Yakov Kedmi: Da nečiji brodovi uđu u vode Izraela kao u ruske, odmah bi bili potopljeni

Yakov Kadmi
23 komentara

Bivši ravnatelj izraelske obavještajne službe NATIV, Yakov Kedmi, iz Tel Aviva je za ruske RIA Novosti govorio o nedavnom incidentu u Kerčkom tjesnacu i pokušaju proboja tri ukrajinska vojska broda u ruski akvatorij u Azovskom moru. Kedmi je za rusku agenciju rekao kako bi , da se to dogodilo u vodama Izraela, ti brodovi bili odmah potopljeni, čak i da nisu bili vojni, nego civilni.

“Izraelska ratna mornarica ima upute da u obrani voda djeluje čvrsto i da otvoriti vatru upozorenja u smjeru prekršitelja. Ako bi potonji pokazali agresiju, oni bi odmah bili potopljeni”, za RIA Novosti je izjavio Yakov Kedmi, komentirajući najnovije događaje u Crnom moru.

Kao što  smo izvijestili, Federalna sigurnosna služba Rusije (FSB) je  izvijestila da je zarobila tri broda ukrajinske mornarice, koji je prošle nedjelje proveli niz provokacija u Crnom moru. Moskva tvrdi kako su sva tri ukrajinska broda prekršili članke Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i prešli državnu granicu Rusije, koju Kijev ne priznaje.

Zbog toga je ruska granična služba zadržavali i posade ukrajinskih brodova, koji su s plovilima isporučeni u Kerč.

Prema Yakovu Kedmiju, izraelska vojska ima jasne upute ako netko krši pomorske granice zemlje. Ako netko zanemari ova pravila i na vlastiti rizik nastavi ploviti  izvan dopuštene zone, “suočit će se s gadnim nevoljama”.

“Brodske patrolne, čak i ako ribarski brodovi iz Gaze plove izvan dopuštene zone, odmah otvaraju vatru upozorenja. Ako se sa suprotne strane uzvrati vatra, brod se odmah potapa”, govoreći o uputama koje imaju zapovjednici izraelskih brodova, pojašnjava bivši  izraelski obavještajac i vojni stručnjak.

Drugim riječima, bilo kakve sumnjive akcije od strane “neprijateljskog plovila” koje je ušlo u “zabranjenu zonu Izraela”, čeka potapanje bez upozorenja. Yakov  Kedmi naglašava da se to odnosi i na vojne i civilne brodove, bez razlike.

Što se tiče akcija ukrajinskih pomoraca i incidenta s brodovima Ruske Federacije, Kedmi tvrdi kako bi ovom slučaju Tel Aviv djelovao oštrije, a provokacije bi za same počinitelje vjerojatno završile “brzo i žalosno”.

Prema riječima Yakova Kedmija, Moskva treba zauzeti čvrst stav u ovakvim pitanjima, inače se Kijev neće zaustaviti.

Izraelski stručnjak je podsjetio na nezakonito oduzimanje ribarskog broda “Nord”, na kojem je bilo deset Rusa. Devet članova posade je vraćeno na Krim razmjenom za Ukrajince zatočene u Rusiji, ali je kapetan još uvijek u Ukrajini protiv njega je pokrenut kazneni postupak.

RIA

FSBKerčYakov Kadmi
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Moc je kada mozes, a neces. Rusija je velika sila i ne nema potrebu za prekomernu silu. Ukrajina se granici sa Rusijom, bila je u sastavu zajednicke drzave, a sada Ukrajina sluzi kao tampon zona prema Zapadu, dok se ne stvore uslovi da se sve dovede u prvobitno stanje.
’90-tih godina svi su hteli da budu u sastavu USA, kao 51 americka drzava, a evo posle 20 godina, vecina bi da pobegnu od USA.

Fitcher
5 godine prije

Razlika između Rusa i anglo/Amerikanaca je upravo u pogledu na svijet. Rusi vole svoje ali poštuju tuđe za razliku od Amerikanaca za koje postoji isključivo samo njihov način kao jedini ispravan. I svatko tko ne dijeli njihove poglede su neprijatelji.

Ante
5 godine prije

Bliže se izbori pa se ukrajinski pjetlići pripremaju za izbore, žrtvujući vlastite vojnike za političke bodove.

Laki Topalović
5 godine prije

Točnije bi bilo “na način kao što su ukrajinski ušli u ruske”….. E sad je stvar da naslovi ne mogu biti kao kobasice ob metra . To je stvar a ne navodna razlika u sadržaju. Čisto tehničko pitanje internetskih medija

rodoljub
5 godine prije

Neka Kedmi izjavi to za CNN .

Laki Topalović
5 godine prije

Ali bas se poklapa. Sinoć je pojasnjeno zašto Rusija neće izvršiti nikakvu invaziju na Ukrajinu

Mikojan
5 godine prije

E pajo, za tebe je naslov trebao biti nešto u smislu “da su ušli u Izrelske vode, desilo bi im se nešto strašno ili desilo bi im se ovo.” Ah taj internet.

Posmatrač
5 godine prije

Normalno je, da Izrael svakog, ko uđe na njegov teritorij “ruši” jer Jevreji nemaju braću (bar nikog ne priznaju) među ostalim narodima, a Rusi imaju.

čokolino
5 godine prije

Baš me podsjeti na 2010:

Najmanje 16 osoba je ubijeno, a 40-ak ranjeno, uključujući deset izraelskih vojnika, kad su izraelski komandosi upali danas prije zore u međunarodnim vodama na Flotu slobode, konvoj od šest brodova koji je, pod neslužbenim sponzorstvom Turske, prevozio humanitarnu pomoć do Gaze.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/video-izrael-i-turska-na-korak-do-rata/2313458/
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/izrael-je-premontirao-snimku-s-turskog-broda/2315474/

Izrael napao konvoj za Gazu
Devet osoba je poginulo, a 26 povrijeđeno nakon što je Izrael jutros (31.05.) onemogućio prolazak konvoja sa humanitarnom pomoći za Gazu. Vlada u Jeruzalemu tvrdi da je na brodovima bilo i oružje.
https://www.dw.com/bs/izrael-napao-konvoj-za-gazu/a-5635543

Neki mogu napadati i ubijati u međunarodnim vodama dok drugi ne smiju ni pregled napraviti u svojim vlastitim vodama.

Tomica
5 godine prije

Svi znaju kako bi u ovom slučaju postupili Izrael, SAD ili GB. To je ipak legitimno pravo iako se i to spočitava Rusiji. Nisam siguran, ali ukrajinski brodovi su bili u dijelu mora koji je bio njihov dok je Krim bio u sastavu Ukrajine. Za mene je referendum i odvajanje Krima legalno i gotova stvar, ali Zapad će uvijek igrati na tu kartu da je ulazak Krima u RF agresija. Nema veze što je napravljen klasični puč i ilegalno postavljena proamerička vlast kojoj su prve aktivnosti bile usmjerene protiv Rusije te ukidanju prava građana ruske nacionalnosti. U svakom slučaju, imaju izgovor zašto Rusija ne smije kontrolirati ukrajinske brodove. Evidentno je da bi Izrael i SAD isto postupili i na područjima na kojima se nalaze potpuno ilegalno i protiv volje naroda koji tu živi. Zar nisu napali bez upozorenja sirijske borce jer su se približili američkoj bazi? Zar nije Izrael napadao… Čitaj više »

jezevakucica
5 godine prije

Kada ti izraelac takvog profila daje za pravo tu nešto smrdi.

Nema
5 godine prije

Uvlace se u dupe rusima. Jadni judeji

bbbb
5 godine prije

Kad Kedmijevi odluče da se započne sa ratom nosferatu će potopiti………………

Bulog
5 godine prije

Koji su to brod rusi potopili?

Gordan
5 godine prije

Nije senzacionalizam, nego informacijski rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI