Francuska obavještajna služba znala je za Wagnerove planove pobune

Wagner grupa Rusija
23 komentara

Pariz je pomno pratio PMC zbog njihovih “protu-francuskih” aktivnosti u Africi, tvrdi list

Francuski sigurnosni dužnosnici znali su unaprijed za planove pobune čelnika privatne vojne tvrtke Wagner Evgenija Prigožina, objavio je list l’Opinion u srijedu.

Prema navodima, Glavna uprava za vanjsku sigurnost Francuske (DGSE) dugo je pratila aktivnosti ruskog PMC-a zbog njegovih navodno “protu-francuskih” aktivnosti u Africi, uključujući Srednjoafričku Republiku i Mali, zbog čega bili su upoznati s Prigožinovim planovima prije sredine lipnja.

Izvori L’Opiniona također su rekli da je Francuska otkrila Prigožinov plan za dizanje pobune i prije nego što je za to saznala CIA, koja također tvrdi da je unaprijed znala za taj potez. Direktor CIA-e William Burns prethodno je izjavio da Prigožinovi postupci “nisu bili iznenađenje” za Washington.

Pobuna Wagnera započela je 23. lipnja, kada je Prigožin optužio rusku vojsku za lansiranje smrtonosnog raketnog napada na jedan od terenskih kampova skupine. Rusko ministarstvo obrane odbacilo je optužbe, ali je Prigožin obećao marširati do Moskve i zahtijevati “pravdu”. Pobuna je konačno zaustavljena nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko objavio da je postignut dogovor s PMC-om nakon konzultacija s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Grupa se, s Prigožinom, od tada preselila u Bjelorusiju, gdje je počela pružati obuku bjeloruskim vojnicima i dijeliti svoje iskustvo s bojnog polja stečeno tijekom sukoba u Ukrajini.

afrikafrancuskaPMC Wagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ljena bitanga
9 mjeseci prije

Samo Francuska!? O, how yes no !

Vielen
9 mjeseci prije

Sve oni znaju…znaju i da ih narod ne zeli

Mrdomir
9 mjeseci prije

Francuzi i njihova “pamet. “Saznali” ono što su im Rusi podmetnuli da “saznaju”.

Buničar
9 mjeseci prije

Moj suse je jos prijepar let rekel da redovno slusa wagnera. Mozda je on dojavil francuzima?

Biti-ili-ne-biti
9 mjeseci prije

Najnovija vijest je da je vojska u Nigeru srušila prozapadnu vlast i odmah se cijeli “demokratski svijet” počeo buniti – UN, EU, SAD i slični. U okolnim državama koje imaju prorusku vlast Wagner pomaže u borbi protiv muslimanskih ekstremista. Izgleda da je Putin dosta proširio svoj utjecaj u Africi. “Vojska zapadnoafričke zemlje Niger u četvrtak je na nacionalnoj televiziji objavila da izvodi državni udar. Poručili su kako je raspušten ustav, te da su suspendirali sve institucije i zatvorili granice zemlje. SAD su pozvale na oslobađanje predsjednika, a Europska unija, Ujedinjeni narodi, Francuska i drugi osudili pobunu i rekli da zabrinuto prate događaje. U televizijskom obraćanju u srijedu, pukovnik Amadou Abdramane, zajedno s devetoricom drugih uniformiranih vojnika iza njega, izjavio je: “Mi, snage obrane i sigurnosti… odlučili smo okončati režim koji poznajete. “Uzrok tome je kontinuirano pogoršanje sigurnosne situacije i loša ekonomska i socijalna situacija.” Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken… Čitaj više »

Ante
9 mjeseci prije

Dok francuska tajna služba gubi vrijeme na praćenje wagnerovaca u Francuskoj im se kuha takva popu8na da će sami Francuzi biti iznađeni onom što će im se tamo dogodi kao i u ostatku Europe kada sve one pridošlice organiziraju masovnu popunu protiv Europe. Ta pobuna će se sljedećih 20 do 30 godina polako kuhati kao najbolji gulaš. A kada bude poslužen to će biti dan za pamćenje.

9 mjeseci prije

To nije bila pobuna nego izljev bijesa

Jere
9 mjeseci prije

E, da… Zemlja koja je do pred stotinjak godina nešto i značila na međunarodnom planu, kako u političkom, vojnom, ekonomskom, tako i u kulturnom smislu. A odavno više ne znači ništa. Ali treba (nastojati) očuvati privid nečega čega više nema, zar ne? Nema šanse da se nešto značajno dogodi u svijetu a da oni ne kažu da nisu za to znali stoljećima unaprijed. Isto važi i za Uštrojeno Kraljevstvo i za mnoge druge.

Max
9 mjeseci prije

A jesu li znali da se sprema palež po Francuskoj?

Tjeskoban Jelačić
9 mjeseci prije

Bitno da znaju šta im se događa u predgrađima.

Nena
9 mjeseci prije

Kako im je bilo miloklizno što su znali a ćutali ne bili napakostili Rusiji..
Mamu li im pokvatenu i podmiklu

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

Ma znali ste vi k.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI