Francuska vojska ‘spremna za rat’

Francuska vojska
52 komentara

Francuska je spremna da se suoči sa bilo kojim razvojem događaja na međunarodnom planu i spremna je na “najteže angažmane” kako bi se zaštitila, rekao je načelnik štaba francuske vojske general Pierre Schill u intervjuu objavljenom u utorak.

Posljednjih sedmica, francuski predsjednik Emmanuel Macron je više puta odbijao da isključi zapadne trupe koje će u nekom trenutku biti poslane u Ukrajinu da pomognu Kijevu u njegovoj borbi protiv Moskve, koju je opisao kao “protivnika” Pariza.

Francuske snage su “spremne”, rekao je Schill za Le Monde, ističući da “kakva god da se zbiva u međunarodnoj situaciji, Francuzi mogu biti uvjereni: njihovi vojnici će odgovoriti”.

Schill je rekao da Francuska ima “međunarodne odgovornosti” i da je odbrambenim sporazumima povezana sa “državama izloženim velikim prijetnjama”, te stoga mora imati svoje snage obučene i interoperabilne sa savezničkim vojskama.

Dodao je da nuklearno odvraćanje “nije univerzalna garancija” jer ne štiti od sukoba koji bi ostali “ispod praga vitalnih interesa”. Schill je rekao da se Vojska mora pokazati kao kredibilna snaga kroz odziv u smislu projekcije snaga i sposobnosti izvođenja operacija povećanog obima.

General je rekao da Francuska trenutno ima kapacitet da formira diviziju od oko 20.000 ljudi u roku od 30 dana i da ima sredstva da komanduje armijskim korpusom do 60.000 koji uključuje savezničke divizije.

U intervjuu za kanale TF1 i France 2 prošle sedmice, predsjednik Macron je rekao da Francuska “ne vodi rat protiv Rusije” podržavajući Kijev, ali je Rusiju označio kao “protivnika” i ostao pri svojim napomenama da je potencijalno raspoređivanje NATO trupa zemlji nije moglo biti „isključeno“.

Njegove izjave izazvale su val poricanja većine francuskih kolega članica i zvaničnika NATO-a – uključujući generalnog sekretara Jensa Stoltenberga – da imaju bilo kakvu namjeru da rasporede svoje snage u Ukrajinu.

Istovremeno, španski El Pais izvijestio je u ponedjeljak da je blok predvođen SAD-om već bio uključen “u gotovo sve moguće aspekte” sukoba i da aktivno i bivše vojno osoblje iz država NATO-a djeluje u zemlji i nadgleda korištenje Kijeva oružja sa Zapada.

Moskva je u više navrata opisivala sukob kao posrednički rat pod vodstvom SAD-a protiv Rusije, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio na eskalaciju i rekao da bi direktan sukob između NATO-a i Rusije bio „jedan korak dalje od trećeg svjetskog rata punog razmjera.

francuskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
1 mjesec prije

Glupi francuski majmuni na čelu s pederčinom Macronom umjesto da su pomogli Ukrajini da makne Zelenskog i dođe do mira.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Na ovo što ste pročitali, treba svakako nadodati da je dužnosnik Bijele kuće prije nekoliko dana izjavio Reutersu da SAD nemaju planove poslati trupe da se bore u Ukrajini, kao ni poslati vojnike NATO-a da se bore tamo.

Izuzetni idu sa idejom da su Europljani dovoljno glupi kao Ukri da sami krenu na Rusiju na njihov mig i želju dok će oni gledati sa strane i pljeskati, a onda kada dovoljno Europljana izgine, uskratiti im vojnu i financijsku pomoć.

Njima savršeno – Rusija i Europa vojno oslabljena, a Europa uz to smrznuta, bez energenata i gladna.

Gad
1 mjesec prije

😂

Zlovenac
1 mjesec prije

Pa neka krepaju.

Mark
1 mjesec prije

Ima li ikakvu zabilježenu pobjedu ta vojska u zadnjih 300god????

Max
1 mjesec prije

Vratiti se neće.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Baba, oni Macron šalje vojsku u Ukrajinu, šta on ‘oće od Rusa…
Da ih ne gađaju za Uskrs.
I Veliki petak…

վիշապ
1 mjesec prije

Ma vidi ko se to javlja? Francuska i Španjolsa !!!
Bit će obe poravnate poput palačinke.

eks
1 mjesec prije

Poslanica Narodne skupštine Francuske , Marion Marešal Le Pen , izjavila je : ” Imam 34 godine i svakog dana se budim u EU koja je digitalna kolonija USA , ekonomska kolonija Kine , demografska kolonija Afrike i koja postaje verska i kulturna kolonija islama ” .

Sardelino
1 mjesec prije

Makron se koristi štosom *produktivnog programiranja, koji je karakterističan za neinteligentna političare. Namjera mu je da on, kao avangarda, otvori vrata Slavenima za ulaz u rat protiv Rusa.

BlueZg
1 mjesec prije

Malo sporo uče. Al sve se da ispraviti. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

tihobl
1 mjesec prije

У Харкову је погођена база страних плаћеника у служби Оружаних снага Украјине.

marmel
1 mjesec prije

U intervjuu za kanale TF1 i France 2 prošle sedmice, predsjednik Macron je rekao da Francuska “ne vodi rat protiv Rusije” podržavajući Kijev, ali je Rusiju označio kao “protivnika” i ostao pri svojim napomenama da je potencijalno raspoređivanje NATO trupa zemlji nije moglo biti „isključeno“.

AEEEE TKO NIJE VIDIO AJFELUVU KULU NEKA POZURI.Kurvini sinovi

marmel
1 mjesec prije

Nadam se da ce ih Rusi popaliti. Uraaaa

tabula
1 mjesec prije

Prvo prijete (po običaju) pa kmeče da su kao spremni za obranu. A sutra će pričati priču da je njima priječeno. Jadno i providno.

Dražen
1 mjesec prije

Makron ne odlučuje o slanju vojske bez blagoslova parlamenta i izravne prijetnje za Francusku to su puste želje DEGENERIKA SOROŠEVOG KLONA…

Lucija, prva
1 mjesec prije

Da. Francuska vojska ovo ozbiljno raspravlja: o branjenju interesa Francuske u Ukrajini. Međutim, neki su u Francuskoj svjesni da imaju… Malo drugačiju vojsku …drugačiju od Ruske. “Pojedini oficiri francuske vojske su u izjavama objavljenim u istom izveštaju francuskog nedeljnika ocenili da „slanje francuskih trupa na ukrajinski front jednostavno ne bi bilo razumno“. – Da se ne lažemo, u odnosu na rusku vojsku, mi smo vojska ČIRLIDERSICA – citirao je „Marijan“ francuske oficire.” ———- Ali, ozbiljno se razmatra veći angažman NATO a. “Zapadni TV kanali ozbiljno razmatraju opcije za raspoređivanje vojnog kontingenta u Ukrajini. Razmatraju se dve glavne opcije. Prva opcija je izgradnja „NATO bedema“ duž desne obale reke Dnjepar, od Kijeva preko Dnjepropetrovska do Zaporožja i Hersona, koji su pod kontrolom ukrajinske vojske. Druga opcija je da zapadni regioni Ukrajine budu zauzeti, uključujući Lavovsku, Ivano-Frankivsku, Zakarpatsku, Černovsku i Volinsku oblast… Ako pretpostavimo da će NATO staviti najmanje jedan vod svojih… Čitaj više »

Lucija, prva
1 mjesec prije

Nastavak.
Opet analiza mogućeg sukoba: američki potpukovnik

“„U ratovima iscrpljivanjem, vojne operacije su oblikovane sposobnošću države da nadomesti gubitke i stvori nove formacije, a ne taktičkim i operativnim manevrima“, ocenjuje on i dodaje da za razliku od manevarskog ratovanja, čiji je glavni cilj brza i nasilna pobeda nad protivnikom, rat iscrpljivanjem zahteva dosta vremena, možda nekoliko godina…

vojske zapadnih zemalja dugo posmatrale ratove ove vrste kao izuzetke koje treba izbegavati po svaku cenu, u korist kratkih sukoba u kome dominira brzo manevrisanje…

“„Ratove iscrpljivanja pobeđuju privrede, koje omogućavaju masovnu mobilizaciju vojske preko industrijskih sektora. Vojske se ubrzano šire tokom takvog sukoba i zahtevaju ogromne količine oklopnih vozila, dronova, elektronskih komponenti i druge vojne opreme“, piše bivši potpukovnik”

Lucija, prva
1 mjesec prije

Najveća baza u EU više neće biti Rammstein. Nego nova u Rumunjskoj: “НЕМАЧКИ Рамштајн ускоро више неће бити највећа америчка војна база у Европи.          Примат ће припасти бази у коју ће Пентагон претворити румунски војни аеродром „Михаил Когалницеану“.          Румуни су га досад називали својом 57-ом  ваздухопловном базом.          Американизовани и модернизовани „Михаил Когалницеану“ заузимаће 2.800 хектара. Имаће, поред осталог, школе и вртиће, продавнице, ресторане, биоскоп и болницу.          У том граду ће живети 10 хиљада војника Северноатлантске алијансе са породицама”…. “САД на овај начин – наглашава московски војни експерт Андреј Клинцевич – указују на своје присуство и амбицију да и даље ДРЖЕ ПОД СПЕЦИФИЧНОМ ОКУПАЦИЈОМ ИСТОЧНУ ЕВРОПУ, стварајући војне и шпијунске испоставе и повећавајући тензије око Руске Федерације. Планирају да базу у Румунији потпуно прошире и модернизујудо 2040. године, али ће тамо и дотад држати своју елитну авијацију. То значи да могу – чим се сукоб у Украјини… Čitaj više »

Noname
1 mjesec prije

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev ispričao je kako bi za francuske vlasti završilo moguće slanje vojnog osoblja u Ukrajinu. “Zapravo, za dobrobit stvari, bilo bi lijepo da nemirni Francuzi pošalju nekoliko pukovnija u Banderland. Sakriti toliki broj vojnog osoblja vrlo je problematično, pa stoga pitanje njihova sustavnog uništavanja neće biti najteži, ali iznimno važan zadatak. Ali kakva bi to korist bila! Uz toliko lijesova koji će u Francusku biti dopremljeni iz strane, daleke zemlje, nemoguće je sakriti masovnu smrt profesionalnog vojnog osoblja. Štoviše, ovdje više ne možete zanemariti reference na činjenicu da, navodno, sami plaćenici biraju svoju sudbinu i raspolažu pravom na život. Ovi nesretnici postat će punopravni borci u sastavu interventnog kontingenta. Njihovo uništenje bit će prioritetna i slavna zadaća naših Oružanih snaga. Ali za pijetlove iz francuskog vodstva to će biti ravno giljotini. Sasjeći će ih na komade bijesna rodbina i zli predstavnici opozicije, kojima je… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Odavno poznata prastara fora da nagovore ljude da bezveze ginu za oligarhiju, koja im odavno na isti trik podmeće ratove.

goran
1 mjesec prije

joj joj joj vi francuzi opet če te započeti rat opet če te dobit po pički i vi i vaši naci priljatelji njemci

Hogar
1 mjesec prije

Sta kaze stara masoncina sotonara Atalli J? Francuski Kissinger za smutnje i ratove. Vadite giljotine francuzi prije nego pognjojite istok Ukraine.
Podrska seljacima farmerima u Parizu kontra sotona i podrska Palestini.

Roccos
1 mjesec prije

Nešto su se opasno raskukurikali galski pjetlići,očito ih drma teška frustracija što su u Africi dobili nogu u dupe,nema više punjenja budžeta neokolonijalnom pljačkom pa od jeda i bijesa fantaziraju da mogu kazniti Rusiju.

tuf
1 mjesec prije

Očekivana izjava Macronovog potrčka koji mora izjaviti što je izjavio. Zamislite istovjetnog činovnika u sjevernokorejskoj vojsci kojemu jedinica nema ni modernu PZO – ali za javnost mora ostaviti dojam da će se uhvatiti u koštac s najmodernijim izazovima agresorskih nevidljivih zrakoplova.
Francuske čak i elitne postrojbe imaju manje borbenog iskustva nego Ukrajinci. Motivacija će im biti slabija čak i od stranih plaćenika koji su iz Ukrajine glavom pobjegli bez obzira. Kad počnu masovnije ginuti početi će preispitivati svoje odluke. Rusi su vrlo brzo dali do znanja da će ih označiti kao prioritetne mete. Znači – nema više labavo.

Гавран
1 mjesec prije

Evropska unija i Francuska posebno ne učestvuju u pregovorima o Ukrajini, koji su trenutno u toku. Ovu izjavu dala je francuska političarka, vođa frakcije Nacionalnog skupa u parlamentu zemlje, Marine Le Pen.
“Danas se vode pregovori, mi to znamo, ali se odvijaju bez učešća Francuske i bez učešća Evrope. Prolaze kroz Tursku, prolaze kroz Kinu. Potpuno smo isključeni iz sukoba koji se dešava na našem pragu, a u kojem bi bilo sasvim prirodno da učestvujemo kao arbitar i pregovarač”
U tom kontekstu, pozicije Kine, pa čak i Turske, što pokazuje izgled normalnih odnosa i sa Rusijom i sa Ukrajinom, izgledaju mnogo isplativije i prihvatljivije, kako za Moskvu, tako i za Kijev. Međutim, Le Pen nije spomenula ulogu Sjedinjenih Država u pregovorima.

Hogar
1 mjesec prije

Rokaj Vladimire budaletine masonske

Red Dog
1 mjesec prije

Ja ne znam sta radi taj Macron kad tri raporta vojske kazu da bi bili kao „cheerleaders“ protiv rusa.
Vrhovni Komandant mora da slusa Predsednika, inace leti, ali vojska ne veruje u to.

FELIX
1 mjesec prije

TO JE OPET JEDAN BRILIANTAN PLAN,. FRANCUZI CE POSLATI U BORBUPRIPADNIKE STRANACKE LEGIJJE, TAKO CE SE JIH OTARASITI, NE TREBAJU JIH VISE, DOSTA NJIH BI MORALO DOBITI MIROVINU, TO JE VELIKA USTEDA ZA FRACUSKU, PORED TOGA JE U LEGIJI DOSTA SLOVANA KOJI CE POBITI BAREM NESTO RUSA SLOVANA A NA KRAJU I SAMI POGINUTI. KOJI VOLITE RUSE I JOS VISE ONI KOJI JIH MRZITE ZNAJTE, DA RUSE NIJE LAKO POBEDITI U TO BI VAS LAKO UVERIO NAPOLEO PO I HITLER, BOZE NEDAJ DA RUSI POCNU DA GUBE RAT, JER NEBI IMALI DRUGOG IZBORA NEGO DA UPOTREBE ATOMSKO ORUZJE..

Steve
1 mjesec prije

Spremate legionare slovenskog porekla da šaljete. Napušili vas iz Australije, potom iz Afrike, pa ni u Evropi ne predstavljate više ništa. Jedino da izvučete Bonapartu iz groba, možda vam on pomogne…

Bruno
1 mjesec prije

Ma ja . Francuski vojnici duže i paket papira i printer da mogu odgovoriti. A i onaj što nije mogao zaštiti ni svoj otočić od Brevika, sada bleji da neće slati trupe u Ukrainu, a iz grčeke će 3000 oklopnjaka u Rumuniju. Tamo će ih držati za izložbu da se Rumuni s dječicom igraju. Skupiš tri tisuće oklpopnjaka i onako ih prevezeš na Ukrainsku granicu da trunu. Za svaki tenk po četiri čovjeka, plus ljudi za bredlije, plus vozači cisterni za gorivo plus ljudi za održavanje, plus alati za održavanje, plus kuhari,pomoćni kuhari, kuhinje i sve to da bi pokazali Rusima kako su oni ozbiljni u zaštiti svojih granica na ukrajinskoj teritoriji. Pa to danas ne puše ni klinci u jaslicama. Ne trba ni dovoriti još o onima koji su na vojnom uvježbavanju napada na Rusiju. Žalosno. Londona neće biti, Pariza neće biti, a bogami ni poljske. I Rumuni su… Čitaj više »

Voltaire
1 mjesec prije

Samo vi cackajte mecku u ckupi 🥺

duki
1 mjesec prije

Zanima me kako je tako velika i močna država (Francuska) za predsjednika izabrala ovog patuljastog groma od 1,60 m cca?
Pa ovi shorty-i , valjda zbog kompleksa svi zamišljaju da su novi Napoleoni ?
Ali su mu dobro odgovorili :
“Može -TI PRVI !!!”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI