Glavni američki general optužen za koruptivno lobiranje

Americki general
8 komentara

Bivši general američkog marinskog korpusa John Allen mogao bi se suočiti s krivičnim prijavama zbog svoje navodne uloge u ilegalnoj kampanji lobiranja za katarsku vladu, prema dokumentima FBI-a do kojih je došao Associated Press. Dokumentacija pokazuje da je visoki oficir zaveo američke vlasti o prirodi svog posla i o tome kako je lično imao koristi od svojih poslova s ​​Dohom.

Alen je dao “lažnu verziju događaja” kada je intervjuisan od strane organa za provođenje zakona o lobističkim naporima 2020. i vjerovatno je prekršio Zakon o registraciji stranih agenata (FARA), naveo je FBI u zahtjevu za pretres od 77 stranica koji je vidio AP.

“Postoje značajni dokazi da su ovi prekršaji FARA bili namjerni”, napisao je agent FBI-ja Babak Adib, pozivajući se na zakon koji zahtijeva od onih koji rade u ime stranih interesa da se registruju u Ministarstvu pravde i otkriju svoje aktivnosti.

General, koji je 2017. preuzeo čelnu funkciju u istraživačkom centru Brookings Institutiona nakon što je predvodio američke i NATO snage u Afganistanu pod predsjednikom Barackom Obamom, radio je “iza kulisa” kako bi uticao na američku politiku u korist Katara nakon velikog diplomatskog spora između Zaljevskog kraljevstva i njegovih susjeda 2017. Međutim, Allen je pogrešno predstavio lobiranje i propustio je otkriti da je “istovremeno vodio višemilionske poslove s vladom Katara”, dodao je Adib.

Kako prenosi AP, dokument koji opisuje slučaj protiv Allena “izgleda da je zaveden greškom”, ali je uklonjen iz spisa u utorak nakon što je kuća zatražila komentar od saveznih zvaničnika. Penzionisani general je odbio da govori o podnesku, ali je ranije negirao da radi kao katarski agent, dok je portparol nedavno rekao za AP da je “dobrovoljno sarađivao u vladinoj istrazi o ovom pitanju”.

Istraga protiv Allena dolazi kao dio šire istrage u vezi s Richardom Olsonom, koji je bio američki ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Pakistanu između 2008. i 2015. Prošle sedmice, Olson se izjasnio krivim za federalne optužbe povezane s lobiranjem za Katar, zahtijevajući da zna zašto Allen takođe nije optužen, jer tvrdi da je blisko sarađivao sa generalom kako bi uticao na američku politiku. Pakistansko-američki biznismen Imaad Zuberi, politički donator visokog profila, također je umiješan u šemu i osuđen je na 12 godina zatvora u februaru.

Saudijska Arabija, UAE i brojne savezničke države prekinule su diplomatske odnose s Dohom i zatvorile svoje granice, zračni prostor i vode prema zemlji 2017. godine, navodeći navodne veze Katara s terorističkim grupama i toplije odnose s Iranom. Kriza je uglavnom riješena početkom prošle godine, nakon što su se Rijad i nekoliko njegovih partnera složili da započnu proces pomirenja u skladu sa sporazumom uz posredovanje SAD i Kuvajta. Nejasno je da li je navodno lobiranje Olsona, Zuberija ili Allena imalo bilo kakav uticaj na američku politiku prema Kataru tokom čitave svađe.

GeneralJohn AllenkatarlobiranjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hubert
1 godina prije

A sta je sa svim vladama i svim predsjednicima, hahaha??? Zajebali su Monty Phyton Flying Circuse

1 godina prije

eeeee L.R. pa može se samo čestitati na ovoliko postova iako nemam namjeru ništa komentirati jer na tapetu imam zanimljivosti oko ovog imena
Laura Eisenhower (je prezime od kojeg grmi cili ovi planet-koga zanima može na posa’) no ako me počastiš s info…što je sa Z.Milić ostaje od mene veliko H vala.

Max
1 godina prije

To je raširena praksa.

Мунгос
1 godina prije

Заиста, коруптивна корупција је најопаснији вид корупције.

Roccos
1 godina prije

Koruptivno lobiranje!?Pa lobiranje je zapravo ljepša riječ za korupciju.Cijeli kongres im popunjavaju lobisti tj. korumpirani šljam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI