„Herojski ep“ zarobljene flote – Kijev pita Rusiju: „Gdje su naše WC školjke?“

Ruski protivpodmornički brod Razarac klase Udaloy Severomorsk 619
29 komentara

Prilikom pokušaja proboja kroz Kerčki tjesnac i namjere neovlaštenog prolaska ispod Krimskog mosta, Rusija ja prošle godine zaplijenila tri broda ukrajinske ratne mornarice.

Moskva je rekla da su dvije ukrajinske oklopnjače i jedan tegljač ilegalno ušli u rusko teritorijalno more, što Kijev odbacuje i tvrdi da je to more i dalje Ukrajinsko, kao i poluotok Krim. Zapad je, naravno, podržao ukrajinski stav da brodovi nisu smjeli biti zaplijenjeni.

Prvo je Rusija početkom rujna, u sklopu razmjene zarobljenika s Ukrajinom, pustila na slobodu 24 člana posade.

Na kraju, Moskva se ovog tjedna odlučila Ukrajincima vratiti njihove brodove, što je trebala biti gesta dobre volje uoči mirovnog summita o istočnoj Ukrajini, koji će se održati u Parizu 9. prosinca, a na kojemu će sudjelovati vođe Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine.

Međutim, zapovjednik ukrajinske mornarice u srijedu je rekao kako su ukrajinski brodovi koje je Rusija zaplijenila u studenom prošle godine, a koje je Rusija ovoga tjedna pristala vratiti Ukrajini, u vrlo lošem stanju.

Zapovjednik ukrajinske ratne mornarice, viceadmiral Igor Vorončenko, rekao je za ukrajinsku televiziju da brodovi još nisu ušli u ukrajinsko teritorijalno more jer su spori.

„Ne mogu sami putovati. Rusi su ih uništili, čak su uzeli svjetiljke, utičnice i toalete. Pokazat ćemo cijelome svijetu ruski barbarizam prema brodovima“, izjavio je viceadmiral Vorončenko.

Nakon što su jedva dovršili intenzivnu kampanju za povratak triju mornaričkih jedinica iz ruske luke natrag u Ukrajinu, ukrajinski  su započeli sljedeću kampanju, ništa manje intenzivnu, za povratak zahoda i stropnih svjetala.

Tri mala plovila, zarobljena prije godinu dana tijekom pokušaja proboja u ruske teritorijalne vode, sada su u rukama svojih prethodnih vlasnika. To bi ih trebalo radovati, jer je čitava polovina „morske flote“ obnovila snagu ukrajinske mornarice.

Ali to je drugi dio priče. Iz nekog razloga, po dolasku u njihovu matičnu luku, utvrđeno je da na brodovima „Nikopol“, „Berdjansk“ i na tegljaču “Jana Kapu” sve što se nalazi u herojskim brodovima ne odgovara prethodnom stanju i nema utičnica, sjenila, dijelova opreme i što je najvažnije, nema toaleta. Pa kako ćete se, pobogu, boriti protiv Rusa bez zahoda? U takvom ratu je probava pod utjecajem jakog stresa prva i najvažnija stavka herojske i viteške potrebe.

U ukrajinskim medijima počele su se pojavljivati tragične fotografije, dokaz o tome kako su „Rusi ubili brodove“.

Ukrajina brod
FOTO: Primjer „ruskog barbarstva“

Ali to su rupe od metaka od prije godinu dana, zadobivena izravno tijekom zarobljavanja brodova i posade tijekom nasilnog proboja ruske granice. To je, naravno, moćan dokaz. Nakon povratka u Ukrajinu je iznenađujuće malo fotografija drugih „ozljeda“ na tri broda. Stoga moramo vjerovati viceadmiralu Igoru Vorončenku i vojnom tužitelju Matiosu.

No, postoji čitav videozapis koji detaljno i u visokoj razlučivosti pokazuje da su “zarobljeni bordovi” Rusiju napustili u izvrsnom stanju, sa sjenilima i WC školjkama.

VIDEO: Brodovi prije slanja s Krima za Ukrajinu

Zanimljivije od toga da nema štete na brodovima je prijem čamaca i tegljača od strane ukrajinskih predstavnika, koji su potpisali sve dokumente i izgledaju vrlo zadovoljno. Uopće nisu šokirani. Pa, uzgred, sama činjenica njihovog potpisa na dokumentima o „vraćanju materijalnih dokaza“ s pravnog stanovišta govori o priznanju vlastite krivnje u dugom „Kerčkom incidentu“.

Ako su potpisali dokument na kojem lijepo stoji da su brodovi “materijalni dokazi”, a ne “trofeji”, Ukrajinci se onda slažu s njihovim statusom, što znači da nemaju prigovora na rusku procjenu onoga što se dogodilo, odnosno da to nije bilo “plovidba ukrajinskim teritorijalnim vodama”, već kršenje ruske granice i s pravne točke gledišta zločin.

“Na kadrovima je jasno vidljivo da su brodovi i tegljač predani ukrajinskoj strani u dobrom stanju. Ako je tijekom prijelaza s obale Krima na Očakovo ukrajinska strana uspjela “prekopati” brodove i dovesti ih u neadekvatno stanje, onda je to problem za ukrajinsku stranu”, uz dozu sarkazma je poručio ruski FSB.

Također su, uz dvostruki sarkazam, rekli “kako su vojni brodovi prebačeni u Ukrajinu u dobrom stanju.”

Cijeli trik ovdje je da su „vojni brodovi“ (военный судно), oksimoron, jer u ruskom i ukrajinskom jeziku samo brod posebnog imena (военный корабль, или корабль – судно) može biti vojni. Ostala plovila su koćarice, trajekti, tegljači i ostali civilni i drugi brodovi. Patrolni brodovi također, usprkos maloj veličini, formalno spadaju u ponosnu kategoriju brodova.

Dakle, iako na našem jeziku može izgledati isto, mornarički časnik u Rusiji i Ukrajini ne može služiti “na brodu”, već samo, na našem jeziku, na vojnom brodu, ali na ruskom „корабль“. Ali budući da je flota Ukrajine podsmjeh za zdravi razum, njezine “borbene jedinice” su, iako uvjetno vojni, ipak brodovi. Tako se FSB dva puta „našalio“ s ukrajinskim „kolegama“.

Sada, nakon što su ukrajinski časnici preuzeli oklopnjače i tegljač i potpisali da su dobrom stanju i nakon što je objavljena snimka polaska s Krima u Očakov, pitanje je kada je Kijev otkriti tko je uspio ukloniti sve vrijedno s “vojnih brodova” tijekom kratkog puta s Krima u Očakov, uključujući, kao što je naveo jedan od mornara, 20 komada donjeg rublja. Nema sumnje da će ispasti da je netko iz lukavog tima s tegljača ili možda lučki radnici.

U međuvremenu, dok svi progresivni aktivisti i mediji, uključujući hrvatske, budu vršili pritisak na Rusiju da nakon povratka mornara i brodova vrati i WC školjke i vojničke gaće, čekamo akciju “Je Suis Toilette Ukrainiennes!”.

Usput, inspiraciju za ovaj tekst nam je ponudila HINA, koja je, potpuno neprofesionalno prenijela vijest iz Kijeva, bez da se potrudi pronaći snimku trenutka primopredaje „vojnih brodova“ ukrajinskim časnicima.

Rusija vratila Ukrajincima otete brodove – Kijev u šoku: „Pogledajte kako izgledaju, pa to je čisti barbarizam!“

Kerč
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

A jesu li WC školjke bile wireless ili obične s cijevima i da li su imale internet?

Kvisko
4 godine prije

Ukrajinska i Ruska vojska se u sustini tehnoloski i organizacijski ne razlikuju, jedina razlika je u tome sto je Ukrajinska vojska iz naoruzanja izbacila nuklearnu komponentnu.Sto je odlican potez prvenstveno po Ukrajinsku sigurnost,jer na tom tehnoloskom i sigurnosnom stupnju nikada ne znas kada ce to cudo eksplodirati.Cernobil je sasvim dovoljno upozorenje covjecanstvu, sto se dogodi kada nuklearna tehnologija dodje u ruke neodgovornih politicara i pripadajuci im drzava.

Alex
4 godine prije

Nemo,bre,da se*te braćo Rusi,u naši kliozeti😂😂😂

Laki Topalović
4 godine prije

Usput, vidio sam članak na Jutarnjem, stvarno sramota, pored ovog videa primopredaje gdje su ukrajinci provjerili sve i potpisali da preuzimaju u urednom stanju itd itd itd Dobro, malo tko prati rusku televiziju u RH, pa je sigurno prošlo. Ali “novinari”, kako ih nije sramota.

Fabijan
4 godine prije

Koliko su ono mornare
Ni krive ni duzne drzati u zatvoru?
Da je Rat brze bi ih pustili. …

.......
4 godine prije

Jbt, uvi kokosari u Ukrajini gori od naših. Uspjeli pola broda (svog) pokrast u koliko minuta? Mislim da rusi imaju problem u omjeru snaga, trebaju imati po 10 mornara na svakog ukrajinskog kad pređe na ruski brod……

Alenka
4 godine prije

Lijepa plovila.

Fabijan
4 godine prije

Ima na netu jos fotografija
Zanimljivo je kako su brodovi jako zahrdjali u ovih par dana razlike izmedju ruskih I ukrajinskih fotografija
Stvarno se ukrajinci lose bring o svojoj tehnici

Ali
Kome ja to pisem
Rusi mogu pogrijesti samo kad je to Slucajno jer su ih Ameri podlo prevariti
A I onda su krivi pojedinci koji se samo pretvaraju da su Rusi

Max
4 godine prije

O ovome će biti napisan mornarski ep Školjkaida LOL. bitka kod toaletnih vrata.

Alen
4 godine prije

Novinar je zločest. Ne pametan.

Ivo
4 godine prije

nisi ništa stigao počupati? Hebi ga, valjda si u Kninu bio bolje sreće.

slomigreed
4 godine prije

a sta bi rekli na napustene nato baze u siriji?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI