fbpx

Greška je u strateškom planiranju – Nikakav proračun Pentagona nije dovoljan da parira Rusiji i Kini

C-5 galaxy Abrams M-1

Govoreći u brojkama, SAD su s vojnim proračunom od 750 milijardi dolara za tekuću godinu najmoćnija svjetska supersila. No, Andrej Martjanov, direktor ruskog Zrakoplovno-svemirskog laboratorija i bivši sovjetski mornarički časnik tvrdi da je američka vojna nadmoć običan mit koji je “došao kraju”. U knjizi “Kraj vojne supremacije – Kratkovidost američkog strateškog planiranja”,  koja je imala ogroman utjecaj na geostrateške centre na visokoj razini, predlaže “pravu mjeru za izračun vojne moći”, neovisno o vojnom proračunu.

Rusija je nadmašila Sjedinjene Države u pet područja. U sposobnosti zapovijedanja, kontrole, komunikacije, računala, špijunaže, nadzora i izviđanja, potom u mogućnostima elektroničkog ratovanja, u novim sustavima naoružanja, sustavima protuzračne obrane koji ograničavaju učinkovitost američkih zrakoplovnih snaga i na kraju sa svojim podzvučnim, nadzvučnim i hipersoničnim krstarećim projektilima dugog dometa, koji predstavljaju veliku prijetnju svim američkim bazama.

Dok su Sjedinjene Države živjele od svog “opasnog narcizma” o vojnoj nadmoći, unatoč katastrofalnom ruskom desetljeću devedesetih godina, Moskva je u rekordnom vremenu uspjela svladati nevolje i proizvesti gotovo neuništiva oružja.

Sve to se radilo pod velikom “prijetnjom” pogrešne procjene američke vojske, kada su Sjedinjene Države bile zauzete vođenjem ratova za “uništenje sedam muslimanskih zemalja”.

Martjanov je imenovao “pravog neprijatelja” i Sjedinjenih Država i Rusije. Ruski stručnjak tvrdi da su neprijatelji oba naroda Straussovi neokonzervativci, opijeni željom da po svaku cijenu očuvaju nepostojeću izuzetnost Sjedinjenih Država, stavljajući ljudski rod u opasnost od nuklearnog uništenja.  Proteklih 70 godina Sjedinjene Države nisu pobijedile ni u jednom ratu, što su, uz nedavne velike geostrateške neuspjehe u Ukrajini i Siriji, skrivali s ogromnim publicitetom.

Don-2N radar

FOTO: ruski radar Don-2N u blizini Moskve

Sjedinjene Države su se suočile samo sa slabim zemljama “treće razine”. Još uvijek se nisu suočile sa srednjom silom, da ne govorimo o supersilama poput Rusije ili Kine.

Najgore je to što su glavni “stratezi” Sjedinjenih Država slijepo odani Izraelu i za izraelske interese namjeravaju voditi još jedan rat protiv Irana. Bez nuklearnog rata, Sjedinjene Države konvencionalno i na njihovim zemljopisnim područjima ne mogu poraziti Rusiju ili Kinu. Američke trupe vodile ratove daleko od svog teritorija, ali današnja evolucija vojno-tehnoloških sposobnosti može dovesti bojno polje u same SAD, čak i uz neočekivani napad s Južnog pola.

Govor Vladimira Putina od 1. ožujka 2018. za autora predstavlja novu geopolitičku, vojnu i gospodarsku realnost u konfiguraciji globalne sile u nastajanju. Govor je održan osam godina nakon neuspjelog napada gruzijske vojske, koju su obučavali SAD i Izrael, na Južnu Osetiju.

Tada predstavljen hipersonični projektil “Kinžal” radikalno mijenja odnos snaga na geopolitičkoj, strateškoj, operativnoj, taktičkoj i psihološkoj razini.

Hipersonična raketa Kinjal

Hipersonična raketa Kinžal

Jeffrey Lewis je za Foreign Policy napisao: “Istinska geneza nove generacije ruskog čudnog nuklearnog oružja ne leži u nedavnom Pregledu nuklearnog stanja (NPR), već u odluci Georgea W. Busha 2001. da se povuče iz sporazuma protiv balističkih raketa. (ABM).”

Putin se slaže da je jednostrano povlačenje Sjedinjenih Država iz ABM ugovora omogućilo Rusiji da napravi ogroman napredak u razvoju novih modela strateškog oružja, što je za autora “vojno-tehnička kombinacija Pearl Harboura sa Staljingradom”, jer danas nema “raketnog jaza”, nego “tehnološkog ponora” između Rusije i Sjedinjenih Država.

U ruskom vojnom sektoru prekretnica nije bio Putinov slavni govor u Münchenu 2007. godine, to nije bila ni pobjeda nad Gruzijom, niti ozbiljna financijska kriza koju je 2008. izazvao Lehman Brothers, nego povlačenje mlađeg Busha iz ABM ugovora 17 godina ranije.

Danas je došlo do novog geopolitičkog preustroja u kojem su Rusija i Kina, dvije najmoćnije euroazijske zemlje, proglasile su punu neovisnost od američke vizije svijeta, što je Putin osobno istaknuo 1. ožujka 2018. godine.

Rusija ne treba utrku u naoružanju, ali Kina ubrzava izdvajanja za vojsku

HQ-9

FOTO: ilustracija, kineski HQ-9

Nakon nedavne objave Washingtona da jednostrano izlazi iz Ugovora o uklanjanju nuklearnih projektila srednjeg i kratkog dometa (INF), Rusija je učinila isto, uz naglasak kako zemlja neće srljati u utrku u naoružanju i razvijat će svoje obrambene kapacitete koji su već sad dovoljni za suzdržavanje sile kao što je američka vojska, uključujući NATO saveznike.

No, gotovo istovremeno, rukavicu u lice Pentagona je bacila Kina. Sjedinjene Države su ranije navele i “kinesku prijetnju” kako bi opravdale povećanje vojnih izdataka. Kad je već tako, Peking je odlučio nastaviti provoditi vojnu reformu i modernizaciju svojih snaga, prije svega zbog nepredvidivog i nestabilnog okruženja međunarodne sigurnosti. Zemlja će 2019. godine još jednom povećati proračun za obranu na oko 1200 milijardi juana, za Global Times tvrde kineski vojni stručnjaci. Točan iznos će se odlučiti  na dva godišnja zasjedanja početkom ožujka. Kina smatra da je razumno povećavati obrambeni proračun sve dok gospodarstvo raste.

Stalni rast proračuna za obranu je koristan za održavanje operativne sposobnosti kineske vojske, kao i za modernizaciju naoružanja i opreme, rekao je vojni stručnjak za Global Times, ističući da je stalan rast od 8 do 9% iz 2018. razumno prognozirati i za budućnost.

Wei Dongxu, vojni analitičar u Pekingu, rekao je da će proračun za obranu Kine 2019. biti oko 1200 milijardi juana i da povećanje proračuna u odnosu na prošlu godinu vjerojatno neće premašiti 10 posto.

Kineski proračun za obranu u 2018. godini je iznosio je 1110 milijardi juana, što je povećanje od 8,1% u odnosu na 2017.

Izvješće za XIX Nacionalni kongres Komunističke partije Kine pojasnio je cilj kineskog vojnog napretka.

“Do 2020. je bitno ostvariti punu vojnu mehanizaciju uz primjenu IT opreme, kako bi se stekle strateške sposobnosti za dugoročni napredak”, stoji  u izvješću, koje također navodi da će do 2035. modernizacija kineske obrane i nacionalnih snaga biti dovršena.

Do povećanja troškova je došlo uglavnom zbog razvoja novih oružja i materijala, poboljšanja obuke, vojnih reformi i plaća i naknada za vojsku. Isto vrijedi i za 2019. Kina još uvijek ima mnogo oružja i tehnologije za modernizirati, jer su kineska oružja u prošlosti bila manje napredna, tvrdi Wei Dongxu.

Zadržavanje starog naoružanja u službi također može biti skupo, govoreći kako je potrebno raditi korake kao što je drugi nosač zrakoplova kojeg će ove godine steći kineska mornarica. Kina je razvila i napredna oružja kao što su borbeni zrakoplovi J-20 i tenk Type 99A. Istina, njihov je broj ograničen i mnoge kineske jedinice još uvijek koriste zastarjelo oružje kao što su borbeni avion J-7 (kineska verzija MiG-21) i tenk Type 59(kineska verzija tenka T-54A). Stručnjak je rekao da će vojna reforma dovesti do češće obuke i povećanja operacija.

nosac aviona type002

FOTO: nosač aviona Type 002

Potrošni materijali kao što su streljivo i gorivo također zahtijevaju financiranje. Kako cijene roba rastu, plaće vojnika u Kini se u skladu s tim moraju povećati.

Drugi razlog povećanja proračuna je vanjsko sigurnosno okruženje s kojim se suočava Kina. Sjedinjene Države šalju brodove u Južno kinesko more i Tajvanski tjesnac, Japan razarače klase Izumo pretvara u nosače zrakoplova, a američki borbeni avion F-35 se prodaje Južnoj Koreji, Japanu i Australiji.

Kineska vojska mora imati dovoljno sredstava za rješavanje tih izazova, tvrde stručnjaci.

Čak i uz moguće povećanje proračuna, kineska vojna potrošnja je i dalje mnogo niža nego u Sjedinjenim Državama. Američki predsjednik Donald Trump je pristao na proračun za obranu u iznosu od 750 milijardi dolara za 2019. godinu, a dužnosnici Pentagona su rekli da bi sve manje od 733 milijarde dolara povećalo rizike, izvijestio je CNN u prosincu 2018. godine.

Podaci koje je objavio kineski Peoples Daily pokazuju da je obrambeni proračun Kine u razdoblju 2007. do 2016. iznosio samo 1,33% BDP-a. To je znatno manje od svjetskog prosjeka od 2,6 posto, da ne spominjemo SAD ili čak Rusiju koji izdvajaju oko 4 posto BDP-a. Međutim, Sjedinjene Države kineski vojni proračun vide kao prijetnju sigurnosti njihovih azijskih saveznika, od kojih, baš kao u Europi, traže veća izdvajanja za zaštitu od “kineske prijetnje”.

U škripcu između Rusije i Kine

rusija kina

Politika Washingtona je na kraju morala dovesti do zbližavanja Moskve i Pekinga u vojnoj sferi, stoga iznosi koji se izdvajaju za obranu navedeni u rubljama ili juanima, nemaju nikakvog smisla.

Jean Perier za New Eastern Outlook piše kako je zanimljivo da se reference na važnu azijsku silu mogu naći u biblijskim proročanstvima u Otkrivenju 16:12 gdje piše da “istočni kraljevi moraju doći”. To znači da će Kina “na kraju vremena” odigrati važnu ulogu, čak i ako to bude Treći svjetski rat.

Nemoguće je reći što zapadne istraživače više izluđuje, spomenuto proročanstvo ili to što kinesko-ruska suradnja napreduje u skokovima i preskače granice, prisiljavajući Washington da ponovno razmisli o svom pristupu prema dvjema glavnim geopolitičkim akterima. Analitičari već desetljećima ističu kako bi bliske veze između Moskve i Pekinga mogle biti lako uzdrmane. Washington i Bruxelles i danas misle da Kina i Rusija ne mogu stvoriti trajni savez. Tvrde da su prepreke za ovaj scenarij brojne i komplicirane, budući da su Rusija i Kina u svojoj povijesti imale razdoblja međusobnog animoziteta, kao i neizbježan sukob interesa od kojeg ne mogu pobjeći.

Međutim, ta zapažanja su nevjerojatna i savršen su primjer zajedničke želje među apologetima zapadnog međunarodnog poretka. Na njihovu žalost, nova godina obećava da će biti vrlo važna za suradnju Rusije i Kine, budući da dva azijska diva rade na stvaranju sve dubljih veza na širokom rasponu sektora. Jasno je da su veze između Rusije i Kine odavno prešle točku u kojoj su se još uvijek mogle opisati kao prisilna suradnja. Sada je jasno da govorimo o neslužbenom savezu. Čak i ako nikada nisu stvorile formalni savez, dvije zemlje su uspostavile učinkovito strateško partnerstvo koje pokriva sva bitna područja koja saveznici trebaju pokrivati.

Postoje jasni znakovi da su Kina i Rusija oduvijek imale koristi od bliske suradnje. Zbog nemilosrdnih napora Washingtona se obje zemlje suočavaju s gospodarskim izazovima i sličnim zabrinutostima vezanim za sigurnost na granicama, što samo potiče interese za zbližavanje.

Zapravo, Foreign Affairs je naveo: “Produbljivanje vojnih veza između ta dva bivša suparnika je stvarno, a snažnije strateško partnerstvo između Pekinga i Moskve moglo bi s vremenom pokopati pola stoljeća američkog vojnog planiranja i strategije”.

Očaj Washingtona se pretvorio u odlučnost da se očuva propadajuća hegemonija nad ostatkom svijeta, što je natjeralo dva azijska diva da zajedno provode vojne manevre. Od 2003. godine ih je već bilo trideset, od kojih je najpoznatiji bio “Vostok 2018”. kada je 3500 kineskih vojnika sudjelovalo u vježbama u Rusiji.

Putin Vostok 2018

FOTO: Vladimir Putin tokom vježbe Vostok 2018

Osim toga, Kina je postala najveći i najpouzdaniji kupac ruskog oružja. Međutim, pretjerani pritisak Zapada na te države zasigurno nije jedini motor brzog približavanja Moskve i Pekinga, budući da su dvije zemlje i gospodarski međuovisne. Rusija je prije svega izvoznik sirovina i želi imati pristup naprednim industrijskim tehnologijama ili kapitalu. S druge strane, Kina je ogroman potrošač sirovina, posebno nafte i plina, a istodobno ima dosta kapitala za ulaganje u inozemstvo. Kako je najavila kineska carinska uprava, prošle godine je ukupna bilateralna trgovinska razmjena probila  crvenu liniju od 100 milijardi dolara.

Komentirajući ove brojke, ruski premijer Medvedev je rekao: “Prije deset godina to nismo mogli ni zamisliti, ali sada možemo čak ciljati na 200 milijardi dolara”. Nije pretjerao, jer su posljednjih dana prošle godine Moskva i Peking sklopili niz sporazuma o suradnji u sektorima kao što su energetika, poljoprivreda i svemirski programi. U Šangaju, na sajmu China International Import Expo, dvije zemlje su potpisale još četiri ugovora za izgradnju novih reaktora za nuklearnu elektranu Tianwan i sporazum o pomoći koju će Rusija pružiti Kini u izgradnji brzog neutronskog reaktora CFR -60.

Prošlogodišnji Airshow China je vidjeo uspješno sklapanje ugovora o opskrbi naprednih ruskih S-400 i zrakoplova Su-35, što je potaknulo Kinu da traži i druge vojne tehnologije i još tri ugovora su potpisana ubrzo nakon objave da Rusija je ispunila sve prethodne obveze prema savezniku.

SU-35 - u letu

FOTO: SU-35

Međutim, opće neprijateljstvo Washingtona prema Moskvi i Pekingu ne bi trebalo podcjenjivati, posebice kad se raspravlja o ubrzanim rusko-kineskim vezama. Čini se da se Washington ne boji vojne superiornosti Rusije i Kine, možda i zbog činjenice da su azijske države općenito miroljubive, osobito u usporedbi s nekim zapadnim državama. Ali Sjedinjene Države jednostavno ne mogu podnijeti činjenicu da njihov formalni nesporni medijski primat sada nestaje.

Na primjer, Japan je nedavno izrazio zabrinutost da će, zbog same prirode približavanja, Rusija i Kina uskoro biti prvaci u globalnoj medijskoj pokrivenosti. Dva azijska diva su uspjela stvoriti oko četiri stotine zajedničkih medijskih programa, olakšavajući međunarodne kontakte među mladim novinarima kroz potpune prakse. Čak i danas gledatelji iz Kine mogu gledati ruske nacionalne televizije uživo s kineskim titlovima.

Zato je zanimljivo da je američka privatna obavještajna tvrtka Stratfor u nizu studija iznijela prilično sumornu procjenu zbog brzog približavanja Kine i Rusije, zemlje koje su, udružene, daleko iza sebe ostavile SAD.

 

Losing Military Supremacy: The Myopia of American Strategic PlanningNew Eastern Outlook 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
43 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Šok
Gost
Šok
1 godina prije

usa i kina su se već jednom dogovorile na štetu rusije, treba biti oprezan sa žutom rasom to je drugi svijet po svemu

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Istina je.
Ali tu je Putin. Neverovatno, koliko je taj čovijek dobar političar…
Nijedenom ne istrčava. Za moj ukus nekad i previše oprezan…

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Putin je svjestan da je sibir blizu kine I amerike I bez obzira na sve da je on uvijek u igri. Rusija igra pametnu igru u aziji. Ima dobre odnose s Pakistanom,Indijom,Japanom. Plus bliski istok. Putin nevjerovatno dobro balansira s silama.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Tocno, Putin, a i drugi, Lavrov prije svega, ja velemajstor u tome. Cak i onda kad je izgledao slab i popustljiv( “nasi zapadni partneri”) vecini, to je ustvari bilo kupovanje vremena dok Rusija ne stane na noge, posle resetiranja(nuznog) politickog sustava. Mora im se priznati da su to odradili maestralno, od rasula, do velesile( ponovo) za 20-ak godina. Tesko je naci slican primjer, ako postoji uopce.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Kad im govori “naši zapadni partneri” (a pri tom im smješta iza leđa,čega su ameri svjesni),ovi pucaju od bijesa…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

pa bivši sssr je pod jednim zlim i okrutnim diktatorom čak dvaput od rasula došao do velesile.

kralj satire
Gost
kralj satire
1 godina prije

Nije greska u proracunu nego u mentalnom sklopu koji se temelji na globalnoj pljacki tudjih minerala i bogastava u ime kao neke kvazi demokracije i zastite ljudskih prava. Istovremeno se pale ratovi i stotine tisuce ljudi umire. Civilizirana Europa zbunjeno gleda u smart mobilne i hvata pokemone po Brysselu.
Zadivljujuce je u stvari kojom mirnocom Putin igra sah sa globalistima. Kim raketman bi odavno pritisnuo crvene dugmadi i gledao veselo u nebo …….

JA PA JA
Gost
JA PA JA
1 godina prije

I Staljin je bio miran 1941 pa je bilo sto je bilo .

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
1 godina prije

Dok ga Hitler nije dirnuo.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Da Putin ne kukuriče po svijetu ti bi vjerojatno letio po zraku…a i mi..

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Uskoro će se i Hollywoodski filmovi moći premijerno gledati na kineskom s engleskim titlovima.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Wei Dongxu:

TKO TEBE PINGOM,
TI NJEGA PONGOM !!

PARIRATI BEZ PARA?

Joža
Gost
Joža
1 godina prije

Interesantno je da je sve teže naći pljuvanje po Kinezima u Hollywoodskim uratcima ili bilo što što bi ovi shvatili kao uvredljivo. Onda sam iskopao podatak da je Kineski “box-office” 2018. uprihodio 3,17 milijardi, a US/Canada kombinirani – 2,85 milijardi. Kinesko kinematografsko tržište je službeno postalo svjetski broj 1 i Hollywood je shvatio da nije pametno propagandom si ugrožavati zaradu, pa su prema njima sad “fini”, hehehe.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Ko tebe kamenom ti njega yuanom.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Vec se gledaju. Prvi torrenti izlaze na kineskom i korejskom.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@nekoime:
John Wayne
JONG WENG(sa trepavicama od Mao Ce Tunga)?

Quing Elizabetong 1.2.3.kopije nosača pred završetkom izgradnje?

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

Andrey Martyanov ima blog koji se zove:Reminescence of the future! Pratim ga već neko vrijeme i ako nekoga zanima geopolitički/ geostrateški pogled na svijet iz Ruske perspektive srdačno ga preporučujem! Odličan je!

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

miki…burtov alterego

ludilo
Gost
ludilo
1 godina prije

Sahista i kineski zmaj igraju igru u kojoj ce kasa njihovog zapadnog protivnika implodirati a basnoslovni novac odletjeti Rothschildu i co. Klasika kao Real Madrid – Barcelona

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Andrej Martjanov je u pravu.Više nisu u stanju Rusima i Kinezima ( kada ovi djeluju zajedno ) parirati ni na jednom polju.Dobro je navedeno da se nikada ne smije podcijeniti USA .Dobro je što ni Rusi ni Kinezi to ne čine ,bar ne očigledno jer sve što su očajniji to su spremniji napraviti veću ludost.Dovoljno je uporediti metode kod Arapskog proljeća kada su bili bar malo strpljivi a danas se na Venecuelu ide otvorenog garda,kako bi se reklo bez rukavica.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ameri su u gabuli.
Da bi drzali ovolike baze i da bi parirali Rusiji treba im najmanje 1000 milijardi.
Da bi parirali 1200 milijardi juana treba im 1200 milijardi dolara.
Da bi parirali i jednima i drugima i drzali citav svijet pod okupacijom nemaju toliko para.

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

I, tko im je kriv?Nitko, oni sami su krivi, desetlječima i desetlječima ovakve ,,we are the greatest , strongest, richest,, politike ili jednostavno silovanjem i razaranjem svih koji se nisu pridružili njihovom neoliberalnom taboru sami su doveli do toga da se pojedine zemlje udruže u formalne (BRICS, SCO, ASEAN2020 ) ili neformalne saveze sa ciljem ograničavanja , smanjivanja ili potpunog dokidanja američke hegemonije

Ime imena
Gost
Ime imena
1 godina prije

Fantasticno je kako se Rusija transformira i dize ka feniks iz pepela pijanstva u super silu za lijepsu buducnost planete zemlje. Uz kineske zmajeve na nebu bude lijep suncan dan.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Kao prvo, jako loš naslov. Tendenciozan i prilično naivan. Kao drugo, kada analiziraš nečiju vojnu moč onda valjda kompariraš dvije strane. Po ovom članku razvidno je da je autor članka privržen Kini I Rusiji i da ne voli US. Legitimno. Ali, bar ja želim pročitati neki kvalitetan članak i očekujem od portala Logično bar minimum profesionalnosti u pisanju. Ovakvi članci rezervirani su za dokone srednjoškolce koji jedva čekaju da vide svoju kritiku na stranici. Etalon profesionalnosti u pisanju je srpski portal Tango 6.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Po tvom ukusu su onda trampovi tvitovi koji su jednostavniji i razumniji. Tramp fino kaze da vise nece braniti one koji mu ne budu placali okupaciju. Caki i on zna da vise nema para za razbacivanje.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Isto tako je razvidno da ti ne voliš ni Kinu ni Rusiju i da si privržen USA.
Možda da probaš CNN?
Jutarnji?
Dnevno?
Tamo imaš gomilu istomišljenika. Ne znam sto ovdje radiš? Ovaj portal, kako meni izgleda, pokušava objaviti istinu, pa sa koje god strane dolazila.
Da si ovo komentirao prije 5 godina, još bi te razumio, ali danas, sve je tako kako piše u članku. USA JE IZGUBILA NA SVIM POLJIMA.
To se nije desilo preko noći.
To je proces.
Shifting geopolitical power eastward.
Is happening right now,
my friend.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

..kao prvo, izvanredan naslov .. kao drugo, kada analiziraš vojnu moć možeš komparirati više strana ..
..kao treće, svjestan si toga da u “tvojoj zemlji uzoru” ne štima ali si uporan da neke druge, koji ne skakuću po nato notama prozivaš i soliš pamet .. ti misliš drugačije i ne smaraj .. što bi rek’o, drug Ilija Čvorović: “..mlad si, zdrav si, ‘oćeš da jedeš, ‘oćeš da .ebeš, a to košta ..” .. 🙂

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Nikakav proracun Pentagona (satane)nemoze parirati Rusiji i Kini.Satana moze objaviti i 10.000.00 mlrdi proracun …ali dzabe.
Zasto,kako..??

Ima mnogo zato….
Evo ja cu navesti nekoliko zato.
1.Rusi konacno imaju svoju voljenu drzavu i necevise ruski mozgovi da bjeze iz Rusije,naprotiv ne pada im na um ni pod razno da mozgovi rade za zlotvore.
2.Na kaubojskim univerzitetima haraju kinezi kako oni iz Kine tako i oni koji zive u cemerici.
3.USA je procitana i veci deo svijeta vec 20g je vide kao zlo a svoje zlo lice su poceli pokazivati na primjeru YU kada su bacili pod noge sve medjunarodne zakone,povelje i ugovore zaprepascujuci cio normalan svijet.
4.Rusija i Kina kao susedi su shvatili da im je isti i zajednicki zlotvor …pa kad se udruze mogu sta god pozele da ostvare.

Ima tih zato jos mnogo…
Hvala bogu da su Rusija i Kina sile dobra ,stari narodi,kulture i nikada u svojim milenijumskim postojanjima nisu bili zlo,naprotiv.

JA PA JA
Gost
JA PA JA
1 godina prije

Da , Samo sto su Mandzurci (Sada Kinezi ) osvojili Srpske Zemlje izmedju Indije i Sibira u svom pohodu ka Tibetu .I istrebili sve pred sobom .
Dzingis Kan (Georgilje Danilov) im se mnogo kasnije osvetio .
Ali to nije bilo dovoljno .
Englezi su pokusali da ih otruju opijumom (Opijumski rat ) .
Ni to nije bilo dovoljno .
Sad ih ima milijardu i pola . Ali kazu da se u nekim zabacenim delovima Kine jos govori Srpski .
Svi stari gobovi u Kini imaju plave ljude .
A piramide (koje posumljavaju da se ne bi videle) su vece od svih Egipatskih.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Za Kinu i Srpski nisam čuo.
Za piramide imaš pravo…

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije

Srbi koje i Hrvatima zovu iz istorije Konstantin Porfirogenita De Administrando imperio kada govori o Ljudevitu Posavskom

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

@Mamajev Kurgan, čemerikanci nisu napali nikakvu YU, usa+nato su napali Vojvodinu,Srbiju, Kosovo, Crnu Goru a ta, nazovimo, nakaradna zajednica ne zaslužuje naziv YU. Hvala na čitanju.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Bilateralna robna razmjena izmedju Rusije i Kune probila CRVENU liniju od 100 milijardi $. Crvena linija?! Burte, gdje si? Crvene linije su tvoja specijalnost!

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Možemo se samo nadati da stvarnoga odmjeravanja snaga među supersilama neći nikada biti jer to bi nam bilo zadnje,… e sada, ova analiza je vrlo pristrana i paušalna, većina ovih navodnih prednosti Rusa su na razini rekla kazala, tj. nemoguće za provjeriti na terenu, ako uzmemo samo u lovačkim zrakoplovioma prednost amera prema Rusima cirka 2300 prema 800 jasno vam je što ova analiza pokušava zakamuflirati, a to je apsolutna vojna dominacija u Svijetu SAD-a, dalje, 20 nosača zrakoplova naprema jedan (ajmo biti fer vidili smo da je taj jedan kao ni jedan), Rusi su nadmoćni u PVO sustavima jer moraju biti nadmoćni jer u srazu ova dva zrakoplovstva Rusi nemaju što raditi protiv NATO saveza, ono gdje su Rusi superiorni i za vrijeme hladnoga rata i danas je količina oklopa, ameri su tu vrlo podkapacitirani , prvenstveno jer njihova vojna doktrina ne treba oklop koji sjedi po skladištima, naime SAD su preko oceana jelte, sa tim oklopom su Rusi jedino prijetnja Europi koja se u nekom eventualnom srazu protiv Rusa ne bi mogla oduprijeti, dakle Europa treba Amere i Ameri to dobro znaju, a savez Rusa i Kina to je za sada SF, takvo što nema nikako uporište u stvarnosti, Kina je solo igračp i oni igraju svoju igru, ali svejedno, za zabavu ako bi imali dva bloka NATO vs. Kina-RF opet to vidim ogromnu premoć NATO-a, ….

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Dobro, ajde sad ‘razlozi’ koliko je od tog broja americkih aviona borbenih, koliko ih je ‘ ispravno’ i posebno za koliko imaju pilote i ta prednost se prilicno ‘istopi’. Slicno ili kos gore vezano za nosace. Koliko ih je ‘operativno’ koliko ‘privezano’ a koliko cak na suvom doku i mozda budu izrezani prije nego ponovo vraceni u vodu. I najbitnije, savrsene mete za ‘pokazno’ gadjanje kindzalima ili avangardima. Cime ce ih ‘odbraniti’? Ono sto stvarno ‘drzi’ Amere u ‘igri’ su nuklearne podmornice sa Trdentima i dovoljna ludost/spremnost da ih upotrijebe. Sve sto si ti nabrojao ne plasi previse ni Kinu, kamo li Rusiju.

joca
Gost
joca
1 godina prije

ako nakon ovog članka usa nekapitulira za 12h bicu razočaran..

Fash
Gost
Fash
1 godina prije

With Jews, you lose.

deki
Gost
deki
1 godina prije

Amerika je kao ona devojcica iz skole koja je bila veoma visoka,najvisa u razredu i uspesno je preskakala lastis jer su ove dve koje su ga drzale bile veoma niske,ali zavrsi se letni raspust i podje nova skolska godina i ove dve porastose i na skolskom odmoru opet se preskakao lastis,samo sto je ovaj put bio mnogo visi.
Zaletala se i zaskakala ova visoka,pa opet pokusavala,ali nikako da ga preskoci,sva se oznojila,zadnju snagu skupila, ali ni blizu ne bese…

faust
Gost
faust
1 godina prije

Ovakvi tekstovi mogu poslužiti jedino za skratiti vrijeme provedeno tamo gdje i car ide pjeske.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
1 godina prije

nek se pošibaju da vidimo ko je jači….

realno
Gost
realno
1 godina prije

novinari kao i uvijek pisu ono sto zele da se dogodi. stvarnost je malo drugacija….svi mrze ameriku,svoju tajnu patnju.

Svetozar Zelić
Gost
Svetozar Zelić
1 godina prije

Sve već viđeno,predpostavljeno itd.Tko bi doli sad je gore.Tko pod drugim jamu kopa sam bu opal tranu.Čuda su za budale a raja opet iznenađena a škola,nauka,obrazovanje su beskorisni bez razuma.U školi te nemogu naučiti da budeš razuman nego poslušan.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
43
0
()
x