Habertürk: “S ruskim sustavima S-400 u Tursku dolazi i ruska vojna baza”

S-400 - Turska
34 komentara

U ugovoru za isporuku sustava protuzračne rakete S-400 Turskoj bi mogla biti i uspostava ruske vojne baze u Turskoj.

Kao što je ranije rekao čelnik Rosteka, Sergej Čemezov, prije nego što sustavi S-400 budu raspoređeni u Turskoj, Ankara će potpisati sporazum o vojno-tehničkoj suradnji s Rusijom. U skladu s ovim sporazumom Rusija prije prijenosa S-400 može zatražiti bazu u Turskoj i tamo rasporediti svoj kontingent, piše turski Habertürk.

Tijekom posjete ruskog predsjednika, Vladimira Putina Ankari je postignut značajan napredak u kupnji sustava S-400. Kako piše turski list, Rusija je zainteresirana za jamčenje sigurnosti zračnog prostora nad osovinom Krimu – Crno more – Turske – Sirija, čime bi ojačala i integrirala strateški položaj na Bliskom istoku.

Polazeći od toga, Rusija je spremna Turskoj isporučiti četiri diviziona S-400, a ruska vojska bi trebala biti stacionirana na mjestima gdje bi se rasporedili sustavi. Očekivani radni vijek i ostali detalji bit će navedeni u ugovoru.

Isporuke sustava Turskoj pokušava spriječiti američko Središnje zapovjedništvo, ali Turska još ne vidi rezultate dogovora o prekidu suradnje Pentagona sa sirijskim Kurdima i YPG milicijama na sjeveru Sirije, što dovodi do stalnih prijepora između Ankare i Washingtona.

Američko Središnje zapovjedništvo s jedne strane pruža značajnu zračnu podršku YPG snagama u Siriji i podržava sirijske Kurde s tehničkim i obavještajnim djelatnostima koje, po mišljenju Ankare, ugrožavaju nacionalnu sigurnost Turske.

Sva raspoloživa oprema, obavještajnu i tehničku podršku SAD šalju preko čelnika Kurdistanske radničke stranke (PKK), a YPG je njen sirijski ogranak, piše Habertürk.

Treba napomenuti da informacije koje širi Habertürk nisu pouzdane. U stvari, turski list citira bivšeg zapovjednika SDF snaga, koji je u Turskoj za medija izjavio kako je svjedočio sastancima američkih visokih zapovjednika i PKK vođa u jugoistočnoj Turskoj i da je sva pomoć YPG milicijama dogovorena tamo, što je vjerojatno istina.

Međutim, kada je u pitanju ruska vojna baza u Turskoj, Habertürk pokušava predvidjeti vojne i političke posljedice provedbe sporazuma s isporukama sustava S-400. Rusko vojno osoblje će sigurno biti prisutno na teritoriju Turske i na mjestu raspoređivanja ovih sustava, ako budu isporučeni, kako je rečeno. Ali je vojna baza ipak puno veća razina vojno-tehničke suradnje, da ne govorimo da jedna zemlja članica NATO pakta prepušta čuvanje zračnog prostora od Krima do Sirije ruskoj vojsci.

s 400 triumf
FOTO: S-400 Triumf

Ruska i turska transakcija oko isporuke sustava S-400 je u fazi praktične provedbe. Na primjer, nedavno su se stranke dogovorile o financijskom dijelu pitanja i uvjetima ruskog kredita za kupnju sustava od strane Turske. Prema Ministarstvu obrane Turske, prva isporuka sustava S-400 se očekuje 2019. godine.

Što se tiče argumenata Habertürka o “preliminarnom” izgledu ruske vojne baze u Turskoj, oni su vrlo upitni. Turska ostaje članica NATO pakta, sa svim trenutnim poteškoćama u odnosima sa Sjedinjenim Državama i europskim zemljama i neće izaći iz saveza.

Ruska vojna baza na turskom teritoriju i članstvo Ankare u NATO paktu su apsolutno nespojivi.

Turska ima niz ozbiljnih optužbi na račun Sjedinjenih Američkih Država o Siriji, prvenstveno o kurdskom pitanju. Glavni razlog za sporazum s Rusijom je naglašavanje tog nezadovoljstva. No, ako bi Turska pristala da bude domaćin ruskoj vojnoj bazi, ma kakva ona bila,  to bi dovelo do eskalacije sukoba između Turske i Sjedinjenih Američkih Država, kojeg bi na bliskoistočnom boku NATO pakta bilo teško riješiti, barem u dogledno vrijeme.

Prodaja sustava S-400 ili bilo koje druge vojne opreme ne podrazumijeva obveze strana u sporazumu o uspostavi vojne baze. To se rješava na drugačiji način, kao što je vio slučaj sa Sirijom, Iranom i korištenjem zrakoplovne gaze Hamadan, Egiptom ili Venezuelom. Naravno, očekuje se dolazak ruskih vojnih stručnjaka u Tursku, koji će doći s isporučenim sustavima. Ali to nije “stvaranje vojne baze”, kako piše Habertürk.

Drugi problem je što ovim napisima neki turski mediji pokušavaju dodatno iritirati američkog saveznika Turske, kako bi Erdogan kasnije lakše ucjenjivao ​​SAD, prije svega oko kurdskog pitanja. No, do sada smo se uvjerili da, kada je Erdogan u pitanju, ništa nije nemoguće. Pitanje je samo bi li i sama Rusija pristala na “stvaranje vojne baze” na teritoriju kojeg SAD smatra svojom sferom interesa? Najvjerojatnije ne.

HabertürkNATOPKKS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cigo
6 godine prije

Kako ce turska popusit. Prvo se amerima zamjerila i sada ovo sa rusima. I ako neces kako Rus kaze neka te amer rokne… Glupi erdogan…

Alen
6 godine prije

Jedini nacin da taj sustav udje u tursku je da se ispali iz sirije…mnogo se zeza turska , erdogan slabo razumije s kim je u pakt usao…

Alex
6 godine prije

Ja neznam odakle Nerminu informacija o potencijalnim otvaranju ruske baze u Turskoj. Molim te pošalji mi link. Nadam se da nisi to izmislio.

1.komentar
6 godine prije

Dobronamerna kritika je da ne prenosite informacije koje nisu pouzdane.
Ni Turskoj ni Rusiji nije u interesu da Rusija ima vojnu bazu u Turskoj.

Laki Topalović
6 godine prije

Ovdje većina, bare prvi , komentiraju samo naslov, a lijepo piše u tekstu sve

Laki Topalović
6 godine prije

Jel tako teško bilo ukucat Habertürk S-400 i pročitati sve, osim naslova. http://www.haberturk.com/s-400lerden-once-rus-askeri-gelecek-1754001

logo
6 godine prije

obzirom da je nato pakt pokusao svrgnuti vojnim putem erdogana ovo brzo instaliranje s 400 s ruskim posadama je erdoganova osobna sastita od novog puča jedna vrsta bodyguarda i bez obzira kakav je erdogan onaj koji treba biti doveden umjesto njega mnogo je gori

Laki Topalović
6 godine prije

Nitko nije pročitao članak samo naslov, a lijepo pojašnjava članak i što piše

zapadne vrednosti
6 godine prije

Da li ce to biti klasicna baza, sto ne vijerujem, ali u svakom slucaju prisustvo ruskih vojnika uz sisteme je ocekivano. Pa ne mislite valda da ce rusi jednoj nato clanici isporuciti sisteme najnovije tehnologije, i da odmah dodju strucnjaci zapada da ih analiziraju.

fb slo
6 godine prije

Erdogan igra poker s prejakima igračima, popušit če 100%

fb slo
6 godine prije

Za državni udar, za kojeg su ameri znali, moguče i pomogli nešto, je Erdija obavjestio Putin. Ako dodamo još suradnju amera sa kurdima, naravno je, da Erdogan mjenja Nato ploču…ali, kako napisano, to su teške promjene, koje če neki teško progutati..

njonjo
6 godine prije

Turska ne treba Nato paktu. Americi treba samo baza da smanje troškove leta. Turska će istupiti iz Nato pakta jer nema nikakve koristi od Amerika koja podržava Izrael. Izrael će po svaku cijenu jačati kurde jer im nije prihvatljiva Iranska vojska u Siriji. Tu je nervozni Pakistan koji će biti podrška Irak i Iran bez obzira na mogući građanski rat. Teško i iscrpljujuće. Amerika nije nigdje više u dominaciji jednostavno se izgubila.

davor
6 godine prije

Nema bolje od toga da ti je na teritoriju države i ruska i američka vojna baza. To je garancija mira i prosperiteta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI