Grupa koju podržava NATO priznala je da ne brine za Orbanovo nepoštovanje zapadnih vrijednosti, sve dok Mađarska pomaže u suprotstavljanju Rusiji

NATO - Viktor Orban
17 komentara

Samoopisana misija NATO-a kao „zajedničke demokratske vrijednosti“ prekookeanske zajednice uvijek je izazivala prevrtanje očiju u Moskvi. Sada je bivši američki ambasador u savezu potvrdio ruske pretpostavke.

Iako je Rusija uvijek tvrdila da je za evropske članice najvažniji kvalitet to da su se spremni podrediti kontroli Washingtona, NATO sebe postavlja kao zaštitnika i promotora demokratije i slobode. Savez istomišljeničkih naroda posvećen očuvanju „zapadnih vrijednosti“ sa obje strane Atlantika. U međuvremenu, u Istočnoj Evropi je članstvo shvaćeno kao preduslov za uključivanje u samu “zapadnu porodicu”.

Da bi NATO postojao, potreban mu je neprijatelj, bilo stvaran ili izmišljen, a Rusija je izabrani protivnik. Ovo je stvorilo bizarnu situaciju u kojoj su se – zbog želje za pridruživanjem „Zapadu“, brojne države prijavile u klub uprkos tome što nisu imale sredstva kojim bi mogle da se suprostave Moskvi.

U Rusiji, NATO se smatra vozilom koje služi američkim geopolitičkim interesima i omogućava Washingtonu da približi svoje oružane snage što bliže ruskim granicama. Stručnjaci i zvaničnici u Moskvi takođe vole da ističu da je njegova druga funkcija vraćanje novca, jer povezuje većinu evropskih zemalja sa američkim vojno-industrijskim kompleksom.

Da bi podržali NATO-ov narativ, razne grane američke države i oružana industrija SAD i Velike Britanije troše mnogo novca na razne istraživačke centre. Njihova osnovna misija je njegovanje odnosa sa uticajnim elitama širom Evrope i guranje pro-NATO poruka, posebno u novijim državama članicama.

Najpoznatiji je vjerovatno Atlanski savjet, ali CEPA sa sjedištem u Washingtonu i Varšavi je njegov mali brat. Grupu za pritisak finansiraju američki State Department, specijalisti za promjenu režima, Nacionalna zadužbina za demokratiju, proizvođači oružja Lockheed Martin, Raitheon i Bell Helicopters, kao i sam NATO. Interesantno je da je podržana i od strane Mađarsko američke koalicije i Mađarske fondacije inicijativa. Obje su finansirane od strane vlade u Budimpešti.

Ovdje postaje zanimljivo. CEPA tvrdi da je njena misija promocija “politički slobodne Evrope s bliskim i trajnim vezama sa Sjedinjenim Državama.” U njeno „savjetodavno vijeće“ ulaze ljudi poput Madeleine Albright, Anne Applebaum, Carl Bildt i Toomas Hendrik Ilves, koji su godinama promovisali „liberalne demokratije“. U međuvremenu, neki od njenih istaknutijih lobista – poput Aline Polyakova, Edwarda Lucas i Brian Whitmore, izgradili su karijere na napadima na rastući „neliberalizam“ u Evropi. Naravno, u ono vrijeme kad je Rusija bila percipirana kao avangarda zanosa.

Međutim, sada kada se Mađarska Viktora Orbana – vrlo namjerno – pozicionirala kao vođa pokreta „neliberalno“, čini se da je CEPA ostala zapanjena. Ove nedelje je angažovala nikoga drugog do Kurta Volkera – bivšeg čovjeka Bijele kuće iz Ukrajine – da brani politiku Budimpešte.

“Mnogo kritika prema Mađarskoj i premijeru Viktoru Orbanu me pogađa”, napisao je on, “Zapadni saveznici treba da prestanu da cjepidlače i da se fokusiraju na zajedničke vrijednosti i interese”. Volker se zatim uputio u strastvenu odbranu Orbanovog sistema, zanemarujući da napomene da čak i američki jako politizovana NVO Freedom House vjeruje da se „Mađarska više ne može smatrati slobodnom državom.“

“Potrebni su nam saveznici”, tvrdi Volker, jasno priznajući da je Mađarska na strani “Amerike” važnija od uobičajene NATO-ove retorike.

Cinizam je zapanjujući, prikazuje CEPA onakvom kakva zaista jeste: turobni reketaš novca, koji viče o „vrijednostima“, a u stvarnosti traži od donatora da „plate za igru“. Ovo, još jednom, otkriva trulež u središtu pokreta jednomišljenika, mutne industrije koja je zarazila i korumpirane medije iz SAD i Velike Britanije.

Prihvatanje CEPA od strane Budimpešte jasno se podstiče sredstvima koja dobija od mađarskih tijela koja finansira vlada. Zaista, u ovoj novčanoj infuziji čak je Reka Szemerkenyi, bivši mađarski ambasador u Washingtonu – Orbanov zamjenik – postavljen za izvršnog potpredsjednika grupe za pritisak.

Odijeli poput CEPA neprestano bacaju sjenu na Rusiju zbog njezinog odbijanja da slijedi zapadne norme, zanemarujući činjenicu da se u Rusiji očekuje zapadnjački razvoj bez perspektive zapadne integracije. Ipak, zemlje kao što su Poljska i Mađarska kojima je dozvoljeno da se pridruže institucijama poput Evropske unije i NATO (i dobiju ogromne količine novca za razvoj) idu unazad, ali imaju besplatne propusnice. To je zato što se ne radi o „vrijednostima“, već o geopolitici i finansijskoj dobiti.

Mađarski politički sistem je posao Mađarske. Zapravo, slično kao u Rusiji (gdje su komunisti drugi u Ujedinjenoj Rusiji), glavna opoziciona stranka (nacionalistička Jobbik) je čak više antizapadna od vlade (Fidesz). Licemjerje ovdje u potpunosti pripada CEPA.

mađarskaNATOrusijaviktor orban
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 godine prije

Ne smeta Pentagonu ni saveznik koji kupuje naftu od ISIL-a, gdje bi im smetao Orban koji zabranjuje ruskim zrakoplovima s humanitarnom pomoći prelet preko zemlje.

dobagan rogić
3 godine prije

Neš Ti NATO a to je obični drek.

Nije samo jedna europa
3 godine prije

Nije NATO alijansa potrebna u modernoj europi … europa treba da se geografsko razdeli a ovo znaci za Srbiju da bice uvjek na Balkanu.

neznanje
3 godine prije

Kao kad pijanac izmišlja razloge zašto pije. Nešto poput pjesme grupe Meritas “Igra” (uz izmjenu par rijeći)

Ringo10
3 godine prije

Mogu svi zajedno Rusima da se dobro kitona napuse

karma
3 godine prije

Assad must go ? kaze Vesna Pusi.Where ? Na baustellu auto put negdje u dojci ili prati kafice u Irskoj. Hoce li INA dobiti nazad nalazista nafte u Siriji? Stvarno smo zakakali situaciju sa Assadom . Moze li netko objasniti Assad pazi i stiti krscane u Siriji a nato jazavci mrze Assada bas kao i isil glavosjece. Moze li netko objasniti ovo ludilo? Ispada da je nato ludilo bez medicine ?
Zivio Gosp. Assad i narod Sirije kontra mraku i batini.

Red Dog
3 godine prije

Sto se Nemacka i Francuska priblizavaju vise Rusiji, time USA nabavlja sebi sve vise evropskih izdajnika. Poljska i Rumunija, sad Visegradska Skupina.
A Orban je toliki populista da je postao uzor svim populistima sveta. Njemu je predlozeno da proglasi Sorosa odgovornim za sva Zla Sveta, i sada rade to svi, od Zimbabwea do Washingtona.
I drugovi opstaju i pune dzepove sa svojim oligarskim prijateljima dok pucanstvo juri fatamorgane.

Mali Mujo
3 godine prije

Eto mene zanima koliki je IQ broj Stoltenberga, jeli barem malo veci od broja cipela???

Zagor
3 godine prije

May the 4th be with you!!

Max
3 godine prije

Podsjetio bih na riječi Donalda Rumsfelda o Sadammu. “ON jest k***** sin ali je naš K***** sin Tako oni rade oduvijek dok vođa sluša state department sve je ub redu, a kad ga treba svrgnuti onda se sjete da je kršio ljudska prava.

krezubi glasac
3 godine prije

Ovu ekipu skinuti iz uniformi i zaposliti u fabrike automobila,kamiona,putnickih kruzera. Koji je… nato i svadje po svijetu. I Trump je shvatio i pise fina pisma Kimu i on njemu. Ratovi su za retarde. Ovaj Jens S je uhljeb i navukao se na lagane novce poreznih ovaca. Brze u firme na posao ne jesti i piti bez cekica i znoja. Mir na zemlji dobre volje.

alex
3 godine prije

Kad su mogli pomagat fašističke vojne hunte raznih Latinosa…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI