‘Griješiti je prihvatljivo; laganje nije’ – novi ruski ministar obrane

Andrej Belousov
62 komentara

Ruski predsjednik odobrio je bivšeg zamjenika premijera Andreja Belousova za novog šefa obrane

Andrej Belousov službeno je postao deveti ministar obrane u povijesti moderne Rusije. Nominirao ga je predsjednik Vladimir Putin 12. svibnja. Odluka je bila neočekivana jer je on prvi civil na toj dužnosti. Belousov nikada nije služio u agencijama za provođenje zakona i većinu svoje karijere proveo je radeći kao akademski ekonomist.

Istodobno, Belousov je dugogodišnji član ruske političke elite koji je posljednjih 20 godina obnašao važne državne dužnosti. U ovim godinama pokazao je svoj profesionalizam i svoju jedinstvenu viziju budućnosti Rusije.

Kako bismo stekli bolju predodžbu o tome tko je Andrej Belousov, pogledajmo citate iz nedavnih govora i intervjua novog ministra obrane.

Odnosi sa Zapadom i misija Rusije

[Rusija bi trebala slijediti put] moderniziranog konzervativizma… Rusija može sačuvati tradicionalne zapadne vrijednosti. Zapad je napustio te tradicionalne vrijednosti i prešao na nešto drugo – na antitradicionalno [mišljenje] u okviru postmodernizma.

[Važno je] očuvati tradicionalne zapadne vrijednosti, koje su u određenom smislu vrijednosti zapadne kršćanske civilizacije, europske civilizacije. A Rusija može postati čuvar tih vrijednosti. Ovo može zvučati kao paradoks, ali je istina. U tom smislu, bilo bi pogrešno nazivati Zapad našim neprijateljem…

Ali na Zapadu postoje određene elite… i znatni dijelovi društva koji su povezani s tradicionalnim vrijednostima. I u tom smislu, oni se mogu uhvatiti za ovu slamku, ovu priliku koju im Rusija nudi da sačuvaju neke [svoje vrijednosti].

O globalnom svijetu

Ispravnije bi bilo govoriti o okretanju prema jugu, a ne samo prema istoku. Ali sama po sebi riječ ‘zaokret’ prilično je lukava, jer implicira ideologiju globalnog svijeta. Globalni svijet – barem u glavama njegovih ideologa – bio je monocentričan. Sastavljena je od anglosaksonske jezgre i ‘stare’ Europe koja joj se pridružila, a zajedno su vladali svijetom. I onda, nekako se uklopimo u ovaj svijet. Inače, to je istina, stvarno smo se trudili uklopiti… Ali sada smo nekako izbačeni. Iako smo i sami otišli.

Ali ideologija multipolarnog svijeta je razvijanje određene samoovisnosti, slično [Carl] Jungovom konceptu Sebstva. Razlikuje se od ‘persone’ ili ‘maske’ koju netko nosi. Sve suverene zemlje trebale bi posjedovati ovaj [koncept] Jastva. Zemlje koje nisu suverene po definiciji ga ne mogu posjedovati. Duboko poštujem zemlje poput Nizozemske, Nizozemske, [ali] one nemaju suverenitet.

O ‘samobitnosti’ jednog naroda

Ne postoji druga opcija za našu zemlju nego steći ili ponovno otkriti ovo Sebstvo. Neki kažu da imamo ogromne resurse, imamo talentirane ljude. To je istina. Ali najvažniji preduvjet za [formiranje] našeg jastva je velika kultura. Imamo svoj kulturni kod, svoj kulturni identitet, što većina zemalja i naroda nema. Inače, Dostojevski je to jako dobro osjetio. Dostojevski je to, posebno u djelima kao što je ‘Piščev dnevnik’, izrazio 100% precizno. I mnogi drugi pisci 19. i 20. stoljeća [o tome su govorili]. To je naš najvažniji resurs koji moramo iskoristiti.

Trebamo ljude shvatiti da u sebi nose taj kulturni kod. [To treba činiti] kroz razne mehanizme – kroz domoljublje, kroz obrazovanje, kroz iskustvo njihovih očeva i djedova… Ako riješimo taj problem, ekonomski zadaci bit će sekundarni. Složeni su, ali sam siguran da ćemo ih riješiti, jer u biti imamo sve što nam je potrebno da to postignemo.

O ruskim elitama

Ne mogu svi gledati u istom smjeru. To se nikada u prošlosti nije dogodilo niti će se dogoditi. Pogotovo kod nas. Našu zemlju oduvijek obilježavaju podijeljene vrijednosti i ta se situacija uvijek pogoršava tijekom razdoblja reformi. Jesu li to reforme Petra [Velikog]… Mi ga zovemo Petar Veliki, ali u ono vrijeme neki su ga nazivali antikristom i anatemizirali ga. A o [ruskoj] revoluciji, kada se naš časnički korpus podijelio na dva dijela, da i ne govorim: 50% je podržavalo Crvene [boljševike], a 50% Bijele [antikomunističke snage koje su se borile protiv boljševika]. Tko su bili ti ljudi? Oni su činili elitu. Ali posebna vrsta elite.

Isto se dogodilo i devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je došlo do velikog raskola u našem društvu.

Vrlo je teško, [čak] nemoguće i kontraproduktivno natjerati sve da se kreću u određenom smjeru. Ali mora postojati određena jezgra [društva] koja će ići i stvoriti ovo okruženje… Ova jezgra nema nikakve veze s ekonomijom, radi se o značenju.

O onome što Rusija nudi

S obzirom na situaciju, na prvo mjesto bih stavio (proizvodnju) hrane, jer Rusija posjeduje značajan dio plodne zemlje u svijetu. Naravno, tu je i energija, uključujući energetske usluge i energetsku sigurnost. Rusija [također] može ponuditi vojnu sigurnost. U nekim područjima Rusija može ponuditi tehnologiju, au drugim logistiku, jer kroz Rusiju prolazi niz transkontinentalnih prometnih koridora. Dakle, imamo što ponuditi svijetu.

O strategiji Rusije u sljedećem desetljeću

Koju bi strategiju velika nacionalna ekonomija, poput ruske, trebala usvojiti u sljedećih pet do deset godina? Odgovor je vrlo jednostavan: treba osigurati stratešku održivost, a to je moguće samo kroz formiranje održivih saveza zemalja. Stoga bi bit ruske strategije trebala biti izgradnja saveza s prijateljskim zemljama…

Nastaje nova bipolarna struktura, [ali] i nova konfrontacija među blokovima. Po mom mišljenju, to nije sasvim u redu. Radije bismo trebali razmotriti sustav saveza – kao na primjer kada različiti glavni igrači ulaze u različite saveze, uključujući multilateralne i bilateralne. A rezultat je ono što nazivamo multipolarnim svijetom.

O suverenitetu

Suverenitet ne podrazumijeva potpunu neovisnost. Suverenitet znači da su država i društvo sposobni ostvariti svoje nacionalne ciljeve. Ako možete postaviti ciljeve i postići ih, onda ste suverena država. Kina, Indija, Indonezija to mogu, ali Europa ne može. Europa je izgubila svoj suverenitet. A o drugim zemljama za koje svi znamo da i ne govorim. To nije zbog činjenice da tamo vlada politička diktatura ili nešto slično. Jednostavno, nešto nedostaje, znate na što mislim? [Pojam] suverenosti podrazumijeva i stanje društva, njegov kulturni identitet i dostupnost resursa za daljnji razvoj.

Početkom 2000-ih Rusija je također imala problema s pronalaženjem ravnoteže, ali je krenula dalje. Ali želim reći da kada je zemlja u teškoj situaciji ili na raskrižju, model mobilizacije gospodarstva nije jedini izbor, to je poanta.

O ciljevima ministra obrane

Trenutno provodimo specijalnu vojnu operaciju. Naravno, najhitniji i najneposredniji problemi vezani su uz to. Prvenstveno se radi o nabavi najnaprednije vojne i specijalizirane opreme, topničkog streljiva, projektila, osobne zaštitne opreme za vojnike, komunikacijskih uređaja, bespilotnih letjelica, sredstava za elektroničko ratovanje i slično. Opseg ovih pitanja je golem. Svaki smjer ima mjesečne planove, ali njihovo izvršenje zahtijeva dnevnu, a često i svaki sat, pozornost. Ovo je prva stvar.

Drugo, neprijatelj se brzo prilagođava. Krajolik korištenja nove tehnologije mijenja se na tjednoj bazi. U tom kontekstu ne samo da moramo učiti i držati korak, već i predvidjeti poteze neprijatelja. Taj napor, koordiniran s Glavnim stožerom, traje, ali zahtijeva i svakodnevni angažman – moramo analizirati primjenu novih tehnologija i razviti nove metode borbe.

Ključno je osigurati punu integraciju gospodarstva Oružanih snaga u šire nacionalno gospodarstvo. S obzirom na objektivno povećanje rashoda za obranu, koji su sada premašili 6,7% BDP-a zemlje, ova je zadaća složena i višestruka, a prvenstveno uključuje optimizaciju vojnih rashoda. Želim naglasiti da optimizacija ne znači neselektivne rezove; to znači povećanje učinkovitosti.

Sve što je učinkovito i napredno u našoj zemlji mora doprinijeti ostvarenju pobjede i ispunjenju ciljeva Oružanih snaga. Potpuno sam svjestan svoje odgovornosti prema zemlji, ruskom narodu i predsjedniku Ruske Federacije. U skladu s predviđenim imenovanjem, obvezujem se da ću sav svoj trud, zdravlje, a po potrebi i život posvetiti ostvarenju postavljenih zadataka. Vodit ću se nepokolebljivim načelom: ‘Griješiti je prihvatljivo; laganje nije’.

Autor: Georgij Berezovski

Andrej BelousovMinistar Odbranerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
2 mjeseci prije

🙂”ideologija multipolarnog svijeta je razvijanje određene samoovisnosti, slično [Carl] Jungovom konceptu Sebstva.
Razlikuje se od ‘persone’ ili ‘maske’ koju netko nosi” 🙂 🙃

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“…prvenstveno uključuje optimizaciju vojnih rashoda.
Želim naglasiti da optimizacija ne znači neselektivne rezove; to znači povećanje učinkovitosti.”

Oligarsima će nabiti poreze 🙂

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“Griješiti je prihvatljivo; laganje nije”
Po’vataće lupeže, ako se radi o lupežima.

A i lijenčine.

2 mjeseci prije

Za pitanja ekonomije je potpuno u pravu ali politika… “okruglo pa na ćoše”. U suštini je istina da su im neprijatelj zapadne elite a ne zapadna populacija međutim te elite vode populaciju koja će u Rusiju uperiti svoje oružje.

Došli smo u fazu kada običan čovek shvata samo pretnju, ni na šta drugo ne reaguje dovoljno aktivno. Ruse čeka velika borba i toga su svesni što se vidi iz kreiranja “svoga sveta” (aktivno okuplja saveznike oko sebe) a sve ostalo je samo priča…

Dux
2 mjeseci prije

Ima li ijedna europska država čovjeka koji ovako razmišlja???…puno poštovanje Rusima… nadam se da će uspjeti…

Nenad Erak
2 mjeseci prije

Shlomo prvi hazar se razbac’o po portalu “ko” đubre po njivi 🤣

2 mjeseci prije

belousov, jel to titov neki, unuk, praunuk? prva zena mu bijase neka belousova.
dobro nam dosao rodjo.

Noname
2 mjeseci prije

Ruske trupe zauzele su sjeverni dio Volčanska i zaobilaze grad s istoka, javlja Julian Röpke, analitičar njemačkog časopisa Bild. Vojni stručnjak iz Njemačke potvrđuje da su ruske oružane snage ušle u sjeverni dio Volčanska , a trenutno se vode borbe u području tvornice za preradu mesa. Također, ruske trupe koje napreduju zaobilaze grad 4 km istočno , presjekavši cestu od Volčanska do Tihaja. U blizini Volčanska ruske oružane snage zauzele su sela Pletenevka, Ogurcovo, Gatišče i Bugrovatka. U isto vrijeme jedinice ruske vojske napreduju na zapad prema selu Lipci. Ruske trupe već su zauzele selo Glubokoye. Oružane snage Ukrajine na tom su smjeru u borbu uvele MLRS Grad, BTR-82A i švedska borbena vozila pješaštva CV-90, piše Röpke. Rusi prakticiraju novu taktiku, kako izolovati što veči broj nato-ukro vojske na taj način, da sad opkole gradove i sela u kojima se nalaze protivničke snage i tako jim onemoguče, da se prebacuju… Čitaj više »

Max
2 mjeseci prije

Vrlo oštro i ozbiljno, zrelo i suverenistički.

Lenko
2 mjeseci prije

Oklen je taj izasa…gospe moja

tihobl
2 mjeseci prije

Traktorijada je pocela:

Генералштаб Оружаних снага Украјине: „У одређеним областима Лукјанцева и Волчанска, као резултат јуришних дејствима непријатеља, у циљу спасавања живота наше војске и избегавања губитака, наше јединице су маневрисале и преместиле се на повољније положаје“.

tihobl
2 mjeseci prije

Незапослене украјинске избеглице биће принуђене да напусте Немачку – Олаф Шолц.

tihobl
2 mjeseci prije

Белоусов и Шојгу ће учествовати на састанку Путина и Си Ђинпинга.
Путинова посета Кини одржаће се од 16. до 17. маја.

tihobl
2 mjeseci prije

Malo sa kijevskih kanala: Главно именовање у Кремљу, које директно утиче на украјинску кризу, јесте замена министра одбране Шојгуа Белоусовим. Слажемо се са колегама да се главна ствар догодила у стратегији Кремља – промена приоритета. Сада главна ствар није куповина страних компоненти и монтажа нових играчака у Руској Федерацији, већ стварање пуног циклуса унутар земље за одбрамбену индустрију. Оно што Украјина никада није могла да уради. (У Украјини су све играчке копије страних, које су састављене 95% од страних компоненти). У самом војном случају све остаје исто. Герасимов је остао на челу, али је руско Министарство одбране потпуно променило приступ. Једно је јасно. Украјинска криза ће ове промене осетити тек до краја 2024. године, а ако Белоусов уради оно за шта је одређен, онда ће се проблеми Оружаних снага Украјине удесетостручити. Кремљ ће, према речима нашег извора, увести и нову врсту јединица у војску – беспилотне. Где ће циклус производње… Čitaj više »

tihobl
2 mjeseci prije

Наш извор наводи да Руска Федерација развија „локалне противваздушне системе“ за мобилну тешку опрему (тенкове и сл.), која ће бити инсталирана на њих, а која ће радити аутономно на бази вештачке интелигенције против дронова.
Одавно је јасно да електронско ратовање није у стању да издржи беспилотне летелице које су опремљене вештачком интелигенцијом (АИ) и да аутономно гађају мету, што значи да само сопствене мини противваздушне инсталације могу да заштите опрему.
Једно је јасно: ове иновације су још само у почетним фазама развоја, али рат убрзава њихов развој и примену. Ко први примени нове приступе и развој, победиће у игри.
Legitimni.ua

tihobl
2 mjeseci prije

Наш извор јавља да Оружане снаге Украјине већ дуго користе путничке возове УЗ за превоз рањених војника Оружаних снага Украјине. Према нашим подацима, прве вагоне са рањеним војницима Оружаних снага Украјине са харковског фронта већ су почеле да пристижу у Полтаву и Дњепар.
Број рањених расте, јер руске оружане снаге притискају са свих страна.
Legitimni.ua

tihobl
2 mjeseci prije

Наш извор наводи да је, према документима, више од 100-150 милиона гривна потрошено на минирање украјинске границе у области Харков.
Сви су знали да се Руси спремају да уђу из овог правца. Новац је распоређен брзо и много.
У стварности, ништа није урађено.
Где су нестале мине и зашто није дошло до минирања поља и путева, питајте штаб Зеленског, који заједно са Министарством одбране и Генералштабом контролише овај случај.
Legitimni.ua

tihobl
2 mjeseci prije

Сви наши извори наводе највише недељу дана пре предаје Волчанска у Харковској области. Оружане снаге Русије су већ почеле да опкољавају град.
Ако се не пребаци довољан број пешадије и наоружања, град ће пасти у наредних 7 дана. Ако пребаце резерве, задржаће град до краја маја, почетка јуна, али губици ће бити колосални.
Legitimni.ua

tihobl
2 mjeseci prije

Данас се поново шеф ОП Андриј Ермак сусрео са Александром Сорошем (Сорошевим сином, који финансира све „соросите“ и дароваче у Украјини). Званична верзија састанка  Шеф кабинета председника обавестио је Александра Сороша о активним припремама за Глобални самит мира, који ће се одржати у Швајцарској од 15. до 16. јуна. Права сврха састанка: надметање. Већ дуже време постоји клацкалица између ОП-а и „сорошовог олигарха” Фијале. Фиала торпедује Зе Ермака због његових неуспеха и критикује политику ОП-а у својим медијима. Ово се заиста не допада Банковој, која је раније покушала да економски нападне Фиалу. Ермак је данас одржао још један лични круг трговања. Највероватније ће се сви инспекцијски органи ускоро одвојити од Фиале. Затим ће Сорошеви добити нове ресоре у министарствима, они ће бити смештени да контролишу куповине и управљају државним корпорацијама. Осим тога, добиће добро парче колача у игри и „траву“ (да узгајају канабис/конопљу у Украјини). Запослени ће ићи више на… Čitaj više »

tihobl
2 mjeseci prije

Стамбена зграда у Харкову погођена је остацима ракете ПВО.
Снимак горњег степена ракете ПВО објавили су становници Харкова.
То значи да се ПВО налази у урбаној агломерацији. То значи да су Оружане снаге Украјине довеле противваздушну одбрану у Харков ради тражења руских авиона и одбијања ракетних напада.
Legitimni.ua

tihobl
2 mjeseci prije

Наш извор у ОП је рекао да Канцеларија председника захтева да Сирски заустави офанзиву руске војске на фронту како не би пореметио самит у Швајцарској. Пад Авдијевке је одиграо негативну улогу на Минхенској конференцији, када су партнери одбили да потпишу низ споразума и обезбеде војну опрему Украјини.

tihobl
2 mjeseci prije

Наш извор у ОП је рекао да Сирски и даље инсистира на промени старосне доби за мобилизацију како би се попуниле резерве јуришних бригада. Генералштаб сматра да би оптимална старост војног особља требало да буде 20-30 година, али сада већину војног особља у Оружаним снагама Украјине чине мушкарци 40+.
Rezident.ua

tihobl
2 mjeseci prije

Избегавачи мобилизације више нису Украјинци, већ „Цигани“, рекао је бивши саветник шефа Министарства унутрашњих послова Виктор Андрусив.

tihobl
2 mjeseci prije

Наш извор у Кабинету министара рекао је да се након консултација са државним секретаром САД спремају нова смјене министара. Антони Блинкен донео је списак клијената који би требало да се учлане у надзорне одборе и заузму функције.
Rezident.ua

Mrčikola
2 mjeseci prije

Sudeći po ovome što govori, dade se zaključit to da, ili je A. Belousov čitao biranu literaturu, ili da bira oko sebe ljude koji su “čitali biranu literaturu”…koja god da je opcija u pitanju, pomak je prema naprijed u odnosu na politički stereotip (budalaštine i floskule koje pričaju novi “ustoličenici”, a kojih neće manjkat kad se budu imenovali ministri u sastav nove hrvatske vlade😁).

Babilon
2 mjeseci prije

BREAKING NEWS – ATENTAT NA SLOVAČKOG PREMIJERA!

Гавран
2 mjeseci prije

Zapadna štampa je u prvoj vesti objavila:
Fico ranjen u pucnjavi. Dakle naleteo na obračun grupa dilera ili nešto slično.
Umesto “Fico ranjen u atentatu.
Tako se dobija jasan potpis nalogodavca.
.

Biti-ili-ne-biti
2 mjeseci prije

Evo zapadne demokracije na djelu – upucan je slovački premijer Fico:

SLOVAČKI premijer Robert Fico upucan je nakon sjednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave.
Do atentata je došlo kada je Fico otišao među okupljene ljude.
Prema informacijama, premijer Slovačke ustrijeljen je s nekoliko hitaca u prsa i trbuh.
Hitno je helikopterom prevezen u bolnicu i stanje mu je, kako javljaju slovački mediji, jako teško.
Slovačka vlada je objavila da je Fico u životnoj opasnosti.
Napadač je uhićen na licu mjesta i navodno je riječ o 71-godišnjaku.

Vjerojatno se taj čovjek sjeća kako je bilo za vrijeme sovjetske okupacije – tako kažu brojni komentatori.

Jadranka S.
2 mjeseci prije

Nikad kraja uvredama i foliranjima u komentarima, ljudi su protiv ljudi!
Kraj!

Lucija, prva
2 mjeseci prije

🖕

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI