Google i Apple najavljuju COVID tehnologiju „praćenja kontakata“ ugrađenu direktno u telefone

Aplikacija pracenja kontakta
39 komentara

Kritičari upozoravaju da se mobilna tehnologija sada pretvara u „izuzetno agresivan nadzorni alat“.

Google i Apple najavili su da će lokalne i nacionalne vlade moći da koriste tehnologiju „traženja kontakata“ koronavirusa ugrađenu u njihove pametne telefone bez potrebe za razvojem sopstvenih pojedinačnih aplikacija.

„Kao sljedeći korak u radu sa javnim zdravstvenim vlastima na Exposure Notifications“, rekli su tehnički giganti u zajedničkoj izjavi ranije ove sedmice, „olakšavamo im da to brže koriste bez potrebe da preuzmu i održavaju aplikaciju. “

„Exposure Notifications Express pruža još jednu opciju organima javnog zdravstva da dopune svoje postojeće operacije traženja kontakata tehnologijom bez ugrožavanja osnovnih principa privatnosti i sigurnosti korisnika.“

Kao i mnoge aplikacije razvijene širom svijeta, tehnologija koristi Bluetooth signale za prepoznavanje korisnika pametnih telefona koji su bili u bliskom međusobnom kontaktu. Ako neko ko koristi sistem registruje pozitivan test na koronavirus, oni za koje se utvrdi da su bili u bliskom kontaktu sa njima mogu dobiti obavještenje od svojih lokalnih zdravstvenih vlasti.

Ali sa novom tehnologijom korisnici pametnih telefona sada će vidjeti opcije za obavještenja o izloženosti koronavirusu u podešavanjima svog telefona, umjesto da moraju da preuzimaju aplikaciju.

Apple i Google kažu da će „svaki korisnik morati da izričito odluči da uključi opciju i„ korisnik je takođe može u bilo kom trenutku isključiti “.
Ranije ove nedelje, istaknuti tehnološki istraživač dr Robert Epstein rekao je za LifeSiteNews da je Googleov sistem pametnih telefona Android „izuzetno agresivan nadzorni alat“.

„Ako ste van mreže na mobilnom uređaju a to je android uređaj, on i dalje prati svaku stvar koju radite. Prati svaku pjesmu koju slušate na uređaju i svaki film koji gledate i svaku bilješku koju napravite i tako dalje do spiska za kupovinu, i onog trenutka kada se vratite na mrežu, uh, sve nove informacije se odmah preuzimaju“, rekao je Epstein .

U maju je država Arizona objavila da tuži Google zbog navodne upotrebe obmanjujućih praksi za praćenje lokacije korisnika pametnih telefona bez njihovog znanja nakon skoro dvogodišnje istrage kompanije.

Državni tužilac u Arizoni Mark Brnovich rekao je da je istraga pokazala da „dok se Google korisnici navode da vjeruju da mogu onemogućiti praćenje lokacije, kompanija koristi druge načine za narušavanje lične privatnosti“ i „čak i kada je Istorija lokacija isključena, Google tajno prikuplja lokacijske informacije putem drugih podešavanja kao što su Aktivnosti na mreži i u aplikacijama i koristi ih za prodaju oglasa. “

Iako razvoj tehnologije znači da se sistemi za traženje kontakata na pametnom telefonu mogu pokretati bez upotrebe lokalne aplikacije koju korisnici razvijaju i preuzimaju, Google i Apple kažu da će i dalje raditi sa zdravstvenim vlastima koristeći sopstvenu aplikaciju.

„Postojeće aplikacije koje koriste Exposure Notification API biti će kompatibilne sa Exposure Notifications Express, a mi smo posvećeni pružanju podrške organima javnog zdravlja koji su postavili ili preuzimaju prilagođene aplikacije“, navodi se u njihovoj izjavi.

Ažurirani sistem navodno zahtjeva iOS 13.7, koji je objavljen ranije ove sedmice za iPhone, a Google bi trebalo da objavi ažuriranje kako bi olakšao sistem svojim Android korisnicima ovog mjeseca.

Aplikacija za praćenjeAppleCOVID-19Googletehnologija
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Mogu tu tehnologoju da ugrade sebi u donji zadnji dio tijela sto se mene tice. Za njih sam nevidljiv, jer ne nosim mobilni.

Sunseeker
3 godine prije

Sta ce jos smisliti🤮🤮🤮🤮

Zorule
3 godine prije

Sreca da imam poderotinu Honor 8 koja nije vec 2 god. vidjela azuriranja, ni proizvodjac se vise ne sjeca tog uredjaja.

3 godine prije zadnji put uredio Zorule
Max
3 godine prije

Mislim da je znakovito što na tome radi DR Epstein.

Davor drugi
3 godine prije

Cijenjeno uredništvo,
možete li malo poraditi na tim reklamama, od njih se vise ne vidi niti jedan novi naslov pročitati. Potrebno je desetak puta otvoriti stranicu da bi se nešto moglo pročitati.
Lijep pozdrav

Milance
3 godine prije

Sto novináři Logicno nenapíšu najnoviju temu kako je Vucic danas potpisano priznanje Kosova.

sokre
3 godine prije

Nema šanse da me mogu pratiti jer google već odavno ne koristim na mobitelu, samo čisti android korijen, bez ijedne google apk. također ne koristim windowze već linux, trenutno sam na nekom serveru i tko zna s kojom IP adresom koja se konstantno mijenja kao i lokacija. malo truda i njima je puno teže

gg2
3 godine prije

Pa postoji li zaboga ijedan drugi sustav koji koji se moze koristiti na telefonima ili instalirati a da nije googleov ili jabucni. Također je li moguce nekako onemoguciti IMEI na telefonima jer sve ovo odvratno zaudara na pracenje i podivljali hegemonski nadzor a i onaj huj vei je druga strana iste medalje jer ama bas svaki telefon na svijetu danas ima jedinstveni IMEI. a isto se evo i nama priprema! također nevjerovatno je da pored milijuna programera danas na svijetu nikom nije palo napamet napraviti nekakav jednostavan sustav koji moze normalno funkcionirati bez obavjestajne paradigme koja cini mi se cini 90% sveg sofvera na ovim telekranima

Stara kuka
3 godine prije

Bu hu! Gugl i Epl nam postavljaju neželjene aplikacija za praćenje na mobitele, Bu-hu, Fejsbuk,Tviter i Jubito nas cenzuriraju, Bu-hu portali i drugi mediji nam lažu, bu-hu Uber nas tjera nositi naske itd. itd… I tako svi mi “normalni ljudi” globalno kukamo i plačemo kako nas kabalističke megakorporacije j…u u mozak. Ali mobitela se ne želimo i ne možemo odreći. Moramo svaki dan postaviti novi selfi-dva na Instagram i obavezno vidjeti najnovije slike guzice Lidije Bačić i Nivesinih sisa. A opće je poznato da bez Fejsbuka i Tvitera ljudsko biće ne može ni preživjeti na ovom svijetu. Lajkovi su nam neophodniji od zraka, vode ili kruha nasušnog. Bez Fejsbuka ne možemo komunicirati jedni s drugima. Ako nismo na Fejsu onda ni ne postojimo. Gdje ćemo zaboga naći nove glupe video uratke ako ne odemo na Jubito. A tek dugo očekivani novi hit Sandre Afrike. Pa to ne smijemo propustiti i… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Zadranin
3 godine prije

Hoće li razviti slično nešto za AIDS? Ili ebolu? Ili možda za hepatitis? Ili za.. itd.

Nabijem i njih, i sve svjetske vlade/političare (oba spola).

P***!

Jxlspsp
3 godine prije

Ovo im je taktika. U početku dobrovoljno preko bluetootha koji je većini isključen, poslije prisilno.

Daniel Plainview
3 godine prije

Kako je medijski monstruozno napuhani virus koji je nastao spontano u prirodi, kao plod seksualnog uživanja između šišmiša i feretke sa prstohvatom laboratorijske vegete, osim tehnološkog booma u vidu brojnih distopijskih napravica iz mračnih scenarija, legalizirao praćenje osoba i kontrolu računa, u doba digitalizacije jednim klikom omogućio da se neposlušnim građanima onemogući pristup novčanim sredstvima. Političari, psihotični znanstvenici i izdrkani stožeri ne žele da pandemija nestane, jer pandemija je izvrstan alat za jebanje građana.

Helena
3 godine prije

Neka dobro razmisle svi oni koji žele radit od doma. Naime, u Njemačkoj su najavljene aplikacije za praćenje učinkovitosti rada od doma. To je čisto ropstvo. Mjerit će vam koliko ste minuta proveli na WC-u. A nema govora o tome da ce se moci kuhat ručak ili otići u šetnju za vrijeme radnog vremena. Prestanimo biti naivni. Usprotivimo se radu od doma jer ćemo tako tek biti porobljeni i borimo se za fizički povratak na radna mjesta!!

ježurka
3 godine prije

Ježurka se pakuje i piči sutra za Zagreb…ne očekujem previse, al se nadam, a nada je kurva..jbg..dolazim sa jos jednom komentatoricom odavde …ako nista, bar hladni sniceli u macole na povratku…

ggtrgdrhghg
3 godine prije

eee sad se vadi iz naftalina nokia 7110…

piždro
3 godine prije

A moš radit sa ovcoidima šta hoćeš – ovca ostaje uvjek ovce.. moš ga ..bat. a ove urbane ovce, su priča za same sebe… njih moš i podkivat, jer su nakarada duha vremena… oni su odgojene na umjetnoj hrani i lažima…(počev od mlijeka pudera u prahu do razno razni nestle, dr. oetker i drugih mass industrijski pizdarija… zato nestle akcije svake godine 5 % skoče…) i vole sve sto je vještačko, vanprirodno i lažno.i kad mu, joj kažeš jesil ti normalana sta praviš nakaradu od sebe…

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Ante
3 godine prije

Google je moj mobitel je već instalirano jednu verziju za praćenje vijesti o koroni. Pogledajte si na mobitel siguran sam da je vama to instalirano na mobitel.

puki
3 godine prije

Google i Apple najavljuju COVID tehnologiju „praćenja kontakata“ ugrađenu direktno u telefone

– ma što kako? nemoguće, da dva kabalina koncerna tako nešto rade…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI