Gubici Ukrajine trebali bi se mjeriti ‘u milionima’

Ukrajinska vojska
26 komentara

Gubici Ukrajine u sukobu sa Rusijom bi se trebali brojati “u milionima”, tvrdi bivši načelnik poljskog generalštaba Rajmund Andrzejczak. Kijev “gubi rat” i nema resurse da održi borbu protiv Moskve, dodao je on.

U intervjuu za televiziju Polsat u ponedjeljak, penzionisani general je opisao situaciju na ukrajinskom bojnom polju kao “veoma dramatičnu” i insistirao da “u ratu nema čuda”.

Odluka ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da zamijeni svog vrhovnog generala Valerija Zalužnog Aleksandrom Sirskim nije napravila značajnu razliku jer ista pitanja ostaju za novog vrhovnog komandanta Kijeva, dodao je Andrzejczak.

Prema riječima penzionisanog generala, Ukrajina pati od nedostatka opreme i ljudstva, a gubici utiču na njene sposobnosti.

“Nedostaje im više od 10 miliona ljudi. Procjenjujem da gubitke treba brojati u milionima, a ne stotinama hiljada. U ovoj zemlji nema resursa, nema protiv koga da se bori.”

“Ukrajinci gube ovaj rat”, rekao je Andrzejczak, ukazujući na medijske izvještaje koji sugeriraju da Kijevu ponestaje protivvazdušnih projektila kako bi se zaštitio od ruskih udara.

Ponavljajući upozorenja nekoliko zapadnih lidera proteklih sedmica, Andrzejczak je pozvao na povećanje proizvodnje oružja i tvrdio da bi Zapad trebao da se pripremi za sukob punog razmjera s Rusijom u roku od dvije ili tri godine. Ruski predsjednik Vladimir Putin je insistirao da Moskva nema planove niti interes da napada NATO.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je prošlog mjeseca da je Ukrajina izgubila više od 444.000 vojnika od početka sukoba u februaru 2022. Neprijateljstva su također izazvala egzodus ukrajinskih izbjeglica, sa skoro 6,5 miliona zabilježenih širom svijeta, prema podacima UN-a.

Zvaničnici u Kijevu su se više puta žalili da su isporuke oružja sa Zapada neadekvatne. Ti pozivi su postali sve glasniji jer zahtjev američkog predsjednika Joea Bidena za pružanjem dodatnih 60 milijardi dolara pomoći ostaje u zastoju u Kongresu, zbog zahtjeva republikanaca da ojačaju sigurnost američkih granica.

Kijev takođe razmišlja o novom zakonu o mobilizaciji kojim bi se minimalna starosna granica za regrutovanje za muškarce smanjila sa 27 na 25 godina, uz izveštaje o planovima za slanje 500.000 novih vojnika na liniju fronta.

U tom kontekstu, ruska vojska je prošlog mjeseca potisnula Kijev iz strateškog grada Avdejevke u Donbasu, također oslobodivši nekoliko obližnjih naselja. Bivše uporište je na liniji fronta od 2014. godine i Kijev ga je često koristio za granatiranje stambenih blokova u obližnjem gradu Donjecku.

Rajmund Andrzejczakrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
1 mjesec prije

Zato Francuzi šalju 2000 francuskih vojnika u Odesu da zamjene Ukrajinske vojnike koji će biti poslani da ginu za zapad.

Ramo Krivdić
1 mjesec prije

To znaju i Bog i ljudi, samo ne znaju oni koji to ne žele znati!

Darko
1 mjesec prije

Glupi ukrajinci još nisu shvatili da im je najveći neprijatelj židovsko smeće Zelenski koji ih istrebljuje ko buhe u interesu Izraela i Amerike? Pa jebem im mater blesavu zar nema nitko hrabar da to smeće zgazi ko drek na kiši?

1 mjesec prije

gubici ukrajine su, kako rece predsjednik, 31000. tu se broje azov, kraken, ajdar i nesto drugih pravih ukrajinaca. sve ostalo do 450 000 su ruski gubici, ukrajinci mobilizirani i obuceni u ukrajinske uniforme su zapravo ruski gubici.

Rat i Mir
1 mjesec prije

Nisam vjernik ali znam božija pravila, stoga molim sve vjernike neka se suzdržavaju od spominjanja božijeg imena uzalud, jer ako bog postoji, teško ga boli kurac za nas ili je sve ljude na ovoj planeti odjebao jer smo gori od najgorih životinja.

Max
1 mjesec prije

Realno.

FELIX
1 mjesec prije

NE GUBI SAMO UKRAINA SVI SLOVANI GUBIMO, ZELENSKI JE SAMO LUTKA NA KONCIMA KOJE VUKU GLOBALISTI MORAM OPET PONOVITI ZELENSKI JE SAMO DOBAR GLUMAC KOJI SAMO GLUMI I SPROVODI NAREDBE GLOBALISTA KOJIMA JE CILJ DA SE PROLIJE STO VISE SLOVANSKE KRVI I OSLABE SLOVANE, STA BI BILO DA SE SLOVANI UDRUZIMO I NE STETIMO SEBI MRZECI DRUGE, NETREBA DA IDEMO DALEKO KOGA HRVATI MRZE MOZDA I VISE NEGO ZIDOVE SVOJU NAJBLIZJU SLOVANSKU BRACU KOJI SU JOS UVEK PRAVOSLAVNE VERE TAKO SU MEDDZU NAJKRVOLOCNIJIM USTASAMA BILI ON SRBSKOG POREKLA,JOS UVEK SE PO MNOGIM HRVATSKIM KUCAMA MOZE NACI NA TAVANU IKONA.USPEH GLOBALISTA SU BAS POLJACI I HRVATI ZALUDZENI KATOLICKOM VEROM.

Miro
1 mjesec prije

Prave brojke niko ne zna.
Samo prazna nagađanja

1 mjesec prije

Bolje bi mu bilo da sluša šta priča Šojgu nego što procenjuje – Šojgu je nedavno rekao da je poginulo 444 000 (lako za pamćenje) ukrajinskih vojnika.
Šta mu treba da “procenjuje” kad ima vrlo precizne podatke? Ili misli da Šojgu namerno umanjuje učinak svoje vojske?
U specijalnom ratu se radi suprotno…

Lucija, prva
1 mjesec prije

Banderovci prijete okupacijom Mađarske:

“Још један идеолог украјинског тероризма и ватрени фашиста отворено прети Мађарској. Он је буквално изјавио следеће:

     «Чак уколико изгубимо, имаћемо прекаљену милионску армију која се повлачи под борбом. И, на крају крајева, на дневни ред ће доћи и питање где су те последње границе на које ћемо се повући?

     Oвај Бандеровац одмах проналази и одговор:  

     „У том случају, не би било лоше да у плану буде ОКУПАЦИЈА МАЂАРСКЕ и да се тамо пребаци око 20 МИЛИОНА УКРАЈИНСКИХ ИЗБЕГЛИЦА.
Зато бих желео да видим шта ће Орбанова армија од 30 хиљада људи, која нема ни дана ратног искуства, радити у таквој ситуацији“.”

Pazi da se ne bi iznenadio.

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Gubici Ukrajine su oko 800 vojnika dnevno i kada se to pomnoži sa dvije godine ili 730 dana, dobije se broj od otprilike 584.000 poginulih vojnika.
Još kada se tome dodaju i civilne žrtve, broj poginulih je još veći.

ime
1 mjesec prije

naci bataljuni u pozadini netaknuti, “regrutiraju” po čitavoj ukr ajini.

Grdi
1 mjesec prije

Taman ce francuski vojnici doc kad ce rusi poceti isprobavati novi bombe od 3 tone !! ….. tzv FAB 3000 … pa drugovi francuzi ……. GOOD LUCK !! …..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI