Genocid u Gazi

Netanyahu - Unistenje Gaze
160 komentara

Pišem kako bih označio uistinu važan dokument koji bi trebao biti široko distribuiran i pažljivo pročitan od strane svih zainteresiranih za rat u Gazi koji je u tijeku.

Konkretno, mislim na “prijavu” od 84 stranice koju je Južna Afrika podnijela Međunarodnom sudu pravde (ICJ) 29. prosinca 2023., optužujući Izrael za počinjenje genocida nad Palestincima u Gazi. Tvrdi se da postupci Izraela od rat koji je započeo 7. listopada 2023. “imaju za cilj dovesti do uništenja značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke … skupine u Pojasu Gaze.” Ta se optužba jasno uklapa u definiciju genocida u Ženevskoj konvenciji, čiji je Izrael potpisnik.

Dokument je izvrstan opis onoga što Izrael radi u Gazi. Sveobuhvatan je, dobro napisan, dobro argumentiran i temeljito dokumentiran. Dokument ima tri glavne komponente.

Prvo, detaljno opisuje užase koje je IDF nanijela Palestincima od 7. listopada 2023. i objašnjava zašto im se sprema još mnogo smrti i razaranja.

Drugo, prijava pruža značajan broj dokaza koji pokazuju da izraelski čelnici imaju genocidne namjere prema Palestincima. Doista, komentari izraelskih vođa – svi skrupulozno dokumentirani – su šokantni. Podsjetimo se kako su nacisti govorili o postupanju sa Židovima kada čitamo kako Izraelci na “položajima s najvećom odgovornošću” govore o postupanju s Palestincima. U biti, dokument tvrdi da akcije Izraela u Gazi, u kombinaciji s izjavama namjere njegovih čelnika, jasno pokazuju da je izraelska politika “proračunata da dovede do fizičkog uništenja Palestinaca u Gazi”.

Treće, dokument se prilično trudi staviti rat u Gazi u širi povijesni kontekst, jasno stavljajući do znanja da je Izrael mnogo godina tretirao Palestince u Gazi kao životinje u kavezu. Citira brojna izvješća UN-a u kojima se detaljno opisuje okrutno postupanje Izraela prema Palestincima. Ukratko, prijava jasno pokazuje da je ono što su Izraelci radili u Gazi od 7. listopada ekstremnija verzija onoga što su radili puno prije 7. listopada.

Nema sumnje da su mnoge činjenice opisane u južnoafričkom dokumentu već bile objavljene u medijima. Međutim, ono što ovaj zahtjev čini toliko važnim je to što na jednom mjestu okuplja sve te činjenice i daje sveobuhvatan i temeljito potkrijepljen opis izraelskog genocida. Drugim riječima, pruža širu sliku, a ne zanemaruje detalje.

Ne iznenađuje da je izraelska vlada optužbe označila kao “krvnu klevetu” koja “nema činjeničnu i pravnu osnovu”. Štoviše, Izrael tvrdi da “Južna Afrika surađuje s terorističkom skupinom koja poziva na uništenje države Izrael.” Pažljivim čitanjem dokumenta, međutim, postaje jasno da nema temelja za ove tvrdnje. Zapravo, teško je vidjeti kako će se Izrael moći braniti na racionalno-pravni način kada postupak počne. Uostalom, grube činjenice teško je osporiti.

Dopustite mi da ponudim nekoliko dodatnih zapažanja u vezi s optužbama u Južnoj Africi.

Prvo, dokument naglašava da se genocid razlikuje od drugih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, iako “često postoji bliska veza između svih takvih djela”. (1) Na primjer, ciljanje civilnog stanovništva kako bi se pomoglo u pobjedi u ratu – kao što se dogodilo kada su Britanija i Sjedinjene Države bombardirale njemačke i japanske gradove u Drugom svjetskom ratu – je ratni zločin, ali ne i genocid. Britanija i Sjedinjene Države nisu pokušavale uništiti “znatan dio” ili sve ljude u tim ciljanim državama. Etničko čišćenje potkrijepljeno selektivnim nasiljem također je ratni zločin, iako također nije genocid, radnja koju Omer Bartov, izraelski stručnjak za holokaust, naziva “zločinom svih zločina”.

Za zapisnik, vjerovao sam da je Izrael kriv za ozbiljne ratne zločine – ali ne i za genocid – tijekom prva dva mjeseca rata, iako je bilo sve više dokaza o onome što je Bartov nazvao “genocidnom namjerom” od strane izraelskih vođa. Ali postalo mi je jasno nakon što je primirje od 24. do 30. studenog 2023. završilo i Izrael se vratio u ofenzivu, da izraelski čelnici zapravo žele fizički uništiti znatan dio palestinskog stanovništva Gaze.

Drugo, iako je južnoafrička prijava usredotočena na Izrael, ona ima goleme implikacije na Sjedinjene Države, posebice predsjednika Bidena i njegove glavne pomoćnike. Zašto? Jer nema sumnje da je Bidenova administracija sudionik u izraelskom genocidu, što je također kažnjivo djelo prema Konvenciji o genocidu. Unatoč svom priznanju da je Izrael uključen u “neselektivno bombardiranje”, predsjednik Biden je također izjavio da “nećemo učiniti ništa drugo osim zaštititi Izrael. Niti jednu jedinu stvar.” Ostao je vjeran svojoj riječi, otišao je toliko daleko da je dvaput zaobišao Kongres kako bi Izraelu brzo dopremio dodatno naoružanje. Ostavljajući po strani pravne implikacije njegova ponašanja, Bidenovo ime – i ime Amerike – zauvijek će biti povezano s onim što će vjerojatno postati jedan od udžbeničkih slučajeva pokušaja genocida.

Treće, nikad nisam zamišljao da ću dočekati dan kada će se Izrael, zemlja puna preživjelih holokausta i njihovih potomaka, suočiti s ozbiljnom optužbom za genocid. Bez obzira na to kako će se ovaj slučaj odvijati u ICJ-u – a ovdje sam potpuno svjestan manevara koje će Sjedinjene Države i Izrael upotrijebiti kako bi izbjegli pošteno suđenje – u budućnosti će se Izrael smatrati glavnim odgovornim za jednu od kanonskih slučajeva genocida.

Četvrto, južnoafrički dokument naglašava da nema razloga misliti da će ovaj genocid uskoro završiti, osim ako ICJ uspješno intervenira. Dvaput citira riječi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua od 25. prosinca 2023. kako bi to istaknuo: “Ne stajemo, nastavljamo se boriti i produbljujemo borbe u nadolazećim danima, a to će biti dugo bitka i nije blizu kraja.” Nadajmo se da će Južna Afrika i IJC zaustaviti borbe, ali u konačnoj analizi moć međunarodnih sudova da prisile zemlje poput Izraela i Sjedinjenih Država izuzetno je ograničena.

Konačno, Sjedinjene Države su liberalna demokracija koja je puna intelektualaca, novinskih urednika, kreatora politika, stručnjaka i znanstvenika koji rutinski proglašavaju svoju duboku predanost zaštiti ljudskih prava diljem svijeta. Oni su skloni biti vrlo glasni kada zemlje počine ratne zločine, osobito ako su Sjedinjene Države ili bilo koji od njihovih saveznika umiješani. U slučaju izraelskog genocida, međutim, većina stručnjaka za ljudska prava u liberalnom mainstreamu malo je govorila o izraelskim divljim akcijama u Gazi ili genocidnoj retorici njegovih vođa. Nadajmo se da će kad-tad objasniti svoju uznemirujuću šutnju. Bez obzira na to, povijest im neće biti naklonjena, jer nisu progovorili niti jednu riječ dok je njihova država bila sudionica u užasnom zločinu, počinjenom na otvorenom da ga svi vide.

Autor: John J. Mearsheimer, defenddemocracy.press

gazagenocidIZRAELJužna Afrika
Pretplatiti se
Obavijesti o
160 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 mjeseci prije

Agresivno ekonomsko, političko i sigurnosno obrušavanje na Južnu Afriku za 3…2…

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

SAD, Izrael, Rusija i Ukrajina nisu potpisnice Rimskog statuta, te samim time ne smatraju da Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu (ICC) ima jurisdikcije nad njima.

Kada je ICC pokrenuo istragu nad američkim ratnim zločinima u Afganistanu, glavnom istražitelju je uskraćena viza za SAD 2019. godine, a Trump je 2020. potpisao predsjedničku uredbu da ne priznaju jurisdikciju ICC-a nad bilo kojim pripadnikom izuzetne nacije proglašavajući bilo kakve postupke nad njima (ispitivanje, podizanje optužnice, zatvaranje, deportacija, osuđivanje) ugrozom nacionalne sigurnosti.
ICC je potom odustao od istrage.

A UN moze kao i do sada pjevati borbene i donijeti milijuntu rezoluciju kojom osuđuje poteze Izraela, kada se zna da će židovska kujica SAD staviti veto na bilo kakvo sankcioniranje Izraela.

3 mjeseci prije

Satanjahu je u pravu – ako se svet DE-CE-NI-JA-MA pravio da ne vidi da Izrael Palestince tretira kao životinnje u kavezu… koji neprestano smanjuje, šta se sad buni kad je krenuo da dovrši posao.
Sa razlogom je zapanjen i zbog tužbe za genocid – pa zar nije jasno “da su Jevreji pojam žrtve genocida”, zar nisu to dovoljno puta istakli da bi istisli svaku pomisao da bi oni mogli da urade isto?!? “Šta, počeli ste da verujete svojim očima?!?”

Kornel
3 mjeseci prije

Imternational Court of Justice sa sjedištem u u Haagu je opsjena jer se taj sud kao temelji na Međunarodnom Pravu kojega su zakonici skup izvadaka iz raznih knjiga uroka. To nije niti politički sud jer tim sudom upravljaju okultne sile koje upravljaju i svim politikama koje vežu svoju politiku na Međunarodno Pravo koje u stvarnosti ne postoji, a koristi se samo kao jedan od instrumenata pritiska jačih prema slabijima. Taj sud ne priznaju pet stalnih članica VS UN-a plus Izrael, a to može postat i bilo koja druga država nakon šta se to izglasa. Drugim rječima ICJ služi samo kao jedna od poluga za vladanje svijetom i uzimanje toga suda za ozbiljno je ništa drugo do priznavanje. sebe kao dijela kontrolnog sistema matrixa. Magija kao preduvjet djelovanja propagande je ono šta nam je omogućilo jutrošmju sliku toga čovjeka, čitanje riječi genocid u naslovu i tekst o sudu. Čista magija koju… Čitaj više »

Гавран
3 mjeseci prije

Kada čujem od Izraelskih FIRERA otvorene namere genocida prema Palestincima, zamenim naziv “” Palestinci” tekstom Srbi, Mađari, Rusi, Nemci, Hrvati…. i dobijem puni smisao njihove “izjave o namerama”.

Dobronamjerno
3 mjeseci prije

PRETE SRBIMA PROTERIVANJEM IZ NEMAČKE! Ekstremisti iz “Alternative za Nemačku” druguju sa Milicom Zavetnicom, a sad su pokazali pravo lice
Ekstremno desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja obara rekorde vlastite popularnosti i očekuje veliki izborni rast u 2024. godini, zapretila je ovih dana Srbima iz Nemačke da će ih proterati u Srbiju ako dođe na vlast.

alexosijek
3 mjeseci prije

DA! Evo nas tamo gdje su se sve karte konačno otvorile. SAD i Britanija kao vođe, uz nekoliko jadnijih saveznika su vojno napale Jemen – kako bi zaštitile svoje ekonomske interese. NISU niti momenta pomislili zaštiti Palestince od masakra koji traje neprekidno već 3 mjeseca. Dakle, crno na bijelo (ako nekome nije do sada jasno) – LOVA JE BITNA, LJUDSKI ŽIVOT NIJE!!. To je kroz stoljeća ekipa dokazala, ovo je samo još jedan dokaz – razlika: ovo pratite uživo online ili na TV svaki dan!! U isto vrijeme iza kulisa (iako vidim kako je Tiho puno toga napisao na drugom tekstu): prošli tjedan je bilo kuknjave po SAD-u kako neće biti za plaće državnih službenika (pa su nekako brzinom munje odobrili ulaganja u kriptovalute kako bi skupili dovoljno love). Sama ta odluka o kripto tržištu će jako poremetiti naučene ekonomske tokove. I neka. Vrijeme je. Svjetska banka kuka kako će… Čitaj više »

noppo
3 mjeseci prije

Nije to genocid. Još nije. To se zove etničko čiščenje. A genocid je samo idući korak ka “konačnem riješenju” palestinskog pitanja. Kad će Izrael to uradit, niko na zapadu se neće buniti.

Max
3 mjeseci prije

Hvalevrijedan je trud koji su uložili južnoafrički pravnici za stvaranje ovog utemeljenog dokumenta ali se bojim da od svega nema ništa, jer Haškim sudom upravlja ista bagra kao i ona koja je počinila genocid.

zekan
3 mjeseci prije

kao da njima prijava nešto znači, nastavljaju oni kao i do sada dok ne sravne gazu

xxy
3 mjeseci prije

Pa sve te svjetske ratove pravi ista ekipa u sjeni!Oni posvađaju,oni mire,oni sude itd.

abc
3 mjeseci prije

Zapadnom hriščanskom svetu ne zamjeram toliko, koliko zamjeram islamskom bliskoistočnom svetu. Zapadni svet ionako mrzi sve muslimane, tako da su mi njegove genocidne reakcije potpuno jasne. Islamske države izuzetno osuđujem i nadam se, da se jim sve to vrati istom mjerom, jer po pitanju Palestinaca nisu uradile baš ništa dobro i Palestincima korisno. Niti su jih zaštitile pred zapadno-sionističkim fašizmom.

xyz
3 mjeseci prije

Nebi američki židovi ovo radili, da nemaju na svom platnom spisku UN i sve svetske pravne i sudske institucije. Izrael je samo njihova izvođačka ruka. U izraelu je malo stvarnih židova. Večinoma se radi o kriminalcima i zločincima iz cjelog sveta, koji su na platnoj listi pentagona i američkih sionista. Židovstvo je samo paravan iza koga se kriju zločini.

držnedaj
3 mjeseci prije

hebu majstori bez pause.. evo nešto van teme članka…

“Zabrinjavajuće: WEF upozorava u Davosu na “bolest X” s “20 puta više smrtnih slučajeva” nego Covid-19
…….
Zvuči poznato, zar ne?
Događaj 201 postao je poznat po savršenom tajmingu. Samo nekoliko tjedana nakon simulacije izbila je prava pandemijska histerija.
Hoće li svjetska vladajuća klasa ponovno pokušati zapaliti globalnu histeriju na Davosu 2024? Obavještavat ćemo vas o novostima!…. ”
izvor;
at davis, wef to warn of a “disease x” with “20x more fatalities than covid-19

Perun
3 mjeseci prije

Autor: John J. Mearsheimer se potrudio objasnit da su USA saucesnik Izraela u etnickom ciscenju i genocidu u Gazi i Palestini…I da su genocidna nacija koliko god blebetali da su ,,stub demokratizma ” a u mom slobodnom poimanju stvari su bizarna tvorevina ili narodski receno kanta politickih g…ovana …

Mrčikola
3 mjeseci prije

Benjamin N: “neka institucije rade svoj posao”.😁

xyz
3 mjeseci prije

Iranski dopisnik Hassan Mafi je razočarano izjavio:
“Nikada neću zaboraviti da je Rusija išla protiv NATO-a kako bi pomogla Rusima Donbasa. Ali 2 milijarde muslimana nisu mogle učiniti ništa da pomognu Palestincima..

abc
3 mjeseci prije

EU ne može preči u drugi tabor jer je ideološki i korporativni proizvod američkog globalističkog ekspanzionizma. EU je američka sionistička tvorevina, kako svoje zapadne ovce držati u jednom toru i kako sve ovce natjerati da bleje u jedan glas, po zapovjedi gospodara. A osnovni zadatak EU je, da se samouništi u ratu sa Rusijom, koji več traje. Pri tom mora uništiti i raskomadati i Rusiju.

borjana
3 mjeseci prije

Za izraelski zločinački režim nikakva druga optužnica ne dolazi u obzir, osim za počinjenje zločina genocida. I ništa manje od toga. Zločinom i načinom njegova izvođenja, prethodno sa očitim planiranjem i namjerom odavno su imale sve naznake i karakteristike jednog genocida, onako kako je to po konvenciji formulirano i prihvaćeno. I samo poikrertanje postupka od strane JAR zbog ozbiljnih optužbi počinjenja zločina genocida, jednostavno mora pokrenuti reakciju suda u zahtjevu za trenutnim prekidom nasilja, šta mora biti obvezujuće za izreal. ICJ mora izvjestiti, senzibilizirati i potaknuti međunarodnu zajednicu i un da naistrag reagira i pod hitno naloži obustavljanje, ne sukoba, nego daljnjeg počinjenja zločina nad Palestinskim Narodom. Tu nije nikakav rat u pitanju, to je počinjenje zločina nad jednim narodom. “većina stručnjaka za ljudska prava u liberalnom mainstreamu malo je govorila o izraelskim divljim akcijama u Gazi ili genocidnoj retorici njegovih vođa.” Naprosto nevjerojatno, od početka cijelo vrijeme govorim i… Čitaj više »

abc
3 mjeseci prije

Zbog izraelske zabrane, da se u Gazu šalju ljekovi, vrše se amputacije udova djece bez narkoze. Takvih zahvata je izvođeno več preko 1000. Šta su djeca kome skrivila, gamad zapadna sotonistička….
Ovaj svet ide u 3pm.

Jasno
3 mjeseci prije

Čitali,gledali i čuli ste židovsku ortodoksnu doktrinu.Kad im se opet ukaže jahve,a oni sve pobiju šta se pobit dade svi će židovi uskrsnut i svaki će imati po 2800 svojih robova nežidova.Dakle šta mi zovemo genocidom za njih je blagocid,jer će zivjet ko bubreg u loju,a drugi će za njih radit.

Pero
3 mjeseci prije

Sud u Haagu je pod židovskim patronatom,dosta je sudaca Židova a ostali su na njihovom platnom spisku.Budimo realni probajte si zamisliti koji sudac bi se osudio osudit Židova,taj je sebi dao smrtnu presudu.

FELIX
3 mjeseci prije

IZGLEDA DA SAMO ISRAEL PRAVI PROBLEME U GAZI, STA JE SA HAMASOM KOJI JE IZAZVAO ISRAL, PITANJE DALI ISRAEL IMA PRAVO DA SE RANI ZA SVOJ OBSTANAK, NISTA SE NE CUJE KOLIKO JE SAM HAMMAS POBIO PALESTINACA KAO NAPRIMER KAD JE NJIHOVA RAKETA PROUZROKOVALA EXSPLOZIJU SKLADISTA MUNICIJE ISPOD BOLNICE, MALO SECUJE I TO KOLIKO JE HAMASOVIH BORACA POGINULO U GAZI, O TOME DA SU OTELI BORCI HAMASA CIVILE KOJE DRZE KAO TAOCE SE MALO CUJE, SVI RADE NA TOME DA SE TERORISTICKI HAMAS ODRZI U ZIVOTU TAKO DA SE SA TERORIZMOM I PLANOM ZA UNISTENJE ISRAELA MOZE KASNIJE NASTAVITI, ARAPI IMAJU DOSTA ZEMLJE TAKO DA TO NIJE PROBLEM PROBLEM JE ISRAEL O NJEGOVOM UNISTENJU MASTAJU SVI PRAVI MUSLIMANI.

duki
3 mjeseci prije

Ajde AP PISNI SADA,PODRŽI ĆIFUTE ,100% NI HAG NIJE U PRAVU -SAMO TI I TVOJA KAMARILA ! GLASAJ SADA !!!!
p.s. naravno u “neovisnim”cro-medijima ni z ..

držnedaj
3 mjeseci prije

Evo nešto do hrabre i odvažne Caitlin Johnstone “Ovaj genocid se prenosi uživo. Ne možemo reći da ništa nismo znali. Dok smo živi, ​​nećemo moći reći da nismo znali. Izrael je u stalnom sukobu, prvenstveno zato što je umjetna tvorevina. Većina država organski proizlazi iz geografskih, političkih i kulturnih karakteristika zemlje i naroda u njihovom jedinstvenom dijelu prostor-vremena. Izrael je nastao jer su neki ljudi koji nisu živjeli blizu zemlje Palestine imali neke priče u svojim glavama o drevnoj religiji i njenim sljedbenicima i postavili novostvorenu zemlju na vrh civilizacije koja je tamo već postojala, organski proizašla iz stvarnosti regije se razvila. Ljudi su došli iz drugih zemalja svijeta, oživjeli mrtvi jezik koji se do tada koristio samo u vjerskim obredima i nazvali ga svojim materinjim jezikom kako bi stvorili naciju 20. stoljeća, izazivajući goleme šokove u cijeloj regiji jer nije odgovarao organske geopolitičke i kulturne stvarnosti zemlje i njezinih… Čitaj više »

Branko
3 mjeseci prije

Gonzalo Lira umro u ukrajinskom zatvoru, ubijen. Jesu li zadovoljni nacisti s Logicno koji su ga napadali?

ratimir
3 mjeseci prije

Breaking News kaze Trudeau da on podrzava ICJ ali da nemaju pravo suditi Izraelu.

goran
3 mjeseci prije

žalosno je to što je to morala učinit južnoafrička republika a ne neka država zapadnog svijeta ili ti kolijevka demokracije recimo london.
kako znaju zapadnjaci srati kad im odgovara

Išmail
3 mjeseci prije

Hazari su stoka

Sv.Alemka
3 mjeseci prije

>>>novi video na Bitchute “Ultra-Violet Black Light – The Dark Light of Lucifer” na temu Luciferaze ,DarkLighs na kontrolnim punktovima,Fema kampova i žiga zvjeri/quantum dot te prijavljenih mnogobrojnih slučajeva gdje mjesto uboda cjepiva svjetli pod UV svjetlom…

Miro
3 mjeseci prije

Kakav genocid, pa oni su “Božja Nacija”.
Oni samo čiste otpad a po Bogu Jevreja, to se odobrava.
Stari Zavet je pun lepota šta su sve ti “Božji Ljudi” radili drugim narodima.
Srećom, Isus je u Jovanu 8:44 obelodanio ko je Jevrejski Bog tako da ovo što sad rade je samo nastavak genocidne politike koja im je u genima.

Гавран
3 mjeseci prije

Agencije za prodaju nekretnina nude fotografije srušenih palestinskih kuća sa pogledom na more da bi kupci dobili jasniju sliku placa koji kupuju.
.

Mali Mjesec
3 mjeseci prije

Baš gadna ćifutska faca gore na slici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI