„Formula mira“ koju promoviše Zelenski je apsurdna

Dmitrij Peskov
12 komentara

” Formula mira”  koju promoviše ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski nema šanse za uspjeh bez uplitanja Rusije, insistira portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kijev i njegovi zapadni pristalice mjesecima raspravljaju o takozvanom mirovnom planu Zelenskog u deset tačaka. Ovaj prijedlog uključuje pozive Rusiji da se povuče sa svih teritorija na koje Kijev polaže pravo, da Moskva plati reparacije i formiranje suda za ratne zločine. Ruske vlasti odmah su odbile prijedlog kao “nerealan” i nevezan za situaciju na terenu.

„Treba im otvoriti oči i pogledati činjenice: oni pokušavaju da traže formulu mira bez Rusije. U najmanju ruku, ovo je apsurdan proces. Ali, ozbiljno, ovo je proces koji nema potencijal da donese bilo kakve rezultate”, rekao je Peskov novinarima u srijedu.

Sekretar za štampu komentirao je tvrdnje Zelenskog u utorak da “pitanje pregovora s Rusijom trenutno nije relevantno”. Ukrajinski lider je takođe rekao da Kijev ima “mirovni plan” i da će on biti predstavljen Rusiji kada “odgovarajući dokument bude spreman i kada se sve države ujedine oko njega”. Ako Moskva to “prihvati, to će signalizirati svoju spremnost za pregovore”, naveo je on.

Peskov je rekao da i ruska strana smatra da “pitanje pregovora trenutno nije relevantno”. On je ustvrdio da nije bilo “nikakva osnova” za razgovore između Moskve i Kijeva “otkad je Ukrajina napustila pregovarački sto na insistiranje Britanije” nakon što su se obje strane sastale u Istanbulu krajem marta 2022. Uloga Londona u izbacivanju iz kolosijeka mirovnog procesa je bila potvrdio je šef ukrajinske delegacije na ovim pregovorima David Arakhamia u novembru, podsjetio je portparol novinare.

Dvije strane nisu razgovarale jedna s drugom od sjednice u Istanbulu. Rusija, koja je u početku izrazila optimizam u pogledu rješavanja sukoba, kasnije je optužila Ukrajinu da je povukla sav napredak postignut u Turskoj, rekavši da je izgubila povjerenje u kijevske pregovarače.

Prema Peskovu, šanse za pronalaženje nagodbe su dodatno smanjene nakon što je „Ukrajina u suštini zakonski zabranila bilo kakve pregovore s ruskom stranom“. Glasnogovornik je mislio na dekret koji je prošle jeseni potpisao predsjednik Zelenski i kojim mu se zabranjuje da razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Zamjenik ruskog ambasadora u UN-u Dmitrij Poljanski rekao je prošle sedmice da je Kijev prokockao svoje šanse za “povoljan” sporazum sa Moskvom. “Svaki mogući dogovor sada će odražavati njegovu kapitulaciju”, napisao je na X (bivši Twitter).

Tokom svoje sesije pitanja i odgovora u četvrtak, Putin je insistirao na tome da će „mir [u Ukrajini] biti kada postignemo naše ciljeve” koji uključuju „denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine, [kao i] njen neutralni status”.

PeskovukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nenad
4 mjeseci prije

Da bi znali o čemu se radi u geopolitici osim ovog portala čitati portale koji nisu pod kontrolom sotonine sinagoge lažnih židova hazara koji upravljaju tzv zapadnim zemljama a to su portal Bitchute, portal Moon of Alabama, portal Mintpress, portal Veterans today, portal REALJEWNEWS gospodina Nathaniela Kapnera koji je rodjen kao židov i od roditelja poslan da postane rabin po talmudu a kada je vidio o kakvoj se tu bolesti radi odlučuje upoznati Isusa Krista i postaje Kršćanski svećenik i cijeli svoj život posvećuje RAZOTKRIVANJU SOTONINE SINAGOGE LAŽNIH ŽIDOVA HAZARA, portal Hal Turner radio show home itd itd SVE SU TO AMERIČKI PORTALI ali nisu pod kontrolom sotonine sinagoge lažnih židova hazara prokleto sotonističkog plemena turkijskog podrijetla odgajanog na talmudu

tihobl
4 mjeseci prije

Ma kakav mirovni plan Zelenskog, ko njega sta pita?
Rat ce se zavrsiti kapitulacijom SAD. Putina uopste ne interesuje kapitulacija Ukrajine.

tihobl
4 mjeseci prije

U Argentini masa demonstranata izasla na ulice, ali i masa policajaca.
Trebalo im je 10 dana da shvate kakvu su budalu doveli na vlast.

tihobl
4 mjeseci prije

Власти у Кијеву намеравају да следеће године позову на војну служби Украјинце који су отишли у иностранство, изјавио је министар одбране Украјине Рустем Умеров за лист „Билд“.

Papaya
4 mjeseci prije

Amerikanci su ratovati u Afghanistan 20 godina i sad pripremanu EU na 100 godina ratovanja

Max
4 mjeseci prije

Od toga nema ništa.

Miro
4 mjeseci prije

Zeleni baš si nedozreli-sluga naroda … sebe isključio iz pregovora. Sluga obično kleče trenutno SAD pred jednim gospodarom. Novi gospodar mu nutka priliku da klekni pognute glave. Nedozreli nema neke opcije glavu mu ide ka panju. Hrpa sjekira oko tog panja sleđa, desno, od zapada istoka ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI