Glavni ukrajinski špijun upozorava na upitnu kvalitetu tenkova američke proizvodnje

M1 Abrams
36 komentara

Tenkovi Abrams trebali bi se koristiti samo za “vrlo specifične” operacije, kaže Kirill Budanov

Tenkove Abrams, koje planiraju isporučiti SAD, Kijev bi trebao rasporediti samo u posebnim operacijama proboja ili će ih ruske snage brzo uništiti, rekao je Kirill Budanov, načelnik Glavne obavještajne uprave (GUR) ukrajinske vojske. Ukrajina se “veseli” dobivanju trideset i jednog glavnog borbenog tenka Abrams M1 koje je Washington obećao da će osigurati u siječnju, rekao je Budanov u intervjuu za web stranicu War Zone u petak.

Tijekom sastanka u Bijeloj kući u četvrtak, američki predsjednik Joe Biden rekao je svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će prvi Abrams M1 stići u Ukrajinu “sljedeći tjedan”. Međutim, šef obavještajne službe upozorio je da ako se američka oklopna oprema rasporedi “na prvoj crti i samo u borbi s kombiniranim naoružanjem, neće dugo poživjeti na bojnom polju” s Rusijom. Kako bi najbolje iskoristio tenkove, Kijev bi ih trebao angažirati samo u “vrlo specifičnim, dobro osmišljenim” operacijama proboja, rekao je. Široka uporaba topništva i mina, koje koriste i ruske i ukrajinske snage, “svela je mogućnost korištenja oklopne opreme u praktički svim glavnim smjerovima na minimum”, objasnio je Budanov. “Ako samo rasporedimo skupinu tenkova bilo gdje na bojišnici, odmah nakon što se nađe unutar dometa topništva bit će pogođena”, rekao je.

Prema riječima šefa špijuna, to je razlog zašto se “trenutačno sve glavne borbe odvijaju ”pješice”, bez upotrebe bilo kakvih vozila”. Budanov je također govorio o projektilima dugog dometa ATACMS (”Army Tactical Missile System”), kojih nije bilo u najnovijem paketu vojne pomoći koji je najavio Biden, unatoč tome što ih je Kijev mjesecima tražio. Šef obavještajne službe rekao je da su projektili potrebni ukrajinskim snagama za gađanje ruskih zračnih luka, zapovjednih mjesta i skladišta streljiva u, kako je rekao, “okupiranim područjima Ukrajine”, uključujući Krim.

Rekao je da ne zna hoće li Kijev na kraju dobiti ATACMS ili ne, u nedostatku službene objave Washingtona. “Još uvijek postoje različiti načini kako se ova situacija može odvijati”, naglasio je Budanov.

NBC News je u petak izvijestio da će SAD dati Ukrajini “mali broj” ATACMS-a. Ali šef špijuna je ustvrdio da “ako se radi o 100 projektila, to neće promijeniti situaciju” za Kijev.

Rusija je više puta upozorila da će slanje oružja Zapada Ukrajini samo produžiti borbe, ali neće spriječiti Moskvu u postizanju ciljeva svoje vojne operacije. Govoreći o pomoći Washingtona Kijevu usred sukoba prošlog tjedna, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da SAD ”šalju oružje, streljivo, obavještajne podatke i satelitske podatke. Oni su ti koji vode rat protiv nas”.

AbramsKirill BudanovTenkoviukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
7 mjeseci prije

Tenkovi su nebitni ne ubijaju oni crnomorsku flotu nego rakete , sta ste se dohvatili tenkova.

Dux
7 mjeseci prije

Dobro ih ukopajte i neka služe kao topništvo, ionako nisu kompletni sa opremom i nema ih tko voziti.

Specifična upotreba očigledno znači
7 mjeseci prije

teroriziranje zbog pljaček nerazvijenih zemalja i snimanje hollywoodskih i Netflixovih idiotskih filmova….kojima uvjeravaju imbecilne umove u nepobjedivost te tehnike…rusi su dokazali da je stvarnost potpuno različita od američkih filmova.

Mat
7 mjeseci prije

Spijun nije mjerodavan komentarisati kvalitet tenkova,strucnjaci ce dati zadnju rijec.

Patak
7 mjeseci prije

U prenesenoj izjavi uopće nema govora o dovođenju u pitanje kvalitete tenkova, nego o njihovom čuvanju za pojedine važne poteze, a ne upotrebu i posljedično trošenje na manje važne borbe koje se vode u kontinuitetu. Što je logično, s obzirom da ih je samo 31. Naravno da su moderni zapadni, pa tako i američki, tenkovi kvalitetom neusporedivo iznad ruskih.

latvijac
7 mjeseci prije

lošija armija od ruske je jedino srpska armija

hiber
7 mjeseci prije

Ako bi autor mogao objadniti koji su ciljevi ruske operacije? Mislim, ako su da im se unisti vojska i gospodarstvo, onda su na dobrom putu…

hiber
7 mjeseci prije

Wasington je dao u proizvodnju novih 1700 komada ATACMSa. Rasprava da li je veci ili manji broj je nebitna. Sa desetak komada mogu im srusiti krčki most, budući su im prepolovili desantne brodove za opskrbu. A doće ih daleko vise. Pogotovo kad njemci pošalju Tauruse. Zato poljaci kmeče, jer su postali nebitni.

Tomo
7 mjeseci prije

ako sam dobro razumio budanova zapadno oružju je naj sigurnije ako se ni ne pojavi na bojištu

Captain
7 mjeseci prije

Prema riječima šefa špijuna, to je razlog zašto se “trenutačno sve glavne borbe odvijaju ”pješice”, bez upotrebe bilo kakvih vozila”.
Van pameti. To što ginu k’o rasada nema veze.
Bitno da zapadna tehnika ne gubi na renomeu.

gogo
7 mjeseci prije

tenkovi i nosaći zrakoplova su totalno neupotrebljivi u modernom ratu.Osim ako ne ratujete profiv afganistanckih seljaka.

suncetiebem
7 mjeseci prije

Glavno da NATO svugdje ima gomilu svojih botova i trollova. Puno vam znači laprdanje po internetu kad vam Rusi pobiju još 10 000 vojnika i 50 oklopnjaka dok vi slavite pobjede zauzimanja trafike u nekom selu.

Max
7 mjeseci prije

To je jasno svakomu tko se u tematiku bar malo razumije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI