Estonski konzul u Sankt Peterburgu uhićen nakon što ga je ruski FSB ”uhvatio na djelu” kako prima tajne dokumente

FSB
4 komentara

Ruska sigurnosna agencija FSB objavila je u utorak da je privela glavnog estonskog diplomata u drugom gradu zemlje, Sankt Peterburgu. Konzul Mart Laette optužen je da je od ruskog državljanina primio “povjerljive materijale.”

U izjavi objavljenoj putem tiskovne službe agencije, dužnosnici su rekli da je Laette priveden nakon što je “uhvaćen u pritvoru, dok je od ruskog državljanina primao materijale klasificirane prirode”.

FSB je izjavio da su takve aktivnosti “nespojive sa statusom diplomatskog predstavnika i očito su neprijateljske prirode prema Ruskoj Federaciji”. Prema FSB-u, “na stranog izaslanika primijenit će se mjere u skladu s normama međunarodnog prava”.

U travnju je Rusija objavila da su ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu privele sigurnosne snage. Alexander Sosonyuk protjeran je iz zemlje nakon što je uhvaćen na “sastanku s ruskim državljaninom, tijekom kojeg je dobio tajne informacije iz baza podataka zakona i FSB-a”. Kijev je inzistirao da nije znao za incident i optužio Rusiju za “neprijateljsko” ponašanje.

Estonija, bivša sovjetska republika, pridružila se Europskoj uniji i NATO vojnom bloku pod vodstvom SAD-a 2004. Posljednjih godina odnosi s Moskvom postaju sve napetiji. U prosincu su dužnosnici obrane u glavnom gradu Talinu rekli da su dovršeni radovi na graničnoj ogradi od osam kilometara kako bi se teritorij baltičke države odvojio od većeg susjeda.

“Svi razumijemo da je dobro opremljena granica, opremljena potrebnim tehničkim sredstvima i osiguranjem vrlo važna da bi Estonija i EU živjeli sigurno”, rekao je tada državni ministar unutarnjih poslova Alar Laneman.

Unatoč lošim političkim vezama, značajna manjina onih koji žive u Estoniji su ruski državljani ili etničkog ruskog podrijetla, a ruski govornici procjenjuju se na oko 300.000 u majušnoj zemlji koja ima ukupno samo 1,3 milijuna stanovnika.

estonijaFSB
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Jeftino se prrodao.

Zagor
2 godine prije

U Estoniji svi govore Ruski. Lakše im je nego Estonski.

Dokurčilomi
2 godine prije

Šteta, uživat će u lijepoj prirodi. Nema više gulaga, Sibir se otopio samo zelenilo i čista priroda.

Zvonko
2 godine prije

Otkud Rusi u Estoniji?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI