Gradonačelnik New Yorka proglasio Dan hrvatske baštine

31 komentar

Generalni konzulat Republike Hrvatske u New Yorku proslavio Dan državnosti svečanim podizanjem zastave u New Yorku

NEW YORK: Generalni konzulat Republike Hrvatske u New Yorku obilježio je u ponedjeljak, 22. svibnja Dan državnosti Republike Hrvatske organiziranjem prigodne svečanosti s Uredom gradonačelnika New Yorka u povijesnoj dvorani Bowling Green u Financial Districtu na Manhattanu. Događaj je okupio Hrvate iz šireg metropolitanskog područja New Yorka, kao i one iz cijelog Sjedinjenih Američkih Država i svijeta.

“Hrvati New Yorka duboko su utkani u tkivo ovog velikog grada. Otkako je 1797. godine u njujoršku luku uplovio prvi brod iz Hrvatske, brojni Hrvati i Hrvati iz Hrvatske našli su dom upravo ovdje. New York im je bio inspiracija, kao što su i oni sami inspirirali svoje sugrađane”, kaže Nikica Kopačević, generalni konzul Republike Hrvatske u New Yorku. Tijekom programa Ante Jakić, meštar, predstavio je govornike: vlč. Sašu Ilijića, župnog vikara, Hrvatski katolički apostolat bl. Ivana Merza, Astoria, New York; O. Lovro Šimić, župni vikar, Hrvatska crkva sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, Manhattan, New York; i Ivu Vukinu, predsjednicu Udruge hrvatsko-američkih profesionalaca, sa sjedištem u New Yorku.

Tijekom ceremonije Peter Radovich, potpredsjednik produkcije i viši kreativni direktor u CBS Sportsu, iznio je zabavne činjenice o hrvatskom sportu poput sljedeće: Brazil ima sedam milijuna registriranih nogometaša, dok Hrvatska broji oko 4 milijuna stanovnika. Ured gradonačelnika New Yorka (NYC) predstavljali su govornici, povjerenik Edward Mermelstein, gradonačelnikov ured za međunarodne poslove i povjerenik Manuel Castro, gradonačelnikov ured za imigrantske poslove. Nakon govornika, Nikica Kopačević, generalni konzul Hrvatske u New Yorku, održao je pozdravni govor u kojem su spomenuli poznate Hrvate u New Yorku poput Zinke Kunc Milanov, sopranistice koja je 30 godina pjevala u Metropolitan Operi; Roger Maris, njujorški Yankee koji ruši rekorde; Nikola Tesla, koji je bio rođen u Hrvatskoj, znanstvenik s umom iz budućnosti koji je kasnije promijenio naš svijet; tisuće marljivih radnika i djelatnika, umjetnika, poduzetnika, prosvjetnih djelatnika i drugih koji su i dalje New York nazivali svojim.

“Od Hell’s Kitchena preko Midtowna do Astorije u Queensu i dalje, hrvatski Njujorčani ostavili su trag u Velikoj jabuci”, tvrdi generalni konzul Kopačević.

Generalni konzul Kopačević zahvalio je gradonačelniku Adamsu i poklonio mu službeni dres hrvatske nogometne reprezentacije sa svojim prezimenom i brojem 01 na dresu. Potom je gradonačelnik Adams govorio o bogatoj povijesti koju Hrvati imaju u New Yorku te je generalnom konzulu Kopačeviću uručio Proglas kojim se 22. svibnja 2023. proglašava Danom hrvatske baštine u New Yorku. “30. svibnja važan je datum koji ima posebno značenje u dugoj i bogatoj hrvatskoj povijesti. Na ovaj datum slavimo našu demokraciju, našu slobodu, naš Dan državnosti”, nastavio je generalni konzul Kopačević. Gradonačelnik Adams podigao je američku zastavu, nakon čega je generalni konzul Kopačević podigao hrvatsku. Klapa Astoria, klapa A Capella sa sjedištem u Astoriji, Queens, izvela je državnu himnu obje zemlje dok su zastave bile podignute.

“Danas uz našu zastavu podižemo hrvatski crveno-bijelo-plavi stijeg i naše poznate kockice. Kao saveznici, poštujemo duboko prijateljstvo i partnerstvo koje postoji između Hrvatske i Sjedinjenih Država, naše zajedničke vrijednosti demokracije i slobode. Odajemo počast i zahvaljujemo mnogim tisućama Amerikanaca hrvatske nacionalnosti koji su pomogli u oblikovanju i izgradnji ovog veličanstvenog grada,” izjavio je generalni konzul Kopačević.

Dan DržavnostihrvatskaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
9 mjeseci prije

Jel to onaj gradonacelnik sto je ucjenama tjerao na vakcine?

Otudjeni
9 mjeseci prije

Progresivni idiot!

Max
9 mjeseci prije

Baš lijepo.

dvokut
9 mjeseci prije

Našla krpa zakrpu….

Herc
9 mjeseci prije

Pernar radi izvanredan posao u Africi zastavljanja invazije c rnchuga jer bi za desetak godina ovaki bili većina u Zagrebu

Hattori Hanzo
9 mjeseci prije

Covjek je potrefio 100%,jedino sto imamo je taj dres,ostalo smo rasprodali.

xyz
9 mjeseci prije

Za koji mjesec tražiče Amerikanci da Hrvatska u Ukrajinu pošalje 10.000 neonacističkih budala.

Mima
9 mjeseci prije

Meštar?

Sorab
9 mjeseci prije

A sad vam je dobar ovaj idiot. Besramno je ovo spominjanje Tesle u kontekstu Hrvatske.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI