Francuska se sprema da pošalje trupe u Ukrajinu

Francuska vojska
37 komentara

Francuska priprema svoje snage za slanje u Ukrajinu, izjavio je u utorak šef ruske Spoljne obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin. Pariz navodno želi da pošalje čak 2.000 vojnika u Ukrajinu, rekao je on.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je prošlog mjeseca da “ne može isključiti” mogućnost slanja zapadnih vojnika da pomognu Kijevu u njegovoj borbi protiv Moskve, označavajući Rusiju “protivnikom” dok je poricao da Pariz “vodi rat” protiv nje.

Ruska vojska i najviši zvaničnici su više puta ukazivali na prisustvo francuskih plaćenika koji se već bore za Kijev na terenu. Sredinom januara, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je više od 60 stranaca, pretežno francuskih državljana, ubijeno u visoko preciznom udaru na “privremeno okupljalište stranih boraca”.

U saopćenju od utorka, šef SVR je rekao da su francuske oružane snage postale “zabrinute” zbog sve većeg broja francuskih državljana koji umiru u Ukrajini.

Nivo žrtava je navodno premašio “psihološki prag” i mogao bi izazvati proteste, navodi se u saopštenju, dodajući da je Macronova vlada prikrivala ove informacije i “odgađala” trenutak kada bi one morale biti otkrivene.

Prema riječima šefa špijuna, francuska vojska je zabrinuta zbog vladinih planova da pošalje kontingent u Ukrajinu, s obzirom da bi takvu operaciju bilo teško izvesti a da Rusija to ne primijeti.

Francuski vojnici bi zaista postali “legitimna prioritetna meta za napade ruskih oružanih snaga”, rekao je Nariškin.

Tvrdnje dolaze nakon što je načelnik Generalštaba francuske vojske, general Pierre Schill, u intervjuu u utorak rekao da je Francuska spremna da učestvuje u “najtežim angažmanima” vojno i da je spremna da se suoči sa svakim međunarodnim razvojem. On je dodao da bi Pariz mogao da okupi diviziju od 20.000 vojnika u roku od 30 dana i vojsku od 60.000 udruživanjem sa divizijama drugih saveznika u NATO-u.

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je ove sedmice izjavio da zapadni plaćenici, uključujući francuske državljane, umiru u Ukrajini “u velikom broju”. Komentarišući potencijalno raspoređivanje NATO-a u Ukrajini, predsjednik je također upozorio da bi to bilo “jedan korak dalje od trećeg svjetskog rata punog razmjera”.

francuskarusijaSergej Naraškinukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja to onako
1 mjesec prije

Sigurno su kupili kartu u jednom pravcu.

1 mjesec prije

2000 vojnika? Pa Ameri su iskrcali u Grčkoj više od toga Abramsa, Bredlija i ostale “sitnurije”. Čak ni Rusi ne prikazuju prave razmere zapadnog angažmana.

Sada se postavlja pitanje kuda će da dopreme te Abramse do granice sa Ukrajinom – “biće im žao da uništavaju nove bugarske puteve” pa će verovatno kroz Srbiju. Frontalno. Samo se čeka da Vučić kaže “ne može”.

M.r H.F
1 mjesec prije

Ajde. Da i to vidimo , vi stvarno nećete biti mirni dok ne izazovete ww3 !?!? 🤮🤮😐😞

Bruno
1 mjesec prije

Jebeš Macrona. Pjevčić, horoščić. U Grčkoj je iskrcano 3000 tenkova i bredlija iz Amerike, Engleske i Španjolske. Pa Ukrajinci nisu imali ni 31 čovjeka da nauče voziti Abramse. Vlakom će ih prevesti u Rumunjsku. Treba im 15 tisuća ljudi samo da upravljaju vozilima. Treba im 10 tisuća za održavanje, trebaju im tisuće za odvoz i dovoz goriva. To su toliki troškovi da nema smisla toliku skalameriju dovest do Rumunjske i staviti ih za izložbu, ali ako ih Rusi napadnu e onda ćemo ih paliti. Ko fol vježba. Niko ne vježba s tolikom opremom. Šalji te djecu u južnu Ameriku, Mexico, bilo gdje izvan EU. Neobučeni i neopremljeni za rat , djeca će vam trajati 10 minuta na ratištu. I ne biraj te onog briselskog majmuna, hrabrog ratnika s Pigalle-a, Plenkovića.. On je njihov uguzbenik. Poslati će i vašu djecu i unuke da ratuju za američku stvar.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

U intervjuu za Le Parisien, Macron je rekao da će, ako primi poziv od šefa ruske države Vladimira Putina, “podići slušalicu” i “saslušati” što ruski predsjednik ima za ponuditi.

Baba, zašto je oni Macron već drugi put odusta poć’ u Ukrajinu?!
Eno ga uz telefon, čeka…

P.S.
Macron: Olaf, kupio sam samoljepljive tapete…
Scholz: I…
Evo, sjedim i čekam …

tihobl
1 mjesec prije

Makronu je sve teze da pravda javnosti poginule kao “placenike” i “dobrovoljce”.
Zato ide na priznanje da je poslao vojsku u Rusiju.
Puno je rumunskih “placenika” izginulo u napadima na Belgorodsku oblast poslednih dana.

Ivan Bgd
1 mjesec prije

Makron oseca da ce izgubiti vlast i pokusava da uradi sto vise iz agende svoj gospodara, da nanese sto vise stete Francuskoj i francuzima. Idealno bi bilo da objavi rat Rusiji i uvede vanredno stanje, tada bi mogao dozivotno da ostane na vlasti i izvrsava agendu svojih gospodara (rotsilda).

tihobl
1 mjesec prije

Meni nija jasno u cemu je ceska prevara. Rekli su da su negdje nasli 800.000 granata koje mogu prebaciti u martu, ali da nemaju para. Clanice su odmah pocele drijesiti kesu i slati uplate. Niko jos uvijek ne zna gdje se nalazi tih 800.000 granata, a mart polako istice.

tihobl
1 mjesec prije

Rosgvardija je poslala Makronu poklon – komplet igracaka vojnika.
Neka se djecarac igra plasticnim vojnicima.

Гавран
1 mjesec prije

Medvedev: “Likvidacija francuskih vojnika u Ukrajini biće prioritet za rusku vojsku.”

Up.
1 mjesec prije

Americke novine su lagali da su Rusi raspisali nagradu u Afghanistan za ubijenog kauboja, sad nek raspisu nagradu za ubijenog francuskog vojnika. Nek bude kao na divljem zapadu.

Karma
1 mjesec prije

Mora slusat hazara kuci Atalli J. Sotone iste koje kolju po Gazi

Darko
1 mjesec prije

Macron će dati sve Franzuze za pedersku guzicu i drek magazin Zelenskog 🙂 Francuzi jeba vas pas ludi zar ste i vi oslijepili ko i Ukrajinci?

Ivek
1 mjesec prije

eu je propao projekt. Švabe i dalje čuvaju dojč marke. Hrvati budu se morali vratiti na kunu.

Max
1 mjesec prije

Neće se vratiti.

tatamata
1 mjesec prije

dze je onaj neonacist Zeljko , da cujemo sta ga muchi danas kod Rusa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI