Obljetnica povratka Krima u domovinu – Pet godina renesanse na poluotoku (VIDEO)

Obljetnica neovisnosti Krima
74 komentara

Sutra, 18. ožujka, obilježava se godišnjica ponovnog ujedinjenja Krima i Rusije. Na Zapadu se ovaj događaj više povezuje s riječju “aneksija” i sa “zelenim ljudima”, ruskim vojnicima koji su bez ispaljenog metka osigurali da se u miru provede referednum o samoodređenju.

Međutim, pet godina kasnije, stanovnici poluotoka su se uvjerili da su napravili pravi izbor. Njihovi životi su se okrenuli na bolje. Dakle, za pet godina je ruska država na Krimu učinila više nego Ukrajina u 25 godina neovisnosti. Takozvana “aneksija” se zapravo se pokazala kao renesansa, piše njemački Globus.

Kada su u Ukrajini 2013. godine počeli prvi prosvjedi protiv politike tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča, koji je odlučio usporiti europsku integraciju jer je bila neprofitabilna za zemlju, a početkom 2014. je napustio zemlju, prepuštajući vlast prevratničkoj opoziciji, mnoge od istočnih proruskih regija i Krim su odbili priznati novu vlast. Iako su u nekim središnjim regijama proruski građani bili slomljeni brutalnim mjerama i uz sudjelovanje nacionalističkih skupina, u Donjecku i Lugansku se to nije dogodilo. Lokalno stanovništvo se organiziralo u narodne milicije i pobunilo se protiv državnog udara u Kijevu. Vlasti u Kijevu su ljude Donbasa proglasile separatistima i teroristima i protiv njih pokrenule veliku vojnu operaciju.

Vladimir Putin, Kerčki most, most koji gradi Rusija, koji će spajati Rusiju sa Krimom
FOTO: Vladimir Putin, Kerčki most

S Krimom su stvari bile drugačije. Sevastopolj je ključni grad za rusku flotu i tamo je bila najveća ruska pomorska baza, čak i kada je poluotok bio dio Ukrajine. U ožujku 2014. je na poluotoku održan referendum o pravima široke autonomije, a etnički Rusi i lokalni parlament su snažno podržali odvajanje od Ukrajine. Takav razvoj događaja je bio izazvan i oštrom, često degutantnom antiruskom retorikom novog ukrajinskog vodstva.

Referendum je održan 16. ožujka, a na njemu je sudjelovalo 83,1% svih upisanih birača. 96,77% ih se izjasnilo za priključenje Krima Rusiji. 18. ožujka proglašena je neovisnost Krima.

Stanovnici poluotoka su dio Rusije pet godina, i unatoč sankcijama i nepriznavanju ulaska u Rusiju od većine država, još uvijek vjeruju da su napravili pravi izbor.

Ankete na Krimu provode i neovisne zapadne agencije. Konkretno, 2015. godine je stanovništvo poluotoka intervjuirao ukrajinski ogranak Njemačkog društva za istraživanje potrošača (GFK). Prema rezultatima, 82% ispitanika u potpunosti podržava ujedinjenje Krima i Rusije. 51% krimskih Tatara je reklo da se njihova financijska situacija popravila već u prvih 12 mjeseci nakon što je Krim postao dio Rusije. Većina ispitanika je rekla da su ukrajinski mediji objavljivali potpuno netočne informacije o Krimu.

VIDEO – Trenuci neizvjesnosti uoči referenduma i ujedinjenja

2017. godine je i Berlinski centar za proučavanje istočnoeuropskih i međunarodnih odnosa proveo anketu među stanovnicima Krima. 79% ih je reklo da bi u slučaju novog referenduma o statusu Krima glasali isto kao i 2014. godine.

Slične rezultate objavljuju i ruske organizacije. Centar Levada, neovisna ruska organizacija za ispitivanje javnog mnijenja, navela je da 86% stanovnika Krima, unatoč sankcijama, podržava ulazak Krima u Rusku Federaciju i vjeruju da je ovaj potez učinio više dobra nego zla. Ova brojka se ne mijenja posljednje 4 godine.

Osim toga, na poluotoku se poboljšava i demografska situacija. Danas na Krimu živi više od 2,3 milijuna stanovnika, što je pola milijuna više nego prije pet godina.

Činjenica da sankcije ne zaustavljaju gospodarski rast u Rusiji se odražava i na poluotok. Većina zadataka koje je Vladimir Putin postavio u području ekonomije ispunjena je ili se provodi. To vrijedi i za Krimski poluotok.

Tamo je obnovljena glavna međunarodna zračna luka u Simferopolu. Prošle godine je otvorena autocesta preko Krimskog mosta, koja je izgrađena na inicijativu ruskog predsjednika. A sam most je izgrađen u rekordnom roku, za dvije godine, i od tada je najduži most u Rusiji i Europi.

Duž dna Kerčkog tjesnaca je 2016. godine položen plinovod, a 2018. godine je pušteno je u rad nekoliko sustava za opskrbu energijom, čime je osigurana puna energetska neovisnost Krima.

Riješeni su i problemi vodoopskrbe. To je učinjeno nakon što su ukrajinske vlasti odlučile “kazniti” stanovnike poluotoka za “neposluh” i blokirale im pristup vodi kroz Sjevernokrimski kanal, koji je poluotoku isporučivao 90% potrebne vode. Tada je Rusija provela nekoliko projekata koji koriste podzemne vode.

Na poluotoku je život počeo “kuhati”. Sovjetska odmarališta su modernizirana, a obnovljeni su povijesni i kulturni spomenici i uređeni parkovi i vrtovi. Velika sredstva se ulažu u razvoj turizma na poluotoku.

krim
FOTO: Krim

Gospodarstvo ruskog Krim raste zavidnim ritmom. Planira se uložiti i više od 4 milijarde eura u ciljani program za potporu razvoja regije do 2024. godine.

Stoga se moramo složiti da je stanovništvo Krima prilično odlučno u svojoj ocjeni, između opstalog i zbog opipljivih ekonomskih rezultata, ali ne samo. Ipak, blagostanje je važan čimbenik, a za pet godina u Rusiji je na Krimu napravljeno više nego u četvrt stoljeća dok je poluotok bio Ukrajine.

Psihološki, da je Krim dio Rusije priznaju i u inozemstvu. TNS Global je proveo je istraživanje u Europi o statusu ruskog poluotoka. 36% Nijemaca i isto toliko Talijana vjeruje da je ova regija dio ruskog teritorija. Isto mišljenje dijeli i četvrtina ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama. Intervjuirano je ukupno 5138 osoba iz Francuske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Svake godine raste broj posjetitelja na Međunarodnom ekonomskom forumu u Jalti. Primjerice, prošle godine je na forumu bilo više od 500 delegata iz 60 zemalja, uključujući i one koje su Rusiji nametnule sankcije. Ove godine će doći i delegacija iz Velike Britanije. U 2014. stranih gostiju gotovo da nije bilo.

Istaknuti političari također posjećuju Krim. Tamo je bio bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, bivši premijer Japana Yukio Hatoyama i skupina francuskih zastupnika. U ožujku 2017. na poluotok je stiglo izaslanstvo članova Europskog parlamenta, parlamentaraca iz europskih država, te iz bivših sovjetskih republika.

Da, Europa cijeni ljudska prava i slobode, demokraciju i pravo glasa. Ali koji je krajnji cilj? Ako bi te vrijednosti trebale svim ljudima omogućiti pristojan životni standard, onda se Krim bez sumnje može nazvati primjerom kretanja u pravom smjeru.

Takozvana “aneksija” se pokazala kao neka vrsta renesanse za poluotok i sve njegove stanovnike. I nije važno tko ju je izveo, Putin ili bilo tko drugi. Sa sigurnošću se može reći da su stanovnici Krima koji su glasali za ponovno ujedinjenje s Rusijom to učinili za vlastite interese, a ne za tuđe.

FILM – “Krim – Povratak u domovinu”

KerčKrim
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

krimljani su dobili mogućnost da vole rusiju I život a ostatak ukrajine je dobio mogućnost da mrzi rusiju I život. klasična priča o dobru I zlu

Krivousti
5 godine prije

Pogrešan je naslov ovog članka! Naslov bi trebao glasiti Peta godišnjica okupacije i nasilnog pripojenja Krima k Rusiji, kako to ispravno smatraju skoro sve europske države i mnoge druge širom svijeta. Rusija je tim svojim nezakonitim činom srušila pravni postulat i do tada važeći zakon međunarodnog prava o nepromjenjivosti granica među državama. Smiješan je ruski izgovor, da je Nikita Hruščov neopravdano dao Krim Ukrajini. Ne znam je li to istina, ali je nebitno jer je Ukrajina cijeli niz godina imala u svom posjedu taj poluotok, koji je spojen s njenim kopnom, a Rusija je tek nedavno izgradila most iznad (preko) Kerčke užine. Rusija je zajedno s SAD potpisala garanciju Ukrajini o njenoj državnoj cjelovitosti, a Ukrajina im je zauzvrat predala sve svoje nuklearne bojne glave, koje su ostale na teritoriju Ukrajine poslije raspada SSSR-a. Znači, Rusija je prekršila sve obaveze iz tog sporazuma, koji je počivao na načelu iz međunarodnog… Čitaj više »

Slo
5 godine prije

A ne pitas se zasto je do toga doslo?…

nije bitno tko
5 godine prije

Sve više je jasno, da zapad žaluje za sudbinom Hitlera i njegovom propalom akcijom osvajanja i cjepanja Rusije. Ispod zapdne kvazi demokratije se krije okorjeli zapadnjački fašizam i njegova doktrina mržnje do slavena, koje smatraju za manje vredne.
Zapad žaluje za Hitlerom. To je sve više očito.

Sasa S
5 godine prije

Svaka ptica svome jatu leti…Ukraina i njihovi nacionalisti nisu znali da cene mnoge benefite od Rusije i mislim da za njih tek nadolaze teska vremena a upitan je i sam opstanak drzave u uvakvim granicama.Drzava je i nastala na dosta krvi natopljene sto Poljske,Madjarske,Ruske…jednostavno dosta vestacki i nasilno..pa takav kontinuitet i danas imamo.Ukrainci bi nasilno da asimiliraju druge a sve to je moglo drugacije,da kazem pametnije,tolerantnije i demokratski mirnije..Naseli su na zapadna obecanja a u stvari zapadu je samo bio bitan geostrategijski polozaj zemlje narocito Krima.Obican narod vec sada jedva prezivljava i spas ce im biti jedino put pod noge na zapad i ko prezivi prica ce….Pre nesto vise od godinu dana bio sam u Kijevu i ptroputovao celu zemlju kolima i rekao sam sebi tamo vise ni nos necu promoliti.Sirotinja,beda ,jad ,ocaj,korupcija na svakom koraku..potkupljivi su za neverovatnih 20..30 eu centi….narocito se to oseca u manjim centrima.Neka im je… Čitaj više »

Dub Miroslav
5 godine prije

L.R.
Veoma mi je žao što moju iskrenu želju svim građanima Srbije i balkana (ispunjenje te želje – povratak Kosova i Metohije u sastav Republike Srbije) ne smatrate pogodnom za objavljivamje.
S poštovanjem

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Amerikanci su napravili toliko s*anja po svijetu u ovih četvrt stoljeća svog postojanja, objašnjavajući ih novim realnostima i jedinstvenim slučajevima, da njihovo pozivanje na ”međunarodno pravo i poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine na Krimu”….. zvuči smiješno. A i kao odraz nemoći da promjene stanje na terenu.
Umjesto da Ukrajinu vidi kao najprirodniju vezu Rusije i Europe, Zapad je svojim miješanjem učinio da ona umjetno izađe iz svog prirodnog kulturno-civilizacijskog i geopolitičkog ambijenta. Radi potpunog prevlačenja u zapadnu orbitu, a da ih uopće nije bilo briga kakve će to unutrašnje sukobe izazvati u Ukrajini. Samo im je bilo važno ugroziti vitalne interese Rusije.
Ali, narodski rečeno, tu ih je Putin zaje*ao.
To se zove ”real politik”.

Decko sa ulice
5 godine prije

Stanovnici Krima sami kazu da bolje zive.
Bravo Rusi,
bravo Putin!

nije bitno tko
5 godine prije

Da ruska armija sa dvije ili tri divizije zakorači na ukrajinsku teritoriju, pridružili bi se ji svi istočni Ukrajinci odnosno sva ruska govorna područja, koja danas trpe teror, strah i poniženja sa strane banderovaca i ostalih galicijskih neonacista. Ukrajinski nacionalisti bili bi prisiljeni bježati u zapadni deo Ukrajine, koja vuče korijene iz avstrougarskog doba i koja je podržavala Hitlera. Sve ostalo bi stalo na stranu Rusije. Za sedam dana bi Rusija sa svojom vojskom i prorusko orientisanim ukrajinskim jedinicama mogla zaposjesti Kijev. Porošenkova proamerička vlast je na vrlo klimavim nogama. Država zbog korupcije propada a narod je na rubu gladi i državljanskog rata. Takvo stanje ne može trajati dugo. A pogotove ne u situaciji, u kojoj neonacističke kriminalne skupine zastrašuju narod i zabranjuju prava građana. Kad Trump Ukrajinu spusti niz vodu, a to če se svakako pre ili sle desiti, ukrajinskim banderistima i ostalim neonacistima preti isti scenarij kao njihovim… Čitaj više »

nije bitno tko
5 godine prije

Narodi, koji su umjesto svoje vojske radije hranili tuđu vojsku, nisu dugo opstali.
Ko se ne može naučiti iz sobstvenog iskustva, nek se uči iz istorije.

aelfvjoaenwfvhbawvrmašawd
5 godine prije

Trebao je ući do Dnjepra i Kijeva…………………….

mane
5 godine prije

ukrainska politika je grubo ogledalo politike vecine zemalja istocne evrope.klanovsko mafijeske drzave koje gledaju kojem carstvu dupe da lizu za sicu,sa rusijom se posvadjali ocekujuci kintu od evrope.sad kad svataju da su prevareni skocice amerima u krilo.tu nam je tek svanulo

Riddick
5 godine prije

Za sve je kriv Gorbacov koji je poklonio Ukrajini nesto sto nikada nije bilo Ukrajina vodjen nekim prakticnim razlozima i ideoloskim zabludama.
Delovi naroda i teritorija se nikada nikome ne poklanjaju pod bilo kakvim izgovorom.

Anketa 1
5 godine prije

Smatrate li da je pravedno da se Krim odcepi od Ukrajine i pripoji Rusiji ?
kliknite + za slažem se
kliknite – za ne slažem se

Anketa 2
5 godine prije

Smatrate li da je pravedno da se Kosovo odcepi od Srbije i pripoji Albaniji ?
kliknite + za slažem se
kliknite – za ne slažem se

Bruno
5 godine prije

Krim je prekrasan. Jedan moj dobar prijatelj bio je na odmoru tamo. Predivno mjesto. A otkad se vratio Rusiji još je ljepši.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

A kada ce Hrvatsko dobiti svoju renesansu, dok je HDZ ziv izgleda nikada renesanse vec samo daljnje i dublje propadanje.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Rusi bi trebali poraditi na pripremi referenduma na Aljaski, pa da izgrade na kraju i Berlingov most

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Kada ce biti referendum na Aljaski za povrat Rusiji?

Pravko
5 godine prije

Okupacija je okupacija. Okupiran je Krim,Golanska visoravan,Sjeverni Cipar…

Ivanh
5 godine prije

Geostrateska okupacija pograničnog područja s Ruskim žiteljima… Bravo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI