fbpx

General tvrdi kako vojne snage Velike Britanije možda neće biti dostatne za vođenje rata

Britanska vojska

Komentari dolaze u vrijeme kada Ministarstvo obrane provodi pregled veličine, strukture i strateškog položaja vojske. Očekuje se da će pregled zahtijevati premještanje konvencionalnih vojnika u druga područja vođenja rata, poput ”cyber” ratovanja, čime bi se oni mogli prilagoditi promjenjivoj prirodi suvremenog rata. Zaključci će biti objavljeni na jesen.

Britanska vojska možda je prema veličini premalena da bi mogla učinkovito sudjelovati u konvencionalnom ratovanju, rekao je bivši vodeći general.

Sir Mike Jackson, bivši šef Glavnog stožera, od 2003. do 2006. godine, nedavno je objavio stanje oklopnog korpusa u zemlji, nazivajući ga “sjenom” onoga što je on bio prije nekoliko desetljeća. Rekao je da će britanska vojska, sa svojih 80.000 vojnika, imati problema s učinkovitim sudjelovanjem u potrebi konvencionalnog ratovanja, za razliku od nekada.

“Kad sam se pridružio oružanim snagama, Hladni rat je bio vrlo hladan. Cjelokupan strateški plan tada temeljio se na kočenju i sprječavanju ondašnjeg Varšavskog pakta i SSSR-a “, rekao je sir Mike za podcast General Talk.

“Trebala nam je masa. Imali smo poprilično brojne vojne snage za vrijeme mira”, rekao je, nastavljajući i napominjući kako ga brine to što ‘’80.000 možda neće biti dovoljan broj vojnika”.

Bivši čelnik oružanih snaga rekao je da bi se britanska vojska možda mogla održati u konvencionalnom ratu “na trenutak”, ali ne na dulje vrijeme.

„Dolazimo to toga, ako to bude bilo potrebno, možda bismo mogli pokrenuti diviziju. Možda od dvije ili tri brigade. To je najveći napor koji bismo mogli očekivati od današnje vojske”, dodao je sir Mike.

Brigada obično ima oko 4.000-6.500 vojnika, dok divizija može imati od 8.000 do 20.000 vojnika.

Kad se Sir Mike pridružio zračno-desantnim jedinicama 1970. godine, tada je broj vojnika, na koje su oružane snage mogle računati, iznosio 80.-176.000 pričuvnog sastava.

“Kraljevski oklopni korpus postao je sjena onoga što je bio kad sam se pridružio”, rekao je.

Ovi komentari dolaze usred slijeda izvještaja, koji su nastali tijekom posljednjih nekoliko godina u kojima se navodi kako se britanske snage suočavaju s krizom koja ne jenjava.

2019. godine, podaci Ministarstva obrane otkrili su da Kraljevskoj mornarici i Kraljevskim marincima nedostaje 1.230 ljudi kako bi ispunili kvotu od ciljanog broja od 20.450. ljudi. Kraljevsko ratno zrakoplovstvo imalo je 1.740 pripadnika osoblja manje od zadanog broja, od 31.750. vojnika. Nadalje, vojsci nedostaje sveukupno 6.930 muškaraca, kako bi ostvarila zadani broj od 82.000 ljudi. Podaci koje je pribavio Guardian te godine također su otkrili da su borbene jedinice djelovale bez čak 40 % svojih snaga.

Neki od razloga koji objašnjavaju nedostatak u broju vojnika u svim rodovima vojske Velike Britanije su nedavni ratovi u Iraku i Afganistanu, relativno stabilna ekonomija, starenje stanovništva i demografska skupina mladih koja govori da su mladi danas puno manje zainteresirani za odlazak u vojsku nego što je to bio slučaj ranijih godina.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Uno
Gost
Uno
6 mjeseci prije

Ne treba njima klasična vojska kad su posijali svoje proksije po cijelom svijetu, najveći su oni preko bare. Davno su oni to prevazišli. Nema mjesta na svijetu gdje su oni bili, a da nisu posijali zrno sukoba izmedju lokalnog stanovništva. Carstvo u kojem sunce nikad ne zalazi. Pet očiju plus kolonije.

nekoime
Gost
nekoime
6 mjeseci prije

Ako naljute Ruse, ni 800000 vojnika neće pomoći.

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Britanci su dobili batine u Helmandu…od Talibana…Da nije bilo Amera da ih vade iz gov*na…Vojska ni zaqratz!

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije
Reply to  Alex

Je, S.A.S. su poznati amateri koji pojma nemaju. A da im ti odrzis jedan tecaj, i pomognes njihovu borbenu gotovost?

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije
Reply to  nessy

Hajde bakice, pođi lječit frustracije na idolima kojima krvari…gdje im već krvari…
Ja sam proveo dvije pune godine u Afghanistanu…sa prekidima…i za razliku od tebe, znam što pričam.

Ad astra
Gost
Ad astra
6 mjeseci prije
Reply to  Alex

Alex, vojna policija, combat support units.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
6 mjeseci prije
Reply to  Alex

Alex
Koji te đavo tjerao tamo? Jesi li i Ti tamo bio nečiji plaćenik?
Ne vidim razlog zbog kojeg bi i jedan normalan čovjek iz ovih krajeva trebao biti tamo…

mike
Gost
mike
6 mjeseci prije
Reply to  Alex

vojska im je sada slaba… ali zato kontra obavestajna sluzba u top 3 na svetu…

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije

Uglavnom to i stoji za sve zapadne vojske. Postale su sprdačina poput njemačke kojoj privatne zaštitarske firme čuvaju skladišta naoružanja i municije a tehnika iako brojna i suvremena uglavnom je izvan funkcije zbog kvarova. Ili švedske kojoj je prioritet sudjelovanje u lgbt paradama a ne obrana zemlje. Vojske na zapadu, a i u Hrvatskoj su postale isto tako poligoni za socijalno eksperimentiranje (feminizacija, pederizacija, miješanje potpuno nekompetentnih civila u vojne poslove, skraćivanje obuke i ublažavanje kriterija, politička korektnost, “civilno” ili neobavezno služenje vojske i slično). A zašto je tako možemo naslutiti iz nekih drugih trendova, prije svega globalno jačanje i militarizacija policije i sve intenzivniji i brojniji oblici specijalnog ratovanja. Globalne umrežane vrhuške se jednostavno rečeno pripremaju za drugu vrstu rata. Rat protiv vlastitog stanovništva u cilju ostvarivanja totalitarne vlasti na globalnoj razini , demontiranje nacionalnih država i identiteta i stvaranje svjetske superdržave. Svaki eventualni međudržavni rat ih u tome ometa i usporava. A vojska kao takva, za razliku od policije je prije svega čuvar države, a ne samog režima. Globalistička kabala nema u vojnike i vojske povjerenja jer su po prirodi previše nabijene patriotizmom i smatraju da nisu dovoljno lojalne Novom svjetskom poretku. Osim toga boje se da bi… Pročitaj više »

Sam
Gost
Sam
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Stara kuka

Opet jedan od najboljih komentara po ovom pitanju.
Bravo.
U sridu.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
6 mjeseci prije

Uopće ne stoji konstatacija da zbog nezainteresiranosti mladih ili starenja stanovništva nije moguće održavanje učinkovitog brojnog stanja oružanih snaga VB. Na jednu državi od 65miliona stanovnika uopće nije problem novačenja nekih 100-150 tisuća vojnika. Takva situacija je približno ista u svim vodećim vojnim silama EU. Tu je riječ isključivo o već godinama sustavnom, planiranom i ciljanom smanjenju vojne sile, bilo da je riječ o brojnom stanju vojnih djelatnika, modernizaciji, održavanju ili usvajanju novih tehnologija potrebnih za učinkovito djelovanje. Dovođenjem poslušnika za ministre od domaćica pa do ne znam koga još, koji sa vojskom, vojnom tradicijom, običajima i problemima s kojima sa vojska susreće nema niti želi inati ikakave veze, došlo je skoro do urušavanja cijelog obrambenog sistema na nivou cijele EU. Tko je kriv samo za neodržavanje vojnih resursa i kapaciteta, znaci samo od onoga sto posjeduju OS, a koje zbog neodržavanja i zapostavljanja van svake operativne uporabe, a da ne govorimo dalje o meodernitaciji i zamjeni resursa. Jasno je njima u potpunosti da neka opasnost od Rusije ne postoji, stoga je postala to samo izrabljena i ofucana izlika za sopstvenu glupost i nemar. Primjerom Rusije, koja čak i nije praviše ulagala u OS ali ipak dovoljno, da omogući političarima… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
6 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Vise nego dobar komentar , nisam ! Umijes ti …

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Uništili su si državu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik