Generali Zelenskog odbijaju da prihvate otpuštanje glavnog komandanta

Zaluzni i Zelenski
21 komentar

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski nije mogao otpustiti najvišeg generala nacije Valerija Zalužnog, jer su obje zamjene koje se razmatraju odbile taj posao, objavio je u četvrtak tabloid Bild.

Mnoštvo zapadnih i ukrajinskih medija ranije je tvrdilo, pozivajući se na anonimne izvore u Kijevu, da je Zelenski smijenio Zalužnog, što je navelo ukrajinsku vladu da opovrgne te glasine.

Prema Bildu, predsjednik je pokušao otpustiti generala u ponedjeljak i morao je poništiti svoju odluku u roku od sat vremena” jer nije mogao pronaći zamjenu za vrhovnog komandanta nacije. Taj je potez izazvao snažno protivljenje ukrajinskih generala, tvrdi tabloid.

Zelenski je navodno želio da vidi komandanta kopnenih snaga Aleksandra Sirskog na mjestu Zalužnog jer je “on lojalniji predsjedniku”, rekao je Bild, citirajući Gustava Gressela, ukrajinskog stručnjaka iz berlinskog trusta mozgova Evropskog vijeća za vanjske odnose. Generali nisu odobravali izbor jer Zalužnog vide kao “humanijeg” vođu koji je “bliži trupama”, objasnio je analitičar.

Sam Syrsky – zajedno sa šefom ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilom Budanovim – navodno je “ljubazno odbio” ponudu da preuzme Zalužnijevu poziciju, tvrdi list. Jučer je britanski The Times naveo Syrskyja i Budanova kao moguće kandidate za najvišeg ukrajinskog generala, navodeći da su oni odbili.

Uprkos tome što je Zalužni zadržao svoju funkciju, sukob između njega i Zelenskog i dalje “tinja”, navodi Bild. Odnos između njih dvojice je navodno počeo da se pogoršava kada je general u novembru napisao članak za The Economist, opisujući situaciju na bojnom polju kao „zastoj“ nakon neuspele kontraofanzive Kijeva. Predsjednik je tu ocjenu oštro odbacio.

Prema njemačkom glasilu, predsjednik i njegov komandant su se sukobili i oko strategije u gradovima Bakhmut i Avdeevka. Krajem proleća 2023., kada su ruske snage pritiskale svoju prednost protiv Ukrajinaca u Bahmutu, Zelenski je insistirao da se grad drži do poslednjeg čoveka, dok je Zalužni želeo da se povuče kako bi sačuvao svoje snage, navodi list, dodajući da je situacija bila ponavlja se u Avdejevki.

U srijedu je New York Times izvijestio da je Zelenski odustao od svojih planova za otpuštanje visokog generala nakon što je njegov plan procurio u medije. CNN je u četvrtak izvijestio, međutim, da ukrajinski lider i dalje želi da nastavi s tom odlukom i da će otpustiti Zalužnog do kraja sedmice.

ukrajinaValery ZaluzhnyZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Laze Bild.
Nulandica je dosla u Kijev, rekla no, no.
Tek onda su ova dvojica agenata MI6 rekla da nisu ni namjeravala da uskoce u fotelju Zaluznog.

IL Partigiano
3 mjeseci prije

Javlja The Times of Israel da Iran gradi cetiri nuklearke. Toliko o sankcijama na Iran. Sankcije su najbolnije ispocetka, u slucaju Rusije tribalo im je vrimena da se prebace na nova trzista, da sami pocmu proizvoditi neke komponente kao sto je slucaj s novim ruskim putnickim avionima, jednom kad se oslobode zavisnosti zapada onda te sankcije ne znacu nista. Npr u slucaju auta, strane firme su se povukle a usli su ruski kapitalisti i kineske kompanije tako da u Rusiji nema nestasice auta. Narod nije bio protiv socijalizma u tzv. komunistickim zemljama, per se, narod je najvise pogadjala nestasice robe za konzumiranje. Danas u Rusiji ima kupiti svega, cak i vise nego na zapadu, dok zapad ima ogranicenja na kinesku robu Rusija nema, ja govorim o robi za konzumiranje. Dok ima robe siroke potrosnje narod je miran i zadovoljan. To bivsa vlast u Jugoslaviji nije mogla shvatiti. Govorilo se da… Čitaj više »

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Ovo upućuje na nekoliko stvari – smatraju da Zelenski ne vodi dobro državu u ratu, ne žele dijeliti sudbinu sa njim, ne žele da im se miješa u posao za koji nije educiran, znaju da je ukrajinska vojska prilično nezadovoljna – i oni koji su tamo silom prilika, jer pregovori nisu ni na vidiku, kao ni oni koji su za bespoštedni rat jer na terenu nema pomaka, a masovno ginu svi. Pokazuje i taštinu Zelenskog i grčevito držanje vlasti, jer je po istraživanjima Zalužni u ukrajinskom narodu popularniji od njega, a redovni izbori za ukrajinskog predsjednika koji su trebali biti za mjesec i pol dana odgođeni su do daljnjega. Izgleda da se komičar i glumac panično boji vojnog puča i svrgavanja sa vlasti od strane samih Ukra, a sada je u još većem strahu jer je smijenio Zalužnija, a nitko ne želi na njegovo mjesto zbog čega ga je morao… Čitaj više »

tuf
3 mjeseci prije

Kako nitko ne želi funkciju zapovjednika pobjedničke vojske koja se bori na braniku Demokracije protiv Sila Tame? Pa obzirom “what’s at stake” kako bi rekli natoovci čovjek bi očekivao da će hrabro i odlučno na čelo kolone izbiti ne samo svi ukrajinski patrijoti nego i svaki funkcioner Natostana, od Stoltenberga do onih glasnih poput Baerbock i von der Leyen. Potonjoj to i ne bi bilo prvo iskustvo na čelu ministarstva obrane a opet bi se dao i omastiti brk. Dakle? Gdje ste, junaci?

tihobl
3 mjeseci prije

Снажни удари у Берислав на Херсонском правцу. Чак је и током дана украјинска страна јавила да су у Бериславу погинули „француски добровољци“.

tihobl
3 mjeseci prije

Врховна рада Украјине, усвојила је предлог закона 7457 о промету канабиса.

tihobl
3 mjeseci prije

Украјински граничари кажу да има бегунаца из земље, који се маскирају у дивље животиње и крећу се четвороношке.

Zamislite kolika je to ljubav prema domovini kad cetveronoske bjezis od nje.

Max
3 mjeseci prije

Ako netko tamo ima pameti to je general Zalužnji.

DDT
3 mjeseci prije

iz kabineta firera Zelenoga su odaslali poruku da je glavnokomandujući general vojske” obični korporativni meneđer” koji se mjenja kako vlasnik korporacije prosudi! Isto tako je i Hitler mislio da može mjenjati i hapsiti Wehrmacht generale i WWII je išao svome kraju kada je Hitler prisilo Johannes Erwin Eugen Rommel  feldmaršala na samoubojstvo (svejedno bi ga streljao). Generali su posebno bratstvo i ako se ne slažu međusobno imaju kodeks međusobne lojalnosti. Doduše to nije vrjedilo za JNA gdje su naci-generali otrovali (ubili) admirala Petra Šimića, tada predsjednik SKJ u JNA. Sve u svemu Zeleni je zaplesao “Ukrainski ples mrtvaca”

Darko
3 mjeseci prije

Generali Ukrajine trebaju srušiti vladu Zelenskog i tog štakora izvesti pred streljački vod jer uskoro više neće imati niti zemlju niti imovinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI