FT: Blokadom Donbasa Kijev gubi 75.000 radnih mjesta i 3.5 milijarde dolara

Ukrajina - Torez
16 komentara

Nakon što već šesti tjedan provode trgovinsku blokadu Donjecke i Luganske Narodne Republike, ukrajinske vlasti su suočene s dilemom, piše Financial Times.

Ako zadrže gospodarske veze s DNR i LNR, spasit će desetke tisuća radnih mjesta u važnim industrijama s obje strane linije razdvajanja, ali će istovremeno ojačati položaj političkih i vojnih vođa Narodnih Republika. Osim toga, ako Kijev trajno prekine trgovinske odnose s Donbasom, riskira “još veće zbližavanje odcijepljenih regija s Rusijom”, piše britanski list.

Već šest tjedana deseci bivših pripadnika ukrajinskih bojni za “antiterorističke operacije” na istoku zemlje blokiraju kretanje teretnih vlakova iz “separatističkih regija”, piše Financial Times.

Oni tvrde “kako prosvjeduju protiv trgovine s teritorijima izvan kontrole Kijeva, nazivajući to “krvavom trgovinom“.

Međutim, premijer Ukrajine, Vladimir Grojsman, vjeruje da ti ljudi “sabotiraju vlastitu zemlju”.

Prema priopćenju Vlade Ukrajine, jeftini ugljen iz Donbasa je važan za rad elektrana i velikih industrija čelika. On je upozorio da će zbog potpunog prestanka trgovinskih odnosa s “odcijepljenim republikama” Ukrajina izgubiti 3,5 milijardi dolara i oko 75 tisuća radnih mjesta.

Blokada, koju legalne snage sigurnosti nemaju hrabrosti prekinuti, zadaje prave glavobolje Kijevu, koji je sada suočen s teškim izborom. Uspostavom gospodarskih odnosa s Donbasom spasit će desetke tisuća radnih mjesta u važnim industrijama s obje strane linije razdvajanja, ali će istovremeno ojačati položaj “separatističkih vođa”. No, nastavak blokade će “regije Donbasa još više zbližiti s Rusijom”.

Kao odgovor na blokadu, lideri DNR i LNR su već nacionalizirali 40 kompanija koje su bile pod nadležnosti Kijeva. Među njima je i nekoliko velikih tvornica koje pripadaju “najbogatijem oligarhu zemlje”, Rinatu Ahmetovu.

Osoba upoznata s Ahmetovom, kaže da su “separatisti” za sada samo “posjetili” tvornice, iako su ih zauzele sigurnosne snage i uvedena državna uprava iz Donjecka i Luganska.

Financial Times podsjeća da će se lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike, ako stvarno žele preuzeti tvornice, suočiti s opasnosti međunarodnih sankcija i ukrajinske tvrtke više neće moći trgovati s njima.

U ovom slučaju “međunarodne sankcije” znače sankcije Zapada i možda još nekoliko zemalja, poput Australije, Južne Koreje, Japana ili Novog Zelanda, koje redovito podržavaju sankcije Bruxellesa i Washingtona, ali za radnike DNR i LNR ostaje otvoreno tržište Rusije i Zajednice Nezavisnih Država, vjerojatno Kine, Irana i drugih zemalja Azije.

“Moramo priznati da si naša zemlja ne može priuštiti da ekonomski bude ovisna o agresoru“, rekla je zastupnica Vrhovne Rade Viktorija Vojcickaja.

Njezina stranka, “Samopomoć”, promiče zakon koji Kijev vješto izbjegava usvojiti. Ona poziva da se DNR i LNR službeno priznaju kao “teritoriji okupirani od strane Rusije” i prekinu sve ekonomske veze s njima.

No, visoki dužnosnik u administraciji predsjednika Porošenka tvrdi da Ukrajina treba nastaviti poslovati s Donbasom.

“Oni su  naši građani. Moramo se boriti za srca i umove tih ljudi”, rekao je u izjavi za Financial Times.

Posljedice blokade i odsijecanja tri od četiri željeznička čvorišta su vrlo ozbiljne. Polovica ukrajinskih termoelektrana može raditi samo na antracit iz rudnika Donbasa, a zamjena opreme i modernizacija je vrlo skup posao. Zbog obustave tranzita robe je već nekoliko rudnika i čeličana moralo zaustaviti proizvodnju.

Predsjednica Središnje banke Ukrajine, Valerija Gontareva, vjeruje da će se, ako blokada bude trajala do kraja godine, projicirana razina gospodarskog rasta smanjiti za pola. Ali ako Kijev blokadu odluči slomiti silom, riskira sukob sa svojim “braniteljima”, ističe Financial Times.

Vlada je pokušala smiriti situaciju rezolucijom koja ograničava popis roba koje se smiju o prevoziti preko crte razdvajanja. No, umjesto da dođe do deblokade, “veterani antiterorističkih operacija” su je dodatno proširili.

Prema nekim izvješćima su sada blokirali i autocestu.

Unatoč vladinim upozorenjima, stručnjaci i dalje raspravljati o tome kolike će, za gospodarstvo u cjelini, biti ozbiljne posljedice blokade. Na primjer, jedan od međunarodnih stručnjaka je za FT rekao da se za ukrajinski antracit lako može naći zamjena uvozom.  Skrenuo je pozornost na činjenicu da su se u posljednjih tri godine cijene električne energije i ugljena u Ukrajini već približile onima u svijetu.

Naime, Ukrajina je izlaskom iz Carinske unije i ne ulazeći u Euroazijsku ekonomsku uniju pristala na svjetske tržišne cijene, izgubila popuste i povlastice, ali su otprilike u isto iznosu povećane i cijene komunalnih usluga za stanovništvo. Dakle, teoretski bi se mogao pronaći novac za uvoz višestruko skupljeg ugljena iz udaljenih zemalja.

No, direktor koksare u Avdejevki, Musa Magomedov, smatra da je blokada “uništava Ukrajinu”. Uvoz ugljena će dovesti do povećanja troškova poslovanja i industrije u zemlji će biti manje konkurentne.

Imamo puno konkurenata. Rusi su također naša konkurencija, a borimo se za isto tržište“,  rekao je Musa Magomedov.

blokadadnrLNRMusa MagomedovSankcijeTrgovinaUgljenVladimir Grojsman
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
F*Europe - America First
7 godine prije

EU & USA su obecali narodu u Ukrajinu da ce zivjeti kao “Englezi” ako se okrenu protiv Rusije, pa su to i napravili. A ovi su im povukli tapet pod nogama.
Medi jos nisu otpali svi zubi.

ivanov
7 godine prije

Već sve viđeno i isprobano diljem istoka s razlikom što je u Ukrajini zanemarena tampon zona iz ugovora kao i Monro povelja o moru , računajući na NATO tehnološku prednost. !

Jupiter
7 godine prije

Za koga ili za čije interese neonacisti AZOV-a maltretiraju sopstveni narod! Deklarišu se kao Ukrajinske patriote! Da li su to stvarno pokazaće se kao u W2.

Andrej
7 godine prije

Ako paravojne jedinice blokiraju zeljeznicki i cestovni promjet, te posljedicno upravljaju kljucnim energetskim pitanjima u drzavi, ostaje jos samo za odgovoriti cija je vlada ukrajinska vlada?

Georgij Žukov
7 godine prije

Za blokadu Donbasa nisu krivi ukrajinski pseudodomoljubi (takvih i mi na balkanu imamo na izvoz ) ,u stvarnosti to su obicni teroristi i placenici , ukrajinski i bijelosvijetski olos koji je naoruzan i prima placu od centara zapadne neoliberalne demonkracije ,misljenja sam da u ovom slucaju cak nije niti kriva kvislinska majdanska pseudovlast u kijevu , jedini krivac jest ukrajinski narod koji sve to promatra iz misjih rupa , umjesto da uzme govnjave motke u ruke i stjera tu saku polusvijeta u tri p lijepe matere . No medjutim tamo gdje nadodje tzv kapitalizam , radnicke kicme pucaju a narodu mozak biva razvucen kao u krepane zabe ,zbog toga nema otpora , gradjani omadjijani lovackim pricama o blagostanju i demokraciji puni ushicenja uzmimaju lopate u ruke i krenu sami sebi raku kopati. Glavni uzrok te i takve PARALIZE JEST STRAH .Ta magicna rijec koja crkvi i despotu omogucuje vjecnu vlast… Čitaj više »

Bosanac, El
7 godine prije

Teško je Ukraini, ali bogme 100x teže Donbasu.
Ukraina uglje može kupovati i drugdje, u tom slučaju Donbas ovisi samo od Ruske milostinje.
Većina mladih je otišla ostali su samo starci i oni koji nemaju baš kamo ići.
Dali im se isplatio ustanak protiv vlade u Kijevu, vrlo upitno. Dok se konflikt podgrijava narod i ne pita, ali pitat će kad tad. Jedino što se isplatilo je ruska aneksija Krima.

Georgij Žukov
7 godine prije

Drzava , narod , zajednica , komuna , k**** ili palac koji nije u stanju osigurati svim svojim gradjanima da od svog rada imaju mogucnost proziviti zivot dostojan covjeka , bolje da ne postoji.

MilanCZ
7 godine prije

Mislim da komentatori pojma nemaju o sto tu ide.Blokada Donbasa i doprema uglja je od strane polticiara da reketom ucjenjuju evropu da krene u rat protiv Rusije.Sami ti koji su to proveli nikad nebi napravili da nisu dobili naređenje iz amerike.Drzavna elita amerike upravlja Ukrajinom,od polticara,ekonomije do obavjestajnih sluzbi,vojske itd..Znaci,Ukrajina kao vise neegzistuje,nego je to kolonija drzavne americke elite.Ta elita pokusava na svaki moguci nacin pokrenuti u ukrajini sveopci građanski rat,koji bi se nakon toga prenesao na Rusiju.To je sve taktika te elite a zaboli njih ukrajina,ukrajinski narod,njihov cilj je pokrneuti građanski rat u Ukrajini i Rusiji,jer Rusiju izvana se neda poraziti,zato nastoje na sve moguce nacine da građanskim nemirima i ratom to relaiziraju,Na svu srecu,zaboravila je ta gospoda da je Putin malo jaci igrac od njih svih,da je vrhunski obavjestajac,analiticar i unaprijed puno stvari zna predvidjeti,povlaci poteze nakon koji ti reziseri iz americke drzavne elite sa placenicima u ukrajini… Čitaj više »

jale
7 godine prije

Pa šta nije ovo već viđeno kad je raskidom ustavno-pravnih veza i izvana nametnutim građanskim ratom rasturena SFR Jugoslavija čime je nestalo nekad jedinstveno tržište od 25 miliona stanovnika, a poduzeća ostala bez sirovina, repromaterijala, dijelova i tržišta. Nakon toga, nijedna bivša republika, današnja država, nije našla adekvatnu supstituciju. Hrvatska se nadala da će silna i velika Evropa te USA popuniti tu prazninu, ali nikada nisu i neće jer oni, njihovi potrošači, jednostavno favoriziraju neke druge brandove. Ko što će potrošač u Srbiji prije kupiti Cedevitu neko neku tursku vitaminsku meljavu ili Kraševu bombonjeru ženi za Valentinovo i 8. mart umjesto neke bugarske. Ima i srbijanskih brandova koji dobro idu u Hrvatskoj. Eto, te čokoladice Pionir, na primjer. Pa Plazma keksi. Afrička šljiva je danas standardna oprema svakog dalmatinskog galeba. Još ima Eurokrema na policama. Ima i Moja kravica. Ima i novih fića iz Srbije. Odavna. Bilo je i srpskih… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI