Glavni osumnjičeni za ubistvo ruskog opozicionara ranjen u Ukrajini

Ruslan Geremeev
25 komentara

Čečen za kojeg se priča da je glavni osumnjičeni za ubistvo liberalnog ruskog političara oporavlja se u bolnici.

Ruslan Geremejev, čečenski borac dugo osumnjičen za umiješanost u ubistvo liberalnog političara Borisa Njemcova 2015. godine, ranjen je tokom borbi u ukrajinskom gradu Marijupolju, ali se oporavlja u bolnici, otkrio je u utorak šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov.

Geremejeva jedinica je prošle sedmice postavila čečensku zastavu na gradsku vijećnicu u Mariupolju, rekao je Kadirov na svom Telegram nalogu. Čečenski komandant je ranjen „tokom nastavka borbi za grad” i završio je u bolnici.

„Na putu za Mariupolj posjetio sam svog dragog brata i lično se uvjerio da nije u životnoj opasnosti. On se oporavlja i uskoro će se vratiti u redove“, dodao je Kadirov, nazvavši Geremejeva „pravim vojnikom i pravim patriotom“.

Geremejev nikada nije zvanično optužen za umiješanost u smrt Njemcova, liberalnog političara u februaru 2015. koji je ubijen u Moskvi dok je šetao pored rijeke sa svojom djevojkom iz Ukrajine. Ruski istražitelji pokušali su da ga ispitaju u vezi sa ubistvom Njemcova, za koje je moskovski sud u junu 2017. presudio da je bilo naručeno ubistvo.

Pet Čečena je osuđeno na zatvorske kazne zbog izvršenja napada, ali osoba koja ga je naručila nikada nije identifikovana. SAD su okrivile Geremejeva za Njemcovljevu smrt i stavile ga na listu sankcija 2019. godine, ne nudeći nikakve dokaze o njegovoj umiješanosti.

Čečenske jedinice učestvovale su u borbama za Mariupolj, primorski grad na jugoistoku Ukrajine koji je dugo držao „Azov“, ukrajinski puk koji je otvoreno koristio nacističke oznake.

Moskva je poslala svoje trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Kijeva da primijeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donjeck i Lugansk od strane Rusije kao nezavisnih država. Njemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija sada zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom ponovo zauzme Donbas.

ČečenrusijaRuslan Geremejevukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

“..ruski istrazitelji su pokušali da ga ispitaju u vezi ubojstva..”. Ocigledno nisu u tome uspjeli.mora da je nevin,jadan.i sigurno cecenija nije neciji poluprivatni posjed u kojem gospodari zivota i smrti mogu raditi Sha zele dok ne talasaju rusku vlast previše i energenti slobodno putuju.hvala.

1 godina prije

Ranjen !? Neki dan sam ga gledao u par akcija , plus video s kadirovim i
” ubijenim ” ruskim generalom…
Brz oporavak želim ako je tako kako piše da je ranjen…

1 godina prije

ne moze Milic bez “zavrsne rijeci”, u svakom clanku iste.

Max
1 godina prije

Plaćeni ubojice obično ne idu u rov.

Otom potom
1 godina prije

Kao sto rekoh rat sluzi da se drzava oslobodi ekstrema iz svojih redova.Zamislite koliko imate mladih muslimana u Ruskoj federaciji koji ne znaju sta ce sa sobom ili koliko imate u zapadnoj Evropi,Kanadi,USA rano penzionisanih vojnih lica sa ratnim iskustvom a debelim penzijama,ili dilera drogom kojima obecas amnestiju,lepo im organizujes rat oni se pobiju,rat okrivis za ek.kolaps koji je morao doci zbog nagomilanih dugova i problem resen.

tihobl
1 godina prije

…osoba koja ga je naručila nikada nije identifikovana…

Isto kao sa ledi Dijanom.

kako su ovi novinari naivni kao francuske sobarice – sve nekakva politicka korektnost, a svi znamo da su nemceva ubili sponzori kad su shvatili da je previse potrosio, a nista im nije pruzio i da im vise vrijedi mrtav nego ziv.

tihobl
1 godina prije

ДЕЦА аутуелног председник Украјине Владимира Зеленског – Александра и Кирил – тренутно живе у Лонону.      На адреси 17 Upper Phillimore Gardens W8.       Компанија Anmarto Ltd купила је 2008. године ту вилу за Јелену, жену украјинског олигарха Виктора Пинчука. Ћерку бившег председника Украјине Леонида Кучме. Вила је купљена за 127 милиона евра, икао је касније оцењена да вреди рекордних 1,6 милијарди долара.      Самим тим је била проглашена за најскупљу на свету. Узгред, на другом месту најскупљих зграда те врсте на планети је Бакингемски дворац. У елитној кући Јелене Пинчук постоји 10 саваћих соба.      Има и подземни базен, теретану, биоскопску салу и специјалну «собу за узбуне». Фактички: склониште за случај опасности. рема писању британских медија, унутар виле су мраморну стубови и под од чврстих сорти дрвета.      На ентеријер је потрошено много злата и месинга. Ту су и витражи, скупоцени намештај и непроцењиви уметнички предмети.       Испред виле однедавно дежура лондонска полиција. U prevodu: djeca su ti na… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“ПОЧЕЛА је трећа фаза руске специјалне војне операције у Украјини.        Већ има размере моћне офанзиве на северни део украјинског „донбаског фронта“.        Надирући са севера, са стране Изјума, руска војска је већ преузела контролу над врошицама Каменка и Сухаја Каменка и напредује према Славјанску и Краматорску.        Сусретно – из правца Горловке на запад и северозапад – напредује армија Доњецке Републике. Њени борци пробијају утврђене линије украјинске 95-те бригаде између Авдејевке и донбаског Њујорка (то име су му дали захвални кијевски неонацисти које су Американци довели на власт превратом 2014-те).        Станивници Горловке тврде да канонаде, која је кренула јутос у зору, „никад досад није било“. По положајима 95-те су удариле и две тактичне ракете „Искандер“, а пртеоравају их и моћни вишецевни ракетни бљацачи „Смерч“.” —— “УКРАЈИНСКЕ снаге су за 40 протеклих дана на Доњецку Републику испалиле више од 17,4 хиљада пројектила.        Центар за контролу и координацију Доњецке… Čitaj više »

tri p
1 godina prije

Ranjen je sigurno, ima video kada je Kadirov došao vjerovatno u okolicu Marijupolja u bolnicu u posjetu sa svojim 14 godišnjim sinom.
Ahmad sila!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI