Generalni sekretar NATO-a potvrdio produženje mandata

Jens Stoltenberg
15 komentara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je da je njegov mandat, koji je trebao biti završen krajem septembra, produžen do sljedeće jeseni. Ranije je nekoliko medija objavilo da će zemlje članice vjerovatno podržati produženje mandata zvaničnika, pri čemu članovi bloka nisu uspjeli da se dogovore o odgovarajućoj zamjeni.

Stoltenberg je u utorak tvitovao da je “počašćen odlukom #NATO saveznika da produže moj mandat kao generalnog sekretara do 1. oktobra 2024.”. Dalje je pohvalio ulogu vojnog bloka u očuvanju “naše slobode i sigurnosti skoro 75 godina”.

Dodao da je “u opasnijem svijetu naša alijansa važnija nego ikad”.

Stoltenberg je imenovan na čelo NATO-a u martu 2014. Njegov mandat je već tri puta produžen, a njegova posljednja najava označava četvrto takvo produženje. Reuters je u ponedjeljak izvijestio, pozivajući se na četiri anonimna diplomata, da će zemlje članice NATO-a vjerovatno formalno odobriti tu odluku.

U februaru je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu tvrdila da “mandat generalnog sekretara ističe u oktobru ove godine i da on nema namjeru da traži još jedno produženje svog mandata”.

Ona je naglasila da je bivši norveški premijer bio na čelu vojnog bloka “ukupno skoro devet godina” . Komentar glasnogovornika uslijedio je ubrzo nakon što je njemački list Welt am Sonntag tvrdio da zemlje članice NATO-a žele produžiti Stoltenbergov mandat usred njegove konfrontacije s Rusijom oko Ukrajine.

Od početka ruske vojne kampanje prošlog februara, NATO je predvodio sve veće isporuke oružja Ukrajini.

Objašnjavajući potrebu za vojnom akcijom, ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je, između ostalog, širenje NATO-a na istok i težnje Ukrajine da se pridruži alijansi. Moskva je dosledno izjavljivala da to vidi kao pretnju sopstvenoj nacionalnoj bezbednosti.

Kremlj je tvrdio da je mogućnost da se na ruskim granicama pojave vojne baze NATO-a potpuno neprihvatljiva.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je u nekoliko navrata u proteklih nekoliko sedmica jasno dao do znanja da očekuje da će NATO Kijevu ponuditi put ka članstvu na predstojećem samitu u glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu, 11. i 12. jula.

jens stoltenbergMandatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ziv je Geza
9 mjeseci prije

Klasicni diktator, toliko ni Gadafi nije bio predsjednik Libije ili Sadam Husein Iraka.

No kada je rijec o zapadnom politicaru, to se zove uspjesan menager.

Dragan
9 mjeseci prije

Bravo Jens.. još milijardu dolara za tebe.. pa giljaj sa svom lovom 100 metara ispod zemlje skupa sa kompletnim brišelom.. igrajte poker sa bezvrijednim papirićima ..

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Znači … Drugog nemaju 😁

tihobl
9 mjeseci prije

Trazili su neposobnijeg i odanijeg i nisu nasli.

Ziv je Geza
9 mjeseci prije

Posto je Hrvatska clanica nato pakta, mene bi zanimalo kao drzavljana iste, tko je, kada i u cije ime dao saglasnost da ovaj reptil ostane sekretar nato-a, sto znaci fakticki zapovjednik i moje vojske, sto znaci fakticki i moj zapovjednik.

Jer ako taj reptil sutra odluci mobolizirati pricuvu u RH, tako ce i biti.

Pitam ovo cisto iz radoznalosti, mozda mi neki od ovih nasih trolova iz buzina moze objasniti na koji nacin Hrvatski vojnik ili pricuvni sastav odlucuje o izboru svog zapovjednika.

Jel to ta demokracija za koju se momentalno bore ukrajinci a vec sutra i mi ako tako jens odluci i naredi banozicu.

Darko
9 mjeseci prije

I to đubre treba pogledati preko nekog preciznog snajpera. Što prije to će šteta biti manja..

Max
9 mjeseci prije

Neka bar pošteno nauče engleski.

Njokar
9 mjeseci prije

Wehrmacht novog doba i dalje traje i, barem formalno, širi se usprkos međunarodnim i dogovorima i zaoštravanju situacije na kontinentu i dalje.
Doduše, pomalo mu ponestaje daha, ali “pacijenata”, mediokritetskih nedržavničkih likova za vodstvo ne nedostaje. Što i nije loše…

9 mjeseci prije

Hans se trese kao prut već sad , nekakva boleština ga drma žestoko , izgleda da sve polumrtvace (biden ) stavljaju na odgovorne polozaje..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI