fbpx

Obljetnica povratka Krima u domovinu – Pet godina renesanse na poluotoku (VIDEO)

Obljetnica neovisnosti Krima

Sutra, 18. ožujka, obilježava se godišnjica ponovnog ujedinjenja Krima i Rusije. Na Zapadu se ovaj događaj više povezuje s riječju “aneksija” i sa “zelenim ljudima”, ruskim vojnicima koji su bez ispaljenog metka osigurali da se u miru provede referednum o samoodređenju.

Međutim, pet godina kasnije, stanovnici poluotoka su se uvjerili da su napravili pravi izbor. Njihovi životi su se okrenuli na bolje. Dakle, za pet godina je ruska država na Krimu učinila više nego Ukrajina u 25 godina neovisnosti. Takozvana “aneksija” se zapravo se pokazala kao renesansa, piše njemački Globus.

Kada su u Ukrajini 2013. godine počeli prvi prosvjedi protiv politike tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča, koji je odlučio usporiti europsku integraciju jer je bila neprofitabilna za zemlju, a početkom 2014. je napustio zemlju, prepuštajući vlast prevratničkoj opoziciji, mnoge od istočnih proruskih regija i Krim su odbili priznati novu vlast. Iako su u nekim središnjim regijama proruski građani bili slomljeni brutalnim mjerama i uz sudjelovanje nacionalističkih skupina, u Donjecku i Lugansku se to nije dogodilo. Lokalno stanovništvo se organiziralo u narodne milicije i pobunilo se protiv državnog udara u Kijevu. Vlasti u Kijevu su ljude Donbasa proglasile separatistima i teroristima i protiv njih pokrenule veliku vojnu operaciju.

Vladimir Putin, Kerčki most, most koji gradi Rusija, koji će spajati Rusiju sa Krimom

FOTO: Vladimir Putin, Kerčki most

S Krimom su stvari bile drugačije. Sevastopolj je ključni grad za rusku flotu i tamo je bila najveća ruska pomorska baza, čak i kada je poluotok bio dio Ukrajine. U ožujku 2014. je na poluotoku održan referendum o pravima široke autonomije, a etnički Rusi i lokalni parlament su snažno podržali odvajanje od Ukrajine. Takav razvoj događaja je bio izazvan i oštrom, često degutantnom antiruskom retorikom novog ukrajinskog vodstva.

Referendum je održan 16. ožujka, a na njemu je sudjelovalo 83,1% svih upisanih birača. 96,77% ih se izjasnilo za priključenje Krima Rusiji. 18. ožujka proglašena je neovisnost Krima.

Stanovnici poluotoka su dio Rusije pet godina, i unatoč sankcijama i nepriznavanju ulaska u Rusiju od većine država, još uvijek vjeruju da su napravili pravi izbor.

Ankete na Krimu provode i neovisne zapadne agencije. Konkretno, 2015. godine je stanovništvo poluotoka intervjuirao ukrajinski ogranak Njemačkog društva za istraživanje potrošača (GFK). Prema rezultatima, 82% ispitanika u potpunosti podržava ujedinjenje Krima i Rusije. 51% krimskih Tatara je reklo da se njihova financijska situacija popravila već u prvih 12 mjeseci nakon što je Krim postao dio Rusije. Većina ispitanika je rekla da su ukrajinski mediji objavljivali potpuno netočne informacije o Krimu.

VIDEO – Trenuci neizvjesnosti uoči referenduma i ujedinjenja

2017. godine je i Berlinski centar za proučavanje istočnoeuropskih i međunarodnih odnosa proveo anketu među stanovnicima Krima. 79% ih je reklo da bi u slučaju novog referenduma o statusu Krima glasali isto kao i 2014. godine.

Slične rezultate objavljuju i ruske organizacije. Centar Levada, neovisna ruska organizacija za ispitivanje javnog mnijenja, navela je da 86% stanovnika Krima, unatoč sankcijama, podržava ulazak Krima u Rusku Federaciju i vjeruju da je ovaj potez učinio više dobra nego zla. Ova brojka se ne mijenja posljednje 4 godine.

Osim toga, na poluotoku se poboljšava i demografska situacija. Danas na Krimu živi više od 2,3 milijuna stanovnika, što je pola milijuna više nego prije pet godina.

Činjenica da sankcije ne zaustavljaju gospodarski rast u Rusiji se odražava i na poluotok. Većina zadataka koje je Vladimir Putin postavio u području ekonomije ispunjena je ili se provodi. To vrijedi i za Krimski poluotok.

Tamo je obnovljena glavna međunarodna zračna luka u Simferopolu. Prošle godine je otvorena autocesta preko Krimskog mosta, koja je izgrađena na inicijativu ruskog predsjednika. A sam most je izgrađen u rekordnom roku, za dvije godine, i od tada je najduži most u Rusiji i Europi.

Duž dna Kerčkog tjesnaca je 2016. godine položen plinovod, a 2018. godine je pušteno je u rad nekoliko sustava za opskrbu energijom, čime je osigurana puna energetska neovisnost Krima.

Riješeni su i problemi vodoopskrbe. To je učinjeno nakon što su ukrajinske vlasti odlučile “kazniti” stanovnike poluotoka za “neposluh” i blokirale im pristup vodi kroz Sjevernokrimski kanal, koji je poluotoku isporučivao 90% potrebne vode. Tada je Rusija provela nekoliko projekata koji koriste podzemne vode.

Na poluotoku je život počeo “kuhati”. Sovjetska odmarališta su modernizirana, a obnovljeni su povijesni i kulturni spomenici i uređeni parkovi i vrtovi. Velika sredstva se ulažu u razvoj turizma na poluotoku.

krim

FOTO: Krim

Gospodarstvo ruskog Krim raste zavidnim ritmom. Planira se uložiti i više od 4 milijarde eura u ciljani program za potporu razvoja regije do 2024. godine.

Stoga se moramo složiti da je stanovništvo Krima prilično odlučno u svojoj ocjeni, između opstalog i zbog opipljivih ekonomskih rezultata, ali ne samo. Ipak, blagostanje je važan čimbenik, a za pet godina u Rusiji je na Krimu napravljeno više nego u četvrt stoljeća dok je poluotok bio Ukrajine.

Psihološki, da je Krim dio Rusije priznaju i u inozemstvu. TNS Global je proveo je istraživanje u Europi o statusu ruskog poluotoka. 36% Nijemaca i isto toliko Talijana vjeruje da je ova regija dio ruskog teritorija. Isto mišljenje dijeli i četvrtina ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama. Intervjuirano je ukupno 5138 osoba iz Francuske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Svake godine raste broj posjetitelja na Međunarodnom ekonomskom forumu u Jalti. Primjerice, prošle godine je na forumu bilo više od 500 delegata iz 60 zemalja, uključujući i one koje su Rusiji nametnule sankcije. Ove godine će doći i delegacija iz Velike Britanije. U 2014. stranih gostiju gotovo da nije bilo.

Istaknuti političari također posjećuju Krim. Tamo je bio bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, bivši premijer Japana Yukio Hatoyama i skupina francuskih zastupnika. U ožujku 2017. na poluotok je stiglo izaslanstvo članova Europskog parlamenta, parlamentaraca iz europskih država, te iz bivših sovjetskih republika.

Da, Europa cijeni ljudska prava i slobode, demokraciju i pravo glasa. Ali koji je krajnji cilj? Ako bi te vrijednosti trebale svim ljudima omogućiti pristojan životni standard, onda se Krim bez sumnje može nazvati primjerom kretanja u pravom smjeru.

Takozvana “aneksija” se pokazala kao neka vrsta renesanse za poluotok i sve njegove stanovnike. I nije važno tko ju je izveo, Putin ili bilo tko drugi. Sa sigurnošću se može reći da su stanovnici Krima koji su glasali za ponovno ujedinjenje s Rusijom to učinili za vlastite interese, a ne za tuđe.

FILM – “Krim – Povratak u domovinu”

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
75 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

krimljani su dobili mogućnost da vole rusiju I život a ostatak ukrajine je dobio mogućnost da mrzi rusiju I život. klasična priča o dobru I zlu

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

karta na ilustraciji je na švpskom
interesantno

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije

Da si pročitao pažljivo tekst verovatno bi zapamtio da je to objavio nemački “Globus” . Deo teksta i karta su preuzeti iz “Globus”-a

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije

Pogrešan je naslov ovog članka! Naslov bi trebao glasiti Peta godišnjica okupacije i nasilnog pripojenja Krima k Rusiji, kako to ispravno smatraju skoro sve europske države i mnoge druge širom svijeta. Rusija je tim svojim nezakonitim činom srušila pravni postulat i do tada važeći zakon međunarodnog prava o nepromjenjivosti granica među državama. Smiješan je ruski izgovor, da je Nikita Hruščov neopravdano dao Krim Ukrajini. Ne znam je li to istina, ali je nebitno jer je Ukrajina cijeli niz godina imala u svom posjedu taj poluotok, koji je spojen s njenim kopnom, a Rusija je tek nedavno izgradila most iznad (preko) Kerčke užine. Rusija je zajedno s SAD potpisala garanciju Ukrajini o njenoj državnoj cjelovitosti, a Ukrajina im je zauzvrat predala sve svoje nuklearne bojne glave, koje su ostale na teritoriju Ukrajine poslije raspada SSSR-a. Znači, Rusija je prekršila sve obaveze iz tog sporazuma, koji je počivao na načelu iz međunarodnog prava koje glasi lat: Pacta sunt servanda! (dogovori i sporazumi se moraju poštivati! Mišljenja sam i ne samo ja, da će ipak jednog dana Krim biti vraćen Ukrajini, na bilo kji način!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

I oni na blajburgu su I poslije firerrove smrti I pada berlina imali nadu da će ih firrer povesti u svijetlu budućnost I da je radi toga pogglavnik pobjegao u argentinu. hoću reći “nada posljednja umire”

Ssd
Gost
Ssd
1 godina prije

I šta se onda desilo na Kosovu!?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ovaj put si u pravu, žvaljavi. Rusija bi stvarno trebala imati bolju kopnenu povezanost sa Krimom, ne samo putem mosta. Kao i ti, mislim da je neophodno da se u svoju prirodnu domovinu inkorporira i obalni dio uz Azovsko more, sa Mariupolom i Berdanskom. Time je Krim čvrsto kopneno povezan sa ostatkom Rusije, plus nacistički režim u kijevu ne bi imao izgovor za provokacije u Kerču. Vjerujem da će do toga doći skoro.

Što se tiče mudrih latinskih izreka, prenesi ih amerima, njima bi to o poštivanju dogovora dobro došlo.

Tebi bi pak dobro došle lekcije iz povijesti. Nepromjenjivost granica rušena je u praksi bezbroj puta od WW2, prouči gradivo pod: Kuba, Koreja, Vijetnam, Srbija, Sirija.

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije

mokri snovi jednog rusofila, ali ipak će biti kako sam ja napisao gore! Rusija će vršiti okupaciju Krima, dok je Putin njen vođa a poslije će taj poluotok, kao i Donbas opet biti ukrajinski teritorij, pa kome pravo kome krivo, ali pravda i istina u krajnjoj konsekvenci ipak uvjek pobjeđuju!

Konrad
Gost
Konrad
1 godina prije

Nisi u pravu i tako neće biti. To što bi ti volio je jedno a Real politik, drugo.

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Krivousti je žena. Zove se Ida Galić.

Bog
Gost
Bog
1 godina prije

@Krivousti
Napreduješ, više ne zazivaš ime moje uzalud.
Iako i dalje melješ gluposti.
Bit će kako JA hoću.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

To i ja kažem žvaljavi, istina i pravda na kraju uvijek pobjeđuju, tako da Azovsko more ide Rusiji u potpunosti.

Vezano na Putina, za vrijeme njegovog predsjednikovanja prisustvovati ćemo kolapsu carstva zla preko bare, tako da će se mnoge stvari ispraviti, ne samo čvršće spajanje Krima kopnenim putem s Rusijom, već i ponešto drugo. A vi amerofilčine i oni koji trolate ovdje za sendvič svagdašnji, imati ćete izvjesne probleme.

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije

Hehehehe “Delirium tremens¨” na djelu!!!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

ja navijam za rusiju do berlina
iz puno razloga

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Jest vala….jedino Vašington ili London nisu u kopnenoj vezi sa Rusijom mada može biti da postoji nekakav podvodni greben koji ih povezuje.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Krim nikad više neče biti deo Ukrajine. Krivousti farusofobu, zapamti to dobro. Ukrajinci su svojoj brači Rusima zabili nož u leđa i to če jih na kraju skupo koštati. Krim je tek prvi račun, ostali računi još dolaze.
A što se tiče Krima, u pet godina su Rusi u njega toliko para uložili, koliko nije Ukrajina u trideset godina. Čak su i krimski tatari priznali, da sad žive puno bolje nego prije.
Zapadna propaganda vam je toliko isprala mozak, da ste oslepeli i oglušili. Trebače vam sto godina, da se povratite u normalno stanje.

Minus Collector
Gost
Minus Collector
1 godina prije

Odlično si zaključio Krivousti. Vole se Rusi pozivati na povijest. Evo, uskoro će vratiti Kalinjingrad Njemačkoj jer nikad nije bio ruski.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

pomerajna nikada nje bila polska pa je treba vratiti švabama,
kaliforniju mexikancima(ovo je već svršena stvar)

Konrad
Gost
Konrad
1 godina prije

Tako je! Na Krimu je bio legalan referendum.
Neka u Kalinjingradu naprave referendum pa da vidimo.

Konrad
Gost
Konrad
1 godina prije

To nije isto, Kalinjingrad i nije bio Ruski, ko je ikad rekao da je?! To je stari Njemački točnije istočno pruski grad. Ali dragi moj Nijemci su htjeli doći do Urala pa su na kraju ostali i bez onoga što su imali. Neka budu sretni da i Berlin nije Ruski.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Traži onda Pruse a ne Nijemce.

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Krivousti tvoj komentar je amatersko navijacki…voleo bih da odes u Ukrainu jedan jedini dan i mnoge stvari bi drugacije gledao i razumeo….

Bob Rock
Gost
Bob Rock
1 godina prije

Krivousti, hoće Krim će biti vraćen Ukrajini ako tako odluče stanovnici tog poluotoka. Znaju to dobro Rusi i Putko zato i ulažu toliko na Krimu da bi digli kvalitetu života. Sve dok je život na Krimu bolji nego što je to u ostatku Ukrajine bit će bye bye Ukrajina! Politika use, nase i podase daje rezultate!
Osobno meni je drago radi pripojenja Krima jer Krim treba nasušno Rusiji radi strateškog značenja!
Ukrajinci će gotovo sigurno iz ovog svega izaći kao apsolutni gubitnici!

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije

Uzalud oni ulažu u Krim a Ukrajina im sigurno ni ” hvala” neće reći, kad ponovo dobije Krim! Sve je moguće, pa i one malo vjerovatne stvari, jer čudni su putevi božji!

Bog
Gost
Bog
1 godina prije

@Krivousti
Previše se čuda potrošilo.

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

Jedini nacin da Ukrainci i krimljani ponovo zive zajedno je da narod Ukraine progleda i odbaci ”zapadne civilizaciske vrednosti”. Sve je to isti slovenski svet.

Konrad
Gost
Konrad
1 godina prije

Sve to što si napisao bi bilo točno i na mjestu da se oni koji propagiraju ta pravila a to je zapad, drže toga. A pošto se ne drže nego ih svakodnevno krše, Rusiji nije preostalo ništa nego da koristi njihovo oružje. Ali moramo do kraja biti korektni i konstatirati da je referendum proveden i da su stanovnici Krima odlučili pripojiti se Rusiji, što moramo priznati kod zapadnih partnera i nije uobičajeni način kako provode svoja pravila.

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije

Krivousti,da ti nisi inkarnacija jednog dragog nam predsjednika Lijepe nam naše,zbog kojeg nam je, naravno uz brojne druge razloge, tako lijepo danas….

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije

Nikad nam i nije bilo ljepše nego danas!

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije

Ah,sada mi je jasno sve ?

Podravec
Gost
Podravec
1 godina prije

I onda je svizac razmotao čokoladu…..

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Kada sam prvi put bio u Moskvi 1973 išao sam autom?Zanimao me grad Rovno,koji je bio na ruti oko 500 km od granice,ali radi toga jer je tamo poginuo Aleksa Dundič najpoznatiji borac Crvene armije sa naših prostora!
Staljin je nakon 2.svj.rata pomakao Sovjetsku granicu na zapad za cca 500km,znači da je i ukrajinska granica pomaknuta za toliko na zapad?To su dijelovi Poljske,Austrougarske koju sada svojataju Mađari,dijelovi na koje polažu pravo Rumunji?Sve te granice su se mijenjale u zavisnosti od ratne sreće,a mislim da će i sama Ukrajina imati jako brzo problema sa susjedima,jer kako bude ekonomski propadala,javljati će se zahtjevi susjeda koji su u međuvremenu ojačali za značajnom revizijom granica?

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Krivousti, kako je vec netko napisao ovdje. Mrtav nezna da je mrtav, a svi oko njega su tuzni. Za budalu ti je isto.

Petko
Gost
Petko
1 godina prije

Stari, ti si očigledno prespavao čitav niz godina ili okupacije i aneksije zapadnih sila se ne broje.

Petar
Gost
Petar
1 godina prije

Eto iz pouzdanih izvora Putin je odlucio da 31 juna 2024 vrati Krim ukrajini

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Onda kada ti kupiš novu zubnu protezu novcem iz Buzina, Ida Galić.

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije

Krivousti, tvoje frustracije i rusofobija su na visokom nivou. Pričuvaj se, moždani udar nije daleko .

Slo
Gost
Slo
1 godina prije

A ne pitas se zasto je do toga doslo?…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Sve više je jasno, da zapad žaluje za sudbinom Hitlera i njegovom propalom akcijom osvajanja i cjepanja Rusije. Ispod zapdne kvazi demokratije se krije okorjeli zapadnjački fašizam i njegova doktrina mržnje do slavena, koje smatraju za manje vredne.
Zapad žaluje za Hitlerom. To je sve više očito.

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Svaka ptica svome jatu leti…Ukraina i njihovi nacionalisti nisu znali da cene mnoge benefite od Rusije i mislim da za njih tek nadolaze teska vremena a upitan je i sam opstanak drzave u uvakvim granicama.Drzava je i nastala na dosta krvi natopljene sto Poljske,Madjarske,Ruske…jednostavno dosta vestacki i nasilno..pa takav kontinuitet i danas imamo.Ukrainci bi nasilno da asimiliraju druge a sve to je moglo drugacije,da kazem pametnije,tolerantnije i demokratski mirnije..Naseli su na zapadna obecanja a u stvari zapadu je samo bio bitan geostrategijski polozaj zemlje narocito Krima.Obican narod vec sada jedva prezivljava i spas ce im biti jedino put pod noge na zapad i ko prezivi prica ce….Pre nesto vise od godinu dana bio sam u Kijevu i ptroputovao celu zemlju kolima i rekao sam sebi tamo vise ni nos necu promoliti.Sirotinja,beda ,jad ,ocaj,korupcija na svakom koraku..potkupljivi su za neverovatnih 20..30 eu centi….narocito se to oseca u manjim centrima.Neka im je bog u pomoci jer kao narod su mi dosta simpaticni….

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

L.R.
Veoma mi je žao što moju iskrenu želju svim građanima Srbije i balkana (ispunjenje te želje – povratak Kosova i Metohije u sastav Republike Srbije) ne smatrate pogodnom za objavljivamje.
S poštovanjem

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovani Dub Miroslav,

Tema je Krim, a ne naši prostori o kojima već pišemo.

Uporno, svaku temu skrećete na drugu stranu.

Ugodno čitanje.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Poštovani L.R.
Prebrojite moja javljanja i “skretanja na drugu stranu” te će te vidjeti koliko vaša tvrdnja stoji!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Polako…može bit bidne a ne mora značit;želim reći….mir, mir, mir svak je živ, ata, ata, ata ne treba nam više rata;Kosovo i Metohija su daleko od rješenja, vrijeme je pred nama.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Amerikanci su napravili toliko s*anja po svijetu u ovih četvrt stoljeća svog postojanja, objašnjavajući ih novim realnostima i jedinstvenim slučajevima, da njihovo pozivanje na ”međunarodno pravo i poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine na Krimu”….. zvuči smiješno. A i kao odraz nemoći da promjene stanje na terenu.
Umjesto da Ukrajinu vidi kao najprirodniju vezu Rusije i Europe, Zapad je svojim miješanjem učinio da ona umjetno izađe iz svog prirodnog kulturno-civilizacijskog i geopolitičkog ambijenta. Radi potpunog prevlačenja u zapadnu orbitu, a da ih uopće nije bilo briga kakve će to unutrašnje sukobe izazvati u Ukrajini. Samo im je bilo važno ugroziti vitalne interese Rusije.
Ali, narodski rečeno, tu ih je Putin zaje*ao.
To se zove ”real politik”.

Decko sa ulice
Gost
Decko sa ulice
1 godina prije

Stanovnici Krima sami kazu da bolje zive.
Bravo Rusi,
bravo Putin!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Da ruska armija sa dvije ili tri divizije zakorači na ukrajinsku teritoriju, pridružili bi se ji svi istočni Ukrajinci odnosno sva ruska govorna područja, koja danas trpe teror, strah i poniženja sa strane banderovaca i ostalih galicijskih neonacista. Ukrajinski nacionalisti bili bi prisiljeni bježati u zapadni deo Ukrajine, koja vuče korijene iz avstrougarskog doba i koja je podržavala Hitlera. Sve ostalo bi stalo na stranu Rusije. Za sedam dana bi Rusija sa svojom vojskom i prorusko orientisanim ukrajinskim jedinicama mogla zaposjesti Kijev.
Porošenkova proamerička vlast je na vrlo klimavim nogama. Država zbog korupcije propada a narod je na rubu gladi i državljanskog rata.
Takvo stanje ne može trajati dugo. A pogotove ne u situaciji, u kojoj neonacističke kriminalne skupine zastrašuju narod i zabranjuju prava građana.
Kad Trump Ukrajinu spusti niz vodu, a to če se svakako pre ili sle desiti, ukrajinskim banderistima i ostalim neonacistima preti isti scenarij kao njihovim zločinskim dedovima iz drugog svetskog rata. Na vidjelo če izači svi zločini, koje su te zločinačke grupe počinile u zadnje četiri godine, a Evropa če biti u šoku od spoznaje, da je zapad u tim zločinima aktivno sudelovao, pa jih čak financirao.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Nije bitno ,bravo za komentar,po mome čist pogodak,u pravu su bili ruski političari što nisu u ukro ludilo slali vojske več su sačekali da situacija u frižideru otrijezni usijane glave .Sve u svoje vreme,ohladiče se i provokatori koji se jako trude uništiti dobru klimu na portalu ,želim mudrosti svima !!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ustalo je cijelo stanovništvo Krima i deo NovoRusije;e ti dijelovi su danas slobodni od ukroFašista. Zašto je Ruska vojska napustila Kosovo mada je apsolutan presedan što su u opšte na strani Srbije jer vlasti muljaju ali narod je nešto drugo što očigledno Rusija pozitivno prepoznaje;jedino su na čisto sa Republikom Srpskom, vlast i narod dijele iste želje u pogledu Rusije.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Narodi, koji su umjesto svoje vojske radije hranili tuđu vojsku, nisu dugo opstali.
Ko se ne može naučiti iz sobstvenog iskustva, nek se uči iz istorije.

aelfvjoaenwfvhbawvrmašawd
Gost
aelfvjoaenwfvhbawvrmašawd
1 godina prije

Trebao je ući do Dnjepra i Kijeva…………………….

mane
Gost
mane
1 godina prije

ukrainska politika je grubo ogledalo politike vecine zemalja istocne evrope.klanovsko mafijeske drzave koje gledaju kojem carstvu dupe da lizu za sicu,sa rusijom se posvadjali ocekujuci kintu od evrope.sad kad svataju da su prevareni skocice amerima u krilo.tu nam je tek svanulo

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Za sve je kriv Gorbacov koji je poklonio Ukrajini nesto sto nikada nije bilo Ukrajina vodjen nekim prakticnim razlozima i ideoloskim zabludama.
Delovi naroda i teritorija se nikada nikome ne poklanjaju pod bilo kakvim izgovorom.

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Gorbacov ili Nikita Hruscov…

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Hruscov pogresio sam.
Hvala na ispravci…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

stvarno sto puta laž postaje istina. ne može on ništa poklonit. riječ je o državnim mehanizmima koji tu istu odluku moraju amenovati. kao da gomila ljudi misli da je on tek tako to poklonio običnim parafom na republički ustav.

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije

Rogozin, tvoji komentari su plod veoma plitkog razmišljanja, a moglo bi se reći i bez razmišljanja. Razlog tome je, verovetno, ostrašćena rusofobija, koja ti muti razum. Uostalom, politika nije za diletante i plitke mozgove.

Anketa 1
Gost
Anketa 1
1 godina prije

Smatrate li da je pravedno da se Krim odcepi od Ukrajine i pripoji Rusiji ?
kliknite + za slažem se
kliknite – za ne slažem se

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Smatras li ti pravedno da NATO udje na Krim i na Kosovo. Sta postavljas debilna pitanja.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Smatras li ti normalno da NATO dodje na Krim?

Anketa 2
Gost
Anketa 2
1 godina prije

Smatrate li da je pravedno da se Kosovo odcepi od Srbije i pripoji Albaniji ?
kliknite + za slažem se
kliknite – za ne slažem se

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Boli me neka stvar. Znaš koja.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Smatras li ti pravedno da NATO udje na Krim i na Kosovo. Sta postavljas debilna pitanja.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Smatras li ti normalno da NATO dodje na Kosovo?

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Krim je prekrasan. Jedan moj dobar prijatelj bio je na odmoru tamo. Predivno mjesto. A otkad se vratio Rusiji još je ljepši.

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije

Bit će još ljepši, kad ga ponovo dobije pravi vlasnik, a to je svakako Ukrajina! Onda ću i ja potegnuti do tamo da malo uživam u njegovim ljepotama!

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Tebe u neku provinciju Ukrainsku da im malo objasnis da ce im biti bolje ha,ha…plate su tamo u proseku 120eu….a penzije cak i osamdesetak eura…

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

A kada ce Hrvatsko dobiti svoju renesansu, dok je HDZ ziv izgleda nikada renesanse vec samo daljnje i dublje propadanje.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Rusi bi trebali poraditi na pripremi referenduma na Aljaski, pa da izgrade na kraju i Berlingov most

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Kada ce biti referendum na Aljaski za povrat Rusiji?

luni lunovic
Gost
luni lunovic
1 godina prije

aljaska je prodata za koliko bolje da se ne spominje a drugo hoce li amerikanci glasati da se vrate u rusiju totalna retardacija a drugo rusi su uzeli krim zbog nato pakta kakav referendum i trice same brljotone

luni lunovic
Gost
luni lunovic
1 godina prije

i kad ameri izglasaju da se vracaju u rusiju ti ces biti tamo glavni geometar i za izdavanje ruskih viza

Pravko
Gost
Pravko
1 godina prije

Okupacija je okupacija. Okupiran je Krim,Golanska visoravan,Sjeverni Cipar…

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Pravko
U pravu si, ali mnogi to ne vide tako, nego onako kako im odgovara. Pa je tako u redu da Rusi uzmu Krim Ukrajini, ali nije u redu da Albanci uzmu Kosovo Srbiji. Stari dobri dvostruki kriteriji. I onda krenu polemike: Pa nije to isto, pa istorijski, pa demografski, pa strateški … krene relativizacija, a prosto ko pasulj. I to upravo oni koji mrze relativizaciju i koji jako dobro “znaju” šta je istina a šta laž, šta pravda, a šta nepravda. Naravno samo kad im tako odgovara, a kad ne, onda je u redu malo relativizirati stvari.

Ivanh
Gost
Ivanh
1 godina prije

Geostrateska okupacija pograničnog područja s Ruskim žiteljima… Bravo

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
75
0
()
x