na područje više nije bilo značajnijih sukoba. To bi bile posljedice napada.

VIDEO: Ostaci rakete AIM 120C-5 AMRAAM

S druge strane, izvjesno je da se Indija pripremala za napade 6 dana. Viđena su oklopna vozila koja se kreću prema tom području. Čini se da se stvar smirila, ali ovo ne bi bila prva “vatra” koja bi se iz preostalog žara ponovno mogla rasplamsati. Zato obratimo pozornost na ono što će se događati.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji, indijske oružane snage su potvrdile da je jedan F-16 iz pakistanskog ratnog zrakoplovstva srušen 27. veljače od strane indijskog zrakoplova MiG-21Bison.

Indijska vojska je pokazala ostatke rakete AMRAAM proizvedene u Sjedinjenim Državama koja je pala na indijsku stranu Kašmira, a koju je tijekom napada na indijske vojne baze ispalio pakistanski F-16. Pakistan je porekao da je u napadu 27. veljače koristio F-16 i tvrdi da nijedan njihov zrakoplov nije oboren. AMRAAM je raketa zrak-zrak srednjeg dometa koju koriste zrakoplovi F-16 Pakistana, a kako je pala na indijsko područje, Islamabad “ne zna objasniti”.

Zašto je Indija poslala najlošiji zrakoplov u bitku?

Srušeni indijski zrakoplov od strane Pakistana

Točno tjedan dana nakon što je korporacija Lockheed Martin, najveći svjetski izvoznik oružja, predstavila jednosjed F-21, modernizirani F-16 Fighting Falcon, indijsko ratno zrakoplovstvo je oborilo pakistanski F-16C. Američka tvrtka koja je predstavila F-16 kao F-21 je pokušala sklopiti ugovor vrijedan 15 milijardi dolara za proizvodnju više od 100 zrakoplova za indijsko ratno zrakoplovstvo, a konkurencija za ovaj posao Lockheed Martinu su teškaši Boeing F-18E Block 3 Super Hornet i Mikojan MiG-35. Iako su izgledi da F-21  budu izabrani već prilično mali i zbog naprednih mogućnosti konkurencije, povijesno iskustvo Indije s F-16 iz pakistanske flote, pogoršano nedavnim izjavama o obaranju pakistanskog F-16, čini sklapanje ugovora puno manje vjerojatnim scenarijem.

Pakistan još treba potvrditi gubitak F-16, a trenutno nema dokaza da su pakistanski F-16 bili raspoređeni na graničnim operacijama, već se ratno zrakoplovstvo zemlje za borbene operacije oslanjalo na JF-17 Block-2.

JF-17 Pakistan PAF
FOTO: pakistanski JF-17

F-16C kojeg ima Pakistan je u mnogim aspektima manje moćan od verzije F-21, verzije F-16E generacije “4+” s dodatnim oružjima, novim AESA radarima, te ostala poboljšanja. Međutim,  F-16C se smatra modernom naprednom verzijom Fighting Falcona, trenutno daleko najšire korištene verzije, a izvješća o njegovoj ranjivosti od indijskog zrakoplova MiG-21 pomalo utječi na sve njegove verzije, uključujući F-21.

Ako su indijske izjave istinite, vjerojatno će se izračuni New Delhija dodatno promijeniti i F-21 će ustupiti mjesto naprednijem zrakoplovu kao što je MiG-35, kojeg ruska vojna industrija daje po vrlo povoljnim uvjetima.

Ishod pograničnog sukoba i obavljanje različitih aktivnosti mogli bi imati značajne posljedice za strategije kupnje vojne opreme obiju država. Kada bi se potvrdilo da je F-16C bio oboren od strane indijskog zrakoplova MiG-21, Indija bi sigurno bila manje spremna kupiti borbene zrakoplove koje im nudi Lockheed Martin. U konačnici, ako napetosti splasnu, a Indija pošalje snažnije borbene zrakoplove, a Pakistan rasporedi naprednu protuzračnu obranu HQ-16 u blizini Kašmira, ostaje da se vidi kako će se to odraziti na kupnju nove opreme i oružja. Međutim, sada se čini da obje zemlje žele smanjiti napetosti, budući da veliki sukob nije u interesu nijedne od država.

Adil Ahmad DarAIM-120 AMRAAMBoeing F-18E Block 3 Super HornetF-16F-18F-21HQ-16Jaish-e-MohammadJF-17Lockheed MartinMiG-21MiG-35
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
5 godine prije

Što je pjesnik htio reći?

fenix
5 godine prije

Ako je Mig 21 stvarno oborio F 16 onda mu svaka cast.

Dečko sa ulice
5 godine prije

Nije do aviona,
nego do pilota.

Spock
5 godine prije

Krstičelič na aparatima, ostajemo pri MIG-ovma 21 🙂

mars
5 godine prije

– Modi – “hej Imran, mi bi kupili malo novih aviona, malo novih raketica i još neke sitnice ali ne možemo se odlučiti za ponuđača, jer znaš ono – svaki cigo svoga konja hvali – pa te nazvah da vidim imaš li kakvu pametnu ideju? – Khan – “e baš dobro da si nazv’o. I mi takođe hoćemo malo da se ponovimo i imamo iste dileme. Šta misliš o tome da malo kobajagi zaratimo, mi će mo koristiti igračke ovih proizvođača a vi koristite igračke onih proizvošača, ali ono ozbiljno bez fingiranja – tako će se vidjeti koji su bolji. – Modi – “super ideja, znao sam da si pametan i da mogu računati na tebe. Ali ne možemo kobajagi zaratiti tek onako. Šta misliš o tome da oni militanti koji su kod vas naprave nama neku piz*ariju, mi vas optužimo za podršku i onda udarimo po njima na vašoj… Čitaj više »

Riddick
5 godine prije

Pakistan je napravio veliku gresku kada je odabrao da stiti teroristicke grupe na svojoj teritoriji i da se uz pomoc njih bori za Kasmir.

krezubi glasac
5 godine prije

Guba jedni i drugi ali za vojni krs ima se moze se. Jadni svijete i porezni obveznici….

mars
5 godine prije

Navijaj za “Rudar” iz Kaknja – nisu baš prva liga, ali momci su sjajni.

Laki Topalović
5 godine prije

Najgluplje pitanje je “Za koga da navijamo ovdje”. Odgovor je ni za koga, nego da se smire, jer ovo samo tjera vodu na mlin zna se kome treba trajna zona nestabilnosti u tom području. A ovo je američki Military Watch naširoko raspravljao u nekoliko analiza, a što ako je MiG oborio pakistanski F16C sada kada Locked želi uvaliti Indiji modernizirani F16 zvani F21.

mmm
5 godine prije

Mig 21 je oborio f-16 samo ako je pilot u f-16 zelio da ga obori,jer da takav krs obori f-16 granici sa znanstvenom fantastikom.ali jebiga ako se ne pokusa nahvalit ruske kante nece ovaj mjesec azimov uplatit novce za place

m.ivanisevic
5 godine prije

Pakistanci tvrde da su srušili Su-30MKI, i onda postave video (koji bi trebao biti dokaz toj tvrdnji) mjesta pada na kojemu se jasno može razaznati da se radi o dijelu stajnog trapa helikoptera kao i dijelove repa istog (uz ostatke elisa). Uporno tvrdeći da je Pakistansko zrakoplovstvo oborilo Su-30MKI, a koji je pao na stranu Kašmira pod Indijskom kontrolom. Ovo pišu na pakistan defence forumu (a koji bi trebao biti okupljalište naprednih amatera, a ne diletanata). Naravno, njihovi američki kolege pljuju po ruskoj tehnici (znamo da je MiG-21 ma koliko osuvremenjivan bio ipak zrakoplov 3 generacije, a F-16 četvrte) i naslađuju se “oborenom” Su-30MKI mada dokaza da je oboren upravo Su-30MKI naravno nema (dokaz su im tobože 2 člana posade koji su ili poginuli, ili su u bolnici – kojoj ne znaju reći). Indijci pak pišu o oborenom F-16 koji je pao na dio Kašmira, a koji je pak pod… Čitaj više »

Ante
5 godine prije

U Hrvatskoj su se održale vježbe između Amerikanaca i Hrvata. Citiram. na vojnoj vježbi NATO naš legendarni pilot Selak je s MIG 21 oborio F 14 iznad Jadrana , naravno fiktivno, ali došao je u takvu poziciju i ameri nisu mogli vjerovati. kraj citata. Ako su Indijski piloti tako dobri kao Hrvatski piloti, onda postoji mogućnost da je zaista F-16 oboren.

Realist
5 godine prije

Koje su ovo gluposti da su oni oborili f16 bjednim migom 21 haha …ma nisu oni oborili nista nicim jer bi se hvalili danima …cinjenica
Je da su ih pakistanci razvalili …a nijedan ruski avion ne moze parirat americkim .

Sardelino
5 godine prije

Kašmir treba ostaviti u ovakvom stanju kakav I je. Nek I dalje pripada dijelom Pakistanu, Kini I Indiji kao zemlja koja će ih spajati a ne dijeliti.
I Kina I Indija I Pakaistan trebaju učiniti napor da život ljudi u Kašmiru bude bolji.
Prvi korak treba učiniti Pakistan na način da razoruža islamiste I onogući im bilo kakvo daljnje djelovanje.
Khan za taj potez ima dovoljno osobnog kapciteta.

Mario
5 godine prije

To je znak za uzbunu kod nas ako mig 21 ruši F-16 bolje je na Ruskom tržištu kupit jeftinije i kvalitetnije Avione svedno već kod nas imaju dosta toga. Nije ni čudo što su Ameri stopirali prodaju Izraelske inačice jer je kvalitetnija oprema od Američke.

Andrej
5 godine prije

Beznacajan sukob koji nece utjecat na svjetsku politiku,iako su nuk.sile nece bacit bombu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI