Francuska pozvala Rusiju na obilježavanje Dana D

Putin
52 komentara

Bijela kuća “nije oduševljena” što je Francuska pozvala Rusiju da učestvuje u obilježavanju godišnjice iskrcavanja na Dan D u Drugom svjetskom ratu, piše Politico, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Francuski organizatori, Liberation Mission, rekli su prošlog mjeseca da žele da Moskva učestvuje u događaju povodom obilježavanja 80 godina od savezničke operacije u Normandiji 6. juna 1944. godine. Oni su pojasnili da će ruski predstavnik, ali ne i predsjednik Vladimir Putin, biti pozvan da učestvuje na ceremoniji.

Rusija, koju su SAD, EU i njihovi saveznici sankcionisali zbog sukoba u Ukrajini, bit će zamoljena da prisustvuje kako bi “odali počast važnosti posvećenosti i žrtvi sovjetskih naroda, kao i njen doprinos pobjedi 1945.” nad nacističkom Nemačkom, objasnili su organizatori.

Na pitanje o pozivu u petak, jedan zvaničnik iz administracije američkog predsjednika Joea Bidena rekao je za Politico “da ćemo se povjeriti vladi Francuske, koja organizira komemoraciju u Normandiji”.

“Možda će ovo podsjetiti Ruse da su se jednom zapravo borili protiv pravih nacista, a ne sa izmišljenim u Ukrajini”, dodao je izvor.

Moskva smatra da je „denacifikacija“ Ukrajine jedan od glavnih ciljeva vojne operacije koju je pokrenula u februaru 2022. Ruske vlasti već dugo skreću pažnju na veličanje Stepana Bandere i drugih nacističkih saradnika od strane Kijeva, korištenje krajnje desnice vojnih jedinica u Donbasu, te korištenje simbola Trećeg Rajha od strane ukrajinskih trupa.

Neimenovani zvaničnik britanske vlade, koji je takođe razgovarao za Politico, opisao je potez Francuske da pozove Rusiju na komemoraciju kao “uznemirujući”, zajedno sa posjetom kineskog predsjednika Xi Jinpinga Parizu ranije ovog mjeseca i prisustvom francuskog ambasadora na Putinovoj inauguraciji 7. maja.

Zvaničnik je rekao da se čini da francuski predsjednik Emmanuel Macron “vidi sebe iznad sukoba i očekuje  da će na kraju biti neka vrsta mirovnog posrednika” u Ukrajini, osuđujući ove nade kao “potpuno pogrešne”.

Evropski diplomata rekao je da je Francuska “sve iznenadila” kada je objavila planove da zatraži od Rusije da bude prisutna na događaju u Normandiji, kojem će, kako se očekuje, prisustvovati američki predsjednik Joe Biden i drugi zapadni lideri. Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je u aprilu da će rang zvaničnika koji će predstavljati Moskvu na proslavi Dana D zavisiti od “šta će biti u tom pozivu”.

Sovjetski Savez je izgubio preko 26,6 miliona života boreći se protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, koji je u Rusiji poznat kao Veliki domovinski rat.

Dan DNormandijarusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Demokracki
2 mjeseci prije

Anglosaxonski isprdak bi opet mutio vodu i radio kavge.Najveci zlocinci u povijesti covjecanstva. Pol Pot je mala bebica za njih. Naravno da ce zvati Ruse, niste valjda vi Evropu oslobodili od nacizma, stoko incestuozna britanska.

Max
2 mjeseci prije

Pošteno od njih.

Zjola
2 mjeseci prije

E Ameri, da sovjeti nisu na sebe navukli 60-70 % njemačkih snaga k…c bi se vi iskrcali u Normandiji a bome ni na Siciliji.

vrlodrag
2 mjeseci prije

Iskrcavanje na Normandiju je počelo 6. 6. u 6 sati ujutro.

IL Partigiano
2 mjeseci prije

Koja je ovo klopka? Nek dadu nezavisnost svojoj koloniji Nova Caledonija

Ecco
2 mjeseci prije

Na Wikipedia pise da su Amerikanci imali gubitke 4500 a Nijemci od 5000 do 9000 toliko o iskrcavanju u Normandy. Po zapadnoj propagandist I po propagandi Holiwooda ispada kao velika bitka. Vise je znalo poginuli vojnika u bitci Alexander Veliki nego ta Normandy. U stvarnosti Micki Maus bitka.

eks
2 mjeseci prije

Makronova proseravanja . To je provokacija .

Гавран
2 mjeseci prije

Nijedna članica EU nije podržala ruski predlog Rezolucije protiv veličanja nacizma u GS UN.
*
Ko od Rusa ode na proslavu dobija besplatnu hemoterapiju pride.

Podsjetnik
2 mjeseci prije

Niti francuzi niti rusi nisu imali udjela u tome.
Da nema amera I jedni I drugi bi guten morgen pozdravljali.

gogo
2 mjeseci prije

francuzi koje su švabe rasturile ko p..ke? Da nije bilo rusa nikada nebi bilo dana d jer su svi hitlerovi resursi bili na istočnom frontu

DEDA
2 mjeseci prije

ČUJ TI KOLONIALNU GAMAD.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Pojavit će se vama Rusi, ali ne kako vi zamišljate.

Neki ne zaboravljaju kako se glasalo dva puta u UN o osudama fašizma/ nacizma.

Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
2 mjeseci prije

Francuzi glume pobjednike, buahaha!

‘Allo ‘Allo! René!

Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
2 mjeseci prije

“…6. juna 1944”

Koji sramotan datum. Ko ih je dočekao? Njemačka djeca i penzioneri.

Mogli su sačekati još par godina…za svaki slučaj…pljuc!

Motorola
2 mjeseci prije

Doči če Rusi…dočiče… Ali ovaj put na tenkovima i sa milijonima raketa i dronova. Da sateru svu zapadnu nacističku gamad…zauvjek.

Zoro
2 mjeseci prije

poziv koji uvjetuje ko će biti u delegaciji, bez Presjednika, nije poziv nego uvrida,
nadam se da su Rusi naučili lekcije s kime imaju posla i da niko neće doči
šta se tiče tog iskrcavanja nema to nikakve veze sa borbom protiv nacizma ili njemačke, do tada je već Crvena Armija slomila kičmu njemačkom fašizmu i krenula u oslobađanje evrope do atlantika, iskrcavanje anglosasi je služilo da se ugrabi dio njemačke prije dolaska Sovjeta, da se zaštite poražene nacističke horde koje su se masovno predavale anglosasima, i da se koriste za borbu protiv Sovjetskog Saveza, da se stvori nato koji žari i pali evropom do danas
nema tu šta pošten svit tražit ni slavit, to je bila ona stvar koja je danas omogučila nove ratove u evropi novi napad na Rusiju i u konačnici nadvila prijetnju trećeg svjetskog rata nad svima nema i prijetnju nestanka civilizacije

Zbljuvvv
2 mjeseci prije

Dan okupacije evrope

Terminator
2 mjeseci prije

Kurti u prvi red, AV u zadnji. Lele, al ce bidne komendija!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI