Gužva oko isporuke oružja Kijevu ima za cilj da produži sukob u Ukrajini, kaže Putin

Vladimir Putin
18 komentara

Sva galama oko dodatnih isporuka oružja Kijevu teži jedinom cilju da se oružani sukob u Ukrajini produži što je duže moguće, rekao je u nedjelju ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Po mom mišljenju, sva ova gužva oko dodatnih isporuka naoružanja generalno ima jedini cilj da se oružani sukob produži što je duže moguće”, rekao je Putin u fragmentu intervjua sa reporterom Pavlom Zarubinom za program Moskva. Kremlj. Putin. prikazano u emisiji Vijesti nedjelje na TV kanalu Rossija-1 u nedjelju. Šef države je tako prokomentarisao isporuke američkih raketnih sistema Kijevu.

Isporuke američkih raketnih sistema za višestruko lansiranje Ukrajini ništa ne mijenjaju budući da je Kijev ranije imao inventar ovog naoružanja, uključujući rakete ovog dometa, i jednostavno popunjava zalihe, rekao je u nedjelju ruski predsjednik Vladimir Putin.

“U tome nema ništa novo”, rekao je šef države. Ruski lider je tako odgovorio na zahtjev da se ocijeni odluka o takvim isporukama. “Ovo su sve višestruki raketni sistemi i ukrajinska vojska koristi slične raketne sisteme Grad, Smerč i Uragan sovjetske i ruske proizvodnje”, rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da domet “zavisi od raketa koje se koriste, a ne od samog sistema.” “Ono što danas čujemo i šta razumijemo, to su rakete koje lete na udaljenosti od 45-70 km u zavisnosti od rakete. Isto važi i za raketne sisteme Grad, Uragan i Smerč o kojima sam govorio. Imaju i domet od 40-70 km i tu nema ništa novo“, objasnio je šef države.

Zbog toga se ove isporuke Sjedinjenih Država i nekih drugih zemalja mogu povezati samo s namjerom da se Kijevu pomogne da nadoknadi gubitke svog borbenog hardvera“, rekao je Putin.

Teritorija Rusije

Ruski lider je prokomentarisao i navodna uvjeravanja Kijeva za Zapad da se ti raketni sistemi neće koristiti protiv teritorije Rusije. “Ovo nema nikakve veze s povjerenjem ili nepovjerenjem prema ukrajinskom režimu jer to zavisi od vrste raketa koje će Amerikanci isporučiti”, rekao je šef države. Ukupno je u borbenom inventaru ukrajinske vojske na početku specijalne operacije u Ukrajini bilo oko 515 takvih raketnih sistema, a 380 ih je eliminisano, precizirao je Putin.

“Sada je dio njih restauriran, a dio je uzet iz inventara i, kako razumijemo, trenutno imaju oko 360 takvih sistema”, rekao je ruski predsjednik.

“Vjerujemo da je isporuka raketnih sistema od strane Sjedinjenih Država i nekih drugih zemalja povezana s nadoknadom gubitaka ovog borbenog hardvera.” U tome nema ništa novo i to zapravo ništa ne mijenja“, rekao je šef države.

Isto važi i za zahtjeve Kijeva za isporuku, recimo, artiljerije, istakao je Putin. “Po svemu sudeći, ovo se odnosi i na nadoknadu hardvera izgubljenog i uništenog u borbi”, rekao je ruski lider.

Raketni sistemi dugog dometa

Ako Kijevu budu isporučene rakete dugog dometa, Rusija će izvući zaključke i pogoditi one objekte koji trenutno ostaju netaknuti, rekao je ruski predsjednik. “Ako je sada riječ o raketama i one budu snabdjevene, iz toga ćemo izvući zaključke i upotrebiti naše oružje koje imamo u dovoljnim količinama da gađamo one objekte koje do sada ne napadamo”, upozorio je šef države.

Ruski lider je prokomentarisao i isporuke američkih višelinijskih raketnih sistema i odgovorio na opasku novinara da bi ovi sistemi mogli da lansiraju i rakete velikog dometa.

Predaja tog oružja Kijevu ništa ne mijenja, naglasio je Putin. To se odnosi na višestruke raketne sisteme slične lanserima sovjetske i ruske proizvodnje Grad, Smerč i Uragan i raketama koje lete na udaljenosti od 45-70 km, objasnio je on.

Ukrajinska vojska već koristi takve sisteme, a isporuke raketnih bacača od strane Sjedinjenih Država i nekih drugih zemalja mogu jednostavno biti povezane sa nadoknađivanjem kijevskog borbenog hardvera izgubljenog u bitkama, objasnio je ruski lider.

Američka administracija objavila je 1. juna da će Ukrajini pružiti novi paket vojne pomoći koji će uključivati ​​isporuku oružja i municije HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System). Rečeno je da će prva serija uključivati ​​četiri raketna sistema.

Američki zvaničnici su ranije rekli da domet lakog bacača raketa HIMARS na točkovima neće prelaziti 80 km. Kako je insistirala američka administracija, Kijev je dao uvjeravanja da američki raketni sistemi neće biti korišteni protiv ciljeva na ruskoj teritoriji. Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je 2. juna da su uvjeravanja Kijeva da neće koristiti američke rakete protiv ciljeva na ruskoj teritoriji bezvrijedna i da im se ne može vjerovati.

Oružjerusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Colibri
1 godina prije

Da se sukob u Ukrajini produzi i jeste cilj redatelja plandemije i rata u kako bi se svjetska ekonomija planski unistila, a sto veci broj gradjana svijeta doveo do ruba gole egzistencije pa i gladi rada slamanja otpora uvodjenju totalitaristickih ovlasti od strane ultra bogate elite vlasnika centralnih banaka koja preko svojih “Zapadnih” i “Istocnih” pijuna- tzv. predsjednika i premijera drobi mase. Samo kratkovidi poznavaoci svjetskih prilika su mislili da ce rat u Ukrajini brzo zavrsiti jer je i taj rat samo jedna od faza realizacije tzv. Velikog reseta ciji se glasnogovornik Klaus Schwab javno hvalio svojim svjetskim “liderima”: Angelom Merkel, Justinom Trudeom, Makronom, Putinom itd. Sve je izrezirana predstava za mase od plandemije do ratova, a sve u svrhu eliminacije prekobrojne svjetske populacije i totalnog porobljavanja-digitalizacije onih koje prezive “pandemije”, ratove, glad, zemljotrese, uragane i sva ostala planska zla i inscenirane krize koje opet s druge strane treba da… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Engleska stampa je stalno tvrdila da je ruska strana gubila oko 1000 dnevno. Znaci izgubili su do sad 100.000 vojnika. Do kraja mjeseca izgubice sve vojnike koji su poslani u intervenciju i Ykrajina ce pobijediti.

Max
1 godina prije

Neupitno točno, Zapad zna da Ukrajinci ne mogu pobijediti nsdmoćnu Rusku vojsku .Samo Ruske greške omogućile su im da opstanu 100 dana. Ali koriste Ukrajinu želeći oslabiti Rusiju i prodati što više oružja.

borislav
1 godina prije

putin da je imao muda poslao bi bombardere sa nuklearnim glavama i Lavrova u Srbiju pa nek razmisle ameri hoće li pokrenuti članak 5…i još jedna točka 😉

burt
1 godina prije

raketni sistemi koji će Ukrajini bit dostavljeni M142 i M270 sigurno će biti upotrebljeni protiv ruskog teritorija a objašnjenja da je uvjet dostave tih sistema da je Ukrajina obećala da neće napadati teritorij Rusije tim raketama su priča za malu djecu da bi se opravdala dostava, sve se to radi da se Putina dovede da izgubi živce i povlači isforsirane poteze

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI