Premijerka Estonije poziva na raspad Rusije

Kaja Kallas
90 komentara

Sukob između Moskve i Kijeva trebao bi se okončati porazom i raspadom Ruske Federacije, predložila je estonska premijerka Kaja Kallas.

Kallas je taj prijedlog iznijela u subotu tokom debate u glavnom gradu zemlje, Talinu, na događaju posvećenom podršci Ukrajini. “Ruski poraz nije loša stvar jer tada znate da bi zaista moglo doći do promjene u društvu”, rekla je premijerka na 17. Konferenciji Lennart Meri.

Ruska Federacija se sastoji od “mnogo različitih nacija” i predložila je da one postanu odvojene države nakon završetka sukoba između Moskve i Kijeva, ustvrdila je. „Mislim da ako biste imali više poput malih nacija… nije loše ako se velika sila zapravo učini mnogo manjom“, rekla je Kallas.

Ustav Ruske Federacije opisuje državu kao višenacionalnu državu. Prema popisu stanovništva 2020-2021, stanovništvo zemlje govori 155 različitih jezika, a ruski je najčešći. Estonska premijerka je također pozvalao zapadne pristalice Ukrajine da se ne boje učiniti više da pomognu vladi u Kijevu u njenoj borbi s Moskvom.

“Strah nas sprečava da podržimo Ukrajinu. Zemlje imaju različite strahove, bilo da se radi o nuklearnom strahu, strahu od eskalacije, strahu od migracije. Ne smijemo upasti u zamku straha jer to želi Putin”, rekla je ona .

Prema Kallas, Zapad mora pomoći Kijevu da „gurne Rusiju nazad do svojih granica“ i nastavi da vrši pritisak na Moskvu sankcijama dok se ne obnovi teritorijalni integritet Ukrajine. Ona je takođe pozvala da se isplate reparacije i da se rukovodstvo zemlje smatra odgovornim za sukob.

Premijerka je insistirala da za postizanje stabilnog mira u Evropi Ukrajina mora postati članica i EU i NATO. Rusija je u februaru izdala nalog za hapšenje Kallas zbog njene kampanje uništavanja sovjetskih spomenika iz Drugog svetskog rata širom Estonije.

Vlasti u Moskvi su više puta ponavljale da će Rusija, zbog nespremnosti i Kijeva i Zapada da traže diplomatsko rješenje krize, nastaviti svoju vojnu operaciju sve dok se ne ostvare svi njeni ciljevi, uključujući osiguranje sigurnosti Rusije govoreći o stanovništvu Ukrajine, demilitarizaciju i „denacizaciju“ zemlje, i pobrinuti se da nikada ne postane članica NATO-a. Ranije ovog mjeseca, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će se ukrajinski sukob riješiti vojno u korist Moskve ako je to želja SAD-a i njihovih saveznika. “Ako žele da bude na bojnom polju, imaće to na bojnom polju”, naglasio je Lavrov.

estonijaKaja Kallasrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
90 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
30 dana prije

ova mala skroz prolupala..priča gluposti kao da živi na početku 2022, a ne u 2024 god, pa sve je to sa sankcijama propalo????

30 dana prije

Koja moronica …

Tupko Glupko
30 dana prije

Kakve gluposti ova žena priča, to je strašno.

Estonija je prva susjeda Rusije sa 1,4 milijuna stanovnika u kojoj Rusi čine 22,5% stanovništva.
I onda izjavi da se Ruska Federacija sastoji od mnogo različitih nacija i predlaže da one postanu odvojene države nakon završetka sukoba između Moskve i Kijeva, tj. kada se Rusija raspadne 😃
Zatim izjavi da za stabilni mir u Europi Ukrajina mora postati NATO članica. 😄

Totalno odlijepljena od stvarnosti.

30 dana prije

Ako Estonija to traži onda taj zahtev ima veliku težinu! Siguran sam da bi se Putinu tresle gaće… od smeha kada bi imao vremena da prati izjave ovakvih (nemam odgovarajući izraz).

eks
30 dana prije

Amerikenjci su genijalci u pronalaženju ženskih likova za svoje marionete , kada ih postavljaju na vlast . Pogledajte listu : Maja Sandu , Analna Brabonjak, Sana Marin, Kaja Kalas , …. Sve ćurke .

Max
30 dana prije

Prije će nestati nje.

davor
30 dana prije

Ako je izdana tjeralica, pristojno bi bilo da se je privede zakonu. Pa da upozna vuka ili crni delfin. Svaki zločin treba sankcionirati.

Mrčikola
30 dana prije

I ovu su starterom za piliće hranili kad je ovako bistra.😁

DZuro DZak_ovic
30 dana prije

Ova odavno nije tucana po glavi ….

Biti-ili-ne-biti
30 dana prije

Koliko onih ogromnih Tsar bombi treba baciti Rusija, da od Estonije ne ostane kamen na kamenu – jednu ili dvije?

Ziv je Geza
30 dana prije

To je prijecijednica jedne od drzava tzv “balticke uspravnice”, zamisljena i osmisljena u uredu prijecijednice kokolinde grabar kitarovic,tzv koalicija triju mora,od jadranskog do baltickog.

Grlic radman, inace sinter za svinje i glavni hrvatski diplomat,nastavio je tamo gdje je ured kokosolinde stao te nastavio medjeda bosti uspravnicom u oko, kao da sutra ne postoji.

Dakle Hrvatska,Poljska,Estonija nestrpljivo cekaju ulazak u ring dok sudac upravo odbrojava ukrajinskom boksacu kojega je Rus pogodio kroseom i sada lezi na patosu.

vrlodrag
30 dana prije

Uvijek ove ženeturače bivaju naluđe.

Nesko
30 dana prije

Pazi, kaže ona je mislila. Pa sa čime može ta curka da misli. Ova je veći retard od LGBT premijerke (bivše) nam iz okruženja.

tuf
30 dana prije

Nije nacistica Kallas rekla ništa nova, već se godinama odvijaju forumi po europskim gradovima s temom rastvaranja Rusije na niz država. Sponsored by CIA/USAID.
Između ostalih gradova imali su te forume i u Pragu te u Zagrebu. A jednom prigodom se prezentacija na tu temu odvila usred europskog parlamenta u Bruxellesu.
Tako da… nisu to nikakve paranoje ni izmišljotine nego konkretni geopolitički planovi na čijoj se realizaciji radi.

mikiyugo
30 dana prije

Jaka drzava,jaka premijerka.Nesto joj fali u zivotu.Sad bi Zika reko : dobra seoska djukela.

Jomla
30 dana prije

Pa nek’ Estonija otvori novi front i uđe u rat s Rusijom, da pomogne Ukrajini. Zar je to tako teško za ovakav kapacitet, jbm… 😛 😛

Tonto
30 dana prije

Droljo ofucana a šta ne zazivaš tako raspad okupatorskog izraela ili sotonske amerike.
Koliko su te platili krvavim hazarskim novcima? Dok je korisnih idiota kao ti oni će i dalje vladati svijetom.
FREEDOM FOR PALESTINE

Hehehehe
30 dana prije

Kad saznaš što žene u politici rade shvatiš zašto ameri guraju agendu o potrebi da žene budu jako zastupljene u politici.

goran
30 dana prije

pazite vi estonci da se ne bi vratili pod okrilje majke rusije odakle ste i potekli

xyz
30 dana prije

To nisu gluposti. Takav je bio na početku plan EU i USA. Ali sad su se stvari okrenule protiv zapada. A Rusija nikad jača i naprednija. Rat i sankcije su je napravili nepobjedivom.

anik
30 dana prije

Pazi šta prićaš ženo. Teritorij tvoje male državice su kupili ruski cari od kraljevine Švedske za zlate pare prije 200 godina. Kupovina valja još danas, nikad je nisu raskidali.

xyz
30 dana prije

Za Rusiju je zapad spremio jugoslavenski scenarij ali su se režiseri malo zajebali…. Nisu Rusi tamo neki prodani balkanci.

abc
30 dana prije

Odradila je američki tečaj iz kurvanjske politologije, pa tome primjereno uništava vlastitu državu. Ima takvih političkih prostituta u EU ogromno.

Darko
30 dana prije

Glupa krmačo nije za tebe politika.

Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
30 dana prije

Raspadanje “države” Estonije, i one druge dvije balt karikature od “država”, je u toku. Bježe svi sposobni, a natalitet im je u debelom minusu. Ne treba im vanjski neprijatelj. Dovoljni su sami sebi.

tatamata
30 dana prije

svaka tuka bi u politiku ,a ne zna di je suplja , tako i ova

Falco Nero
30 dana prije

Imam bolju ideju: da se USA raspadne na 5-6 država, a EU ukine i vrati potpuni suverenitet državama. Garantujem da bi to dalo mnogo bolji rezultat.

vrlodrag
30 dana prije

Idi kuću svoju očisti skuhaj ručak operi zavjese usisaj kuću čuvaj i nahrani djecu radi ženska glavo ono što normalne žene rade što se petljaš dje ti nije mjesto.

Kalle balle
30 dana prije

Hazarska sotonska fukara, gnjoj i smece

Mango
30 dana prije

Od 45 se zagovaralo na zapadu raspad Jugoslavije

Dux
29 dana prije

…govori ono što snglosasi i EU misli…malo bi bilo nezgodno da direktno to kaže SAD….ali uzalud im trud…

Zvone
29 dana prije

Pa najbolje da predlaže rusima da se samorazpadnu. Koja glupača.

Josip
29 dana prije

Nedojebana krava bolje da se pogleda u ogledalu..

Crescent
29 dana prije

Prije toga, svaki ruski nato susjed ocekiva dobiti komad Rusije.

Zbljuvvv
29 dana prije

Jel to ona sefica parkiralista pored rusije?

MrKamenjarac
29 dana prije

….OVU MORA DA ZELENSKI PATULJK TUCA PA RASTURA…..

ZZZ 🇭🇷
29 dana prije

Amerika prijeti EU da moraju slijediti Ameriku u sankcijama naspram Kine

Bruno
29 dana prije

Najbolje rješenje za Estoniju je da ovoj nedo+ebanoj nimfomanki kupe vibrator. Zašto misli da bi preživila nuklearnu katastrofu?

IL Partigiano
29 dana prije

Nije cudo zasto Rusofobi mrzu Putina. Neki to radu otvoreno, neki kroz glumetanje….

ime
29 dana prije

“kad če žene vodit politiku neče bit ratova”
neka žena

DAY
29 dana prije

Zasto ne cijepaju Spanjolsku?

29 dana prije

probalo se vec. data samouprava vojnim jedinicama, nezavisnost dijelovima ruskog carstva, raspusten sovjet i varsavski pakt. vrijedilo bi da u svijetu ne vladaju lesinarski odnosi.
sto u vezi raspada amerike, ukrajine, estonije, ima li tu entko tko bi bio bolji usitnjen?

Dalmata
29 dana prije

Pa,ovakve,i ovakvi,znači,cili NATO,USrA,EU,isve one”Nevladine organizacije”,Tkz”Zapadne demo
kratske stranke”,njihove,male pokorne,sluge u kolonijalnim periferijama,zvanim””EU”,naravno ioni
Cionista,Bibi,kojega je bog posla,da on i Izrael,pravu genocide,će u budučnosti biti,beskrajni mater
ijal,kojim će,bar,koju iljadu god.normalno čovječanstvo,naučno,studirat i proučava,ima li granica,
zapadnoj bolešćini

Buničar
29 dana prije

Mislio sam da bi vise zena u politici poboljsalo stanje u svijetu. Kada slusam price ovih koje su se etablirale u politici pocinjem misliti da oni sto mole po trgovima u Hrvatskoj bas i nisu toliko ludi. izgleda da u politicvi uspijevaju samo sarlatani i oni skromnijih intelektualnih mogucnosti

marmel
29 dana prije

Nije je nitko dugo jebao, ako dodju rusi, nadam se, imat ce i previse sexa,krmaca glupa

xyz
29 dana prije

Lepo je Stalin rekao; Mrzjet če nas jer smo jim dali države i oslobodili jih od zapadnih gospodara.

kiza
29 dana prije

Može li neko Kaju da pita koliko nacija i boja ima u SAD, i da li pravilo o raspadu velike sile važi i za njene šefove iz Amerike.

Voltaire
29 dana prije

Koja glupaca !!!! Ahahahahaha…sad si ruse prepala. OMG. Dijagnoza nedojebana 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI